Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
vladenko007
VIP
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
No podľa mňa podľahol. Je slabučký. Jeho dristy typu vyššia bytosť iba vyslovila slovo a zrodil sa vesmír. To je tak choré že sa mi rozum zastavuje. To sa nedá počúvať. Vydržal som po 11 minútu.
No ale tie "vedecké" argumenty, resp. skôr rádoby filozofické námietky, dáva v druhej polovici. V poslednej časti to začne zabíjať inteligentným dizajnom ako hlavným tromfom z rukáva. Ešte je fajn, že spomína súdne spory - ktoré všetky prehrali (to však už nepovie). 
A ešte jedna poznámka: nemôžem si pomôcť, ale z tej "moderátorky" sprostota len srší - jak tam tupo prikyvuje s tým priblbým úsmevom..ach jaj.
A ešte jedna poznámka: nemôžem si pomôcť, ale z tej "moderátorky" sprostota len srší - jak tam tupo prikyvuje s tým priblbým úsmevom..ach jaj.
aj slovo je vela .. staci myslienka chceniehughito napísal:Alebo že predkladá absurdné argumenty typu: evolúciu sme nemohli pozorovať PRIAMO (čo je tiež nezmysel, ale ok), tak si nemôžeme byť istý - Je si však istý existenciou boha, všemocného, večného a inteligentného stvoriteľa, ktorý len slovom dokáže vytvoriť život. Naozaj by som chcel vidieť, čo sa tomu človeku stalo - podľa mňa spadol z rebríka alebo čo.
tak ale verit v nejaku tečoriu je aspon modernejsie a nie take stredoveke ako krestanstvo ...
inak nikde sa nepise ze boh nemohol stvorit svet prirodzenym sposobom ... napriklad evoluciou. nikde sa nepise ze den stvorenia mal 24 hodin ... krestanstvo sa nezaobera tym ako svet vznikol ale zaobera sa tym ze vsetko stvoril boh.. a ja keby to tym ludom co pisali pismo ukazal presne ako to stvoril .... museli to popisat tym pastierom ktory nevedeli ani citat....
to nevylucuje ze to vsetko nemohol stvorit v jednom okamihu ... (aj s fosiliami aby sa ludia nenudili
ale aj tak si myslim ze urazat ho ako vedca len preto ze je krestan a veri v boha je prinajmensom prizemne a ubohe... (nehovoriac o tom ze tam nebol ako vedec(lebo sa zaobera uplne inou disciplinou ako evolucia ) ale bol tam ako obrateny ateista ... a to asi najviac ser.. tu pritomnych .... )
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto je na taky facepalm, ze az, mal by si sa hambit.strapaty napísal:
aj slovo je vela .. staci myslienka chcenie![]()
tak ale verit v nejaku tečoriu je aspon modernejsie a nie take stredoveke ako krestanstvo ...
inak nikde sa nepise ze boh nemohol stvorit svet prirodzenym sposobom ... napriklad evoluciou. nikde sa nepise ze den stvorenia mal 24 hodin ... krestanstvo sa nezaobera tym ako svet vznikol ale zaobera sa tym ze vsetko stvoril boh.. a ja keby to tym ludom co pisali pismo ukazal presne ako to stvoril .... museli to popisat tym pastierom ktory nevedeli ani citat....
to nevylucuje ze to vsetko nemohol stvorit v jednom okamihu ... (aj s fosiliami aby sa ludia nenudili)
ale aj tak si myslim ze urazat ho ako vedca len preto ze je krestan a veri v boha je prinajmensom prizemne a ubohe... (nehovoriac o tom ze tam nebol ako vedec(lebo sa zaobera uplne inou disciplinou ako evolucia ) ale bol tam ako obrateny ateista ... a to asi najviac ser.. tu pritomnych .... )
-
audiotrack
VIP
no tak sa pozrime na to stvorenie podľa biblie: http://www.biblia.sk/index.php?akc=bibl ... niha=1#ts2
a potom mi ešte vysvetli tú evolúciu človeka zo samých mužov čo som písal na predošlej strane. Lebo boh stvoril Adama a Evu, ktorí mali 3 synov Kaina, Ábela a neskôr Seta.
