Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
nebudem presne citovat, nemam cas, dufam, ze pochopite:
audiotrack:
ja suhlasim, ze je to na nas ludoch ako sa dohodneme, ale stale nechapem ako moze niekomu vadit, ze skupina ludi ma iny nazor a ze ho aj presadzuju, lebo je to pre nich dolezite... Co je na tom zle? Keby vysli do ulic ludia, ktori chcu posunut hranicu z 12. napr. na 18. tyzden, bolo by to ok, alebo zle alebo ako? Ved to je v demokracii legitimne konanie, ci nie?
ano, v clanku z ktoreho som vychadzal sa pise o cca 8000 interupciach a 16000 celkovo, zle som to precital, ale v podstate to je jedno... Zase na grafe v tomto clanku su cisla trochu ine...
http://web.pravonazivot.sk/demograficke-dosledky/
S tymi rizikovymi tehotenstvami som sa naozaj zle vyjadril, myslel som interupcie kvoli rizikovemu tehotenstvu, o tom sme sa bavili. Ty si tvrdil, ze vacsina potratov je kvoli znasilneniam a rizikovym tehotenstvam, ja tvrdim ze to je blud a ze drviva vacsina interupcii je preto, ze matka, resp. rodicia to dieta odmietne.
zvysok poobede...
audiotrack:
ja suhlasim, ze je to na nas ludoch ako sa dohodneme, ale stale nechapem ako moze niekomu vadit, ze skupina ludi ma iny nazor a ze ho aj presadzuju, lebo je to pre nich dolezite... Co je na tom zle? Keby vysli do ulic ludia, ktori chcu posunut hranicu z 12. napr. na 18. tyzden, bolo by to ok, alebo zle alebo ako? Ved to je v demokracii legitimne konanie, ci nie?
ano, v clanku z ktoreho som vychadzal sa pise o cca 8000 interupciach a 16000 celkovo, zle som to precital, ale v podstate to je jedno... Zase na grafe v tomto clanku su cisla trochu ine...
http://web.pravonazivot.sk/demograficke-dosledky/
S tymi rizikovymi tehotenstvami som sa naozaj zle vyjadril, myslel som interupcie kvoli rizikovemu tehotenstvu, o tom sme sa bavili. Ty si tvrdil, ze vacsina potratov je kvoli znasilneniam a rizikovym tehotenstvam, ja tvrdim ze to je blud a ze drviva vacsina interupcii je preto, ze matka, resp. rodicia to dieta odmietne.
zvysok poobede...
-
javatar
Hardcore addict
Toto prosim ta podloz.audiotrack napísal:takých potratov je minimum. Väčšina sú znásilnenia alebo rizikové tehotenstvá kedy to ohrozuje život matky. Ak žena nechce dieťa, tak sa chráni (tabletky, prezervatív, alebo ten sex proste nemá ako vravíš. V extrémnych prípadoch sterilizácia). A ak už nechcene otehotnie, 95% žien si to dieťa nechá, pokiaľ to nie je nejaká 13 ročná puberťačka
Podla tohto dokumentu sa pocet potratov v SR v 2012 potratov v suvislosti s nasilim vacsine ani zdaleka nepriblizil: http://www.nczisk.sk/Documents/publikac ... zs1307.pdf strana 65-68 (je to od 1.5% po 13% v zavislosti od kolonky "neudane" - v kazdom pripade 87% udalo,ze potrat nie je v suvislosti s nasilim)
Ako je to s ohrozenim zivota neviem ale:
1. Pocet potratov za rok ma klesajuci trend (a to dost)
2. Informovanost a uzivanie antikoncepsie ma zvysujuci trend
takze:
a) ak je "dobrovolnych" potratov mensina (ako tvrdis) tak potom za klesajuci trend moze zvysujuca sa uroven mediciny a zdravsi zivotny styl pretoze znasilnenia velmi vyznamnu cast netvoria a tym padom k vacsine potrebujes zdravotne komplikacie a tie riesi medicina a zivotny styl matky
b) vacsinu (alebo velmi vyznamnu cast) potratov maju na zodpovednosti matky ktore sa s pribudajucimi informaciami a dostupnostou efektivnejsie chrania voci otehotneniu
Prosim napadni, doloz, dopln alebo inak poukaz na chybu v mojom uvazovani ked si myslim, ze vacsina potratov je skutocne zavinena prevazne nezodpovednostou matky/paru a nie externymi pricinami (znasilnenie, zdravotne komplikacie).
