Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

audiotrack napísal:veriť je jedna vec. Presviedčať o tom každého okolo, biť sa za svoju pravdu, v každej vete použiť slovo boh, milosrdný, láska, nebo a ich ľubovoľnú kombináciu a veriť v nebo ako z rozprávok, kde je všetko, citujem "všetka krása v nebi", každý je s každým kamarát, milujú sa (nesexujú, to v pekle sa tak milujú, v nebi sa milujú ako rodina) a podobne, a neakceptovať žiadne iné názory, dôkazy, presvedčenia ale silno a striktne sa držať jednej knižky a všetkých ľudí degradovať, odsudzovať že zhoria v pekle a podobne, to je fantaizmus.

Poznám desiatky veriacich ľudí. Ktorí aj do kostola chodia. Ale nevadia mi tak, ako tento fanatik lebo sa starajú o seba a svojho boha, a ostatných tým nezaťažujú. A dokážu si vypočuť aj názory iných, informovať sa o iných náboženstvach a podobne. Koval to nedokáže.
tak aj jozko si vypocuje ine nazory ...ale s nimi nesuhlasi ...
a myslim ze v teme "Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera" je uplne normalne ked niekto niekoho zatazuje svojou vierou a nazormi o bohu

problem je niekedy v tom ze neveriaci beru velakrat nabozenstvo ako vednu disciplinu... co nie je .... je koncipovane na uplne inych zakladoch ako na dokazoch .... a clovek ktory bude odomna pozadovat nech mu dokazem ze boh existuje ... tak mu poviem nech mi dokaze ze existuje biely jednorozec....
ludia asi veria preto ze viera v ich zivote ma vyznam ...ma pre nich smysel..... preco inac by boli ochotny pre vieru aj zomriet??? ...
a ked vas tak strasne obmedzuje pytam sa cim ? ze poukazuje na zabijanie deti ako nieco nemoralne (potrat)... ze sa snazi demokratickym sposobom (cize vacsina v parlamente) obmedzit tieto nemoralnosti .... ze clovek nema byt otrokom prace a v nedelu ma mat moznost oddychovat???... ze sex nie je len tovar ...??? aby clovek ktory ma pravo slobodne vyznavat vieru ju mohol uplatnit aj vo svojom zivote (vyhrada vo svedomi)? naco je clovkeu viera ked nou nezije ... ma taka viera zmysel?

co vam tak strasne vadi na ludoch ako je jozko koval alebo ja ....
...podnikatelia ktory nadobudli majetky vypalnym okradanim zamestnancov ti vam nevadia .... to je pan podnikatel....
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

strapaty a vysvetli mi preco zrovna nedela? To je len dalsi blud katolikov, svatit by sa mala sobota, ked uz ste krestania.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

strapaty napísal:a clovek ktory bude odomna pozadovat nech mu dokazem ze boh existuje ... tak mu poviem nech mi dokaze ze existuje biely jednorozec....
dokazuje vzdy len ten, kto nieco tvrdi
ten dany clovek netvrdi, ze existuje biely jednorozec, preto ho nemusi dokazovat
ty tvrdis, ze existuje Boh, tak ho dokaz
verim, ze ked ti to bolo vysvetene uz x-ty krat, ze uz to pochopis...
preco inac by boli ochotny pre vieru aj zomriet??? ...
lebo su blbi...
poukazuje na zabijanie deti ako nieco nemoralne (potrat)... ze sa snazi demokratickym sposobom (cize vacsina v parlamente) obmedzit tieto nemoralnosti
co tak prestat obmedzovat ludi, do ktorych vam nic?
ze clovek nema byt otrokom prace a v nedelu ma mat moznost oddychovat???
co tak prestat obmedzovat ludi, do ktorych vam nic?
aby clovek ktory ma pravo slobodne vyznavat vieru ju mohol uplatnit aj vo svojom zivote (vyhrada vo svedomi)?
ma proti tomu niekto nieco? alebo si to vytiahol z ineho dovodu?
co vam tak strasne vadi na ludoch ako je jozko koval alebo ja ....
na Jozkovi fanatizmus, ty si fpoho ;-)
podnikatelia ktory nadobudli majetky vypalnym okradanim zamestnancov ti vam nevadia
nefabuluj blbosti
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Kód: Vybrať všetko

problem je niekedy v tom ze neveriaci beru velakrat nabozenstvo ako vednu disciplinu... co nie je .... je koncipovane na uplne inych zakladoch ako na dokazoch .... a clovek ktory bude odomna pozadovat nech mu dokazem ze boh existuje ... tak mu poviem nech mi dokaze ze existuje biely jednorozec....
Problém s týmto druhom logiky nastáva keď ty tvrdíš že Boh existuje a dôkazy od teba, žiada človek, ktorý netvrdil nič o nejakom jednorožcovi že?
Because f*ck logic.

