Dilema, ci ist na pohovor
-
Runes
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dilema, ci ist na pohovor
Ono nemusis sa bat. Neda on, da iny.
Pravdupovediac ano 
Prebrowsoval som sa do fora (hladajuc nieco ine) ako neregistrovany user az som sa dostal nejakou nahodou do tohto threadu kde sa pisalo o teme TITANS a kedze som mal pocit, ze k tomu mam co (na zaklade osobnej skusenosti) povedat, tak som sa registrol a reagoval.
Inak to neslo...
Prebrowsoval som sa do fora (hladajuc nieco ine) ako neregistrovany user az som sa dostal nejakou nahodou do tohto threadu kde sa pisalo o teme TITANS a kedze som mal pocit, ze k tomu mam co (na zaklade osobnej skusenosti) povedat, tak som sa registrol a reagoval.
Inak to neslo...
Boccaccio napísal:geek, to si sa zaregistroval, len aby si pozdvihol titans?
-
harrison314
Hardcore addict
Sice je to offtopic a vykrik do tmy.
Ale prosim vstekych co budu verbovat novych ludi,
vymslite si uz daco ine ako napisat Singlton, ked ho clovek pise 5-krat, uz je to otrava
Ale prosim vstekych co budu verbovat novych ludi,
vymslite si uz daco ine ako napisat Singlton, ked ho clovek pise 5-krat, uz je to otrava
Harrison, mne na pohovore dali napísať algoritmus na fibonacciho postupnosť, to bola len otrava 
-
harrison314
Hardcore addict
Ako Singlton nepovazujem za blbost, ale podla mna je to az prilis jednoduche.BX napísal:Harrison, mne na pohovore dali napísať algoritmus na fibonacciho postupnosť, to bola len otrava
No je mi az divne, ze sa o nom musim bavit na kazdom jednom pohovore, na ktory som siel.
A úplne najťažšie je v takej situácií ostať pokojný a v žiadnom prípade negúľať očami, ani prudko nevydychovať 
Čo už, treba prežiť a byť rád, že sa ťa nepýtajú na niečo, čo nevieš.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som naopak rad, ked sa snazia do hlbky zistit co viem a co neviem. Ked su otazky narocne a podrobne.BX napísal:A úplne najťažšie je v takej situácií ostať pokojný a v žiadnom prípade negúľať očami, ani prudko nevydychovať
Vtedy mam pocit, ze idem niekde, kde sa da rast a rozvijat vedomosti, a ze kolegivia nebudu uplne neschopni.
A nemal si aj také? Či Singleton bol to najťažšie, na čo sa zmohli? Ja som sa vždy stretol s postupom od ľahkých k ťažkým. Nedávno som robil pohovor na databázovú pozíciu a išli sme od jednoduchých skriptov až po brutality. Boli aj jednoduché algoritmy (ako fibonacci), ale boli aj ťažšie. Keď som robil model, začali z ľahka a potom postupne pridávali také veci, že sa mi hlava točila.
Takže za Singleton ako "rozbiehačku" by som sa nehneval. Ak to ale bolo to najviac, na čo sa zmohli, tak to je veru divné.
Horšie by bolo, keby sa hneď od začiatku začali pýtať veci, ktoré neviem. To by som sa v strede zodvihol a zahanbený odišiel...
(i keď ja som zatiaľ robil až tri a pol pohovoru, takže v tomto nie som nijak skúsený)
Takže za Singleton ako "rozbiehačku" by som sa nehneval. Ak to ale bolo to najviac, na čo sa zmohli, tak to je veru divné.
Horšie by bolo, keby sa hneď od začiatku začali pýtať veci, ktoré neviem. To by som sa v strede zodvihol a zahanbený odišiel...
(i keď ja som zatiaľ robil až tri a pol pohovoru, takže v tomto nie som nijak skúsený)
-
harrison314
Hardcore addict
Mal som aj take, ale co sa taky vzorov tak iba Singlton.
Pri inych veciach sa pytali aj do hlbky, no zalezalo ako kde. Len mne prosto pripada, ze tie pohovori su totalne rovake.
A povetcine im stacili odpovede na povedal by som zakladne veci, ktore musi (teda mal by) vediet kazdy programator ako veci okolo threadingu, spominany singlton s double check-om, destruktor, staticke cleny tried, dedicnost, ...
Ako pytali sa rozne veci, podla zamerania firmy (web/desktop aplikacie/SOAP) ale Singlton bol uplne vsade.
Pri inych veciach sa pytali aj do hlbky, no zalezalo ako kde. Len mne prosto pripada, ze tie pohovori su totalne rovake.