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pokiaľ majú pádne argumenty prečo túto hranicu posunúť. To len niektorí si myslia, že keď je demokracia, tak môžu vykrikovať hocičo a všetci ich musia hneď brať vážne. Keď nevedia poskytnúť schpné argumrnty, tak to zvalia na politikov, totalitné praktiky, cenzúru, whatever.piton napísal: Keby vysli do ulic ludia, ktori chcu posunut hranicu z 12. napr. na 18. tyzden, bolo by to ok, alebo zle alebo ako?
Ten 12. týždeň nie je stanovený len tak halabala ale na základe biologického vývinu.
-
Andi_Cibula
Addict
Chapem ta spravne, ze nezodpovednym trtkanim ma byt matka potrestana tehotenstvom ?javatar napísal:Prosim napadni, doloz, dopln alebo inak poukaz na chybu v mojom uvazovani ked si myslim, ze vacsina potratov je skutocne zavinena prevazne nezodpovednostou matky/paru a nie externymi pricinami (znasilnenie, zdravotne komplikacie).
tak myslim ze u nas rozhoduje stale vacsina..94jakub napísal:Pokiaľ majú pádne argumenty prečo túto hranicu posunúť. To len niektorí si myslia, že keď je demokracia, tak môžu vykrikovať hocičo a všetci ich musia hneď brať vážne. Keď nevedia poskytnúť schpné argumrnty, tak to zvalia na politikov, totalitné praktiky, cenzúru, whatever.
Ten 12. týždeň nie je stanovený len tak halabala ale na základe biologického vývinu.
//autoeditácia príspevku (04 Apr 2014, 11:40)
potrestana to nemyslis vazne ... dieta je ten najvacsi dar...Andi_Cibula napísal:Chapem ta spravne, ze nezodpovednym trtkanim ma byt matka potrestana tehotenstvom ?Akoze nesenie nasledkov ?
-
Andi_Cibula
Addict
Myslim to vazne. Akurat ty mas iny nazor, co je v poriadku.
Majme hypoteticku situaciu - mas dceru, vo veku, prikladom 16r. Si presvedceny o svojej dobrej vychove. Napriek tomu otehotnie s chlapom, zjavne nezodpovednym a teda pride s oznamenim ze si potomka necha vziat, pretoze ho nechce. A nepovazuje ho za dar, ale trest - za nezodpovednost.
Aky postoj zaujmes ?
Majme hypoteticku situaciu - mas dceru, vo veku, prikladom 16r. Si presvedceny o svojej dobrej vychove. Napriek tomu otehotnie s chlapom, zjavne nezodpovednym a teda pride s oznamenim ze si potomka necha vziat, pretoze ho nechce. A nepovazuje ho za dar, ale trest - za nezodpovednost.
Aky postoj zaujmes ?
zacyklili sme sa? Vy tu protestujete proti Pochodu, ako keby ludia nemali pravo vyjadrit svoj nazor a snazit sa ho presadzovat, samozrejme zakonnymi prostriedkami. Dokedy to mam opakovat?94jakub napísal:Väčšinová spoločnosť sa zhodla, že zhluk buniek do 12. týždňa sa nepovažuje za človeka. Keď sa to niekomu nepáči, jeho vec.
Ked sa o rok vacsinova spolocnost zhodne, ze je to clovek od pocatia, budes mat namietky? Ved to je jednym z cielov pro-life, nie?
Pocet interupcii = povedzme 8000.94jakub napísal: Už dlhšiu dobu sa tu viacerí oháňajú číslami, tak by som rád poznal odkiaľ ich čerpajú. Alebo sú to zbrucha vymyslené čísla?
Pocet znasilneni = 150(2011 rok), dajme tomu, ze krat 2, lebo niektore neboli ohlasene, to jest 300.
Sanca otehotniet pri znasilneni = velmi nizka, ale dajme tomu 10% -> hoci to je prehnane.
To znamena, 30 tehotenstiev po potrate rocne.
Z tychto dajme tomu, ze 80% sa rozhodne pre potrat, to je 24.
Cize cca 24 z 8000 potratov je kvoli znasilneniu. To je 0.3%, slovom nula cela tri %.
