Motivácia zamestnancov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
energy00
King
King
Používateľov profilový obrázok

Motivácia zamestnancov

Príspevok od používateľa energy00 »

Nazdar :)
Potrebujem od vás radu, lebo som sa dostal do situácie, v ktorej som teda ešte nebol. V práci ma "povýšili" teda stal som sa vedúcim skupiny zamestnancov (5-8 ľudí) prevažne 20-30 rokov vekový priemer. Sú to moji kolegovia s ktorými som pracoval pod vedením iného kolegu, no toho preradili na druhé pracovisko v dôsledku slabej produkcie a slabej kvality produkcie + nevedel viesť zamestnancov. Na jeho pozíciu som nastúpil ja. Podľa všetkého sa odo mňa očakáva to, že zvýšim kvalitu aj kvantitu produkcie danej skupiny.
No a problém je v tom, že sú tam zaužívané zvyky, ktoré chalani nebudú mať záujem meniť, veď prečo by aj mali, keď za splnenie alebo aj prekročenie normy niesú žiadne odmeny. Odmeny sa prideľujú na základe mesačnej produkcie celej firmy (cca 800 ľudí = 4 smeny), čiže je tu zaužívaný prístup: "načo budem robiť viac, keď za to nedostanem nič alebo druhá smena dokončí.
Motivácia hlavných majstrov k zamestnancom je asi taká, že "ak sa ti nepáči, nemusíš tu byť", " tu nieje problém vymeniť človeka" a podobne. V skupine sú mladí ľudia, u niektorých fakt vidím, že tú robotu majú na háku, proste v strede práce si odíde na kávu a 5 ľudia kôli nemu stoja, lebo proces nemôže pokračovať, alebo ho zaskočia, no potom nestíhajú svoju robotu. Všetci sme boli mladí, ale tiež prísť z diskotéky rovno do roboty a potom zomierať z nedostatku spánku a únavy na 12 hodinovej šichte nieje bohviečo. Toto ja nikomu zakázať nemôžem, no výsledok sa odvíja aj od toho.
Zaujímam sa o psychológiu, mám pár kníh prečítaných, ale toto je pre mňa novinka :), beriem to ako takú výzvu a chcel by som ju splniť, motiváciou sú mi tie neprajné pohľady ďalších kolegov typu "nevydržíš dlhšie ako mesiac", " mávnutia rukou na moju osobu atď. :twisted: to ma vie naštartovať teda
Vedeli by ste mi dať nejaké overená typy, rady, čím by sa to mohlo zlepšiť ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Motivácia zamestnancov

Príspevok od používateľa beardie »

hughito sa moze v tejto teme realizovat :)

inak, ked som ja robil leadra, tak som sa snazil flakacov zbavit, ci uz sposobom, ze budu robit na taskoch, ktore nie su kriticke pre team, pripadne nad nimi stat a postarat sa o to, aby bolo vsetko vykonane na cas
ak nebudu mat zaujem, nevidim ako problem zbavit sa ich

pre normalne pracujucich, sami mozu vidiet, ze ked si sa posunul ty, maju moznost v buducnosti posunut sa aj sami
takze bud pozitivnym prikladom
energy00
King
King

Prijímam akýkoľvek návrh :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Celkom to pasuje do vedlajsej temy. Zase chyba vedenia. Obmena za vysledky len celku (800 ludi)? Pekna hovadina. Takto to potom vizera. Z mojho pohladu neriesitelna situacia.
energy00
King
King

No 4 dielne (od prvotného spracovania cez rezanie, striekanie, skladanie až po balenie) a koľko sa zabalí, podľa toho sa generujú prémie. Robia sa aj hodnotenia zamestnancov, 1x za 3 mesiace, 3 hodnotenia nad 85% je zdvihnutie platovej triedy, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sa to podarilo pár ľuďom. Mne osobne vždy chýbali 2 % každý mesiac.... Nedalo sa inak... čo už
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...tak aj ty "motivuj" ľudí pod sebou ako to robia iní...zrejme sú ich postupy rokmi overené a zrejme to sú aj skúsenejší ľudia, ako ty, keď na vedúcej pozícii ešte len začínaš...
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

