Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa seth82 »

Nejako si zabudol zareagovať na to, čo som napísal vyššie. V každom prípade - nejaké LGBT, či čo, sa snaží na Slovensku niekomu niečo zakazovať alebo prikazovať tak, aby to nejako ovplyvňovalo iných? Nože, kde?
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@LuksKE: No ta zahadna sifra, ktoru odomna pytas sa nazyva pozorne citanie - to je vsetko. V minimalne dvoch castiach Biblie sa spomina to, ze mnohe veci su napisane obrazne a aj vysvetluje, preco to tak je - ze niektori ludia si to precitaju, pochopia to a uveria, a ini citujem: "budu citat a nepochopia, budu pocuvat ale nebudu rozumiet".. Prispevky niektorych neveriacich tuto hovoria za vsetko.
@beardie: S tym Panom prstenov.. Ok, pise sa to tam, jeden malicky rozdiel je ale v tom ze existencia Jezisa je historicky podlozena na rozdiel od Froda alebo Gandalfa. A ak pises ze zazrak je iba zle interpretovane pobluznenie, tak potom vychadzam z toho ze neuveris ani ked nejaky uvidis na vlastne oci (to si myslim o mnohych neveriacich) - a skor spochybnis tvoje zmysly ako to ze by mohlo existovat nieco nadprirodzene. A vobec nesuhlasim s tym ze by viera v Boha mala byt nejaka psychicka barlicka, ale skor presvedcenie ze nieco take existuje.. Alebo napisem to inak - ak viera je pre nas psychicka barlicka, tak potom by sa dal aj ateizmus oznacit ako psychicka barlicka pre mnohych neveriacich.. Myslienka ze vsetko sa riadi krasnou striktnou logikou, v zivote je dolezite co najviac si uzivat a potom v pokoji zomriet, ze neexistuje nic nadprirodzene a velmi mocne, co by ludstvo nemohlo pochopit a nebodaj ze by sme mali byt po zivote za skutky sudeni.. Krasna predstava pre mnohych, a tiez sa tejto ideologie odmietate vzdat rovnako ako aj my nasej.
@seth82: Viacere texty co si uviedol nepochadzaju z Biblie a teda nie su dobry argument. Ale je pravda, ze v Starom zakone je viacero nasilnych casti, kedze na zaciatku panoval Bozi hnev kvoli skutkom cloveka, a zmierenie Boha s ludmi nastalo obetovanim sa Jezisa, ktory aj hlasal, ze ludia si nemaju ublizovat a nerobit druhym to, co nechcu aby oni robili im.. Samozrejme kludne si tomu never, len by si nemal pisat ze Biblia vyzyva k vrazdam a podobne, lebo su to totalne nezmysly.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

L.O.L.: existencia mozno ano, tie jeho ciny nie

problem so zazrakom je v tom, ze ja to automaticky nebudem pripisovat bohu, ale nejakym nepoznanym fyzikalnym zakonom, ktore mozu byt neskor objasnene
preco by si to ty pripisoval bohu? a preco prave krestanskemu, ked ich existuje dalsich 4999?

ohladom viery sa myslis, default je ateizmus, kazda jedna viera je len nadstavbou presvedcenia
L.O.L. napísal:Krasna predstava pre mnohych, a tiez sa tejto ideologie odmietate vzdat rovnako ako aj my nasej.
lenze tato predstava je vyrazne logickejsia :)
na viere nie je logicke nic

btw, keby som ja boh, tak radsej prijmem do neba skeptika, ktory zil cely zivot moralne, ako niekoho, kto veril bez dokazov (= ovcu)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

L.O.L.: Ja som nič neuvádzal, iba som zaslal link...Bez ohľadu na to, z ktorej "svätej knihy" pochádzajú, majú určite širšiu čítanosť a väčšiu prístupnosť, ako ručané texty v angličtine na nejakom festivale.

