Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
qwerty-xyz

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Ja mam problem s tym ze som videl fotky z D 5200 vky, .... a mam sialenu tuzbu sem napisat, lebo toto hadam ani nie je mozne, ....

objektiv 18-105 nikon DX s VR, bez filtra, blesk zabudovany a ISO 800 (FURT!!!! ten clovek ISO nemenil ani omylom....) menili sa mu udaje na automatike len clona a rychlost uzavierky, ... aspon co som si vo velkej rychlosti pozrel EXIF ....

a teraz co tym chcem povedat. Tie fotky boli otrasne, katastrofalne proste odpad, full na automatike fotene a bolo jedno ci mu sdvieti slnko do objektivu, alebo foti z pol metra podavanie kytice, alebo sa snazi sfotit nieco spoza stolicky (ta foto je hadam najgenialnejsia osvietilo bleskom stolicku a za tym tma, ..... ) vacsina fotiek zasumena nehorazne, praca s bleskom je na bliti.

tak sa chcem opytat ci vam mam hodit EXIF aby ste ma ubezpecili ze fotograf mal v ruke dobry stroj len to posral on, alebo mi to poviete aj bez toho, alebo mi poviete ze ten fotak je na hovno, aby ste mali prehlad sla sa fotit rodinna oslava do slabo osvietenej miestnosti (fakt tam bolo blbe svetlo, .... )

Ja som bral XS3 ku, a clona stale 2,8 a ISO 100 a mal som lepsie zabery ako on. (nebral som panasonic FZ200 lebo ako mi bolo povedane dotycny sa vraj dlhe roky venuje fotografovaniu a fotky budu profi :lol: , .... nechapem co je ale super na fotke kedy ma byt na fotke ako sa niekomu dava kytica a z toho je osvetlena len kytica, a kdesi za nou v totalnej tme aj ten co ju dotycnej osobe podava, a podobne, .... horsie ze takto su odsrate fotky vsetky, alebo podobnym stylom)

jednoducho ludia ja som bol nesmierne sklamany z toho ze typek spravil cca 300 fotiek o hovne, ... nehovoriac o videu ktore bolo proste zasumene na totalku, takto si ja foto zo zrkadlovky nepredstavujem, cakal som o hodne viac, tak ma nejako upokojte, ... fotky tu neuploadujem, lebo to je katastrofa, keby ste chceli nieco z EXIFU kludne napiste, ... nejaky udaj ...
Unkown
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Unkown »

Foťák nieje ako rýchle auto. Keď posadíš do štvorlitrového automatu hocijakého amatéra, tak na okruhu podá lepšie výsledky než profík v 1,2 Fabii. Nemôžeš čakať, že akonáhle dostaneš do ruky profi foťák, stane sa z teba fotograf. V prvom rade, automatika NIKDY! Foťák mám tuším tri roky a tento režim som nepoužil jediný raz. Vstavaný blesk narobí obvykle viac škody než úžitku. A potom, s 18-105 také podávanie kytice bude vyzerať zle vždy, lebo nemáš svetelnosť na to, aby si odtrhol pozadie od hlavného objektu.

Nemôžeš porovnávať clonové číslo DSLR a čohokoľvek iného. DoF závisí tiež od veľkosti čipu (priamoúmerne), čiže 2,8 u ultrazoomu môže byť ekvivalent k 4,0 (to som strelil z brucha, len pre príklad). Samozrejme vravím len o DoF, inak je svetelnosť stále svetelnosť bez ohľadu na zariadenie.

//autoeditácia príspevku (22 Apr 2014, 12:58)
Jednoducho musíš vedieť čo robíš, inak odfotíš zlú fotku aj s Hasselbladom. A ako som spomínal, rozdiely medzi APS-C DSLR sú pomerne malé, čiže ak by mal v ruke D5300, 7000, 7100, tak by tie fotky vyzerali rovnako zle, len by mali menej šumu.
qwerty-xyz

takze zly fotograf, ...
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

ktozesomja napísal:Ahojte. Mám Nikon D7000 a čítal som niekde, že keďže má motorček v tele, je naňho možné použiť staršie a LACNEJŠIE objektívy, ktoré nemajú zabudovaný motorček. Sú tieto objektívy nejak výrazne lacnejšie ? Oplatí sa kúpiť fakt nejaký starý objektív ?
zalezi od kusu a ceny, ale napriklad ja mam 50mm 1,4 AF-D, a nedam nan dopustit a nemam dovod ho menit.... to iste aj pri 16mm Fisheye
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Ostrenie motorom v tele pouzivam na AF 80-200mm f/2.8D, co je celkom solidna alternativa k ovela drahsiemu, hoci novsiemu modelu AF-S 70-200mm f/2.8G VR. To ze je objektiv stary, neznamena, ze je zly - mnohokrat mavaju krajsiu kresbu ako ich novsi bratia (hoci su slabsie napriklad v protisvetle, ci maju vacsiu aberaciu). Jedinou nevyhodou oproti motorom v objektive je, ze ostrenie zvykne viacej kopat, je pomalsie a hlucnejsie. Ale za tu cenu, nech to dava aj elektrosoky :)
WiZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa WiZard »