čiže najprv stvoril nebo a zem, a až potom prišlo svetlo? Slnko je niekoľko miliard rokov staršie ako zem, o tom niet pochýb. Podľa biblie bola najprv ZemNa počiatku stvoril Boh nebo a zem. 2 Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami. 3 Tu povedal Boh: "Buď svetlo!" a bolo svetlo.
A nastal večer a nastalo ráno. Čiže až tu sa začína zem točiť okolo svojej osi. Doteraz sa netočila. Z toho že nastáva večer a ráno je jasne definovaný deň. Argumentovať, že "deň" mohol trvať nekonečne dlho je tu zcestné, lebo už máme slnko okolo ktorého obiehame, takže aj keby sa zem netočí okolo svojej osi, minimálne raz za rok (za dobu obehu okolo slnka) by sa dostalo slnečné žiarenie (a teda aj noc) na každú časť zeme. Takže dlhšie ako rok ten pomyselný deň trvať nemohol.Boh videl, že svetlo je dobré; i oddelil svetlo od tmy. 5 A Boh nazval svetlo "dňom" a tmu nazval "nocou". A nastal večer a nastalo ráno, deň prvý.
tu vznikajú ďalšie hviezdy, čo je zase blbosť lebo je jasne merateľné že mnohé hviezdy sú staršie než naše slnko. Neporovnateľne staršie. Navyše tu píše o vzniku slnka. Až tu teda vznika slnko? A čo nám to svetlo robilo doteraz?Tu Boh povedal: "Buďte svetlá na nebeskej oblohe na oddeľovanie dňa od noci! A buďte na znamenie pre obdobia, dni a roky! 15 I buďte svetlami na nebeskej oblohe, aby ste osvetľovali zem!" A stalo sa tak. 16 A Boh urobil dvoje veľkých svetiel: väčšie, aby vládlo nad dňom, a menšie, aby vládlo nad nocou, a aj hviezdy. 17 Umiestnil ich na nebeskej oblohe, aby osvetľovali zem 18 a aby vládli nad dňom a nad nocou a oddeľovali svetlo od tmy. A Boh videl, že je to dobré. 19 A nastal večer a nastalo ráno, deň štvrtý.
tu musíš buď pripustiť, že všetko vzniklo za pár hodín, alebo že sme mali niekoľko milionovo rokov svetlo (a zem sa nám teda zase zastavila). Skús si vybrať čo je menšia hovadinaTu Boh povedal: "Vody, hemžite sa množstvom živých tvorov, a okrídlené tvory, lietajte ponad zem na nebeskej oblohe!" 21 A Boh stvoril veľké morské zvieratá a všetky živočíchy, ktoré sa hýbu a hemžia vo vode podľa svojho druhu, ako i všetky okrídlené lietajúce tvory podľa svojho druhu. A Boh videl, že je to dobré. 22 Boh ich požehnal a povedal: "Ploďte a množte sa a naplňte morské vody, aj vtáctvo nech sa rozmnožuje na zemi!" 23 A nastal večer a nastalo ráno, deň piaty.
a bolo to dobré. Drb meteorit a všetko vyhubiť, tak dobré to bolo. Spochybňovať dinosaurov, že fosílie tam dal boh, že ten kráter na zemi a vrstvu popola po celom svete v rovnakej hlbke tam tiež spravil... no nebuď smiešny. Okrem toho, je to stále ten istý deň. Zvieratá, aj ľudia. Takže sme žili spolu s dinosaurami, alebo žiadne dinosauri nikdy neboli. Znova si vyber, ktorú verziu chceš aby si bol za menšieho magora.Potom Boh povedal: "Zem, vydaj živé bytosti podľa svojho druhu: dobytok, plazy a divú zver podľa svojho druhu!" A stalo sa tak. 25 Boh urobil divú zver podľa svojho druhu, dobytok podľa svojho druhu i všetky plazy podľa svojho druhu. A Boh videl, že je to dobré. 26 Nato Boh povedal: "Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!" 27 A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril.
