Prečítal som si pozorne diskusiu a s niektorými vecami nesúhlasím a niektoré by som rád uviedol na správnu mieru

Začnem od konca..
Švédsky národný tím - netreba zabúdať, že táto sezóna je olympíjska, a teda na MS sa špičkoví hráči zo zámoria nehrnú, pretože sezóna bola dlha, mnohí, ktorí cestovali po minulé roky na MS (najmä z top mužstiev) majú medaile z MS a po náročnej sezóne zvolia doliečenie zranení či rodinu. Je to pochopiteľné, a nie je tomu inak ani v tíme Švédska - Zetterberg neprešiel testami, mal zranenie chrbta a v play-off odohral tuším iba dva posledné zápasy proti Bostonu, t. j. logicky nešiel. Niklas Kronwall sa stal otcom, tiež nešiel. Landeskog má po play-off niečo s rukou, dostal sekeru a tiež odmietol pozvánku s tým, že nie je fit. To je samozrejme vo viacerých mužstvach. Švédi sú úradujúci majstri sveta a prakticky z každých MS nosia medaile, preto si po olympíjskej sezóne majú právo oddýchnuť.
Druhá vec a to mi aj trošku vadí v diskusii je to, že sa nikto nepozrie na ten super-kvalitný útok, akým disponuje Švédsko, v prevažnej miere z domácej ligy a so skúsenosťami z EHT a samozrejme doplnený káder o mladíkov z NHL - Jarnkrok, Backlund.
Moller, Lindstrom, Lundqvist hrali v NHL a dnes sú skúsenými hráčmi a hlavne Moller a Lindstrom sú strojmi na góly....Švédsky tréner má v lige z čoho vyberať a opäť stavil na zohratosť mužstva, ktoré kreuje počas štyroch podnikov EHT, prispôsobuje typologiu hráčov hlavne pre 3 TOP europske mužstva - Rusko, Fínsko, Česko a potom s takýmto mužstvom dokáže predčiť o jednu - dve triedy aj papierovo slabších súperov bez straty kytičky, veď ja si ani nepamätám, žeby Švédi zakopli s nejakým outsiderom, vytrápiť sa vytrapia ale 3 body majú nakoniec v tabuľke. Ale k podstate - Lindstrom, Moller a Ericsson sú spoluháči z Skelleftey....Sjogren a Hjalmarsson z Linkopingsu, Axelsson a Lundqvist z Frolundy. Obzvlášť Ericsson, Lundqvist sú vodcovské typy hráčov. Jarnkrok donedávna hrával v Elitserien a práve tréner Marts ho vytiahol na medzinárodnej scéne tuším na MS v 2011 na Slovensku, kedy mali Švédi mladý káder a tiež absenciu hráčov z NHL vo väčšom množstve ale urobili striebro.
Švédi sú pre mňa hlavný adept na zisk titulu a zatiaľ výkonmi aj Rusi, ktorí majú na striedačke skvelého Znaroksa, ktorý aj bez zvučných mien v Diname Moskva urobil dvoch Gagarinov po sebe a tiež skladal mužstvo nie podľa hviezd ale podľa typológie
AUDIO - v úvode diskusie píšeš o hráčoch ako Tatár, Viedenský, Pánik, Hrivík, že sú to skvelí hráči a v oblasti hokeja známe mená.... Podľa môjho názoru, sú to mená len mediálizované, nakoľko od nich lepších v našom drese niet, to samozrejme nezamená ich výnimočnosť. Jediný Tatár sa presadil v NHL natrvalo. Viedenský, Hrivík sú hráčmi, ktorí potrebujujú odísť z AHL, aby sa ukázalo, či z nich môže niečo byť do budúcna, obzvlášť Viedenský hraje na MS veľmi zaujímavo ale vo Worchestri nemá šancu sa presadiť a prebojovať do prvého tímu San Jose, tam je cesta zarúbaná pre neho a predlžovať si agóniu a klamať sa, že áno to je zabíjanie rozvoja a rastu kariéry. Hrivík na farme Rangers to isté, neprejde na pozíciu centra do prvého tímu.
Tiež mi neprišlo na mieste spomínať Daňa ako nejaký supertalent, je to precenený hráč, ktorému vyšli predposledné MS do 20 rokov. To že bol draftovaný v prvom kole ešte nič neznamená...stačí si pozrieť draftové pozície a draft napr. Alexandrea Daigle-a, ktorý bol jednotkou Ottawy v 90-rokoch a nikdy sa nepriblížil predpovediam...to je práca skautov, vedenia klubov a častokrát sú to zlé drafty, viď spomínaný Demitra - 227. miesto a ako sa dokázal prebiť....Draft nie je zárukou úspešnej kariéry
Záverom svojho príspevku by som si dovolil zhodnotiť prvé dva zápasy slovenskej reprezentácie. Najviac sa mi páči výkon brankára Laca, bez ktorého by sme asi dnes písali o nátierkach, aké sme dostali. Skvelé sa ukazuje mladý Réway, ktorý keď je na ľade tak je ho okamžite vidieť, jeho prihrávka má častokrát oči a vždy z toho niečo pre súpera nepekne smrdí, žiaľ je jediný, ktorý má okrem tradične ospevovaného "srdiečka", "bojovnosti" aj prehľad, myšlienku a nápad (samozrejme ešte Šatan a Nagy).....Mladíci vylepšili bojovnosť a korčuľovanie, ale nedá sa povedať, že naša hra je dobra, teda dá, lebo iba Slovák sa vie opíjať rožkom, že "vďaka pánu bohu za bodík", "hrali sme dobré", "mali sme kus smoly" a podobné dristy. To je veľkosť mužstva, že si postráži dve minúty pred koncom zápasu ten záver a nie nechá korčuľovať súpera vo svojej obrannej tretine. Myslím, že nepotrebujem byť prorokom, ak napíšem, že v prvých dvoch zápasoch sme boli outsiderom a teraz prichádzajú zápasy proti už ani nie papierovo slabším ale z hľadiska histórie menej atraktívnejším súperom.
Ako bolo správne poznamenané, tak tieto krajiny ako Francúzsko, Nórsko, Dánsko majú mužstva pohromade, nižšia konkurencia, ale...
Francúzi si už asi tretí rok brusia zuby na náš skalp, na MS sme s nimi hrali vyrovnané zápasy a ak Huetovi výjdu prvé zákroky tak majú šancu bodovať, ak nie vyhrať, páči sa mi ich zostava, majú silu v troch útokoch a hráči ako Roussel, Stephane Da Costa, Fleury sú obzvlášť nebezepční a naši v pozícii "favorita" hrať nevedia. Stačí sa pozrieť aký pokrok urobili Francúzi od ZOH 2002, kedy sme ich v učili ako sa hraje hokej a s prehľadom ich porazili (tuším 7:1)....no a dva týždne dozadu v príprave sme im už podľahli. Myslím, že dnes aj Francúzom dopne, že cesta do štvrťfinále vedie výhrou nad Slovenskom.
Tiež Taliani tam majú pár naturalizovaných Kanaďanov, Nóri by mali byť pre nás čitateľní, nakoľko hráme s nimi pomaly každý turnaj počas repre prestávky a Dánom sa vzhľadom na mená na súpiske na moje prekvapenie až tak nedarí, zatiaľ.