Ďalej - deuteronómium, teda kniha od mojžiša, nie je súčasťou biblie? Lebo podľa mojich vedomostí je. Pozri sa sem http://www.evilbible.com/Murder.htm, koľko citátov z nej navádza na vraždenie a potom mi tu vypisuj niečo o totálnych nezmysloch. Bez ohľadu na to, či je tvoja interpretácia taká alebo onaká, ja tam navádzanie na vraždenie vidím. Jeden príklad za všetky:

Suppose you hear in one of the towns the LORD your God is giving you that some worthless rabble among you have led their fellow citizens astray by encouraging them to worship foreign gods. In such cases, you must examine the facts carefully. If you find it is true and can prove that such a detestable act has occurred among you, you must attack that town and completely destroy all its inhabitants, as well as all the livestock. Then you must pile all the plunder in the middle of the street and burn it. Put the entire town to the torch as a burnt offering to the LORD your God. That town must remain a ruin forever; it may never be rebuilt. Keep none of the plunder that has been set apart for destruction. Then the LORD will turn from his fierce anger and be merciful to you. He will have compassion on you and make you a great nation, just as he solemnly promised your ancestors. "The LORD your God will be merciful only if you obey him and keep all the commands I am giving you today, doing what is pleasing to him.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

seth82 napísal:Nejako si zabudol zareagovať na to, čo som napísal vyššie. V každom prípade - nejaké LGBT, či čo, sa snaží na Slovensku niekomu niečo zakazovať alebo prikazovať tak, aby to nejako ovplyvňovalo iných? Nože, kde?
dakujem za odpoved k veci...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Nápodobne, niekedy sa zvyknem prispôsobovať ostatným diskutérom, čo som spravil aj v tvojom prípade - ignorujú mňa, ja ignorujem ich, teda tvoj sarkazmus je nemiestny. Ale aj tak si myslím, že moja protiotázka bola sebestačnou odpoveďou, ibaže ty to veľmi dobre vieš.
L.O.L.
Expert
Expert

@beardie: No ved ano, vasa je mozno logickejsia, tu ide o to ci ludia veria ze vsetko sa riadi iba tou cistou logikou a fyzikou alebo ci existuje aj nieco vyssie, co nie je tak lahko vysvetlitelne a co to vsetko vytvorilo. A trochu sa mylis - my neverime bez dokazov, rozdiel je len v tom, ze to co my berieme ako dokaz ty oznacis ako nezmysel vid napr. tvoja definicia zazraku. Ak teba dokaze presvedcit iba nieco co by bolo dokazane standardnym vedeckym postupom tak toho sa zrejme nedockas, to by uz potom vlastne ani nebola viera.
@seth82: Deuteronómium samozrejme patri do Biblie, len tam boli aj ine texty ktore nepochadzaju z tej knihy. No a stale mi nie je jasne, preco si myslis ze som napisal nieco zle? Ved som ti uz vravel, ze je to Stary zakon. A tu to nefunguje tak ze si zacitujes cast Biblie, ktoru si len tak za par sekund vygooglis, sa ti nezda a uz z toho vyvodis mylny zaver - treba poznat Bibliu a aj kontext, az potom robit zavery. Ako som uz vravel, toto bola este doba Bozieho hnevu, a v tom case bol vyvoleny narod - Izrael, tvrdo utlacany Egyptom a Boh mu vtedy pomohol vymanit sa z jeho utlaku a ujst cez more do novej zeme, preto tie nasilne casti. A vsetko sa zmenilo narodenim Jezisa, to jeho slova su platne dodnes.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale veď ja som poslal iba odkaz na texty a pripomenul som, že v biblii sú pasáže, ktoré vyzývajú na vraždenie, tak prečo sa tu hráme na nechápavých? V čom teda píšem nezmysly? Starý zákon nepatrí do biblie? Patrí. Je teda v biblii vyzývanie k vraždeniu? Je. Bodka.

Citujem: "A tu to nefunguje tak ze si zacitujes cast Biblie, ktoru si len tak za par sekund vygooglis, sa ti nezda a uz z toho vyvodis mylny zaver" - a toto isté platí o textoch tých kapiel, na ktoré sa sťažujú katolibánci. Jeden príklad za všetky tu uviedol tehla, keď spomenul Highway to Hell (viem, že AC/DC tam nehrá, ale používam to ako názorný príklad), pričom si to ihneď spojil s peklom a pritom kontext je úplne iný. Takže keď veriaci mudrujú nad tým, ako si vraj "zle vykladáme bibliu", tak nech čušia a nechajú vykladanie tých textov kapiel na tých - treba poznať tie kapely a až potom robiť závery.