Ak by mal niekto zaujem o Nikon D5100, tak pozrite sekciu Bazar :)
qwerty-xyz

este ma zaujimaju iste skutocnosti (aj ked si uz nieco pozeram po videach na youtube, .... )

Informacia typu ze objektiv je 18 mm az 50 mm je vlastne zoom, vsak? .... 50 delene 18 a vyjde mi vysledny zoom[zmena ohniskovej dlzky], ... ale 18 mm mam brat aj ako sirku zaberu? ze to je take sirokouhle ? .... napr ked ma panasonic 24 mm objektiv tak je sirkouhly, cize ked ma nikon na objektive ze 18 tak da do zaberu este viacej? ....

plus tie APS-C cipy v zrkadlovke, tie sa s realnymi full frame nejako nasobia? ono to v jednom videu jeden mlel o tom ze 35 mm pevne ohnisko na full frame, nie je toto iste ako ked je 35 mm na APS-C ..... ze APS-C s tym 35 mm vidi menej, ze je to prepocet nejaky. (mam v tom trochu chaos )

uz z toho totiz zacinam trocha blbnut, .... rsp sa mi veci pletu, aj ked ich citam na tej stranke fotoroman.cz ....

plus v reale to pouzitelne asi nie je, ale co som videl videa na youtube tak dalekhlad perfektny, ..... s tym nadsadenim este lepsie

http://objektivy.heureka.sk/samyang-650 ... e/#section

ked sa pouzije ten nadstavec tak 2600 mm, to musi byt ine delo ,.... viem ze za tuto cenu blbost, ale ako som pisal vyssie, videa co daval typek na youtube, tak ako dalekohlad super vec :D v slnecnych dnoch od stanice popradu clovek vidi aku kavu kto pije na lomnicaku . . .
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Mám Nikon 7100, som sním spokojný. Mám ktomu setový 18-105 objektív a nikkor 35mm f1,8 pevný. Ten setový je otras, ale na druhu stranu ja som otrasný fotograf.
Hej, 18mm je pomerne širokouhlý objektív.

Pri full frame a cropped senzore...ono sa to v zásade nenásobí. Tá optická sústava v objektíve je furt rovnaká, ale čip ktorý sníma je pri cropped menší, takže časť toho čo na neho dopadá po stranách (to čo by tvorilo full frame senzor) sa pochopiteľne nezaznamená, čo spôsobí (keďže následne premietaš obraz na rovnako veľkú plochu - fotografiu), že toto je zväčšené. Zjednodušené v praxi. Nikon full frame senzor je 1,5x väčší ako cropped senzor. Teda výsledný záber "bude zodpovedať" tomu čo by si dostal na full frame s použitím 1,5 kráv vačšej ohniskovej vzialenosti. Teda záber z toho istého miesta s tým istým objektívom (napr 18mm) s cropped frame bude zodpovedať záberu z toho istého miesta s objektívom 27mm na full frame.
Ak už mám úplne obabrať terminológiu, ľudia čo sa vyznajú odpustia, pre účely vysvetlenia, 18 sa na croppe stáva 27, 35 sa stáva 50mm a tak ďalej. Preto máš aj pre cropped senzory špeciálne objektívy ktoré suplujú najpopulárnejšie full frame objektívy (napr spomenutá 35mm za veľmi populárnu 50ku, 11-16 za populárny širokouhlý objektiv 16-24 etc)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

18-50mm je zoom 2.8x, ale rovnako tak mas 2.8x zoom aj pri 70-200 objektive. Cislo udava ohniskovu vzdialenost objektivu. Cim kratsie ohnisko, tym sirokouhlejsi objektiv je.
K prepoctom - Panasonic ma realnu ohniskovu vzdialenost mozno 8mm, avsak po prepocte na 35mm kinofilm, to dava spominanych 24mm. 18mm objektiv nasadeny na APS-C zrkadlovke dava 27mm, takze konkretne v tomto porovnavani sa ti do zaberu nepomesti toho viacej, nez v pripade panasonicu.

U Nikon APS-C zrkadloviek, je tzv. crop faktor 1.5, teda realne ohniska objektivu musis prenasobit tymto cislom. A preco? Lepsie ti to vysvetli obrazok v prilohe - v skratke - APS-C snimac je mensi ako fullframe, teda to co zachyti, je len akysi vyrez. Tymto orezom sa pochopitelne zmensi uhol obrazu rovnako, ako keby si na fullframe snimaci predlzil ohnisko (=zoomoval).

Uvedeny teleobjektiv Samyang je imho dost useless - aj za dobrych svetelnych podmienok by si mal problem s dostatkom svetla. O zhorsenych svetelnych podmienkach ani nehovorim. Rovnako tak nespominam opticku kvalitu, ktora pri zmienenej cene musi byt ... hrozna.

