Vzdelanie vs. skúsenosti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Soviet
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vzdelanie vs. skúsenosti

Príspevok od používateľa Soviet »

audiotrack napísal:nie je to strata času, minimálne tam získa samostatnosť, priateľov, širší rozhľad (nie stále to isté čo robí niekto v práci) a plno iného. Navyše, nikde nie je napísané (hlavne v tejto republike) že keď skončí školu, že sa aj uplatní v danom odbore. Takže titul mu vždy pomôže, hlavne dnes keď je už chápaný skoro ako maturita. Ak nemáš výšku, si gadžo z osadného. A je mi jedno koľko máš prax, proste si lúúser lebo si sa nedostal na školu alebo si bol lenivý ísť študovať. Aspoň taký je pohľad väčšiny zamestnávateľov.
Neviem po akych pohovoroch chodis, ale ocividne je to dost individualne. Nemam vysku, ani neplanujem a predsa som nemal problem prejst viacerymi kolami pohovorov v par firmach bez najmensich problemov a zamestnat sa. Ocividne som pre nich nebol luuzer, ako to nazyvas.
Taktiez (teba sa to nepytaju), sa ma kazdy jeden HRkac pytal tu istu otazku, ci planujem ist na vysku. Zakazdym im samozrejme odpoviem, ze nie, je to premna zabitych par rokov. Sice sa na cloveka divne divaju, kedze cakaju sladke pozitivne reci o tom, ako budem sa nahanat za dakym titulom, no mozem ich z vysoka. Bud chcu zamestnat cloveka co maju pred sebou, alebo titul. Nech si vyberu.

Aj kolegov tu zopar mam, ktory su bez vysky a platovo su okolo 3tis+ a ked sa povyhrazaju vypovedou, ked im manazer nechce v niecom vyhoviet, tak ver, ze ich neposle prec, ze si luuzer bez vs, tak si chod kde chces.Pekne sa s nimi vzdy dohodne, lebo maju v hlave vedomosti a nie na papieri titul.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja mu uz davno neverim ze tu svoju "ideologiu" mysli vazne, neverim v existenciu takeho cloveka :lol:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito napísal:Totálne!
- v zivote ma podstatne viacej oklamali slovenske firmy ako zahranicne. Cim mmensi zamestn tym vychcanejsi..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

gogo956 napísal:ono je to vzdy o tom co ma clovek v hlave a ako sa snazi. V pohode sa da pekne zit aj bez vysky, po strednej sa na par rokov niekde zamestnat najlepsie v zahranici,ziskat skills a za usetrene peniaze zacat popri praci podnikat. A raz podnikanie prarastie TPP a stanes sa uplnym panom sam sebe. Nebudes zavisli od nejakeho sefa,nebudes sa bat nejakej "redukcie" miest ani toho ci ti schvalia zvysenie platu alebo ci si mozes zo dna na den zobrat 2tyzdnovu dovcu. Ked budes mat kapital, tak ten uz vies nasmerovat aby pracoval viac menej sam na seba,s trochou pomoci. Po tazkych zaciatkoch sa budes cudovatludom ktori ohybaju v praci chrbaty denne 8-9hodin. Ale tak to uz chodi:niekto pracuje a niekto rozmysla..
Dost idealisticky pohlad? Skusal si niekedy podnikat alebo mas podnikatela v rodine?

Pretoze tam kde ty vidis pana ktory sa neboji nicoho, ja vidim cloveka, ktory caka kedy zavedu aku novu hovadsku dan alebo poplatok (naposledy danove licencie), kedy mu kto nezaplati fakturu, kedy si nezozenie zakazky a bude rad ak si bude vediet vyplatit 300 eur, dovolenku nebude mat nikdy, lebo proste nebude kto iny kto by mohol nejake veci riesit namiesto neho, a miesto 40 hodin tyzdenne bude robit 70 hodin tyzdenne lebo treba a nema moznost povedat niekomu ze proste pracovna doba a hotovo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Fabo

podnikanie skutocne nie je lahke,na druhej strane tazko zovseobecnovat nakolko pod oznacenie "podnikanie" sa da schovat skoro cokolvek,takze pokial nekonkretizujeme tak to nema velku vypovednu hodnotu.
Mna osobne zatial stale jednoznacne zivi TPP a vedlajsie aktivity su iba doplnkom. Ale je to iba otazkou mnozstva penazi ktore ma clovek k dispozicii. Ak by som mal veelku kopu penazi tak dokazem ich krasne tocit ,legalne, s minimom namahy a zit si spokojne iba z toho. Bez problemov dokazes urobit hruby zisk 10percent zo sumy ktoru mas k dispozicii.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, keby si mal este viacej penazi tak ich das do nejakej banky hoc za 1% rocne a nebudes vediet co s tym.

Lenze k tym peniazom treba nejak dojst...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Fabo napísal:Ano, keby si mal este viacej penazi tak ich das do nejakej banky hoc za 1% rocne a nebudes vediet co s tym.