Staci zdravy rozum a je kazdemu jasne, ze tvrdit ze to je vacsina potratov je hlupost.
K tym zdravotnym dovodom napr. tolko:
Toto je realita.Podľa výskumu inštitútu Alana Guttmachera sú znásilnenie a "zdravotné indikácie matky" len veľmi malým percentom v prípadoch potratov.
1% žien uvádza znásilnenie alebo incest
3% matka má zdravotné problémy (fyzické alebo mentálne)
3% dieťa môže mať zdravotné problémy
Ako dôvody u všetkých ostatných potratov ženy uvádzajú:
21% "nepripravenosť prevziať zodpovednosť"
21% "nemôžem si dieťa momentálne dovoliť"
16% "dieťa by veľmi zmenilo môj život"
12% "mám problém vo vzťahu a nechcem podstúpiť riziko single rodiča"
11% nedostatočná zrelosť, resp. "som príliš mladá na dieťa"
8% "už mám toľko detí, koľko som si vysnívala a nechcem ich mať viac"
1% manžel alebo partner chce potrat
1% nechce, aby ostatní vedeli, že s niekým mala sex, alebo že je tehotná
menej než 0,5% prípadov - rodičia matky chcú potrat
3% iné
zdroj vacsiny cisel:
http://www.hlavnespravy.sk/znasilnenie- ... ov/153058/
Ja stale nechapem preco to tak velmi chcete nanutit vsetkym... Ako som pisal, ked vy odmietate potrat tak odmietajte. Ved aj jehovisti odmietaju cudziu krv ale nerobia pochody proti krvnym infuziam. Zakazes potraty celkovo a co sa bude diat? Ak sa nenajde lekar co to riskne budu sa robit podomacky. A to bude krasne potom, lebo potraty sa neprestanu diat ak sa zakazu, budu sa diat, a jedine co sa stane bude ze sa zvysi umrtnost pri rizikovych tehotenstvach a zvysi sa pocet nechcenych deti (netvrdim ze tieto deti su zle alebo zbytocne tak ma nechytajte za slovicka potom)
-
Jozef Koval
Medium Star
Kľudne kde a kedy?
//autoeditácia príspevku (04 Apr 2014, 12:32)
Tebe to pripadá ako chyba preto lebo v to neveríš tvoj obmedzený mozog ťa ďalej nepustí.beardie napísal:ved prave, par viet x-krat zmenenych chybnymi prekladmi, nepride mi to ako zdroj, na ktorom by som mal zalozit cely zivot
//autoeditácia príspevku (04 Apr 2014, 12:33)
A ty tu nepresviedčaš o svojej pravde?audiotrack napísal:veriť je jedna vec. Presviedčať o tom každého okolo, biť sa za svoju pravdu, v každej vete použiť slovo boh, milosrdný, láska, nebo a ich ľubovoľnú kombináciu a veriť v nebo ako z rozprávok, kde je všetko, citujem "všetka krása v nebi", každý je s každým kamarát, milujú sa (nesexujú, to v pekle sa tak milujú, v nebi sa milujú ako rodina) a podobne, a neakceptovať žiadne iné názory, dôkazy, presvedčenia ale silno a striktne sa držať jednej knižky a všetkých ľudí degradovať, odsudzovať že zhoria v pekle a podobne, to je fantaizmus.
Poznám desiatky veriacich ľudí. Ktorí aj do kostola chodia. Ale nevadia mi tak, ako tento fanatik lebo sa starajú o seba a svojho boha, a ostatných tým nezaťažujú. A dokážu si vypočuť aj názory iných, informovať sa o iných náboženstvach a podobne. Koval to nedokáže.
Opäť si si neodpustil vymýšľanie vlastných čísel?piton napísal: Sanca otehotniet pri znasilneni = velmi nizka, ale dajme tomu 10% -> hoci to je prehnane.
To znamena, 30 tehotenstiev po potrate rocne.
Z tychto dajme tomu, ze 80% sa rozhodne pre potrat, to je 24.
To je predsa chovanie kresťanom vlastné, starať sa do cudzích vecí a chcieť ovplyvňovať všetko čo sa len dá.Balvorn napísal:Ja stale nechapem preco to tak velmi chcete nanutit vsetkym... Ako som pisal, ked vy odmietate potrat tak odmietajte. Ved aj jehovisti odmietaju cudziu krv ale nerobia pochody proti krvnym infuziam.
