Apostáza, zrieknutie sa viery. Vaše príbehy, zážitky.

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Apostáza, zrieknutie sa viery. Vaše príbehy, zážitky.

Príspevok od používateľa Steju »

Mne osobne sa zda byt cisty ateizmus velmi arogantny. Implicitne totiz predpoklada, ze vsetko mozno pochopit a vysvetlit racionalne. A ja jednoducho vidim obmedzenost racionality a logiky
Myslím, že veľa ľudí s týmto názorom na svete nenájdeš, keďže je to nezmysel... (už len preto, že nie každý ateista musí mať tento názor)

...dôležité je, že aj keby to náhodou bola pravda, a tento názor bol arogantný, nič to nemení na tom, čo je pravda a čo nie :) Opäť sa to vracia len do tej roviny, že si sa rozhodol veriť v niečo, čo sa ti páči viac ako niečo iné, ale to s tým, či je to pravda alebo nie nemá nič spoločné. A práve tu s ateisti líšia v tom, že ich zaujíma to, čo je pravda a nie to, čo by ako pravdu radšej videli.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

javatar: Môže sa diať aj také, to nepopieram, mne išlo o ten proces. Iracionalita v tejto forme je dnes veľmi rozšírená a to aj u ľudí, čo na boha/ov neveria.

A či to človek potrebuje? No ja to nepotrebujem, ja som materialista. Ja potrebujem/chcem dôkazy, fakty, nie domnienky, bludy čo rozprávky.

Nakoniec: prosím vás. Ateizmus nie je nijaký a nič nezahŕňa. Ateizmus je negácia teizmu, neveria v boha/bohov. Nič viac. Sú aj ateisti, čo veria na iné chobotiny, ktoré sú nadprirodzeného charakteru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vychovavany som bol v dost prisne katolicky zalozenej rodine.Minimalne raz do tyzdna kostol,asi do 14rokov.Chodil som tam len preto ze som bol nuteny,nebavilo ma to tam. Mal som vtedy nazor ze na tom ale asi nieco bude,aj ked som na niektore veci uz mal iny nazor. Neskor som sa stale viacej vzdaloval,pretoze som videl rozpory medzi teologiou a realitou. A hlavne to, ze nabozenstvo nerobi principialne ludi lepsimi.Zacal som sa zaujimat o ine nabozenske a filozoficke smery,ci uz z Vychodu alebo Zapadu. Jednu dobu ma fascinoval Buddhizmus nakolko nie je nabozenstvom /ale je tam chybne zaradovany/ ale zivotnou filozofiou s mnohymi velmi hlbokymi myslienkami a dobre vystihuje ludsku podstatu. Dovod preco som sa nakoniec vnutorne vzdal kazdeho nabozenstva je ten,ze akonahle clovek uzna existenciu boha,tak zakonite vznika pocit oddelenosti a to podla mna z psychologickeho dovodu nie je dobre,aspon mne to nevyhovuje,pretoze si myslim ze clovek sa ma vnutorne neustale zocelovat a stale viacej integrovat svoje psychicke zlozky do vlastnej jednoty.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Ja ani moji rodičia sa nehlásime k žiadnemu vierovyznaniu, takže som sa ničoho ani zriekať nemusel. Každopádne ak niekoho z vás dali pokrstiť a nechcete patriť do Katolíckej církvi, odporúčam http://zbohom.sk :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mno tú stránku som sem nechcel dávať zo začiatku aby to nebolo chápané ako reklama alebo propaganda, ale aj tak super. :)
Keby som chcel ale vystúpiť, tak ja by som si prial aby som bol priam exkomunikovaný. Aký náboženský zločin musím spáchať aby sa toto stalo ? Tipujem že posielať nadávky a urážky kňazom nebude stačiť, to by mohlo byť narušenie občianského práva. :(
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

Moje skúsenosti môžem rozdeliť do dvoch bodov:
1. Sám som momentálne asi agnostik. Aj napriek rovnakej výchove ako mal Andi sa ma nikto nepýtal, či nechcem chodiť na náboženstvo, ak, tak len zo srandy. Ja som ale pochopiteľne nechcel, veď celá moja rodina nechodila do kostola. Otázku viery som nikdy s rodinou nejak neriešil, bol som ateista z výchovy.
Až v puberte som sa začal nejak zamýšľať nad existenciou boha, stal sa zo mňa zarytý ateista. Neuznával som vieru, robil si posmešky z veriacich, provokoval o spolužiakov v škole príbehmi z Biblie a podobne. Ľudí, čo veria som považoval za sprostých.
Dôvod, prečo veria som pochopil až neskôr, musel som trochu dospieť. Spriatelil som sa s viacerými veriacimi ľuďmi, ktorí mali na život rovnaký pohľad ako ja, len s tým rozdielom, že verili, že svet nevznikol náhodne a že existuje nejaká posmrtná existencia. Sám som sa začal zamýšľať nad tým, ako tak zložité molekuly mohli vzniknúť náhodnými reakciami (ako chemika ma to neskutočne zaujíma doteraz), pravdepodobnosť mi prišla veľmi nízka. Odvtedy som začal uznávať, že niečo ako boh môže existovať, ale pokým nikto jeho existenciu nedokáže, tak nemám dôvod v neho veriť. Dokazovať jeho neexistenciu mi príde irelevantné, nakoľko ak naozaj neexistuje, tak ako by sa to malo dokázať? :D