Chápeš už, na čo narážam? Celý tento prístup katolibáncov je tak farizejský, že to až pekné nie je - čo oni môžu, iní nemôžu a ak náhodou použijeme ich logiku v prospech nášho argumentu, tak budú odpovedať, že "je to iné". Kto teda vie "správne vykladať bibliu", keď jej výkladov je X+1 a vždy, keď z nej človek použije citáciu ako argument smerujúci proti veriacim alebo proti časti ich vlastnej agendy, je to automaticky "zlý výklad a neznalosť biblie". Ty poznáš bibliu tak dobre, že máš dostatok sebavedomia na to, aby si mohol posudzovať, kto ju vykladá dobre a kto zle? Ako vieš, že si ju vykladám zle? Veď v jej výkladoch sa líšia ešte aj katechéti a odborníci, čo sa v nej šprtajú celý život, pretože tá kniha je tak nejednoznačná a plná viacnásobných významov. A je mi vcelku ukradnuté, aké obdobie bolo počas toho vyzývania k vraždeniu - to má byť snáď obhajoba? Možno tie kapely s tými textami majú svoje obdobie hnevu.

Na záver - ja poznám bibliu veľmi dobre, mám ich dokonca dve. A nikoho slová nie sú platné dodnes, pretože ani jeho existencia nie je a nebola dokázaná, teda ani tých slov...
beardie
Redeemer
Redeemer

L.O.L. napísal:alebo ci existuje aj nieco vyssie, co nie je tak lahko vysvetlitelne a co to vsetko vytvorilo
preco by malo? vsetko nasvedcuje tomu, ze nie
L.O.L. napísal:my neverime bez dokazov, rozdiel je len v tom, ze to co my berieme ako dokaz
nemozes akukolvek hovadinu oznacit pojmom dokaz, tak to nefunguje
dokaz musi byt overitelny a reprodukovatelny!
L.O.L. napísal:Ak teba dokaze presvedcit iba nieco co by bolo dokazane standardnym vedeckym postupom tak toho sa zrejme nedockas, to by uz potom vlastne ani nebola viera.
ved o to ide, viera samotna je nelogicka, ja nepotrebujem verit, ja potrebujem vediet

viera v Boha ti slubuje vecny zivot v nebi, podvodnici slubuju 20% zisk
podvodnikom budes verit alebo to chces vediet naisto?
to je presne to iste :)
L.O.L.
Expert
Expert

@beardie: Noo aby sme boli objektivni, je treba tvoj vyrok doplnit:
"viera v Boha ti slubuje vecny zivot v nebi, podvodnici slubuju 20% zisk" - a ateizmus ti garantuje, ze za tvoje skutky ta po smrti nikto sudit nebude - tiez peknych 20 percent, najdi diery v tom nasom nedokonalom pravnom systeme a mas vystarane, okradaj a rob co chces lebo inak nie je nikto kto by ta sudil a spravodlivo potrestal. Jeden z tychto je podvodnik a jeden z nich ma s tymi 20% pravdu.
A napisal si, citujem: "ja nepotrebujem verit, ja potrebujem vediet" - v neexistenciu Boha tiez len veris.
@seth82: To s tym metalom - ked si pozries par stran dozadu - ja som sa k tomu ani len nevyjadril cize to mne pisat nemusis. Nevyjadril som sa k tomu preto, lebo neviem, do akej miery zatazuje ten koncert ludi ktori s nim nechcu mat nic spolocne. Ak to ti ludia pomaly ani nepocitia - nevidim tam problem, ak ten hluk naozaj rusi obyvatelov alebo ak ten koncert sposobuje nasledny vandalizmus - potom suhlasim s tym ze ho tam nechcu. Neviem ako to je - preto som k tomu ani nic nepisal. Samemu sa mi pacia niektore metalove skladby hlavne s paradnym gitarovym solom, lenze ak viem ze text je to proti nabozenstvu - no go, ostatni ked chcu nech si to pocuvaju, ja ani nahodou a na ten koncert by som v zivote nesiel.
K tym nasilnym castiam - ako som pisal, su z obdobia utlacania ludu Izraela a jeho uteku z Egypta (kde sam Boh znicil velku egyptsku armadu, ktora prenasledovala Izraelcov pri uteku). Neznamena to, ze niekto docita Bibliu a ide vrazdit lebo to Biblia schvaluje - to je to co som tym chcel povedat. To, cim sa krestania maju riadit a co je uplne platne je detailne popisane v Novom zakone a ten jednoznacne akekolvek vrazdenie, kradeze etc. odsudzuje. A suhlasim, ze viacero casti z Biblie sa da pochopit vselijako, no na zasadne otazky dava podla mna jednoznacne odpovede.
No a k tvojmu zaveru, citujem: "nikoho slová nie sú platné dodnes, pretože ani jeho existencia nie je a nebola dokázaná, teda ani tých slov..." - to tiez nie je tak trochu farizejske? Najde sa par pisomnych dokazov o existencii nejakeho starovekeho krala - tomu vsetci bez problemov uveria. Najdu sa zvitky o davnych prorokoch, ktori predpovedali narodenie Jezisa v Betheheme davno predtym ako sa to stalo, najdu sa evanjelia ktore popisuju jeho zivot (a uvadzaju presne aj vtedajsich vladnucich kralov, cisarov aj pomery z tej doby a v zasadnych veciach si neodporuju) - a to uz ma byt nezmysel? Co ja viem tak historici nespochybnuju existenciu Jezisa a teda ani jeho slov.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

