Úroveň súdneho a právneho systému na Slovensku

Diskusie na politické témy...
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Úroveň súdneho a právneho systému na Slovensku

Príspevok od používateľa ColdRain »

Vladenko:
predstavujes si to ako hurvínek válku. Za prvé, kamarát je trt, dostal 5 pokút a ani jednu nezaplatil, bol hrdina. Aj v Bratislave sú platené parkoviská, síce drahé, ale 60€ nestoja. Keď dostanem pokutu za parkovanie 60€, nabudúce zaparkujem normálne. Potom, hlavne sa všetci sťažujte ako ľudia parkujú jak kkti ... samozrejme, keď kým niekomu dôjde to, že zaparkoval zle, musí mu nabehnúť 5 exekúcií. Dovtedy je to veľký frajer. Kamarátovi muselo prísť 5 pokút, 5 predvolaní na súd, s najväčšou pravdepodobnosťou 5 výziev na zaplatenie (aj viac), 5 predžalobných výziev. 5 rozhodnutí okresného súdu na zaplatenie. A následne ešte 5 exekučných príkazov. To je dokopy 30 zásielok, z ktorých minimálne 10 sa doručuje do vlastných rúk. Nič v zlom, ale už aký retardovaný musí človek byť aby po 30 úradných obsielkach nezaplatil pokutu. Takže bežná slovač je tam kde je a môže si za to sama.

Po druhé. Stále sa bavíme o človeku ktorý si neplnil svoju povinnosť. Mal platiť, bol na to X krát vyzvaný a nič. Aké morálne právo má tento človek sa sťažovať? No podľa mňa žiadne. Ale samozrejme, na slovensku je neplatenie pokút, porušovanie pravidiel a následné nadávanie národný šport.

Po tretie. Si myslíš, že to bol ten istý exekútor? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Ale aj keby hej. To si má písať každého dlžníka do evidencie, kde má aký účet atď a doslova počítať s tým, že jeden chrapúň nezaplatí zas, tak si radšej urobím v excely tabuľku všetkých ktorých som už riešil? Jednak by to bol jeho nad-úkon a po druhé, je tu nejaký zákonný postup, kedy niektoré úkony proste nemôžeš obísť (samotné prikázanie pohľadávky z účtu, preštudovanie prípadu, vydanie exekučného príkazu etc) a stým sú spojené ďalšie úkony - musí zistiť kde má účet, teda napísať do každej banky na slovensku, počkať na odpoveď, banka musí zistiť či má účet a odpovedať mu. S tým, už on nič nespraví, nemôže sám zisťovať či má účet.

A kým začneš ad hominem, áno, som právnik ;)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Veď prečo by mal niekto platiť tak malilinké zanedbateľné sumy ? :hehe:
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

ColdRain
Ale trt o tom vieš. Za prvé bol exekútor ten istý. Za druhé pokuta v meste Trnava je od 10-60€ samozrejme vždy účtujú 60€. Za tretie nedostal ani jednu zásielku kvôli tomu že mal trvalý pobyt na nejakú obec už neviem akú. Tam sa nezdržiaval a nikto ho neupozornil že niečo také dostal. Áno určite má na tom aj on svoju vinu. Ak si právnik tak vieš že aj rozhodnutie do vlastných rúk ak si nepreberie tak sa tuším do niekoľkých dní považuje ako keby to prebral. (v tomto si nie som istý)
Ja nevravím že mu ukrivdili. Ja vravím že je nefér tak veľké poplatky dávať k tak nízkej sume. Ako môžeš povedať takú kravinu že si to predstavujem ako hurvínek válku? Napríklad vo Fínsku (tuším) sa pokuta od dopravnej policie odvíja od toho koľko zarába dotyčný. Myslíš že to je nefér?
Nebolo by to férovejšie aj to, aby suma za exekúciu bola počítaná zo sumy ktorá sa má zaplatiť? Prípadne nejaká rozumná spodná hranica. 200€ nepovažujem za rozumnú spodnú hranicu.
eTh
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa eTh »

"Dokument je vytrhnutý z kontextu (celého prípadu) a vidno, ako sa ľahko sa dá manipulovať s verjnou mienkou. Podľa vás je ten exekútor chrapúň a hajzel. Ale je to naopak. Ten človek pôvodne dlhoval poisťovni 1800,41 EUR. KEďže neuhradil ani na základe výzvy, bolo voči nemu začaté exekučné konanie. Trovy exekúcie boli stanovené na základe sumy 1800,41 EUR. Hneď po začatí exekúcie dotyčný uhradil 1800 EUR a zostatok dlhu bol 0,41 EUR. Exekútor si už ale vyrubil trovy exekúcie a tieto bol dotyčný povinný uhradiť spolu s tým nedoplatkom 0,41 EUR. Exekútor vystavil nový exekučný príkaz, kde už bola uvedená nižšia suma dlhu. No a niekto sa rozhodol, že z toho urobí senzáciu - ale už neuviedol, že pôvodný dlh bol oveľa vyšší."
vladenko007
VIP
VIP