2. V priebehu vzťahu s mojou bývalou som mal možnosť pozorovať zásadnú zmenu vo viere. Na začiatku vzťahu bola síce silno veriaca ale chodila asi len raz za mesiac do kostola, na spovede nechodila.
Mal som dokonca tú možnosť s ňou raz vstúpiť do kostola. Prekvapilo ma, že si ihneď ako prekročila prah kostola kľakla na zem a začala sa prežehnávať.
Nakoľko ja som bol neveriaci, tak sme diskutovali o otázkach viery. Ona mi opísala z akého dôvodu začala veriť ona.
Údajne ako bola "veriaca" z výchovy, v puberte ale prestala veriť a považovala boha za neexistujúceho. Potom vraj ale začala mávať strašné nočné mory, ktoré sa opakovali niekoľko mesiacov (mala problémy v rodine, ale asi nebola dosť vyspelá na to, aby pochopila že to bolo preto). Jej silno veriaci rodičia a fakt, že chodila na cirkevnú školu ju presvedčili, že by mala navštíviť exorcistu, aby z nej vyhnal diabla, ktorý jej spôsobuje nočné mory. Skutočne u exorcistu niekoľko krát bola a vraj nočné mory zmizli (aká náhoda, že sa aj jej rodinné problémy v tej dobe zmiernili :D ). Prostredníctvom takéhoto "božieho zázraku", ako ho ona nazvala, vraj uverila. Keď som ju spoznal, tak už mala dávno svoje nočné mory za sebou. Priebehom času ale mala opäť problémy v rodine a nočné mory sa jej vrátili. Začala chodiť do kostola každé ráno a presviedčala ma o tom že sa ju opäť snaží posadnúť diabol. Asi si viete predstaviť čo som si o tom myslel. Po pár týždňoch nočné mory zas zmizli.
V priebehu času som jej asi trochu otvoril oči (z môjho pohľadu), nakoľko uznala, že žiadnym diablom posadnutá nikdy nebola, a že tie nočné mory fakt len súviseli s jej rodinnou situáciou. Prestala chodiť do kostola úplne, prestala uznávať katolícku cirkev, aj viera v samotného boha nejak upadla. Stále však ale verí v existenciu niečoho vyššieho, ale rozhodne by som ju už teraz nenazval kresťankou.

Takže aby som to zhrnul, podľa mňa, keď už je niekto raz silno veriaci (že sám uveril, nie výchovou), nikdy sa z neho nestane zarytý ateista, ktorý popiera existenciu niečoho vyššieho a ktorý berie svet z čisto materialistického hľadiska. S opačným prípadom sa ale stretávam bežne.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

vonjose napísal:Sám som sa začal zamýšľať nad tým, ako tak zložité molekuly mohli vzniknúť náhodnými reakciami (ako chemika ma to neskutočne zaujíma doteraz), pravdepodobnosť mi prišla veľmi nízka.
Nechcem to veľmi rozvádzať, ale prečo sa každý zamýšľa nad týmto a potom sa začne prikláňať k vyšším inteligenciám. Prečo sa nikto nezamýšľa nad tým ako mohla vzniknúť tá dokonalá vyššia inteligencia (napr. dokonalý, neomylný, všemocný, ľuďmi nikdy nepochopený boh).
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...pretože by bolo potrebné najskôr dokázať, že existuje...a až potom sa môžme zamýšľať nad tým, ako vznikla...nemožno sa zamýšľať nad pôvodom vzniku niečoho o čom ani nevieme, či existuje...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

whisper napísal:Ja ani moji rodičia sa nehlásime k žiadnemu vierovyznaniu, takže som sa ničoho ani zriekať nemusel. Každopádne ak niekoho z vás dali pokrstiť a nechcete patriť do Katolíckej církvi, odporúčam http://zbohom.sk :)
aký to má zmysel? Či verím alebo nie, či sa hlásim alebo nie, je predsa moja osobná vec. A ponechať si "výhody" kresťanstva sa mi hodí. Nemusím veriť v boha na to aby som chcel svatbu v kostole (lebo je to tam krajšie ako na matrike) a podobne.