a potom mi ešte vysvetli tú evolúciu človeka zo samých mužov čo som písal na predošlej strane. Lebo boh stvoril Adama a Evu, ktorí mali 3 synov Kaina, Ábela a neskôr Seta.
strapaty: Ty si najprv pozri to video aby si videl, čo ten "vedec" kecá.
myslim ze som to tu uz raz pisal ... ale este raz .. pismo nie je vedecka publikacia ... nezaobera sa otazkou AKO .... ale KTO a PRECO...audiotrack napísal:no tak sa pozrime na to stvorenie podľa biblie: http://www.biblia.sk/index.php?akc=bibl ... niha=1#ts2
čiže najprv stvoril nebo a zem, a až potom prišlo svetlo? Slnko je niekoľko miliard rokov staršie ako zem, o tom niet pochýb. Podľa biblie bola najprv Zem
A nastal večer a nastalo ráno. Čiže až tu sa začína zem točiť okolo svojej osi. Doteraz sa netočila. Z toho že nastáva večer a ráno je jasne definovaný deň. Argumentovať, že "deň" mohol trvať nekonečne dlho je tu zcestné, lebo už máme slnko okolo ktorého obiehame, takže aj keby sa zem netočí okolo svojej osi, minimálne raz za rok (za dobu obehu okolo slnka) by sa dostalo slnečné žiarenie (a teda aj noc) na každú časť zeme. Takže dlhšie ako rok ten pomyselný deň trvať nemohol.
tu vznikajú ďalšie hviezdy, čo je zase blbosť lebo je jasne merateľné že mnohé hviezdy sú staršie než naše slnko. Neporovnateľne staršie. Navyše tu píše o vzniku slnka. Až tu teda vznika slnko? A čo nám to svetlo robilo doteraz?
tu musíš buď pripustiť, že všetko vzniklo za pár hodín, alebo že sme mali niekoľko milionovo rokov svetlo (a zem sa nám teda zase zastavila). Skús si vybrať čo je menšia hovadina
a bolo to dobré. Drb meteorit a všetko vyhubiť, tak dobré to bolo. Spochybňovať dinosaurov, že fosílie tam dal boh, že ten kráter na zemi a vrstvu popola po celom svete v rovnakej hlbke tam tiež spravil... no nebuď smiešny. Okrem toho, je to stále ten istý deň. Zvieratá, aj ľudia. Takže sme žili spolu s dinosaurami, alebo žiadne dinosauri nikdy neboli. Znova si vyber, ktorú verziu chceš aby si bol za menšieho magora.
aky vyznam ma pre cloveka ze vie ako vznikol svet - nijaky ...ale to ze ho stvoril boh pre urcitu skupinu ma vyznam - vsetko pochadza od boha...
k tym ludom skus si tie mena prelozit a daj si do kontextu co tie osoby v pisme robili .. napr Adam - prvy clovek Eva - ta ktora dava zivot Kain - nadobudnuty od boha Abel - dych, vanok Set - ustanoveny
nei ej tu priestor rozoberat to podrobne skusim nacrtnut o com asi hovori kniha genezis...