v neexistenciu Boha tiez len veris
Túto blbú vetu by ste (kresťania) už fakt nemali používať.
Ja som ateista a nie neverím že boh existuje. Mne to je totálne jedno. Určite by si to nemal nazývať viera v neexistenciu.
beardie
Redeemer
Redeemer

L.O.L. napísal:@beardie: Noo aby sme boli objektivni, je treba tvoj vyrok doplnit:
"viera v Boha ti slubuje vecny zivot v nebi, podvodnici slubuju 20% zisk" - a ateizmus ti garantuje, ze za tvoje skutky ta po smrti nikto sudit nebude - tiez peknych 20 percent, najdi diery v tom nasom nedokonalom pravnom systeme a mas vystarane, okradaj a rob co chces lebo inak nie je nikto kto by ta sudil a spravodlivo potrestal. Jeden z tychto je podvodnik a jeden z nich ma s tymi 20% pravdu.
ano, presne tak, to je zivot, zvykaj si
Prečo si myslíš, že by nás niekto mal súdiť na onom svete? :)
Zase vzťahujes morálku a právo k Bohu?
A napisal si, citujem: "ja nepotrebujem verit, ja potrebujem vediet" - v neexistenciu Boha tiez len veris.
:slap:
veris v neexistenciu ruzoveho jednorozca?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

L.O.L.: Ale vyjadril si sa k tomu v diskusii, ktorú som začal ja.

"ak ten hluk naozaj rusi obyvatelov alebo ak ten koncert sposobuje nasledny vandalizmus - potom suhlasim s tym ze ho tam nechcu." - mne vadí furt zvonenie zvonov, ktoré ma v nedeľu ráno predčasne zobudia, nedeje sa to raz ročne, ale každý víkend. Vadia mi kresťanské púte, pretože sú hlučné, narobia odpadky a kvôli nim často kolabuje doprava, hlavne v okolí Levoče, vadia mi pravidelné kresťanské svadby, ktoré sú hlučné a kde s kresťania/veriaci ožierajú do rána...a takto by som mohol pokračovať ďalej. A verím, že nie som po celom Slovensku sám. Ibaže v tomto je rozdiel medzi mnou/mne podobnými/ostatnými ľuďmi, ktorí raz ročne zatnú zuby, ja zatínam zuby každú nedeľu a tak podobne a žiadne petície proti niekomu nespisujú, pretože v sebe majú štipku tolerancie a nemusia za každú cenu bojovať proti nejakému nepriateľovi. Je to presne ten istý princíp ako zákaz nákupov v nedeľu - veriaci nechcú v nedeľu pracovať a nakupovať? Nech nepracujú a nenakupujú. Nik ich do toho nenúti - ale nech sa nestarajú do života iných. Ibaže to by neboli veriaci, aby niekoho za niečo nemohli buzerovať.

Ako som tu už písal - tým textom nerozumejú ani anglicky hovoriaci ľudia, nieto ešte celá hromada Slovákov (v tomto prípade asi 8000, ktorí podpísali petíciu). Hudba je medzinárodný jazyk, ja osobne nikdy nepočúvam nič kvôli textom.

To, čím sa majú kresťania riadiť, nie je popísané jednoznačne, pretože tí ani nevedia, či majú ako sviatočný deň svätiť nedeľu alebo sobotu. A to nie je iba jediný príklad, biblia a sväté písmo sú plne protirečení a bludov - nechce sa mi ich gúgliť, nájdi si to sám. Je zaujímavé, že raz je to vraj "detailne popísané v novom zákone" a na druhej strane to až tak jasné nie je a existuje na to X výkladov.

