Apostáza, zrieknutie sa viery. Vaše príbehy, zážitky.

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Apostáza, zrieknutie sa viery. Vaše príbehy, zážitky.

Príspevok od používateľa strapaty »

94jakub napísal:A prečo by mal chodiť do kostola, keď neverí?
Nevidím dôvod aby sa prispôsoboval on. Čím skôr obe strany pochopia na čom sú, tým skôr sa môže ich vzťah udobriť.

Často sa stretávam s tým názorom, že veď do kostola môžeš ísť, aspoň tým danému spravíš radosť.
Som zvedavý, čo by odpovedal veriaci, keby mu niekto povie, že nech nejde do kostola, spraví mu tým radosť.
prosim ta citaj a rozmyslaj...
ja som mu nekazal ist do kostola ...
napisem to aj pre menej chapavich ... aj ked pojdes do kostola nic sa na tom nezmeni ze neveris... (aj ked urcite z neho by neubudlo ) ale ako si pisal byt uprimny k sebe aj k blizkym je zaklad hladania pravdy... ale mal by bit aj ohladuplny k sebe a blizkym...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

A ty tiež premýšľaj. Napísal som snáď, že mu to kážeš? Bola to odpoveď, že keď ideš do kostola, aj tak neveríš.
Ako vieš, že z neho neubudne? Prečo by som mal svoj čas na tomto svete venovať tomu, čo je absolútne nepodstatné?
To už radšej tú hodinu týždenne venujem tomu aby som sa naučil žonglovať ako chodiť do kostola, čo mi nič nedá.

Furt sa veriaci oháňajú ohľaduplnosťou. A je ohľaduplné správať sa inak k človeku, ktorého nebaví sedieť na drevenej lavici?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

myslis ze rodina a vstahy s rodinou su absolutne nepodstatne ... keby som nebol veriaci a urobilo by to radost mojej rodine bezproblemov by som do toho kostola chodil... hodina tyzdene je to minimum co mozem spravit pre rodinu ... chodil by som tam aj kazdy den keby im to malo urobit radost ... snazime sa urobit radost svojim rodicom bezcennymi darmi ktore nepotrebuju a pritom niekedy staci tak malo
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Otázka znie, či by si ako veriaci dokázal urobiť rodine radosť a do toho kostola nechodiť ;-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

nemôžeš vedieť ako by si uvažoval keby si nebol veriaci. Ale podľa mňa by si uvažoval rovnako ako všetci neveriaci, a síce že je to hodina zabitého času, že rovnako sa môžu prispôsobiť oni tebe a neísť tam, radšej si spraviť spoločnú chvíľu v kruhu rodiny na tú hodinu a podobne. Teraz hovoríš že by ti to nevadilo, lebo si zaujatý. Ale myslím si, že by ti to vadilo tam chodiť. Rovnako ako by teraz tebe vadilo keby ťa niekto volá krúžky vyšívania. Každý týždeň na hodinu. Nebavilo by ťa to. Je to pre teba stratený čas. A aj keby veľmi veľmi chcem spraviť tú radosť, tak sa prekonám a idem, ale nie každý týždeň. Stačí na vianoce. Tomu jednoducho neverím že by si chodil.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ako vieš, čo si myslím? Nechaj si tvoje domnienky pre seba, nikoho to nezaujíma.
Práve že rodina a rodinné vzťahy sú pre mňa dôležitejšie ako vlastné pohladenie ega, že som niekoho prinútil chodiť do kostola pod zámienkou, že mi tým urobí radosť.
Keby, keby. Si veriaci. Bol by si schopný pre radosť tvojej manželky do kostola nechodiť? Nevyhýbaj sa odpovediam ako to robíš aj v druhej téme.

audiotrack: Na krúžku vyšívania sa predsa len aspoň niečo naučíš oproti kľačaniu na tvrdej lavici. :)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Strapaty ja chodím sem tam z maminou do kostola a poviem ti že mi ten kostol nedal absolútne aleže totálne absolútne nič. Myslím že keby chodili do kostola len milodary, teda len peniaze na účet že by to cirkvi ani nevadilo. Sú závislí na peniazoch od svojich ovečiek to je môj názor.
Vždy keď číta farár z rozprávkovej knihy alebo hovorí nejakú príhodu, tak všetko sa dá rozumne vysvetliť. Ale to len vám trošku prepína a ste ochotný kľačať na kolenách modliť sa a vyspevovať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Steju napísal:Otázka znie, či by si ako veriaci dokázal urobiť rodine radosť a do toho kostola nechodiť ;-)
100 bodov ,,, nie ...
ale ani som nechodil ked som nechcel ... ale nasi to prijali ..
jedna vec je chodit do kostola druha pristupovat k sviatostiam.... ist do kostola ako do "divadla" stym ze rodina vie ze je to len koli nim podla mna nie je farizejstvo... ale akt lasky .... horsie je ak sa niekto tvari ako super veriaci ale v srdci neveri... tomu je lepsie ostat v nedelu doma tak by mal iba jeden hriech a nie 3 .
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