Na to aby sa človek choval morálne nepotrebuje žiadnu vieru, ale mať v prvom rade rozum.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

strapaty: na tebe mi nevadí nič, na kovalovi mi vadí jeho fanatizmus. Prečítaj si svoje a jeho príspevky, a uvidíš tam rozdiel. On dokonca ešte aj do teba skákal nech sa nerúhaš, že vidí pochybnosti v tom čo píšeš.

potrat, zabíjanie, sex ako tovar... to sú všetko otázky ktoré by parlament riešil a nejako uzákonil aj bez náboženstva. Sú to morálne otázky, nie otázky viery. Nemusím byť veriaci, dokonca nemusím mať ani páru o tom že existuje nejaké desatoro, a viem že vraždiť je zlé. Nemá to nič s náboženstvom. A čím mi vadia? napríklad tým že na nich (a teda aj na vás, aby ste aj vy mohli do kostola) platíme zo svojich daní my ťažko pracujúci. Prečo si to nefinancujete sami? Vy neplatíte na naše diskotéky
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:problem je niekedy v tom ze neveriaci beru velakrat nabozenstvo ako vednu disciplinu... co nie je .... je koncipovane na uplne inych zakladoch ako na dokazoch .... a clovek ktory bude odomna pozadovat nech mu dokazem ze boh existuje ... tak mu poviem nech mi dokaze ze existuje biely jednorozec....
To je práveže problém mnohých veriacich, že náboženstvo a cirkev stavajú do roviny s vedou, ktorá je však v myslení niekde úplne inde a tam náboženstvo jednoducho nemá šancu. Stačí spomenúť teológiu.
strapaty napísal:ludia asi veria preto ze viera v ich zivote ma vyznam ...ma pre nich smysel..... preco inac by boli ochotny pre vieru aj zomriet??? ...
Alebo zabíjať...
strapaty napísal:ze sa snazi demokratickym sposobom (cize vacsina v parlamente) obmedzit tieto nemoralnosti
A chcú to až tak silno, že im vôbec nevadí sa spojiť s diabolskými ateistickými komunistami.
strapaty napísal:ze clovek nema byt otrokom prace a v nedelu ma mat moznost oddychovat???
Čo ak je pre niekoho práca oddychom? Vieš aké je príjemné si po týždni v práci/škole pokosiť trávnik alebo porobiť niečo okolo domu? Ale vraj nemôžem, lebo Boh.
strapaty napísal:aby clovek ktory ma pravo slobodne vyznavat vieru ju mohol uplatnit aj vo svojom zivote (vyhrada vo svedomi)
A nemôže? Neviem, kto chce odobrať toto právo, viď. zakázať všetky potraty.
strapaty napísal:...podnikatelia ktory nadobudli majetky vypalnym okradanim zamestnancov ti vam nevadia .... to je pan podnikatel....
Láskavo nám netlač slová do úst. Toto tu nikto nepovedal, tak si nevymýšľaj a nesnaž sa to zahovoriť
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

strapaty - a ku ktorej kresťanskej denominácii to patríš? Lebo taká RKC má v dokazovaní božej existencie značnú prax.

Nech si veriaci svojou vierou žijú, ale na to nepotrebujú upravovať zákony štátu, ktorý sa ani podľa ústavy nemá viazať na žiadnu ideológiu. A pokiaľ to či ono považujete za nemorálne - to je pekné, ale je to len váš názor. Ak neviete alebo nechcete dokázať objektívne a božské základy tej morálky, tak je to len príspevok do diskusie, žiaden fakt.

Ak sa niekomu nepozdáva náboženstvo, tak to neznamená, že má doma oltárik venovaný niektorému podnikateľovi - boj proti nenažranosti alebo korupcii nie je vlastný iba kresťanom. Zdá sa, že v boji proti vykorisťovaniu spravili komunisti za pár rokov omnoho viac ako cirkvi za tisíce rokov (neobhajujem komunistov, len poukazujem) - asi ťažko mohla cirkev proti nemu bojovať, keď sama vyberala desiatky (aj keď do istej miery sa snažili - napr. také úroky boli v stredoveku pre kresťanov zakázané).
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

ospravedlnujem sa vsetkym na ktorych nebudem reagovat je toho dost.
Korag napísal:strapaty a vysvetli mi preco zrovna nedela? To je len dalsi blud katolikov, svatit by sa mala sobota, ked uz ste krestania.
krestania slavia nedelu lebo v tedy kristus vstal z mrtvych a tym nas vykupil (preto nie sobota... )ale v podsate je to jedno ked sa krestania dohodnu ze budu slavit zmrtvistanie utorok .... cize podstane je jeden den v tyzni aby veriaci mohli venovat bohu a rodine ... a neveriaci rodine a comu chcu ..nie len chlebom je clovek zivi

doma pracujmeme vsetci cely tyzden mentalne ... takze je bezne ze ideme v nedelu do zahrady, ak nemame nejaky vylet alebo inu spolocnu aktivitu .....
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Jozko Koval

