Ako je to s vyhlasovanim svatych v cirkvi? Vsimol som si, ze dnes vyhlasili 2 byvalych papezov za svatych. No napadli ma hned otazky ...
Ako ti, co vyhlasuju ludi za svatich vedia, ze ci tito ludia niekedy v zivote nespachali hriech, za ktory sa dostanu do pekla? To automaticky predpokladaju, ze za to, ze boli papezmi tak automaticky maju "miesto" v nebi po boku Boha?
Ake su podmienky toho, ze sa clovek stane svatym a kto tie podmienky urcil? Ako to vedel ten, ktory tieto podmienky urcil, ze tie podmienky bude akceptovat aj Boh?
A co to vlastne znamena, ked je niekto vyhlaseny za svateho? Ze bol nejako extra lepsim ako ostatni ludia? A je to len nahoda, ze vacsina svatych su vysoki predstavitelia cirkvi (byvali papezi, atd)? Iste, obcas je tam aj vynimka, aby sa nepovedalo...
Zaujal ma aj jeden komentar na SME:
Citovanie uzivatela lasostrelca
Konzervativni katolici su rozhorceni tymto svatorecenim. Cudne, ze nase media neprinesu i pohlad druhej strany, konzervativcov.
..
Ti jednoznacne tvrdia, ze cely proces je neplatny, a dotycni svatymi nie su.
Preco? Za posledne desatrocia sa zmenila podstata ,,svatosti", uz to nie to, co povodne u Cirkvi bolo, ale nieco uplne ine. Priznal to i Wojtyla v kodexe kanonickeho prava, ktore uznalo nekatolickych mucenikov. To je omyl, lebo mucenictvo musi obsahovat mucenictvo za katolicku vieru. Mucenictvo bolo zakladom svatosti, ak je prekrutene mucenictvo, je i svatost.
Okrem toho Wojtyla osekal proces svatoreceni na kost, zrusil diablovho advokata, aby tym, ako nadavali konzervativci, urobil z procesov tovaren na svatych, cim priviedol na svet inflaciu svatosti.
Pred 50 rokmi by ani Wojtyla, ani Roncalli procesom svatorecenia urcite nepresli.
Dokonca i tie zazraky. Jeden zazrak, co bol uznany- ze nejaka zena bola chora, ukazalo vysetrenie, a druhe to vyvratilo. Totot sa nikdy v procesoch neuznavalo ako zazrak, zazrak musel byt pre tento proces len lekarsky nevysvetlitelne uzdravenie, nie to, ze dalsie vysetrenie len ukazalo, ze diagniza choroby nebola presna.
Uznavajte za svatych len tych, co boli vyhlaseni za svatych do roku 1960. Nedovolte vo vasich farnostiach kult Wojtylu.
Napisal uzivatel lasostrelec, 27.04.2014 12:56