čiže sú ti vlastné záujmy prednejšie ako vlastná rodina. Krásne egoistické kresťanské cítenie
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

audiotrack napísal:čiže sú ti vlastné záujmy prednejšie ako vlastná rodina. Krásne egoistické kresťanské cítenie
nie vlastne zaujmi ...ale boh ... bez boha by som nemal ani rodinu ... ale je to asi tym ze som si vzdy musel presadit svoje a bol som v tychto veciach vzdy otvoreny a uprimny... ci uz som chodil do kostola alebo nie ... vedel som ze ma rodina miluje a prime to ... myslim ze rodicia tym nejak extremne netrpeli lebo verili ze sa raz k bohu vratim ... horsie je ked to rodina nevie pochopit a zufa si ..

//autoeditácia príspevku (20 Apr 2014, 18:57)
vladenko007 napísal:Strapaty ja chodím sem tam z maminou do kostola a poviem ti že mi ten kostol nedal absolútne aleže totálne absolútne nič. Myslím že keby chodili do kostola len milodary, teda len peniaze na účet že by to cirkvi ani nevadilo. Sú závislí na peniazoch od svojich ovečiek to je môj názor.
Vždy keď číta farár z rozprávkovej knihy alebo hovorí nejakú príhodu, tak všetko sa dá rozumne vysvetliť. Ale to len vám trošku prepína a ste ochotný kľačať na kolenách modliť sa a vyspevovať.
clovek ked neveri tak mu ani nemoze nic dat... (este ak mate dobreho organistu ...)
ale co je to vlastne kostol a chodenie do kostola ..??
je to miesto kde sa stretavaju veriaci .... (cize ludia s rovnakym presvedcenim) a tvoria spolocenstvo (cize cirkev) ... to je to iste ako fanusikovia futbalu chodia na ihrisko ...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Keď by si ty nedokázal nechodiť do kostola pre "dobro" v rodine, prečo opak vyžaduješ od iných? Veď z teba neubudne, keď by si išiel miesto kostola so svojou rodinou na prechádzku.
Ďalší pekný príklad egoizmu veriacich, ktorí sa nedokážu urobiť niečo, čo od iných vyžadujú a považujú za samozrejmosť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:clovek ked neveri tak mu ani nemoze nic dat... (este ak mate dobreho organistu ...)
ale co je to vlastne kostol a chodenie do kostola ..??
je to miesto kde sa stretavaju veriaci .... (cize ludia s rovnakym presvedcenim) a tvoria spolocenstvo (cize cirkev) ... to je to iste ako fanusikovia futbalu chodia na ihrisko ...
strapaty, zober si to tak, ze pre neveriaceho je pobyt v kostole ekvivalentom hodinoveho pozerania do bielej steny, fakt neviem ci by si bol ochotny hodinu pozerat do bielej steny namiesto prechadzky v prirode zo svojou rodinou

strapaty napísal: je to miesto kde sa stretavaju veriaci .... (cize ludia s rovnakym presvedcenim) a tvoria spolocenstvo (cize cirkev) ... to je to iste ako fanusikovia futbalu chodia na ihrisko ...
ale su tam uplne pasivny, ma to rovnaky efekt ako, keby onsu pozerali v TV, veriaci navzajom nekominukju, nepreberaju svoj vztah k cirkvi a bohu, iba primaju to co je im povedane
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub napísal:Keď by si ty nedokázal nechodiť do kostola pre "dobro" v rodine, prečo opak vyžaduješ od iných? Veď z teba neubudne, keď by si išiel miesto kostola so svojou rodinou na prechádzku.
Ďalší pekný príklad egoizmu veriacich, ktorí sa nedokážu urobiť niečo, čo od iných vyžadujú a považujú za samozrejmosť.
ale ja chodim zo svojou rodinou aj na prechadzky aj na vylety aj na koncerty do parku korculovat bicyklovat na tury ...skoro vsetok svoj volny cas travim s rodinou ... neviem o akom egoizme hovoris...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