V tom prípade beriem späť že 200€ nebola neadekvátna čiastka. Myslel som že sa jedná len o 41 halierov.
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

nalejme si cisteho vina, za vacsinu exekucii si ludia mozu sami. proti exekuciam ako takym nic nemam, ale system exekucii nieje nastaveny najlepsie. napr. ked kosicana exekuuje exekutor z bratislavy, ten si nauctuje prepravne (pritom tu cestu v skutocnosti nemusel realizovat) a potom su trovy ake su. cize cely system treba prekopat...
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Popripade zlucovat viacero exekucnych konani dohromady a nepytat si dalsie poplatky a faktury ukonov s tym suvisiace jednotlivo( napr. za dorucenie), samozrejme ze na exekuciach sa da lahko zarobit a tym padom su tam aj tieto trhliny, pochybujem ale ze sa nieco zmeni.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

vladenko007 napísal:ColdRain
Ale trt o tom vieš. Za prvé bol exekútor ten istý. Za druhé pokuta v meste Trnava je od 10-60€ samozrejme vždy účtujú 60€. Za tretie nedostal ani jednu zásielku kvôli tomu že mal trvalý pobyt na nejakú obec už neviem akú. Tam sa nezdržiaval a nikto ho neupozornil že niečo také dostal. Áno určite má na tom aj on svoju vinu. Ak si právnik tak vieš že aj rozhodnutie do vlastných rúk ak si nepreberie tak sa tuším do niekoľkých dní považuje ako keby to prebral. (v tomto si nie som istý)
Ja nevravím že mu ukrivdili. Ja vravím že je nefér tak veľké poplatky dávať k tak nízkej sume. Ako môžeš povedať takú kravinu že si to predstavujem ako hurvínek válku? Napríklad vo Fínsku (tuším) sa pokuta od dopravnej policie odvíja od toho koľko zarába dotyčný. Myslíš že to je nefér?
Nebolo by to férovejšie aj to, aby suma za exekúciu bola počítaná zo sumy ktorá sa má zaplatiť? Prípadne nejaká rozumná spodná hranica. 200€ nepovažujem za rozumnú spodnú hranicu.
No, ale keď viem že som dostal 5 pokút za nesprávne parkovanie tak sa zaujímam, že čo sa s tým robí kedy a kde to môžem zaplatiť. Strčiť hlavu do piesku a tváriť sa, že sa ma to netýka situáciu nevyrieši. A áno existuje fikcia doručenia. Na koniec podľa mňa by si mal každý uvedomiť, že najskôr tu mám nejaké povinnosti a potom práva. A samozrejme každý prípad je iný a museli by sme vedieť všetci súvislosti s danou exekúciou aby sme to mohli objektívne posúdiť. Takto na základe jedného obrázka ťažko robiť závery. eTh aký je zdroj tvojej info? Korag, tu by pomohlo zaviesť teritoriálny princíp na základe okresov a bolo by po probléme. To ale musí byť prijatý zákon a čo ja viem SMER sa do úpravy exekučného poriadku veľmi nehrnie. Točia sa tam nemalé peniaze.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A potom ze Kiska uzernik :D
vladenko007
VIP
VIP

skuki aj tebe mám ešte raz po lopate povedať?

Tak ešte raz. Ja som nepísal že mu bolo ukrivdené. Ja viem že si za to môže sám. Ja som poukazoval na poplatky a na to že exekútor si raz zistil kde pracuje a akú má banku. A poplatok bol pri prvej pokute 190€ ale aj pri ostatných pokutách bol 190€.
Tak snáď keď rieši exekútor 2-3 pokuty naraz tak ich spočítam to je 180 plus poplatok 190 a je to menej ako keď naúčtuje 190 ku každej. Prečo im to takto zákon dovoľuje? To sa mi zdá nefér. Na to som poukázal nie na to že sa chalan na vec vykašlal.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Je to az tak nezvycajne v priebehu roka zmenit pracu, banku, ci bydlisko alebo kludne aj meno a nie len jeden krat ? Ked mu zakon prikazuje ako ma postupovat, tak preco by nemal vykonat vsetky ukony ? Aj ked ides k doktorke dva krat za sebou, tak si otvori tvoju kartu znova.
eTh
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa eTh »