A najhoršie na tom je že keď vy veriaci zomriete, tak si ani nemôžte ťuknúť na čelo že aký som bol celý život slepý a modlil sa k nikomu. Veď vy vlastne zomriete sprostý. A že všetok čas čo ste venovali bohu, ste mohli radšej venovať sebe a svojej rodine.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

strapaty napísal:inac je krasny byt fanatik za krista ...
Tak co si nehodis maslu nech si s nim co najskor?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

beardie
ludia veria ze boh existuje netvrdia ... tvrdenie je nutne dokazat platnym dokazom ... zopar vedcom to vie dokazat a ti to tvrdia ale 99,99999 precenta veriacich veria (co je pre nich totozne s tvrdenim ) ale objedkivne veria...

prava jedneho cloveka koncia tam kde zacinaju prava druheho cloveka ... bohuzial u nas dieta do 12 tyzdna je definovane ako zluk buniek
(potrat je pre krestana je to tak zavazny priestupok(vykonanie, nabadanie, spolupraca, schvalovanie) ze je automaticky exkomnikovany(vyluceny)z cirkvi a zmier moze urobit len biskup za velmi prisnych podmienok)

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 12:48)
kali520 napísal:Tak co si nehodis maslu nech si s nim co najskor?
ja zijem s bohom uz tu na zemi nemusim na to umierat ... moj zivot s bohom bude len pokracovat :D ...a zivot som si nedal nemam pravo si ho ani vziat ...
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Neverím, že píšem do tejto témy, ale
strapaty napísal:krestania slavia nedelu lebo v tedy kristus vstal z mrtvych a tym nas vykupil
wtf? Stále som bol v tom, že to je preto, že Boh pri stvorení sveta siedmy deň oddychoval. Aký Ježiš, ten snáď s nedeľou nič nemá.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a biskup je nejaký nadčlovek? Po novom nás už nesúdi a neodpúšťa nám boh, ale biskup?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

audiotrack

lebo stat vie ze tiez od cirkvy nieco chce ... ale som za ... ked stat chce udrziavat kulturne pamiatky ako kostoly sochy a prehnite lavice nech si to financuje ... kludne si postavime pre tych par babiek a par rodin maly kostol zatepleny, nechame si ho vysvatit a nebudu mesacne ucty 400 € ale 40 € .... (a to sa len v zime temperuje aby tam nebola srien) a farar ked dostane od kazdeho mesacne 2€ bude vysmiaty dosiroka..

inac ten prispevok statu ked si prepocitas na jedneho veriaceho (podla toho sa to pocita)je smiesny .... rocne to vychadza nejakych 7€
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

áno, príspevok od štátu. A ďalšie miliony ušetrené na tom, že cirkev neplatí dane
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

audiotrack napísal:a biskup je nejaký nadčlovek? Po novom nás už nesúdi a neodpúšťa nám boh, ale biskup?
nepisal som o odpusteni ... ale o zmieri s cirkvou .. cize aby vobec mohol pristupit k sviatosti zmierenia... a sviatosti prijimania ... lebo je to tak zavazna prekazka medzi bohom a clovekom ....

na vacsinu takychto skutkov musi byt cirkevny sud ... aby niekoho exkomunikovali ...

vrazda nevinneho je tak zavazny skutok ze sa clovek sam automaticky odsudzuje

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 13:07)
audiotrack napísal:áno, príspevok od štátu. A ďalšie miliony ušetrené na tom, že cirkev neplatí dane
ale cirkev nema ani primi ... to ze sa ludia poskladaju a svoje prevadzkove naklady predsa nie je prijem
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:
nepisal som o odpusteni ... ale o zmieri s cirkvou .. cize aby vobec mohol pristupit k sviatosti zmierenia... a sviatosti prijimania ... lebo je to tak zavazna prekazka medzi bohom a clovekom ....

na vacsinu takychto skutkov musi byt cirkevny sud ... aby niekoho exkomunikovali ...