A povetcine im stacili odpovede na povedal by som zakladne veci, ktore musi (teda mal by) vediet kazdy programator ako veci okolo threadingu, spominany singlton s double check-om, destruktor, staticke cleny tried, dedicnost, ...
Ako pytali sa rozne veci, podla zamerania firmy (web/desktop aplikacie/SOAP) ale Singlton bol uplne vsade.
To bude možno aj tým, že si čerstvý absolvent, nie?
Stačí im vedieť, že nie si úplne blbý (pretože na tie pohovory určite chodia aj úplní vypatlanci), povedia si, že máš potenciál a nasadia ťa niekam. Ostatné ukáže čas.
Robil som pohovor na letnú stáž do Microsoftu a pýtali sa tiež len na jednoduché veci, ktoré by mal vedieť každý študent. Plus niekoľko "hádaniek" na rozmýšľanie a kreativitu.
A stačilo im to, aby ma nevzali.
Stačí im vedieť, že nie si úplne blbý (pretože na tie pohovory určite chodia aj úplní vypatlanci), povedia si, že máš potenciál a nasadia ťa niekam. Ostatné ukáže čas.
Robil som pohovor na letnú stáž do Microsoftu a pýtali sa tiež len na jednoduché veci, ktoré by mal vedieť každý študent. Plus niekoľko "hádaniek" na rozmýšľanie a kreativitu.
A stačilo im to, aby ma nevzali.
-
harrison314
Hardcore addict
Nie nie som, sice sa hlasim na juniorske pozicie. No nejaku tu prax na fulltime uz mam.
Myslím, že pre nich si stále čerstvý absolvent. Hlavne keď ide o vačšie firmy.
-
audiotrack
VIP
ja osobne keby mám robiť pohovor s niekym, tak by som mu programátorské otázky vôbec nedal. To predsa viem že vie, keď sa hlási na takú pozíciu. A vlastne, o tom je skúšobná doba, overiť si či sú jeho schopnosti dostačujúce. Spravil by som test 10 otázok na rýchle oddelenie tých, čo si myslia že vedia programovať do tých, čo to naozaj vedia. Ale neriešil by som do hlbky už na akej úrovni to vedia. Radšej by som dal logické úlohy, psychologické a podobne. V tejto oblasti je často zmýšlanie vyššie hodnotené ako prax. Ak aj človek niečo nevie, vždy je v práci dosť kolegov s ktorými sa môže poradiť. Ak ale nevie ani vymyslieť ako by niečo riešil, tak ho tam netreba.
-
harrison314
Hardcore addict
Napriklad?audiotrack napísal: Spravil by som test 10 otázok na rýchle oddelenie tých, čo si myslia že vedia programovať do tých, čo to naozaj vedia.
//autoeditácia príspevku (13 Aug 2015, 16:02)
Este dalsia vec, ze vetcinou nejde o to, ci sloveka priat alebo nie, ale skor ktoreho s N uchadzacov priat.
Mne sa páčil príklad, čo mi dali na pohovore. Znel nejako takto:
Pre programátora jednoduchá vec na 5 minút, pre samozvaného programátora zábava na pol hodiny.
Takýchto príkladov si viem predstaviť zo 10, od jednoduchších (teoretických) po ťažšie (tento by som asi radil niekde do stredu). A samozrejme treba test urobiť tak, aby sa nedal stihnúť v časovom limite. V závislosti od výsledkov/poradia riešenia/sposobu riešenia, by to spoľahlivo oddelilo dobrých programátorov od zlých.
Na druhú stranu, nie je ľahké udržovať takýto test po dlhé roky. Pri dobrom mene spoločnosti, by riešenia boli na internete do pol roka. Takže jednoduchý osobný pohovor má navrch hlavne z týchto dovodov. Proste je to jednoduchšie, rýchlejšie a funguje to uspokojivo.
Harrison a čože ti vadí, nevzali ťa?
Snažil som sa to napísať čo nejzložitejšie, i keď tam to bolo ešte zložitejšie (exaktnejšie, matematickejšie, ale slovom).Napíšte program, ktorý ako vstup vezme množinu čísel M a množinu čísel N.
Množina M je množina čísel (ľubovoľných, v nejakom rozsahu) a množina N je množina indexov do množiny M (čiže čísla v rozsahu 0 - |M|-1). Veľkosť M sa rovná veľkosti N.
Výstupom programu je množina O, ktorá obsahuje na každom svojom indexe súčin čísel množiny M, okrem čísla, ktoré je na zodpovedajúcom indexe v množine N.