-
Jozef Koval
Medium Star
Presne to čo si tu opísal robíte vy ateisti keď sa celý život snažíte Boha vyvrátiť tak si ho nechcete ani pripustiť.Balvorn napísal:Ked niecomu veris cely zivot a zasvetis tomu cely zivot tak myslim ze by si tiez odmietal pripustit ze si sa mylil cely cas a vsetko to bolo zbytocne... Ide aj o toto podla mna a dalsia vec, nech si tvrdia co chcu, vecsina ludi co poznam je vo viere motivovana viac strachom ako laskou
//autoeditácia príspevku (04 Apr 2014, 12:42)
Vieš čo im vadí? To že vedia že môžeme mať pravdu a že ich celoživotné presvedčenia o opaku nemusia byť pravda. Hovoria že mi tu presviedčame ale my len šírime evanjelijum my aspoň robíme malú službu Bohu. Ale ateisti? Kapitola samá o sebe. To že my šírime evanjelijum a slúžime Bohu nie je fanatizmus fanatizmus je keď sa ho snažíš vyvrátiť to je fanatizmus a je to aj šialené lebo v biblii sa píše kto presvedčí len jedného človeka že Boh neexistuje takému človeku by bolo lepšie keby sa nenarodil a kto podstúpi také riziko zatratenia pre klamstvá? Ateisti milí moji či chcete alebo nie vy ste fanatici.strapaty napísal:
tak aj jozko si vypocuje ine nazory ...ale s nimi nesuhlasi ...
a myslim ze v teme "Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera" je uplne normalne ked niekto niekoho zatazuje svojou vierou a nazormi o bohu
problem je niekedy v tom ze neveriaci beru velakrat nabozenstvo ako vednu disciplinu... co nie je .... je koncipovane na uplne inych zakladoch ako na dokazoch .... a clovek ktory bude odomna pozadovat nech mu dokazem ze boh existuje ... tak mu poviem nech mi dokaze ze existuje biely jednorozec....
ludia asi veria preto ze viera v ich zivote ma vyznam ...ma pre nich smysel..... preco inac by boli ochotny pre vieru aj zomriet??? ...
a ked vas tak strasne obmedzuje pytam sa cim ? ze poukazuje na zabijanie deti ako nieco nemoralne (potrat)... ze sa snazi demokratickym sposobom (cize vacsina v parlamente) obmedzit tieto nemoralnosti .... ze clovek nema byt otrokom prace a v nedelu ma mat moznost oddychovat???... ze sex nie je len tovar ...??? aby clovek ktory ma pravo slobodne vyznavat vieru ju mohol uplatnit aj vo svojom zivote (vyhrada vo svedomi)? naco je clovkeu viera ked nou nezije ... ma taka viera zmysel?
co vam tak strasne vadi na ludoch ako je jozko koval alebo ja ....
...podnikatelia ktory nadobudli majetky vypalnym okradanim zamestnancov ti vam nevadia .... to je pan podnikatel....
-
javatar
Hardcore addict
Ano a tzn. ako podskupina tejto skupiny su aj znasilnene iduce na potrat lebo spolodili dieta nedobrovolne. Teda realne cislo je este nizsie. Dakujem za poznamku.avijja napísal:v tom dokumente sa píše o potratoch z dôvodu násilia, nie o tehotenstve z dôvodu násilia, teda znásilneniea keď už, tie údaje nahlasovali lekári ako podozrenia z násilia, nie ženy - teda lekári riešili potraty v súvislosti s komplikáciami, ktorých pôvod mohol byť vo fyzickom alebo psychickom násilí na gravidnej
Sex za istych podmienok sposobi tehotenstvo. Bez ohladu na moralku, zakon ci vierovyznanie. Neviem o akom treste tu teda hovoris. Navyse ak si vsimnes, nehovorim o tom ako by to malo byt. Len spochybnujem tvrdenie o "mensine dobrovolnych potratov".Andi_Cibula napísal:Chapem ta spravne, ze nezodpovednym trtkanim ma byt matka potrestana tehotenstvom ?Akoze nesenie nasledkov ?
ano, pre ucely mojho argumenty bohate stacia aj taketo cisla, ked pouzijes rozum prides k podobnym cislam, ale to je v podstate jedno. Tvrdi to audiotrack.Steju napísal:
Opäť si si neodpustil vymýšľanie vlastných čísel?Samozrejme, že interrupcie po znásilnení nie sú väčšina..