vrazda nevinneho je tak zavazny skutok ze sa clovek sam automaticky odsudzuje

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 13:07)

ale cirkev nema ani primi ... to ze sa ludia poskladaju a svoje prevadzkove naklady predsa nie je prijem
cirkev nemá príjmy, lebo nie je žiadna firma, hnutie ani združenie. Ak sa oddelí od štátu, nech si založia nejakú s.r.o. čku a vyrábajú zisk. To fica ani nikoho nezaujíma ako, nech prenajímajú kostoly, farárov pre svatby nekresťanom, nech sa platia členské poplatky kto chce byť kresťanom, vyberá vstup do kostola na omšu.. who cares. To že nemajú príjmy nie je starosť nás neveriacich. Naša starosť je že sa na ich "príjmy" musíme skladať. A to že nemajú príjmy neberiem ako argument, keď učia životu v chudobe. Načo im je príjem? Dať im (farárom, sestrám) príspevok od úradu práce nech majú na chlieb a aké príjmy ešte zrazu chcú? Čo si potrebujú za tú výplatu kupovať? Alebo nech idú pracovať ako každý človek.

a to je ďalšia vec, čo je trošku nelogická. Ak nás súdi boh, ak iba on rozhoduje koho si vezme do neba a koho do pekla, tak aký zmysel má v tom cirkev? Prečo nemôžem byť dobrý, chodiť do kostola a podobne, ale do neba sa nedostanem lebo nemám nejakú sviatosť prijímania či zmierenia? A aby som to získal, musím vstúpiť do cirkvi? Veď to je potom božské královstvo podmienené dodržiavaním ľudských zákonov a participáciou s nejakou cirkvou. Akýsi pozemský medzičlánok na ceste do neba. A oni rozhodnú či ťa od seba vylúčia, alebo k sebe príjmu. Čiže to nie je len božia vôla, je to vôla ľudí čo tvoria cirkev či mi umožnia dostať sa do neba alebo mi to znemožnia, nie? Lebo ja jednoducho potrebujem niečo od nich, aby som sa tam do toho neba dostal. Akúsi vstupenku vo forme sviatostí. Ak budem nedajbože žiť v afrike, budem cestovať cez pol sveta a hľadať kostol ako dilino, lebo boh ma odmietne súdiť ak ma pred tým neprijali do nejakej cirkvi

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 13:33)
http://www.sme.sk/c/5820822/knazov-prib ... rastu.html
mzda kňazov je okolo 480€ v čistom. Tak mi netáraj že nemajú príjem. Na tieto výplaty majú z kade? Od štátu. A štát ma z kade? Z našich daní!
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

"poukazuje na zabijanie deti ako nieco nemoralne (potrat)... ze sa snazi demokratickym sposobom (cize vacsina v parlamente) obmedzit tieto nemoralnosti "
beardie napísal:co tak prestat obmedzovat ludi, do ktorych vam nic?
preco vlastne zakon obmedzuje ludi, ktori chcu niekoho zabit? dost blby argument ...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

audiotrack
nepochopili sme sa
to ze nemaju prijem bolo na margo tvojich dani ... bez primu nie su dane ... cize cirkev nemoze platit dane ...
(samozrejme ze aj cirkev ma primi ale ci z nich plati dane neviem (majetok atd))
kazdy knaz ma priemerne okolo 500 veriacich co je pri 2€ 1000 € v hrubom ...cize 520 v cistom ...
stat nepodporuje len cirkev ale aj ine organizacie .... tak si to zober tak ze moje dane idu pre cirkev a tvoje pre ine organizacie ...
aj ja som za to aby stat sa staral len o nutne naklady (cize odluka od cirkvy, roznych LGBTI agentur, a velijakych inych ...) ja napriklad nechcem aby moje dane isli na propagaciu gender vymyslu ...
ale tiez som za to aby stat sa staral o svoje chranene kulturne pamiatky ... ako su sochy kostoly klastory.. ked si ich chrani nech si ich rekonstruuje a udrziava...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tehla napísal:preco vlastne zakon obmedzuje ludi, ktori chcu niekoho zabit? dost blby argument ...
zákon ťa neobmedzuje keď chceš niekoho zabiť. Zákon ťa obmedzí až v prípade, že niekoho naozaj zabiješ alebo mu ublížiš, a to preto, že si hrozba pre ostatných ktorých by si mohol tiež zabiť alebo im ublížiť. Jednou zo základných funkcií štátu je totiž chrániť svojich občanov.
Tým že nepôjdem do kostola, alebo si v nedeľu posekám trávnik nikomu neublížim. Takže ak mi niekto zakazuje posekať si trávnik, je to obmedzovanie. Nemá to vyplyv na štát, na žiadnych obyvateľov, jedine na mňa
Napísať odpoveď