skuki, objavil som to na fb. Či je to pravda alebo nie, netuším. Len som poukázal na to, že to môže byť aj ináč.
Link https://www.facebook.com/SlobodnyVysiel ... =1&theater . Nájdeš tam aj ten citovaný komentár.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Z toho linku je podstatny tento komentar (ak dotycny nezahmlieva): "PRE VSETKYCH MUDRLANTOV: TEN MAROS SA PRIZNAL ZE DLZIL VIAC, NáJDETE TO NA STRÁNKE (MENEJ ŠTÁTU) Maroš Mikuláš Fundárek : "veru dlžil som viac (1800) ale ešte pred upovedomením to bolo zaplatené, toto je výsledok až odvolavania sa na okresný-ktorý síce exekuciu (ešte tu povodnu) zamietol ako neopodstatnenu ale samozrejme že trovy exekucie uznal, napriek tomu že sam rozhodol o tom že exekucia nie je opodstatnena..." !!!"
Takze tak, ci onak, je to vypalnictvo, ktore priklepol sud.
Mimochodom, aky je rozdiel v tom, ci dakto exekuuje za dlh na socialnom 50eur alebo 50000? Vobec ziadny. Vzdy musi exekutor urobit tie iste ukony, za ten isty cas. Preco by mal mat odmenu 1000x taku za ten druhy ukon??? pritom realne stropy exekucie snad neexistuju.

Navyse, jeden kamarat v diskusii pise svoj pripad: "pohladavka u mna bola 33,19€, omena exekutora 19,75€ a trovy exekucie 51,35€ ," 19eur z 33 je 59%, nie 10%. Z coho sa teda odvija odmena exekutora, je tam pevne minimum + 10%?
P3Bo napísal:A výmena oleja má aký súvis s exekútorom ?
Sluzba ako sluzba, ze? ci ta druha je nejak superspecificka, ze opravnuje extremne vysoke poplatky? Akoze za vymenu 3L oleja vypyta servis 30eur a za 7litrovu napln vypyta 70eur?
P3Bo napísal:Exekútor je inštitút poslednej inštancie (dokonca neskorší ako súd vzhľadom k tomu, že je viazaný exekučným titulom .....
Exekútor je právnik a úkony právnika sú drahé a sú tarifné. Okrem toho na exekučnom príkaze pracujú viacerí ľudia, (nie len exekútor) ktorých treba zaplatiť, to im teraz má dať 10 centov lebo istina je nízka ? A potom im dať milión keď budú exekvovať vyššie istiny ?
Je akosi nepodstatne, ci je poslednou instanciou; s predoslymi stupnami nema akekolvek naklady ani strateny cas.
Preco su ukony pravnikov a exekutorov drahe? Cim su vynimocne? Lebo sa hrabu v zle napisanych zakonoch? Ich nadradene zaujmove zdruzenia aka komory si dokazali tieto poplatky vylobovat, najskor preto su drahe.
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To už konečne prichádza tá zmena?
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

imo asi prvá jakžtakž dobrá vec čo pán Seatovič zrobili :smt117 len by ma zaujímalo, o koľko mu znížili trest..
Gašparovič udelil milosť mladému hokejistovi
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Stary *uj(o) opat ukazal, ze jeho senilita nabrala na obratkach. To by este nebolo samo o sebe nic nove, ale takyto rozmer je skutočne prekvapivý aj pre človeka sledujúce jeho postupné mentálne opúšťanie sa. Dobre, že je už preč. Hanby bolo dosť.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

ColdRain napísal:opat ... takyto rozmer
čeho? ono je to možno tým, že som z rovnakého mesta ako Fero a mám s ním dosť spoločných známych, ale prišila ti výška trestu logická, primeraná, legitímna, a že by to niekomu pomohlo? :|
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Spravil chybu, ale uprimne, 8 a pol roka? Ak mu to znizil aj na tretinu, tak to schvalujem. Treba sa pozriet tak, ze niekto zabije z nedbanlivosti autom chodca a dostane 3 roky. On nikoho nezabil. Preto racionalne mi pride, ze by mal mat nizsi trest, ale urcite aspon rok ci dva, nech sa spamata, ved to nebol jeho prvy prehresok.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

tiez som si myslel ze to bolo moc, ale kedze som nevedel ze idiot bol v podmienke tak mi ta dlzka nevadi az tak moc

ak je sprosty a nevie sa ukludnit, nech sa schladi za mrezami
Napísať odpoveď