Odporucam ti inak si splasit knihu "Mistrovstvi prace s DSLR", kde najdes odpovede na vacsinu zaciatocnickych otazkok - peknym sposobom vysvetlene aj znazornene.
Prílohy
crop.png
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

na vysvetlenie crop vs full frame je imho lepší tento obrázok. Stručné a jasné :) Dá sa to predstaviť ako ten istý objektív (povedzme 18mm) nasadený na foťáku s full frame a crop senzorom. Na full frame to bude 18mm a na crop senzore tých 1.5x18mm, ale objektív sa bude stále volať aj vyzerať rovnako - lebo je to ten istý :)
Prílohy
Canon-5D-VS-Canon-20D-Full-Frame-Versus-Cropped-Sensor.jpg
qwerty-xyz

tak okej, teraz to uz chapem. :arrow: tudiz cisto priklad, ked sa nezmestil fotograf s 18-105 objektivom do zaberu tak aby bol schopny niekoho sfotit celeho, lebo proste nemal miesto, tak ja s tym objektivom 35 mm, to nedam uz vobec. :cry:
Unkown
Medium Star
Medium Star

Po lopate, čo ti tu zatiaľ nikto nenapísal. U kompaktov, ultrazoomov a podobných zázrakov je tá ohnisková vzdialenosť udávaná už po prepočte na FF, zatiaľ čo u APS-C ju musíš násobiť 1,5. Čiže 18mm na APS-C je v podstate 27mm, čiže to budeš mať ešte viac "zazoomované", než s tvojim Panasonicom.

Ten Samyang som mal, ale praskla nám kanalizačná rúra, tak som z neho vyrazil šošovky a teraz je tam miesto nej. Vážne, 3 šošovky v troch sústavách... :lol: Kombináciu tejto optiky s týmto ohniskom a svetelnosťou môžeš využiť maximálne na fotenie antény na susedovom dome zo statívu, čo je na prd, aj keby ten objektív bol zadarmo.
Steju
King
King

No ale nie vždy je pri mydlových krabičkách, mobiloch a pod. udávané ohnisko po prepočte... potom tam človek nájde 5-8mm a podobne :)
Unkown
Medium Star
Medium Star

Ešte k Samyangu...Repráky naplno a 2:00-2:10. Viac počuť netreba :D
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Bože, to robili z baumaxových PVC trubiek na toaletu? Keby bolo adekvátne veľké kindervajce viem si predstaviť, že by som to tam našiel a ešte sa hneval, že nemám hlavnú postavičku...
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

mám otázku, dá sa považovať ohnisko 24 za ešte širokouhlé? nebude moc veľký rozdiel oproti 17mm?
Steju
King
King

je to viac-menej individuálne, ak myslíš klasický 1,5 crop tak ja ani klasických 18mm nepovažujem za širokouhlé... to pre mňa začína pod 16mm, ale nájsť si fotky 24mm a ostatných ohnísk a porovnať nie je problém, napr si pozri recenzie tu http://www.cameralabs.com/lenses/Latest ... iews.shtml a v každej nájdeš fotky z krajných ohnísk toho-ktorého objekívu, v zátvorke máš uvedené aj či je to crop alebo FF
Unkown
Medium Star
Medium Star

Záleží od toho, či máš APS-C alebo FF. Pravidlom je, že pri krátkych ohniskách je rozdiel viditelnejší než na dlhých. Ale najlepšie urobíš, ak vezmeš seťák a nastavíš na ňom 24mm :D
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

martinez13 napísal:mám otázku, dá sa považovať ohnisko 24 za ešte širokouhlé? nebude moc veľký rozdiel oproti 17mm?
nech sa paci: http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

wau super! hlavne ten simulátor mi to všetko objasnil.. ďakujem páni

kedže uvažujem nad tým prechodom z DX na FX, kde na DX mám (min. rozsah) 17mm sklo a na FX si chcem kúpiť 24-70 tak či to nejako pocítim ale ako som sa presvedčil bude to skoro to isté.. niekedy pri fotení mám stiesnené podmienky a nemôžem sa pohybovať, tak preto som sa obával..

chcem si dokúpiť klasický odpalovač na blesk, máte skúsenosti s Yongnuo RF-603 ? na ebayi za ani nie 30e.. za tú cenu je to asi jedno, no nechcem hneď vraziť peniaze do nejakých drahších, i keď nebudem mať podporu E-TTL ale len manual

//autoeditácia príspevku (06 Máj 2014, 16:27)
zistil som že sa mi ťažšie otáča už prstencom na zaostrovanie, niekedy musím vyvinúť trochu viac sily aby som s ním potočil, môže byť že je tam niečo polepené? Pred nedávnom trochu dostal sprchu od jedného nad*baného keď pri zakopnutí ma oblial a samozrejme trochu aj objektív. Keď dám AF tak je to počuť ako vyvíja tlak zaostriť, a trochu aj ten prstenec podskakuje potom. Ale prstenec na zmenu ohniska ide tak ako doteraz..
Čo ďalej? Dať na reklamáciu? or?
Jedná sa o Tamron 17-50 f2,8 VC
Napísať odpoveď