Prináša takéto zrieknutie aj nejaké výhody? Lebo mne je napríklad úprimne jedno v akej štatistike pri sčítaní ľudí budem vystupovať. Podstatné je to, čomu (ne)verím a ako žijem, nie či sa bude republika ukájať že má veľa kresťanov
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...asi iba tvoj vnútorný pocit, že si všetko "vysporiadal"...
gogo956
Redeemer
Redeemer

audiotrack

nie je to celkom jedno. Pokial sa formalne hlasis k cirkvi, aj ked v skutocnosti si uz vnutorne neveriaci, tak cirkev pouzije statistiku vo svoj prospech ako argument na potvrdenie opravnenosti ze zastava aj tvoje zaujmy. Cirkev ma v podstate uplne na haku co si v skutocnosti o nej myslis alebo ci chodis aktivne do kostola, ona ta iba potrebuje "vykazovať" ako svoju ovečku.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

audiotrack napísal:Nemusím veriť v boha na to aby som chcel svatbu v kostole (lebo je to tam krajšie ako na matrike) a podobne.
Nesúhlasím. Ale je to tvoj názor.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal:audiotrack

nie je to celkom jedno. Pokial sa formalne hlasis k cirkvi, aj ked v skutocnosti si uz vnutorne neveriaci, tak cirkev pouzije statistiku vo svoj prospech ako argument na potvrdenie opravnenosti ze zastava aj tvoje zaujmy. Cirkev ma v podstate uplne na haku co si v skutocnosti o nej myslis alebo ci chodis aktivne do kostola, ona ta iba potrebuje "vykazovať" ako svoju ovečku.
snažil som sa dohľadať ten formulár na sčítanie ľudí, či sa tam nerozlišuje napríklad otázka či verím v boha a akého som vierovyznania, ale nepodarilo sa mi. No podarilo sa mi nájsť, že poskytnutie údajov je síce povinné, no nie sú žiadne sankcie ani sa to nesleduje (veď je to anonymné) ak poskytneš nepravdivé. Takže pri sčítaní ľudí kľudne môžem uviesť že nie som kresťan, ak sa tak necítim, prípadne napísať že som budhista alebo hocičo iné.
Čo v prípade, ak vyplním údaje nesprávne alebo ak ich nevyplním vôbec?

„Zákon ukladá povinnosť poskytnúť údaje. Nezmieňuje sa o sankciách za neposkytnutie týchto údajov. Sčítacie formuláre však zostanú aj po vyplnení anonymné.“

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5892559/scitanie-ob ... z2xLrYwcME
takže oháňanie sa cirkvi ako argument neberiem. Je ešte nejaká iná výhoda prečo by som sa mal toho kresťanstva zriecť?

príde mi to ako taký tichý protest ateistov, kotrí bojujú proti kresťanom a sami nevedia prečo a neuvedomujú si že tým nič nezískajú. Ako keby vznikne nejaká sekta že noste čierne tričká. Ale na otázku čo sa stane keď si dám biele tak nemajú odpoveď. Proste nič, len to spravte. Ak tým nič nezískam, naopak stratím niektoré výhody (svatba v kostole, pohreb farárom... je jedno či verím alebo nie, ale mám v rodine veriacich a už len kvôli nim chcem byť pochovaný farárom, nech oni veria že moja duša pôjde do neba) tak mi to za vybavovačky a papierovačky fakt nestojí. Či som kresťan alebo nie, nijako ma to v živote neobmedzuje, tak nevidím najmenší dôvod sa toho zriekať
gogo956
Redeemer
Redeemer

audiotrack
ale nejde predsa o otazku nejakych "sankcii". Ide o to ze pokial si nezadas "bez vyznania" tak cirkev bude ta brat automaticky ako veriaceho a tym padom budu mat argument ze zastavaju nazorovo aj skupinu obcanov ktory v skutocnosti nechcu mat s cirkvou nic spolocne. Je potrebne sa jasne vymedzit proti cirkvi lebo v opacnom pripade to pouzije vo svoj prospech na potvrdenie svojich narokov a moci.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tam sú kolonky, a na každú musíš odpovedať. Takže ak nezaškrtneš že si kresťan, musíš zaškrtnúť že si bez vyznania alebo nejakého iného vyznania ako kresťanského. AK nezaškrtnem žiadnu možnosť, nemôžu ma rátať medzi seba lebo som im nezaškrtol ani že som kresťan. V tých výsledkoch potom máš kresťanov, bez vyznania, nejaké dve tri najväčšie cirkvi a iné. A v tom iné sú tí čo nič nezaškrtli, tí čo uctievajú špagetové monštrum a podobne. Ale určite si ma cirkev nemôže započítať medzi seba ak im nedám krížik pri kresťana. To neviem kde si nabral. Tie hlasy nepočíta kňaz, ale štatistický úrad.
gogo956
Redeemer
Redeemer