Hm máš tam pískacie hodiny na kartu ? Kolko mu trva ta prestavka na kávu kedže odíde v strede smeny a ešte k tomu stoja 4 ludia no mať takýchto ludí ja vo firme tak strhavam jedna radosť. Kedže chodí si urobiť kávu a nie cez prestávku tak by som mu to bral ako nepracovný čas teda musel by si písknuť odchod a zasa príchod.Ked tú kávu dokončí a dúfam že ju potom ešte aj čaka kým vypije.
ak si teda vedúci tak toto by som im netoleroval nech sa pozname ako sa poznáme. Lebo budeš ty na vine prečo nerobia tí druhí ked ten "pije kávu pripadne robí" Ja to mám na firme tak. to iste je aj s fajčením chceš si zapáliť ? ano možeš ale si pískneš a kolko tam budeš nebude ti zarataný čas a ked si to spočítaš že je to cca 5 min možno aj viac tak ti to vyjde pekne a jemu budu chýbať hodiny. Horšie je to ak máš úkol a stíha to robiť. Ak stíha priťať normy. Motivacia v dnešnej dobe ? to snád už nie je skoro nikde s tým neurobíš nič.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

treba si z tych flakacov vybrat toho co to ma najviac na haku lebo ten svojim prikladom taha vsetkych dolu. Ziadat od neho 100percentny vykon,presne definovat za aky cas co ma urobit.Ak to opakovane nesplni a nebude vidiet ani ochota z jeho strany na zlepsenie tak dat prec. Bude to dobra vystraha pre ostatnych ze flakanie sa tolerovat nebude. Je to trosku tvrde,ale niekedy to proste inac nejde,staci ze jeden robi neplechu a ostatni to zacnu po nom opakovat.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

No to gratulujem, dostal si sa do pozície, kedy konáš v záujme šéfa a jeho ziskov (za čo k tebe dostane nejaká omrvinka) a proti záujmom tvojich kolegov, kamarátov, známych.

Ich nemotiváciu úplne chápem, niet sa čomu čudovať, sám by som konal rovnako. Rada tebe: riadiacu pozíciu si mal odmietnuť, takto sa začneš dostávať do rozporov so svojim vlastným svedomím a primárnymi pocitmi (čoho dôkazom je aj táto téma). Časom sa to však obrúsi a zžiješ sa so svojou pozíciou a domnelou úlohou, ktorá z nej vyplýva. Tým začneš nasierať ľudí pod tebou a niektorým z nich aj riadne sťažíš život, ak ich vyhodíš (viď tipy hore), resp. v tomto smere budeš agitovať. Na oplátku dostaneš, už hore spomenuté omrvinky vo forme zlepšenej osobnej situácie po finančnej stránke.

A na margo tejto témy si trochu v širšom kontexte dovolím jeden článok: http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/281 ... sou-sefove

Pointa je tá, že najlepšou motiváciou pre zamestnancov by bolo, keby si ty, energy, aj so šéfom, zmizli z týchto manažérskych a neviem akých pozícií a tento smiešny a proti ľuďom stojaci systém usporiadania práce by sa zrušil.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dakujem, nesklamal si :slap:
energy00
King
King

Hughito - to v žiadnom prípade nepripadá v úvahu, sme len kvapka v hierarchickom mori. Táto téma sa však trošku nafúkla. Nemám také právomoci, ako píšu niektorí ohľadom vyhodenia zamestnanca atď., môžem navrhnúť jeho preradenie do inej skupiny, no nie ho vyhodiť. Som len vedúci skupiny, nič svetaborné, no aj tak to beriem ako šancu. Uvidím, čo to dá, či sa očakávania odo mňa naplnia, alebo ma tiež vymenia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

tym co si napisal ale nepriamo podporujes flakacov zatial co ostatni na oddeleni tvrdo pracuju aj za nich.
Velmi by som bol zvedavy na hospodarstvo ktore by fungovalo na tych principoch ktore obhajujes -to sa bude dat realizovat az v buducnosti ked budu vsetko robit za ludi roboticke systemy a my si budeme moct dovolit sediet na zadku a pozerat na oblohu, ale to este chvilu potrva :wink:

energy00
v skutocnosti si prijal velmi nevdacnu poziciu
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Bravo hugho, si vzorom všetkých.