// a aby si sa nechytal za slovicka, tvrdi, ze zdravotne problemy a znasilnenia su vacsina potratov = hlupost.
Cisla, ktore som citoval hovoria, ze takychto pripadov je 7%.
Mate misung v pojme ateista... aspon jozko ma ... ateistom nezasvecuju zivot boji proti cirkvi a ani to nieje o tom ze verime v nic a niesme ani satanisti ako si vela ludi mysli. My len proste neverime.. a urcite sa spytate ze preco sa potom do vas starame. Starame sa preto lebo aj nam chcete nanutit veci co my nechceme.
-
Jozef Koval
Medium Star
No vy budete mať šancu sa ťuknúť na čelo a budete mať nato celú večnosť.. Jedine vy zomriete sprostý zomriete v presvedčení že všetko končí ale keď sa zrazu ocitnete pred Bohom bude to pre vás ako keby vám niekto dal po papuli. Potom si všetko uvedomíte.vladenko007 napísal:Jozko Koval
A najhoršie na tom je že keď vy veriaci zomriete, tak si ani nemôžte ťuknúť na čelo že aký som bol celý život slepý a modlil sa k nikomu. Veď vy vlastne zomriete sprostý. A že všetok čas čo ste venovali bohu, ste mohli radšej venovať sebe a svojej rodine.
-
javatar
Hardcore addict
avijja:
Teda tvrdis, ze ten dokument sa neda pouzit ako zdroj (aj ked nepresny kedze aj toto je dost individualna zalezitost) o pocte potratov kvoli znasilneniu? Dokument operuje so vsetkymi evidovanymi potratmi (dokonca aj spontanymi) a v tejto sekcii sa mi zdalo, ze by nejake aspon orientacne cisla mohli byt. Ak tento dokument nemozno pouzit ako relevantny v danej veci v tom pripade mozem bod a) v povodnom poste rozsirit o zasluhy policie, rozsirenosti prostriedkov a kurzov sebaobrany a opatrnosti zien. Na vyvratenie audiovho tvrdenia stale staci (nehovoriac o tom, ze uplne ignorujem to co sem postol piton (lebo zdroj je tendencny a danu strudiu priamo necituje)).
Teda tvrdis, ze ten dokument sa neda pouzit ako zdroj (aj ked nepresny kedze aj toto je dost individualna zalezitost) o pocte potratov kvoli znasilneniu? Dokument operuje so vsetkymi evidovanymi potratmi (dokonca aj spontanymi) a v tejto sekcii sa mi zdalo, ze by nejake aspon orientacne cisla mohli byt. Ak tento dokument nemozno pouzit ako relevantny v danej veci v tom pripade mozem bod a) v povodnom poste rozsirit o zasluhy policie, rozsirenosti prostriedkov a kurzov sebaobrany a opatrnosti zien. Na vyvratenie audiovho tvrdenia stale staci (nehovoriac o tom, ze uplne ignorujem to co sem postol piton (lebo zdroj je tendencny a danu strudiu priamo necituje)).
-
Andi_Cibula
Addict
No ved dobre, o tych mensinach sa nehadam, len som sa domnieval ze tym chces povedat to na co som sa ta pytal.javatar napísal:Sex za istych podmienok sposobi tehotenstvo. Bez ohladu na moralku, zakon ci vierovyznanie. Neviem o akom treste tu teda hovoris. Navyse ak si vsimnes, nehovorim o tom ako by to malo byt. Len spochybnujem tvrdenie o "mensine dobrovolnych potratov".
Ale tak sa teda pytam znova. Co ak niekto tr*ka nezodpovedne, splodi pri tom potomka, pricom ho nechce ?
uz sa niekto zo zahrobia vratil, ked si o tom taky presvedceny?Jozef Koval napísal:
No vy budete mať šancu sa ťuknúť na čelo a budete mať nato celú večnosť.. Jedine vy zomriete sprostý zomriete v presvedčení že všetko končí ale keď sa zrazu ocitnete pred Bohom bude to pre vás ako keby vám niekto dal po papuli. Potom si všetko uvedomíte.