"Najde sa par pisomnych dokazov o existencii nejakeho starovekeho krala - tomu vsetci bez problemov uveria. Najdu sa zvitky o davnych prorokoch, ktori predpovedali narodenie Jezisa v Betheheme davno predtym ako sa to stalo, najdu sa evanjelia ktore popisuju jeho zivot (a uvadzaju presne aj vtedajsich vladnucich kralov, cisarov aj pomery z tej doby a v zasadnych veciach si neodporuju) - a to uz ma byt nezmysel?" - Našlo sa mnoho písomných dôkazov o gréckom panteóne - veríš, že existoval/existuje boh Zeus, Héra, Hádas, poloboh Herkules? Našlo sa mnoho písomných zmienok o egyptskom panteóne - Ra, Seth, Osiris, Anubis - veríš, že existovali? Vieš - porovnávaš neporovnateľné. Našli sa historické zápisy o kráľoch, faraónoch, vládcoch, ktoré sú súčasťou mozaiky histórie, avšak to, že sa našli, neznamená, že na základe toho začne nejaké náboženstvo obmedzovať ostatných podľa svojich vlastných predstáv a vnucovať ostatným svoju vieru, svoje životné filozofie a pravidlá. Je tvojím slobodným rozhodnutím, či veríš, že 1334 pred nl vládol v Egypte Amenhotep štvrtý, ostatných to nijako neovplyvní, bez ohľadu na to, ako sa rozhodneš. Ale ak niekto verí v knihy, v ktorých sa píše o potope, o srandistovi, ktorý chodí po vode a robí z vody víno, ktorý kriesi mŕtvych a lieči chorých - tak to je už trochu iné kafe, ako hrubá história. Hádam chápeš tomuto konceptu.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

L.O.L. napísal: ten hluk naozaj rusi obyvatelov alebo ak ten koncert sposobuje nasledny vandalizmus
V mojom meste bývajú každoročne(tento rok prekvapivo nič nepočuť) koncerty celé leto v amfiteátri v centre mesta. Ak chceš tak to počuješ aj pri zatvorenom okne. Chceš povedať, že na dedine nevedia vydržať hluk 3 dni(neviem ako dlho sa tam bude hrať) v roku? Organizátor tiež musí mať od úradu povolenie na "rušenie" nočného kľudu.

A prečo musia v meste zvoniť podchvíľou zvony? O dedinách nehovoriac. Vyrušuje ma to určite viac ako koncert raz za rok. Keby sa proti tomu začala spisovať petícia, to by bolo zrazu rozruchu o utláčaní kresťanov.
L.O.L. napísal:Najde sa par pisomnych dokazov o existencii nejakeho starovekeho krala - tomu vsetci bez problemov uveria. Najdu sa zvitky o davnych prorokoch, ktori predpovedali narodenie Jezisa v Betheheme davno predtym ako sa to stalo, najdu sa evanjelia ktore popisuju jeho zivot (a uvadzaju presne aj vtedajsich vladnucich kralov, cisarov aj pomery z tej doby a v zasadnych veciach si neodporuju) - a to uz ma byt nezmysel? Co ja viem tak historici nespochybnuju existenciu Jezisa a teda ani jeho slov.
Nespochybňujú(tiež nie všetci) existenciu, jeho slová a zázraky sú stále zdrojom polemiky.
O existencii starovekého kráľa to tiež nemusí byť také jednoznačné ako si myslíš. A tiež sa mnoho krát ukázalo, že historické spisy boli vymyslené alebo napísané o mnoho storočí neskôr. Nikto ti 2000+ rokov starú históriu nezaručí na 100% z nejakého starého zvitku. To len znova ukazuje ako si tuto veriaci predstavujú vedu.