energy - emócie do businessu nepatria.
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal:hughito

tym co si napisal ale nepriamo podporujes flakacov zatial co ostatni na oddeleni tvrdo pracuju aj za nich.
Velmi by som bol zvedavy na hospodarstvo ktore by fungovalo na tych principoch ktore obhajujes -to sa bude dat realizovat az v buducnosti ked budu vsetko robit za ludi roboticke systemy a my si budeme moct dovolit sediet na zadku a pozerat na oblohu, ale to este chvilu potrva :wink:
Fajn perspektíva, aj keď nesplniteľná do maxima (a ani by to nebolo dobré). Ak sa tak však stane, už to nebude kapitalizmus. :wink:
emócie do businessu nepatria.
Súčasná ideológia padá na úrodnú pôdu. :)
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Celkom by ma zaujimalo, co by sa stalo ak by celemu teamu znasobili plat. Ako moc by narastla produktivita a hlavne na ako dlho ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

matki: mozno na 2 dni :D Ked su uz ludia taki demotivovani, tak zvysenie platu sposobi akurat to, ze budu vnutorne spokojnejsi, ze za rovnaky vykon dostanu viac penazi.
energy: ako to tak citam, tak u vas chybaju zakladne prostriedky na motivaciu. Aj u nas vidim, ze celofiremne targety ma kazdy na haku, lebo nevidi moznost ako ich zlepsit, proste to nejak vychadza. Neviem ako je vase vedenie otvorene zmenam, ale teoreticky by mohli aj usetrit, keby sa tie plosne odmeny znizili na polovicu a zvysna polovica by bola urcena na timove odmeny. Tym padom by vykonnejsi tim dostal nieco navyse a slabsi by nemusel dostat nic. Je to prilis utopicke? :)
Zmena v tomto je podla mna prvorada, lebo inak tam nevidim nic cim by sa realne dali zamestnanci motivovat, psychologicke reci o tom, ze kazdy ma sancu postupit a nieco ovplyvnit uz nefunguju, rovnako aj sam si sa mohol presvedcit, ze podmienky na individualne zvysenie platu su zle nastavene a aspon tie pociatocne by sa mohli znizit, aby par ludi ukazalo, ze sa to da.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ešte mi napadol jeden pozitívny aspekt (síce naň vôbec netreba byť v riadiacej pozícii). Keď si teda už na takej pozícií a sám si mal v pláne nejak aktívne komunikovať s kolegami, tak môžeš s v zmysle budovania kultúry odporu, resp. v začiatkoch aspoň k takej spolupatričnosti, súdržnosti. Vytvoriť takú atmosféru vo vašom tíme, kde prekonáte atomizáciu a budete spieť k opaku - k faktu, že máte všetci rovnaké záujmy. Bavili by ste sa o problémoch v práci, čo sa vám neľúbi, s čím nie ste spokojní a následne aj na tom, ako sa pokúsiť kolektívne tieto problémy riešiť. Ty by si mohol pôsobiť v začiatkoch ako iniciátor. A netreba zabúdať:

Kód: Vybrať všetko

proste v strede práce si odíde na kávu a 5 ľudia kôli nemu stoja, lebo proces nemôže pokračovať
Toto je veľmi silná zbraň voči šéfovi, v prípade nejakého potenciálneho štrajku. :wink:
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

podla mna neresitelne. to by chcelo zmenu v pravidlach firmy a to sa samozrejme nestane, aj keby si to navrhol. skus im dohovarat najprv priatelsky..ale aj ked to teraz fungovat bude, tak casom pravdepodobne prestane a aj tak budes "ten kkt co zasa otravuje". bohuzial, je to vazne pozicia, kde mas robit strazneho psa, nie motivovat k lepsim vysledkom. momentalne brigadujem v podniku, kde to je presne o tom istom, takze osobna skusenost.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ja to tazka pozicia.Financne dostane naviac iba malo a zaroven bude naraznikom medzi vedenim a beznymi zamestnancami.A ked nebudu vysledky take ake si predstavuju tak ho odvolaju a vrati sa nazad, ale ostatni mu to nemusia zabudnut.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Preto si netreba vytvárať žiadne kamarátstva na pracovisku.
Napísať odpoveď