vsetko co stvoril na zemi pochadza od boha, stvoril prveho cloveka(na svoj obraz) aj tu ktora dava zivot,, nepoznali smrt (hriech, odlucenie od boha) pokial sa sami tak nerozhodli (cize opustili boha vecny zivot - zobrazene v jedeni zakazaneho ovocia, poznanie zla )
kain a abel ("DAR NADOBUDNUTY OD BOHA" nici jemnost "DYCHU(valnku)" ktora sa bohu paci (obrazi obetí))zas pojednava o dalsom odvrateni sa od boha(skutok proti prirodzenosti -bratovrazda..co je vlastne kazda vrazda).. a halvne ze vsetko patri bohu ... priklad obety kaina a abela ... abel dal bohu vsetko a boh to prijal kain si formalne splnil svoju povinnost ale boh nechcel len formalnost.... chcel aby to co robi kain bolo skutocne .. preto obetu neprijal... zlo plodi dalsie zlo, kain zavrazdil svojho brata v nadeji ze potom on bude to jedine spravne (kedze bude jediny) ale aj tu ukazuje ze ludstvo sa myli ... a tresta boh kaina a USTANOVUJE namisto neho seta
skutocne si myslis ze pan boh prifrndzcal na oblaciku ... vytiahol magicstick ... posibal prutikom ... nabehol na zem ako vymodeloval pamprdlaka ofukol ho aj hla ludstvo... ??? a ak si myslis ze v to veria krestania tak sa necudujem ze mate o nich taku mienku ... ale potom moja mienka o vas nie je o nic lepsia... vela z vas kritizuju to co ani nepoznaju nemaju ani predstavu o com to je ... lebo vas duchovny zivot skoncil v 9 roku 1. sv priimanim... a nic ine okrem materie nepoznate... kazda stat v pisme ma svoj vyznam .. nie je to historicka knizka ani vedecka ... ma vyhnam pre terajsieho cloveka pre jeho zivot a dusu... ale bo by ste mmuseli nechat posobit v sebe ducha svateho ktoreho ste dostali pri birmovke... mate zatvrdene srdcia ako egyptsky faraon... nespamatal sa ani po 10 ranach tak prisiel najskor o svojho prvorodeneho a potom aj o svoju armadu a nakoniec aj o svoj zivot... az tam ho dohnala jeho neviera ... naco mu ta vsetka moc a slava bola ? ...
//autoeditácia príspevku (11 Jún 2014, 11:06)
video som videl co konkretne mas na mysli .?hughito napísal:strapaty: Ty si najprv pozri to video aby si videl, čo ten "vedec" kecá.
-
audiotrack
VIP
v prvom odseku píšeš že sa nezaoberá otázkou AKO ale otázkami KTO a PREČO a následne v druhom odseku presne dopodrobna opíšeš AKO to bolo. Ak sa nezaoberá otázkou AKO, nech sa v nej nepíše AKO to bolo, ale nech sa napíše že boh stvoril hento a hento preto a preto. A nie celý postup čo ktorý deň robil, v akej postupnosti a podobne.
Tie mená vymysleli ľudia. Je mi jasné, že adam evu nevolal menom, ani svojich synov. Prečo aj? Načo bude evu oslovovať ako eva keď tam žiadne iné ženy nie sú a je jasné že čo hovorí hovorí jej? TIe mená im dali ľudia o mnoho mnoho rokov neskôr keď to písali. Tak im dali také mená, aby to bolo možné písať metaforicky. Keby im dajú mená úplne iné, tak si bibliu vysvetlíš úplne inak. Pritom ten príbeh je stále rovnaký. Stále si mi tam ale neodpovedal ako pokračoval ľudský rod ďalej, keď sme tu mali jednu ženu a muža, čo splodili 3 chlapcov.
Tie mená vymysleli ľudia. Je mi jasné, že adam evu nevolal menom, ani svojich synov. Prečo aj? Načo bude evu oslovovať ako eva keď tam žiadne iné ženy nie sú a je jasné že čo hovorí hovorí jej? TIe mená im dali ľudia o mnoho mnoho rokov neskôr keď to písali. Tak im dali také mená, aby to bolo možné písať metaforicky. Keby im dajú mená úplne iné, tak si bibliu vysvetlíš úplne inak. Pritom ten príbeh je stále rovnaký. Stále si mi tam ale neodpovedal ako pokračoval ľudský rod ďalej, keď sme tu mali jednu ženu a muža, čo splodili 3 chlapcov.
tak je celkom mozne ze tam nebol jediny adam a jedina eva... naznacuje to aj tam ked vyhnal kaina ... keby ktokolvek z ludi ti ublizil (akoby mu mohol niekto iny ublizit keby tam bol len on adam a eva)audiotrack napísal:v prvom odseku píšeš že sa nezaoberá otázkou AKO ale otázkami KTO a PREČO a následne v druhom odseku presne dopodrobna opíšeš AKO to bolo. Ak sa nezaoberá otázkou AKO, nech sa v nej nepíše AKO to bolo, ale nech sa napíše že boh stvoril hento a hento preto a preto. A nie celý postup čo ktorý deň robil, v akej postupnosti a podobne.
stary zakon je celkovo dost tazky na pochopenie bez hlbsieho zamyslania a bez ducha svateho ... je potrebne najskor zvladnut novy zakon a potom stary... nemozes studovat integraly pokial nevies ani nasobilku ...