Akurát Biblia sa vyhýba akémukoľvek logickému a kritickému mysleniu a všetci ju považujú za úplne autentické dielo. A keď sa nájde zdroj ktorý, protirečí Biblii, tak musí klamať automaticky ten.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:ludia ktory vtedy zili tak spolocnost urocovala moralne hodnoty ... nadradenost rasy, eugenika, antisemitizmus, holokaust ... stranicka prislusnost, triedna spolocnost... atd ... vysledok bol miliony zabitych a trpiacich ... co moralne urcite nie je aj ked to vtedy spolocnost mala za moralne ... bez viery v boha nic nie je ohybnejsie ako moralka ... ludia si mylia co je moralne a co oni povazuju za moralne...
Ano spoločnosť určuje čo je morálne. Vtedy to pre nich bolo morálne, v ich dobách. Dnes pre nás už nie, lebo sme sa posunuli ďalej. To však neznamená, že my máme tú správnu morálku, že neskôr nepríde niekto ešte s lepšiou morálkou akú máme my dnes.
Aj výsledkom kresťanskej morálky sú milióny zabitých, trpiacich a prenasledovaných, čiže rozdiel medzi morálkou s bohom a morálkou bez boha nie je.
Aj dnes, v 21. storočí v nejakom amazonskom kmene môže byť morálny kanibalizmus. Prečo? Lebo je o ich kultúra, kultúra ich spoločnosti. Rovnako ako je v arabských krajinách morálne ukameňovanie, rovnako ako je v kresťanskej krajine USA, ešte stále v dvoch či troch štátoch morálny trest smrti. (motto USA: In God, we trust).
Čiže nie, morálku nevytvoril boh, kresťanstvo nemá patent na morálku, aj bez viery v boha ľudia vedia byť morálny a dokonca morálnejší než ľudia s vierou v boha a ľudia si nemýlia čo je morálne a čo oni považujú za morálne, lebo morálka sa vyvíja.
strapaty napísal:no a vznik tych amino kyselin ... a zakonitosi aby sa vobec prvky spajali .... a vobec aby vznikli ...
Prečo by tieto veci museli z niečoho vznikať a boh nemusel vznikať. Kde je logika? Boh tu bol je a bude ale všetko ostatné tu nemohlo byť len tak, to vytvoril boh, vrátane vesmíru, iných galaxií, či iných životov mimo našu planétu. ...a argumenty "lebo boh..." si nechaj

a strapaty, to tvoje nereagovanie nie je o tom že nemáš čas, ale o tom, že odpovedáš len na to načo vieš odpovedať a pričom si vieš opakovať svoje básničky
L.O.L. napísal:No ta zahadna sifra, ktoru odomna pytas sa nazyva pozorne citanie - to je vsetko. V minimalne dvoch castiach Biblie sa spomina to, ze mnohe veci su napisane obrazne a aj vysvetluje, preco to tak je - ze niektori ludia si to precitaju, pochopia to a uveria, a ini citujem: "budu citat a nepochopia, budu pocuvat ale nebudu rozumiet".. Prispevky niektorych neveriacich tuto hovoria za vsetko.
To je vlastne tá dokonalá vlastnosť biblie, že sa dá prispôsobiť aktuálnym potrebám. Obrazná/doslovná aj ten citát vlastne obhajuje celú bibliu pred tými, ktorí ju aj pozorne prečítajú (napr. aj miestny ateisti) ale neuveria jej. Čiže pozorné čítanie nie je ten kľuč, lebo pozorným čítaním a použitím logiky pri čítaní sa nemôže stať, že uveríš. Uveríš len vtedy ak pozorne čítaš a chceš tam nájsť to čo by tam akože malo byť.
L.O.L. napísal:Co ja viem tak historici nespochybnuju existenciu Jezisa - tu mala byť bodka - a teda ani jeho slov - toto už je tvoje prianie/domýšľanie.
L.O.L.
Expert
Expert

Tolko odpovedi - ani nemam sancu na vsetko odpovedat kedze o chvilu musim ist prec, ale aspon nieco:
@vladenko: A ako to mam nazvat? Moze niekto objektivne s istotou povedat ze Boh neexistuje? Podla mna nie. Alebo ako inak to mam povedat?
seth82: Ok ale hlavna moja myslienka bola to, ze o tom koncerte nic neviem a preto som sa nevyjadroval a ani teraz nemam k tomu vela co povedat. A ja som sa zaoberal aj inymi nabozenstvami, ale to som tu uz spominal - tam som videl ze napr. viacere zdroje popisuju nejaku udalost, a zatial co z historickeho pohladu su dajme tomu podobne, v nabozenskych veciach sa vyrazne odlisuju - tam je vidiet vplyv fantazie autorov. Zatial co zazraky v Biblii su popisane jednotne - nikde si v opisoch zasadne neprotireci ako som to videl napr. u greckeho. A s vnucovanim postojov atd. nesuhlasim ani ja.
@beardie: O sudeni na onom svete sa pise v Biblii, preto. Odkial beries, ze vztahujem moralku k Bohu? A ak sa najdu zdroje, ktore budu tvrdit ze jednorozec existuje a ja ich nebudem vediet vyvratit, tak ano, budem tvrdit ze neverim ze jednorozec existuje a nie ze to neviem. Pred rokmi tiez ludia neverili v existenciu vtakopyska, lebo existovali iba jeho nacrty a opisy - a predsa dnes vieme ze existuje.
@LuksKE: No ano, napise sa ze Jezis uzdravil cloveka co nemohol chodit - co tam moze byt obrazne? Ine je to pri takom podobenstve.