Lenze k tym peniazom treba nejak dojst...
Toto je v skutočnosti veľmi vratký biznis.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Fabo
pri 40tis € je 10percent p.a. 4000€. Ale urcite by som ich nedaval do banky, to urocenie ti nepokryje ani inflaciu. A ako k tym peniazom prist? najlepsie pracou, prednostne v zahranici kde su trochu ine platy ako tu. Napr. v Nemecku idu uzakonit minimalnu hodinovu mzdu vo vyske 8,50€.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

4000 rocne, to mas 300 a dajake drobne mesacne... To je nic. Povedzme ze potrebujes tak 4-5x viac aby sa z toho dalo rozumne zit (lebo dane odvody atd.)

Ak aj by si vedel vytrepat tych stabilnych 10% p.a. ... ako dlho ti bude v Nemecku trvat zarobit s tou 8.5eur mzdou 200 tisic eur?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Fabo

dotycny zacne pracovat v Nemecku/GB od 20tich rokoch. Mesacne odlozi 1000€ /je to uz spriemerovane,je jasne ze na zaciatku bude zarabat vyrazne menej ale neskor karierne postupi a bude zarabat viacej/. 1000€ x 12 mesiacov x 15rokov: 180tis € /ktore mohol aj priebezne dalej zhodnocovat/ je pri 10perc p.a. zhodnoteni /pri troche stastie urobi urcite aj viac perc/ 18tis € rocne a to ma v tom case iba 35rokov :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nechutne schematický život a hnanie sa za peniazmi. Toto by ma teda nebavilo. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

v com je to schematicke? dostatocny prijem zaisti volnost vo vsetkych oblastiach
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

hughito napísal:Nechutne schematický život a hnanie sa za peniazmi. Toto by ma teda nebavilo. :)
Za to, ze vedies "spolocnostou linkovany" zivot to este neznamena, ze musi byt schematicky.
Ano kazdy by pravdepodobne mal radsej iba miliony na ucte, ktore by minal na Bahamach. Ale bohuzial to tak zvycajne nebyva a preto musis obetovat nejaku cast svojich kapacit aj na ine veci ako je "uzivanie si". A to, mimochodom, nemusi byt vobec schematicke. Ides na bakalara na jednu skolu, na vyssie vzdelanie na uplne inu (kludne aj v inom state). K tomu si najdes stabilnu pracu, ktora Ta prevedie po celom svete a neupadne do stereotypu. Ro Ti da 7-10 rokov spoznavania novych miest, ludi a kultur.

Navyse neviem ako Ty, ale ja kvalitnu pracu k svojmu zivotu potrebujem. Ano, technicky by som sa mohol zivit brigadami kade tade po svete, ale to je shit. S radostou to prenecham ludom, ktori o to maju zaujem. Ja potrebujem mat z prace pocit intelektualnej vyzvy a vidiet za sebou nejaky meratelny vysledok, resp. mat pocit zdokonalovania sa a rastu. A to Ti ziadna low level prechodna praca v cajovnach a kaviarnach kompatibilna s rozlietanym zivotnym stylom neda.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Nechutne schematický život a hnanie sa za peniazmi. Toto by ma teda nebavilo. :)
Zivot je otazkou priorit. Nastastie zijeme v dobe a mieste kde si kazdy z nas moze vybrat svoju zivotnu napln podla vlastneho slobodneho uvazenia. Niekto chce robit cely zivot odborne nenarocnu pracu za par šupov,prezivat z vyplaty do vyplaty. A niekto iny je zase ochotny makat 15-2O rokov na 120 percent,karierne a odborne na sebe pracovat,uspory investovat a potom si az do konca zivota uzivat,resp moze zostat pracovat ale iba ako doplnok k inym prijmom.
Osobne poznam viacero "kvazi intelektualov a antimaterialistickych idealistov" ktori sa vyzivaju v tom ze su "nesystemovi a nezavisli".Problem je len v tom, ze su v skutocnosti v drvivej vecsine pripadov neschopni sa o seba postarat a tak ich zivia rodicia alebo prezivaju v slabo platenej praci kde nic dokopy nerobia len svojich imidzom zakryvaju flakanie a neschopnost sa presadit v realnom zivote.. Pokial mi nekto povie ze odchadza na zbytok zivota meditovat do Tibetu a zivit sa bude iba korienkami rastlin tak s tym nemam ziaden idelogicky problem, je to jeho volba, jeho rozhodnutie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Otázka ale zároveň je, čo si chceš ešte užívať ako 50-ročný?
Ak si robil na 120% tak s vysokou pravdepodobnosťou je tvoj rodinný život v troskách, resp. žiadnu rodinu nemáš. Je to vek, kedy telo zvykne vystaviť účet, srdce ani cicík zrejme už nefungujú tak ako by mali... Takže samozrejme môžeš cestovať a chlastať, ale to je na nič, čiže robíš ďalej na 120% až do smrti pretože návyky sa nemenia a nič iné vlastne ani nepoznáš.