-
audiotrack
VIP
"je celkom možné" môžeme aplikovať potom na všetko. Je celkom možné, že boh nestvoril ľudí ale sa vyvinuli z baktérii dlhodobým procesom evolúcie. Jasne sa tam píše, že Adam a Eva boli prví ľudia. Takže pred nimi nestvoril nikoho. Jasne as v biblii uvádza, že kain a abel boli prví narodení ľudia, a že okrem tých troch synov iné deti nemali. Ale taký úplne nepodstatný fakt ako že stvoril tretieho človeka tam zabudli napísať. Dáva zmysel.
este raz biblia nie je historicka kniha (aj ked sa vneh opisuju vyjavvy z historie... ) dolezitejsie je co sa tam dailo preco a kto to robil... je celkom mozen ze sa ludia dlhodobym vyvinom vivinuli z bakterii.. .. to neznamena ze to nesposobil boh ... biblia hovori ze to stvoril boh nie ako to stvoril (aj ked je tam opis ako to urobil ma to hlavne symbolicky vyznam... ).. dokonca je mozne ze to spravil presne tak ako je to v biblii... ale to nie je cielom biblie aby hovorila co sa dialo ... ale jej cielom je ako ma clovek zit aby bol spaseny(zil s bohom)...
to ze sa pouziva v knihe o matematike gramatika neznamena ze je to kniha o gramatike ... jej cielom je naucit matematiku nie gramatiku.. dokonca keby ta kniha nebola gramaticky spravne a matematicky ano aj tak splna svoj ucel ,,,, neviem ci chapes co som chcel povedat??
//autoeditácia príspevku (11 Jún 2014, 13:18)
http://modlitba.sk/?p=505 nice
to ze sa pouziva v knihe o matematike gramatika neznamena ze je to kniha o gramatike ... jej cielom je naucit matematiku nie gramatiku.. dokonca keby ta kniha nebola gramaticky spravne a matematicky ano aj tak splna svoj ucel ,,,, neviem ci chapes co som chcel povedat??
Inak povedané akonáhle sa začalo ukazovať, že historicky je biblia nezmysel, začali sa tieto historické úseky brať symbolicky. Dovtedy to boli tvrdé fakty, hodné vraždenia. (napr. stvorenie sveta, evolúcia...) Som zvedavý, ktoré ďalšie úseky biblie tento proces čaká :]
Nehovoriac o tom, že obrovská časť kresťanov by v tomto so strapatym nesúhlasila a kľudne sa hádala o doslovnej biblickej pravde. Napríklad každý tretí Američan. Takže toto je len ďalšia z unikátných verzií kresťanstva a lá strapaty.
Nehovoriac o tom, že obrovská časť kresťanov by v tomto so strapatym nesúhlasila a kľudne sa hádala o doslovnej biblickej pravde. Napríklad každý tretí Američan. Takže toto je len ďalšia z unikátných verzií kresťanstva a lá strapaty.
-
audiotrack
VIP
už sa v tom začínam strácať. Ktoré konkrétne pasáže sú obrazné a ktoré presne napísané? Lebo niektoré veci pokladáte za nespochybniteľné fakty. Napríklad 10 božích prikázaní. Ako vieš či ich nebolo 20 alebo iba jedno keď je to podľa toho ako si my vysvetloval iba obrazne písané? Čiže nejaké prikázania nám dal, ale vôbec nemusí znamenať že ich bolo 10. To isté platí o ježišovi. Možno to bola žena, možno to bolo 20 rôznych mesiášov... Niektoré veci sú proste podľa vás nespochybniteľné, no iné sú obrazné. Ako sa vám hodí. Zaujímavé, že obrazné sú zázračne všetky tie, čo sa nedajú dokázať alebo sú ťažšie na pochopenie - vznik sveta, nebo, peklo, posledný súd...strapaty napísal:este raz biblia nie je historicka kniha (aj ked sa vneh opisuju vyjavvy z historie... ) dolezitejsie je co sa tam dailo preco a kto to robil... je celkom mozen ze sa ludia dlhodobym vyvinom vivinuli z bakterii.. .. to neznamena ze to nesposobil boh ... biblia hovori ze to stvoril boh nie ako to stvoril (aj ked je tam opis ako to urobil ma to hlavne symbolicky vyznam... ).. dokonca je mozne ze to spravil presne tak ako je to v biblii... ale to nie je cielom biblie aby hovorila co sa dialo ... ale jej cielom je ako ma clovek zit aby bol spaseny(zil s bohom)...