"Co ja viem tak historici nespochybnuju existenciu Jezisa - tu mala byť bodka - a teda ani jeho slov - toto už je tvoje prianie/domýšľanie."

Ciny este verim ze poviete ze si ludia vymysleli, ale aj jeho slova?? Ku zvysku sa vyjadrim neskor, lebo sa ponahlam.
beardie
Redeemer
Redeemer

existuju zdroje o Velkom Spagetovom Monstre, veris, ze existuje? :D
vladenko007
VIP
VIP

Čo je na tom pravdy že evanjelia boli napísané viac než 300 a vtedajšia církev si vybrala 4 ktoré im najviac vyhovovali a ostatné vyhlásili za kacírske?

//autoeditácia príspevku (27 Júl 2014, 16:05)
Ciny este verim ze poviete ze si ludia vymysleli, ale aj jeho slova??
Bola taká doba. Keď vtedajšia církev niečo vyhlásila tak sa to málokto snažil vyvrátiť pretože sa báli.
Kto to urobil ten zomrel. V dnešnej dobe už také čosi nepripadá do úvahy, pretože veľa informácii si bežný človek vie overiť sám. V nevedomosti je sila.

//autoeditácia príspevku (27 Júl 2014, 16:08)
Alebo ako inak to mam povedat?
Napríklad: "Ste presvedčený že boh neexistuje"
L.O.L.
Expert
Expert

@beardie: Ma vobec zmysel reagovat? :) Daj nejaky doveryhodny zdroj, ktory tazko vyvratim, ze existuje nejake to velke spagetove monstrum.
@vladenko007: Pokial viem, do Biblie su zaradene tie najstarsie evanjelia, pretoze sa vychadza z toho, ze cim je evanjelium starsie (a teda historicky blizsie udalostiam), tym je doveryhodnejsie. Viem o tom ze aj 200 rokov po Jezisovej smrti vznikali evanjelia a je jasne ze ich tam nezaradia.
Dalej, citujem ta:
"Bola taká doba. Keď vtedajšia církev niečo vyhlásila tak sa to málokto snažil vyvrátiť pretože sa báli.
Kto to urobil ten zomrel. V dnešnej dobe už také čosi nepripadá do úvahy, pretože veľa informácii si bežný človek vie overiť sám. V nevedomosti je sila."
Z historickeho hladiska vobec nemas pravdu, vtedy bola naopak skor doba, ked sirit krestanstvo bolo nebezpecne, ci uz pred Zidmi alebo vtedajsimi Rimanmi (napr. apostoli boli zabiti za to, ze hovorili o tom, ako sa im Jezis zjavoval po tom ako ho ukrizovali - preco by si vymyslali ze naozaj videli Jezisa po smrti ako sa im zjavil, ked vedeli ze ich to bude stat zivot?) Doba ktoru spominas ty nastala az o nieco neskor.
A aky je rozdiel medzi tym, ked niekto neveri v Boha a ked je niekto presvedceny ze Boh neexistuje? Toto sa nechcem hadat, len naozaj ja tam nevidim rozdiel.
vladenko007
VIP
VIP

Z historickeho hladiska vobec nemas pravdu, vtedy bola naopak skor doba, ked sirit krestanstvo bolo nebezpecne, ci uz pred Zidmi alebo vtedajsimi Rimanmi (napr. apostoli boli zabiti za to, ze hovorili o tom, ako sa im Jezis zjavoval po tom ako ho ukrizovali - preco by si vymyslali ze naozaj videli Jezisa po smrti ako sa im zjavil, ked vedeli ze ich to bude stat zivot?)
O odkiaľ si vlasne vzal akú som myslel dobu? :) Keď som povedal že církev odsúdila niekoho k smrti tak som asi logicky myslel dobu kedy si to mohla církev dovoliť či? :)
Napísať odpoveď