audiotrack
nepochopili sme sa: ide o jasne oznacenie seba sameho ako bez vyznania. Kto raz pochopil ake zlo je cirkev a nabozenstvo, ten by sa nemal za svoje presvedcenie hanbit. Ty si proste iba "vychcaný"- na jednej strane chces poberat vyhody ktore cirkev poskytuje, ale na druhej strane si vnutorne nazorovo uplne inde, nemaš odvahu verejne prezentovat svoj svetonazor.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mám odvahu, myslím že ho tu verejne aj prezentujem. Akonáhle sa cirkev odlúči od štátu (a dúfam že k tomu raz príde) a kostoly padnú pod správu štátu, takže sa v nich budem môcť ženiť, nemám najmenší problém sa kresťanstva vzdať. Ale kým to je takto ako to je, nevidím v tom proste zmysel stratiť výhodu ktorú mi to dáva. Dnes musí byť človek ako píšeš, vychcaný. Preto je výhodou mať viacero občianstiev a podobne. TO že som akože kresťan ma nijako neobmedzuje, ale dáva mi to niečo navyše. Či sa tak správam, či sa k nim hlásim a podobne je už druhá vec
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

audiotrack napísal: aký to má zmysel? Či verím alebo nie, či sa hlásim alebo nie, je predsa moja osobná vec. A ponechať si "výhody" kresťanstva sa mi hodí. Nemusím veriť v boha na to aby som chcel svatbu v kostole (lebo je to tam krajšie ako na matrike) a podobne.

Prináša takéto zrieknutie aj nejaké výhody? Lebo mne je napríklad úprimne jedno v akej štatistike pri sčítaní ľudí budem vystupovať. Podstatné je to, čomu (ne)verím a ako žijem, nie či sa bude republika ukájať že má veľa kresťanov
Podľa mňa je dosť pokrytecké, aby som nebol veriaci, ale napriek tomu, využíval "výhody," ktoré plynú z toho, že som oficiálne kresťan. Ja mám svadbu či v pohreb u farára (to sú výhody?) u prdele, nikdy by som na nič podobné nepristúpil. Som ateista a materialista a podľa toho aj budem postupovať (alebo budem chcieť, aby bolo postupované) v týchto otázkach. A nie som pokrytec.
gogo956
Redeemer
Redeemer

som toho isteho nazoru ako hughito,clovek nemoze sediet na dvoch stolickach zaroven. V skandinavskych krajinach dobrovolne "zosekali" vplyv crikvi na minimum a ziadne negativa vyplyvajuce z tohto rozhodnutia nevidiet,skor naopak. Je ale potrebne dat najavo svoj postoj aj pred ludmi vo svojom okoli, rodine, nie iba niekde na anonymnom fore kde to nema ziadnu vypovednu hodnotu. Aby sa nieco pohlo tak musi vzniknut spolocensky tlak a ten mozu vytvorit iba konkretni ludia svojim myslenim a konanim. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Rodina vie ze som neveriaci, a otec to nevie predychat lebo je silno veriaci. Casto mame diskusie kde sa az pohadame ked mi zacne o bohu a aky som antikrist. Takze nemam problem to aj verejne priznat, nie len na fore. A nemam pocit ze je to sedenie na dvoch stolickach. Vravim, ze ak bude moznost zenit sa v kostole aj bez krestanstva, nemam s tym problem. Taktiez nemam problem vzdat sa toho po svatbe. Ale kym mam moznost vyuzit nejake vyhody, je proti zdravemu rozumu sa ich dobrovolne zriect. S vierou to nema nic spolocne. Nemusi ma oddavat knaz, ale preco nevyuzit pekny kostol ako historicku stavbu namiesto nejakeho uradu kde to vyzera ako v skole a do miestnosti sa nikto nezmesti, len svedkovia. Stale mi nikto nedal dovod preco to spravit. Cirkev si ma nerata, lebo v scitani napisem ze neverim a nie som krestan. Nic tym neziskam, iba stratim. Tak znova sa pytam naco to je dobre?

Aby som to este uviedol na pravu mieru, to ze si krestan ti nezarucuje ze sa mozes zenit v kostole. Musis mat vsetky sviatosti, teda krst, prijimanie aj birmovku. Cize tu vuhodu svatby v kostole som si ziskal drinou /vsetky tie stretnutia, testy a povinne veci okolo birmovky.../ Ak sa toho mam teraz dobrovolne vzdat, je to ako vzdanie sa vysokoskolskeho titulu
Napísať odpoveď