-
Andi_Cibula
Addict
Ja mam otazku - preco boh dal ludom 8. zuby ?
Zvacsa sposobuju iba bolest, su zbytocne a bez zasahu lekarov by koncili infekciou, poskodenim tkaniv a smrtou.
https://answers.yahoo.com/question/inde ... 149AA1R78i
//ano ano, aj na to sa chcem spytat.
Hoc mandle ... tie funkciu maju. Ale ostatne vymenovane veci su fakt na nic.
Zvacsa sposobuju iba bolest, su zbytocne a bez zasahu lekarov by koncili infekciou, poskodenim tkaniv a smrtou.
https://answers.yahoo.com/question/inde ... 149AA1R78i
//ano ano, aj na to sa chcem spytat.
Hoc mandle ... tie funkciu maju. Ale ostatne vymenovane veci su fakt na nic.
prvy odkaz na ktory som klikol... ze nie je to len la moja teoria.... http://www.gotquestions.org/Slovencina/ ... lucia.html priznam sa ani som to cele necital ...Steju napísal:Inak povedané akonáhle sa začalo ukazovať, že historicky je biblia nezmysel, začali sa tieto historické úseky brať symbolicky. Dovtedy to boli tvrdé fakty, hodné vraždenia. (napr. stvorenie sveta, evolúcia...) Som zvedavý, ktoré ďalšie úseky biblie tento proces čaká :]
v amerike su veriaci ktory tvrdia ze svet ma 6000 rokov .. to ale neznamena ze je to pravda (ani ze to pravda nie je) bud sa bavime o nabozenstve a o tom comu sa venuje nabozenstvo alebo vedeckym objavom a teoriam, predpokladom... otazka je ktorymi ... kedze vedci mudruju uz 5000 rokov... historia ukazuje ze vacsina vedeckych objavov je nahradenie jedneho omylu druhym... od plochej zeme az einsteinovu teoriu relativity... vyskum bude vzdy obmedzeny nasimi zmyslami a pristrojmi ktore mozeme v danej dobe vymysliet... neviem ci si cital ten odkaz z modlitby.sk ale tam je presne vyobrazena nasa obmedzenost poznania v case...
-
audiotrack
VIP
andi: rovnako ako mandle, slepé črevo, kostrč v riti, chlpy...
strapaty: a čo si chcel povedať tým trápnym článkom, ktorý je plný nezmyslov (podobných, aké spomínal pán "vedec" vo videu na minulej strane), ktoré som počul už asi tisíckrát? A vidím, že vede stále vôbec nerozumieš. Omyl bol, keď si niekto myslel, že Zem je plochá. Na základe modernej vedy si to už nemyslí nikto. Veda je pripravená zmeniť všetko, čo o svete vieme, ale nie len tak zo srandy, ale pod tiahou dôkazov. Na to, že je Zem plochá neexistoval žiadny dôkaz. Potom sa našla kopa dôkazov, že plochá nie je -> veda vyhrala nad poverami a rozprávkami (vidíš tu paralelu s bibilou?). Kde sa veda v rámci tvaru zeme mýli dnes? Úplne hlúpy príklad. A čo je najhlavnejšie, náboženstvo nedokáže poskytnúť absolútne žiadne dôkazy, a naopak, podľa množstva dôkazov (o vzniku Zeme, vesmíru, evolúcií atď) je všetko presne tak, ako veda predpokladá. Ak máš nejaké dôkazy, ktoré by hovorili inak, sem s nimi. Celý vedecký svet čaká.