svoj voľný čas tráviš s nimi. Ale ich voľný čas ako budú oni tráviť ťa nezaujíma, ty ideš do kostola :) Aj ak by chceli zrovna v nedeľu ráno ísť na túru, ty máš proste kostol a nezaujíma ťa to. To je presne ten egoizmus o ktorom hovorí
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

strapaty, zober si to tak, ze pre neveriaceho je pobyt v kostole ekvivalentom hodinoveho pozerania do bielej steny, fakt neviem ci by si bol ochotny hodinu pozerat do bielej steny namiesto prechadzky v prirode zo svojou rodinou

nikomu som pobit v kostole nenutil .... len som pisal ze ja by som nemal problem ist keby im to urobilo radost ... nikomu to nekazem ... kazdy nech sa rozhodne ako chce a udrziava vstahy s rodinou sposobom akym chce ...

je to miesto kde sa stretavaju veriaci .... (cize ludia s rovnakym presvedcenim) a tvoria spolocenstvo (cize cirkev) ... to je to iste ako fanusikovia futbalu chodia na ihrisko ..

ale su tam uplne pasivny, ma to rovnaky efekt ako, keby onsu pozerali v TV, veriaci navzajom nekominukju, nepreberaju svoj vztah k cirkvi a bohu, iba primaju to co je im povedane
tak to je najvacsi blud co som v tomto fore cital ... prave v kostole preziva kontinualne spojenie(duchovne) s bohom a so vsetkymi pritomnimi veriacimi . Nehovoriac otom ze tie vstahy pokracuju aj mimo kostola.
kazen je ta z menej dolezitych sucasti liturgie (svata omsa by bola uplna aj bez kazne)... najdolezitejsie casti su liturgia slova a liturgia obety ... zmrtvy vstaly kristus je hlavnym taziskom viery... nie nazor knaza... aj ked pre ludi ktory sa snazia pochopit co sa im snazi povedat ma kazen vzdy prinos...

//autoeditácia príspevku (21 Apr 2014, 15:42)
niekto mi tu v komentoch nadaval do farizejov.... (koli chodeniu do kostola koli rodine)
je tu jeden zasadny rozdiel ... farizej veri len na oko ... preto chodi do kostola... aby si ludia mysleli aky je on dobry
... ja som ale tvrdil nieco ine ... ja som nikomu nehovoril aby o sebe tvrdil ze je veriaci ... len som tvrdil keby aj napriek tomu rodina vedela ze som neveriaci (keby som bol) a urobilo by im to radost nemal by som problem sa cas od casu obetovat ak by im to urobilo radost... mylsim si ze je vtom rozdiel.. a rodina by to urcite ocenila... lebo pre veriaceho je chodenie do kostola ako navratdomov ... (cize ziadna obeta ) ...

//autoeditácia príspevku (21 Apr 2014, 15:47)
audiotrack napísal:svoj voľný čas tráviš s nimi. Ale ich voľný čas ako budú oni tráviť ťa nezaujíma, ty ideš do kostola :) Aj ak by chceli zrovna v nedeľu ráno ísť na túru, ty máš proste kostol a nezaujíma ťa to. To je presne ten egoizmus o ktorom hovorí
omse su od soboy 15:00 do nedele 24:00 ... vzdy sa to da zariadit tak aby sa tie zalezitosti zladili ... cize bezny zivot a zivot s bohom sa daju vzdy zladit .... ja napriklad chapem ze nedela nie je den kedy sa nerobi ... ale je to den kedy maju ludia chvalit pana... (cize ja ako povolanim manzel a otec rodiny sa venujem rodine...zamyslam sa nad bozimi pravdami ... )
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal: nikomu som pobit v kostole nenutil .... len som pisal ze ja by som nemal problem ist keby im to urobilo radost ... nikomu to nekazem ... kazdy nech sa rozhodne ako chce a udrziava vstahy s rodinou sposobom akym chce ...
Keby im urobilo radosť, keď tam nepôjdeš? Ako si napísal, išiel by si tam. Takže si egoista ako každý iný a vôbec ti nejde o nejakú radosť iných.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

za celym tym "chodenim do kostola" je v skutocnosti iba strach zo smrti. Dufaju ze si tym "kupia" vecny zivot- presne to co im aj cirkev slubuje. Cela omsa je iba masova hypnoza: polotma,knaz ma oblecene farebne rucho,na oltary zlaty kalich,sochy,obrazy,vôna kadidla,vysoky obsah CO2 ako dosledok dychania prilis vela ludi v malom uzavretom priestore. A potom monotonne spievanie,tahavy organ,citanie z knihy rozpravok a nakoniec potvrdenie ze Boh sa za nas obetoval a pri troche snahy nas caka zivot vecny v nebi. Super marketing! Necudujem sa ze krestanska cirkev je tak uspesna znacka,tolko firiem co vlastni po svete-proste vedia ako na ludsku psychiku.