Príklad:
M = {2,3,4}
N = {2,1,0}
-----
O = {6,8,12}
Doležitá poznámka: Algoritmus musí mať lineárnu zložitosť. Potom dokážte, že má skutočne lineárnu zložitosť.
Pre programátora jednoduchá vec na 5 minút, pre samozvaného programátora zábava na pol hodiny.
Takýchto príkladov si viem predstaviť zo 10, od jednoduchších (teoretických) po ťažšie (tento by som asi radil niekde do stredu). A samozrejme treba test urobiť tak, aby sa nedal stihnúť v časovom limite. V závislosti od výsledkov/poradia riešenia/sposobu riešenia, by to spoľahlivo oddelilo dobrých programátorov od zlých.
Na druhú stranu, nie je ľahké udržovať takýto test po dlhé roky. Pri dobrom mene spoločnosti, by riešenia boli na internete do pol roka. Takže jednoduchý osobný pohovor má navrch hlavne z týchto dovodov. Proste je to jednoduchšie, rýchlejšie a funguje to uspokojivo.
Harrison a čože ti vadí, nevzali ťa?
-
harrison314
Hardcore addict
Pekny priklad, celkom sa mi paci.
Ja mam opacny problem, vzali ma vsade, lenze, tie pohovori boli vo vetcine pripadov rovnake, otazky sa podobali, vsade singlton, nejaky iny jednudchy priklad. Problem je, ze aj vsteci svoju firmu a jej benefity prezentuju rovnako. Takze si mam seriozny problem vybrat.BX napísal:Harrison a čože ti vadí, nevzali ťa?
Tak si možno v zlých firmách a chcelo by to ísť do nejakej fakt prestížnej, veľkej, zaujímavej firmy
Tam je väčšinou ten nábor aspoň niečím iný.
Btw. keď už si taký pohovorovo-sčítaný, dostával si aj ty také divné otázky, ako napr
"Ako by ste vysvetlili rekurziu 6 ročnému dieťaťu?"
"Odhadnite, koľko váži tento dom"
"Odhadnite, koľko je v Prahe automechanikov"
Tu vo väčších firmách sú celkom bežné a aspoň trochu oživia pohovor (resp. rozmýšľam nad nimi ešte deň po
)
Btw. keď už si taký pohovorovo-sčítaný, dostával si aj ty také divné otázky, ako napr
"Ako by ste vysvetlili rekurziu 6 ročnému dieťaťu?"
"Odhadnite, koľko váži tento dom"
"Odhadnite, koľko je v Prahe automechanikov"
Tu vo väčších firmách sú celkom bežné a aspoň trochu oživia pohovor (resp. rozmýšľam nad nimi ešte deň po
-
audiotrack
VIP
neviem, nad tým by som premýšlal keby mám reálne taký pohovor s niekym absolvovať. A dosť by pri tvorení otázok záležalo na akú pozíciu. Lebo nie je programátor ako programátor. Tá úloha čo dal BX je celkom zaujímava, ja by som ju možno ešte upravil tak, že by som ti definoval jazyk v ktorom ju spravil. Nejaký vymyslený s nejakou vymyslenou sadou príkazov. Napríklad by som v tom mojom jazyku nedovolil porovnávanie dvoch čísel. Bolo by zaujímave sledovať ako sa potom popasujú s tou časťou "okrem čísla, ktoré je na zodpovedajúcom indexe v množine N". No a samozrejme tú zložitosť by som vynechalharrison314 napísal: Napriklad?
//autoeditácia príspevku (13 Aug 2015, 16:02)
Este dalsia vec, ze vetcinou nejde o to, ci sloveka priat alebo nie, ale skor ktoreho s N uchadzacov priat.
tých úloh sa dá povymýšlať na mraky, ale fakt záleží od pozície. Aj v rámci jednej pozície je rozdiel test pre juniora a seniora. Takže takto univerzálne ti neviem vymyslieť otázky. Ale myslím že minimálne polovica z nich by bola vyriešiteľná bez počítača, pera a papiera. Podľa mňa je dôležitejšie uvažovanie. Ak niekto dokáže analyticky a logicky uvažovať, dokáže to naťukať aj na klávesnici
-
Runes
Addict
ako teraz budem za debila ale ja robim programatora
a ani netusim co singlton je a ani tie dalsie divne veci
a to mi sem chodia programatori a ja ich ucim a opravujem kody po nich
vysiel som strojarinu na jednom pohovore som sa zapacil chalaniskovi nie pre vedomosti ale pre pristup k praci, zobral ma, uz je tomu daky piatok veselo si tu kodim a teoriu vobec neovladam
no terminy stiham zakaznici sa nestazuju tak je vsetko ok