Nehovorím, že je to tak vždy, ale cestu zamakám na škole, zamakám 20 rokov v práci a potom pohoda...no..v realite nemusí byť všetko ružové.

EDIT: Osobne poznám týpka, ktorý má relatívne veľký majetok, ale žiadnu priamu rodinu. Stále ako 75-ročný daný majetok zveľaďuje, ale sám seba sa už začína pýtať, že načo...komu..
Ja úplne chápem, menej bohatých ľudí, že prežijú síce skromný, ale emočne hodne bohatý život a nepotrebujú k nemu ani dovolenku v zahraničí ani elektroniku a neviem aké hračky. Ten pocit pri varení slivkového lekváru na dvore s 15 vnúčatami musí byť neopísateľný.
hughito
Redeemer
Redeemer

Mne sa nepáči tá linka: 20 - 35 rokov budem drieť v zahraničí, aby som mal "peniaze" a potom si mohol začať "užívať." Pekná blbosť (samozrejme z môjho pohľadu). A reakciu axxisa som nepobral, vôbec neviem, na čo reagoval.
gogo956
Redeemer
Redeemer

begbeee

staci ti pracovat na vysoky vykon prave tych cca 15-20 rokov aby si si nasporil a preinvestoval dost vysoku sumu na to aby si nasledujuce obdobie uz nemusel pracovat vobec resp iba ciastocne a casovo nenarocne- vsetko som to opisal v predch adzajucich prispevkoch.
A fakt nechapem tie poznamky o 50 rocnych ludoch ze musia byt na to fyzicky v tom case uz zle.
Poznam viacero ludi ktori maju po 60tke a pracuju rovnako ak nie viac ako ked mali 30rokov a po zdravotnej stranke na tom nie su o nic horsie ako vecsinova populacia.-napr 6 dni v tyzdni 8-10 hodin denne.
Lenze to je ta ludska prirodzenost k lenivosti: ked su mladi tak sa im nechce makat -ani rozmyslat- lebo ci chcu "uzivat" a ked su stari tak nechcu pracovat pretoze "uz su predsa stari" a hlavne pocas toho "odpocinkoveho" zivota im telo aj mozog uplne zdegenerovali takze sa im nic nechce, akurat si sadnut k futbalu a otvorit pivo. Clovek totiz rastie spolu s vyzvami, snahou sa posunut niekde dalej,napredovat,dynamizovat zivotny proces,aktivitu.. Ale pokial chce niekto sa postupne uplne umrtvovat az do rozpadu osobnosti a tela tak nech sa paci.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

hughito napísal:Mne sa nepáči tá linka: 20 - 35 rokov budem drieť v zahraničí, aby som mal "peniaze" a potom si mohol začať "užívať." Pekná blbosť (samozrejme z môjho pohľadu). A reakciu axxisa som nepobral, vôbec neviem, na čo reagoval.
Snazil som sa poukazat na to, ze to co volas schematicky zivot nemusi byt ani zdaleka schematicke. Viest usporiadany a uspesny zivot vobec neznamena, ze sa mas riadit podla nejakej sablony resp. neexistuje dovod preco by Ta obmedzoval viac ako zivot "nezvislaka". A uz vobec nic to nehovori o citovom naplneni. Mat dobru pracu nie je to iste ako viest obrovsku spolocnost, ktorej sa treba venovat 47/7. To si uz dovolim poznamenat, ze horsie je mat menej odbornu pracu kde si beries 100 hodin mesacne nadcasu aby si sa mohol o tu svoju rodinu vobec postarat.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale odvíjal som sa od toho, čo napísal gogo. A tam to je dosť schematické, keď "máš v hlave," že teraz budem 15 rokov makať a šetriť, odkladať bokom 1000€ mesačne. Aj tak to v praxi takto zrejme robí veľmi málo jedincov. A zaujímalo by ma, prečo to (alebo sa mýlim?) tak nerobí samotný gogo, keďže má toľko zaručených rád, tipov a návodov, ako sa dostať k bohatstvu a žiť úspešný bohatý život a pod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

vies to je tak: ked som mal tych 20, tak jednak boli trochu ine moznosti a jednak som nemal ani pristup k takym informaciam k akym mam pristup dnes. A samozrejme ze vela robi aj celkove zrenie osobnosti, urcite som v tej dobe nepratril k tym inteligentnejsim.. Teraz som vo veku kedy by zacinat pracovat vonku nemalo velky zmysel, to ma vyznam vtedy ked je clovek na uplnom zaciatku kariery, a tiez, moje schopnosti dorozumiet sa nemecky resp anglicky su obmedzene,urcite nie na komunikacnej urovni potrebnej k zastavaniu aspon trochu vyssej pozicie.
Napísať odpoveď