//slepé črevo má tiež význam, ide skôr o to, že sa nedá hovoriť nejakom "inteligentom dizajne" lebo taký by to nadizajnoval oveľa inteligentnejšie
ďalší pekný príklad je tento nerv + video
//slepé črevo má tiež význam, ide skôr o to, že sa nedá hovoriť nejakom "inteligentom dizajne" lebo taký by to nadizajnoval oveľa inteligentnejšie
-
94jakub
Guru wannabe
Tak to píše Biblia. Ak tomu neveríš budeš ukameňovaný. Teda, bol by si pred tisíc rokmi. Dnes vďaka ľudským právam ti to cirkev spraviť nemôže.strapaty napísal:skutocne si myslis ze pan boh prifrndzcal na oblaciku ... vytiahol magicstick ... posibal prutikom ... nabehol na zem ako vymodeloval pamprdlaka ofukol ho aj hla ludstvo... ???
Keď to nie je historická ani vedecká knižka, potom je to beletria, teda fikcia.strapaty napísal: kazda stat v pisme ma svoj vyznam .. nie je to historicka knizka ani vedecka ... ma vyhnam pre terajsieho cloveka pre jeho zivot a dusu...
Tie trápne vysvetlenia pseudo obrazných viet z Biblie môžem aplikovať na úplne hocijaký fiktívny svet a nevzdelanému to bude pripadať ako božská pravda.
Tieto kecy si nechaj pre kamarátov v kostole. Tam sa môžete tľapkať po pleci(teda vlastne podávať si ruky), aký je ten Váš duchovný svet lepší ako u tých zlých ateistov, čo kradnú a vraždia.strapaty napísal:... lebo vas duchovny zivot skoncil v 9 roku 1. sv priimanim... a nic ine okrem materie nepoznate...
Nespĺňa. Väčšina ľudí nemá dostatočne abstraktné myslenie na to aby sa celú matematiku naučila bez slovného opisu. Pokiaľ je ten chybný nemôžeš pochopiť ani tú matematickú časť.strapaty napísal:to ze sa pouziva v knihe o matematike gramatika neznamena ze je to kniha o gramatike ... jej cielom je naucit matematiku nie gramatiku.. dokonca keby ta kniha nebola gramaticky spravne a matematicky ano aj tak splna svoj ucel ,,,, neviem ci chapes co som chcel povedat??
Nedaj sa vysmiať. V čom je ich teória horšia ako tvoja? Aspoň vychádzajú z "biblických faktov", kým ty si to len obrazne vysvetľuješ.strapaty napísal:v amerike su veriaci ktory tvrdia ze svet ma 6000 rokov .. to ale neznamena ze je to pravda
Nie je. Veriaci očividne nechápu vývoj mozgu plodu, a tak si vo svojej nevedomosti vytvorili ďalšiu rozprávku, ktorá akože nahráva ich neschopnosti hocičo dokázať.strapaty napísal:... neviem ci si cital ten odkaz z modlitby.sk ale tam je presne vyobrazena nasa obmedzenost poznania v case...
V dnešnej dobe(a už dosť dlhú dobu vlastne, významný posun spravil Newton) naše zmysly ani prístroje nehrajú až takú rolu. Matematický aparát je dostatočne silný na vysvetlenie všetkého okolo nás.strapaty napísal:... vyskum bude vzdy obmedzeny nasimi zmyslami a pristrojmi ktore mozeme v danej dobe vymysliet...
Viacerí sa tu inak oháňali tým, že my veríme vedcom. Priznajte sa, veriaci, koľkí ste čítali Bibliu v pôvodnom jazyku? Alebo len veríte, že prekladateľ sa nepomýlil, resp. neupravil niektoré veci tak aby sa nevylučovali?
