Potrebujem od vás radu, lebo som sa dostal do situácie, v ktorej som teda ešte nebol. V práci ma "povýšili" teda stal som sa vedúcim skupiny zamestnancov (5-8 ľudí) prevažne 20-30 rokov vekový priemer. Sú to moji kolegovia s ktorými som pracoval pod vedením iného kolegu, no toho preradili na druhé pracovisko v dôsledku slabej produkcie a slabej kvality produkcie + nevedel viesť zamestnancov. Na jeho pozíciu som nastúpil ja. Podľa všetkého sa odo mňa očakáva to, že zvýšim kvalitu aj kvantitu produkcie danej skupiny.
No a problém je v tom, že sú tam zaužívané zvyky, ktoré chalani nebudú mať záujem meniť, veď prečo by aj mali, keď za splnenie alebo aj prekročenie normy niesú žiadne odmeny. Odmeny sa prideľujú na základe mesačnej produkcie celej firmy (cca 800 ľudí = 4 smeny), čiže je tu zaužívaný prístup: "načo budem robiť viac, keď za to nedostanem nič alebo druhá smena dokončí.
Motivácia hlavných majstrov k zamestnancom je asi taká, že "ak sa ti nepáči, nemusíš tu byť", " tu nieje problém vymeniť človeka" a podobne. V skupine sú mladí ľudia, u niektorých fakt vidím, že tú robotu majú na háku, proste v strede práce si odíde na kávu a 5 ľudia kôli nemu stoja, lebo proces nemôže pokračovať, alebo ho zaskočia, no potom nestíhajú svoju robotu. Všetci sme boli mladí, ale tiež prísť z diskotéky rovno do roboty a potom zomierať z nedostatku spánku a únavy na 12 hodinovej šichte nieje bohviečo. Toto ja nikomu zakázať nemôžem, no výsledok sa odvíja aj od toho.
Zaujímam sa o psychológiu, mám pár kníh prečítaných, ale toto je pre mňa novinka
Vedeli by ste mi dať nejaké overená typy, rady, čím by sa to mohlo zlepšiť ?