strapaty
Inac som si vsimol /a nie raz/, ze mas zjavne nielen dost velke problemy s gramatikou ale aj s logickou interpretaciou. Vies ze tato tema sa vola:"Apostáza, zrieknutie sa viery. Vaše príbehy, zážitky." ?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:omse su od soboy 15:00 do nedele 24:00 ... vzdy sa to da zariadit tak aby sa tie zalezitosti zladili ... cize bezny zivot a zivot s bohom sa daju vzdy zladit ....
túry bývajú aj viacdňové ;) A čo tak dovolenka do krajiny kde nie je kresťanský kostol? Pani manželke sa zachce exotika? :smt006

ono celý tento "útok" na teba začal tým, že si sebavedome napísal že keby si neveriaci nemáš problém ísť do kostola aby si im spravil radosť. Ale zároveň:
1) nemôžeš tušiť ako by si sa k tomu ako neveriaci staval. Keby si neveriaci, vidíš za kostolom hodinu nudy a neverím že by si kvôli rodine išiel
2) opačne to odmietaš. Keď si veriaci tak nedokážeš kvôli rodine neísť. Opačne to vyžaduješ (alebo prinajmenšom tvrdíš že by si zvládol a nemal s tým problém)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:tak to je najvacsi blud co som v tomto fore cital ... prave v kostole preziva kontinualne spojenie(duchovne) s bohom a so vsetkymi pritomnimi veriacimi . Nehovoriac otom ze tie vstahy pokracuju aj mimo kostola.
kazen je ta z menej dolezitych sucasti liturgie (svata omsa by bola uplna aj bez kazne)... najdolezitejsie casti su liturgia slova a liturgia obety ... zmrtvy vstaly kristus je hlavnym taziskom viery... nie nazor knaza... aj ked pre ludi ktory sa snazia pochopit co sa im snazi povedat ma kazen vzdy prinos...
Mna nedostanes ja som uz v kostole bol, dokonca som bol tak trochu veriaci.
Vydel som nedavno nejaky dokument, kde tieto pocity vysvetlovala nejaka psychologicka, takze nic nadprirozene, v podstate placebo efekt.
Ale k realnej vymene informacii nedochadza, ak neratam babky co sa navzaom ohovaraju.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

audiotrack napísal: túry bývajú aj viacdňové ;) A čo tak dovolenka do krajiny kde nie je kresťanský kostol? Pani manželke sa zachce exotika? :smt006

ono celý tento "útok" na teba začal tým, že si sebavedome napísal že keby si neveriaci nemáš problém ísť do kostola aby si im spravil radosť. Ale zároveň:
1) nemôžeš tušiť ako by si sa k tomu ako neveriaci staval. Keby si neveriaci, vidíš za kostolom hodinu nudy a neverím že by si kvôli rodine išiel
2) opačne to odmietaš. Keď si veriaci tak nedokážeš kvôli rodine neísť. Opačne to vyžaduješ (alebo prinajmenšom tvrdíš že by si zvládol a nemal s tým problém)
tak ja som 10 rokov do kostola nechodil (vzdy som veril ze boh existuje ale nespajal som to s cirkvou a chodenim do kostola...) ... ani na vianoce ... (vtedy by ma nik nepresvedcil bol som pubertak).. dnes sa na to pozeram inac ... ani nie tak na chodenie do kostola ale vstahy s rodinou ... ked zacinaju postupne blizky umierat clovek prehodnoti vela veci v zivote a mnohe vnima ako zbytocne ... preto dnes by som s tym problem nemal ..

//autoeditácia príspevku (22 Apr 2014, 20:54)
harrison314 napísal: Mna nedostanes ja som uz v kostole bol, dokonca som bol tak trochu veriaci.
Vydel som nedavno nejaky dokument, kde tieto pocity vysvetlovala nejaka psychologicka, takze nic nadprirozene, v podstate placebo efekt.
Ale k realnej vymene informacii nedochadza, ak neratam babky co sa navzaom ohovaraju.
nieco ako tak trochu veriaci neexistuje ... bud si alebo nie si ... nasledovanie krista nie je o chodeni do kostola ale o sposobe zivota.
Napísať odpoveď