-
Andi_Cibula
Addict
Einsteinova teoria relativity bola presne dokazana. Jeho teoria predpovedala existenciu dilatacie casu, co sa ukazala ako pravdiva domnienka.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... im.html#c2
Inak je to velmi pekne, mile a sympaticke. V skratke:
Dve ceziove hodiny sa nastavili na rovnaky cas. Jedny sa nalozili do lietadla, druhe zostali na zemi. Lietadlo si trosku polietalo, potom hodiny vylozili k tym co boli na zemi a porovnali sa. Ukazovali inak.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... im.html#c2
Inak je to velmi pekne, mile a sympaticke. V skratke:
Dve ceziove hodiny sa nastavili na rovnaky cas. Jedny sa nalozili do lietadla, druhe zostali na zemi. Lietadlo si trosku polietalo, potom hodiny vylozili k tym co boli na zemi a porovnali sa. Ukazovali inak.
94jakub
ale ty tiez nevies dokazat ako svet vznikol ... tiez si rovnako neschopny ako krestania tak co sa tu vystatujes.. mas len pofiderne teorie bez dokazov... ci vies zopakovat stvorenie sveta ???
Steju
no prave vobec sa tu nabavim o nejakej vede alebo o dokazovani ... bavime sa o pisme a viere (hlbokom vnuknutom presvedceni) ...
audiotrack
v podstate su tie prikazanie len 2. 1. miluj boha nadovsetko 2. a blizneho svojho akoseba sameho ... z toho 1. vychadza prve tri v desatoro a z toho druheho dalich sedem... a s tych desatora dalsie miliony zakonikov zakonov noriem pravidiel ...
ten co chce zit s bohom stacia mu len tie dve ... ten co hlada "vyhibky" ale chce zit s bohom je tych 10 ... vsetci kriminalnici ktory nechcu zit s bohom ani sa riadit ziadnou prirodzenou moralkou pre nich su tie tisicky zakonov...
cize tak to v pisme je .... ten kto chce chapat pismo a otvori si srdce ... a necha posobit ducha svateho pochopi co je obrazne a priame..(zvycajne oboje...lebo pismo sa nezaobera holym vyznamom vety ... ale co chcel boh ludom povedat.... cize tam je nevyhnutna ochota pochopit to .. )
dolezite je co ta stat v pisme znamena pre tvoj zivot ako sa priblizis k bohu ... ak cita pismo niekto z ineho dovodu je to strata casu .. lebo ako beletria je to dost nudne.. tak isto ako historicky dost chabe ... a vedecky uz absolutne prazde....
ale aj tak je to najcitanejsia kniha za poslednych 5000 rokov...
ale ty tiez nevies dokazat ako svet vznikol ... tiez si rovnako neschopny ako krestania tak co sa tu vystatujes.. mas len pofiderne teorie bez dokazov... ci vies zopakovat stvorenie sveta ???
Steju
no prave vobec sa tu nabavim o nejakej vede alebo o dokazovani ... bavime sa o pisme a viere (hlbokom vnuknutom presvedceni) ...
audiotrack
v podstate su tie prikazanie len 2. 1. miluj boha nadovsetko 2. a blizneho svojho akoseba sameho ... z toho 1. vychadza prve tri v desatoro a z toho druheho dalich sedem... a s tych desatora dalsie miliony zakonikov zakonov noriem pravidiel ...
ten co chce zit s bohom stacia mu len tie dve ... ten co hlada "vyhibky" ale chce zit s bohom je tych 10 ... vsetci kriminalnici ktory nechcu zit s bohom ani sa riadit ziadnou prirodzenou moralkou pre nich su tie tisicky zakonov...
cize tak to v pisme je .... ten kto chce chapat pismo a otvori si srdce ... a necha posobit ducha svateho pochopi co je obrazne a priame..(zvycajne oboje...lebo pismo sa nezaobera holym vyznamom vety ... ale co chcel boh ludom povedat.... cize tam je nevyhnutna ochota pochopit to .. )
dolezite je co ta stat v pisme znamena pre tvoj zivot ako sa priblizis k bohu ... ak cita pismo niekto z ineho dovodu je to strata casu .. lebo ako beletria je to dost nudne.. tak isto ako historicky dost chabe ... a vedecky uz absolutne prazde....
ale aj tak je to najcitanejsia kniha za poslednych 5000 rokov...