Romovia na Slovensku
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
toto niekto nevie, či ešte funguje a ako sa darí? http://nitra.sme.sk/c/5907333/romovia-s ... inych.html
Osobna skusenost nie je podmienkov pre utvorenie nazoru a postoja k veci.hughito napísal:AA: Toto je blbosť, lebo väčšina ľudí takéto opakujúce skúsenosti nemá, lebo proste nebývajú niekde pri problémovej osade. Ba naopak, ľudia nemajú žiadne priame negatívne skúsenosti a ich postoj je beztak latentne alebo aj otvorenejšie rasistický a generalizujúci.
Clovek nemusi ist osobne do Afriky, aby vedel, ze je vhodne sa pred cestou tam zaockovat proti chorobom.
Takisto nemusi zit vedla ciganskej osady a v inych miestach s pocetnym ciganskym obyvatelstvom, aby mal z zivota v takom prostredi opravnene obavy - sprostredkovane skusenostami inych ludi. Predsudok vznika na zaklade opakovanej skusenosti - ta v spolocnosti s ciganmi jednoznacne existuje.
Tvoje ('pozitivne') predsudky su naopak zalozene na ideologicky podmienenom hyper-individualistickom pristupe, ktory v ludskej spolocnosti vo vseobecnosti nebol nikdy a nikde aplikovany - co 'riesis' oznacenim ludi, ktory tvoj postoj k problemu nezdielaju, ako rasistov - osoby s 'iracionalnou nenavistou voci ludom ineho rasoveho/etnickeho povodu'.
V podstate súhlasím, skôr som narážal na to, že ľudia si ohľadom tejto témy často veľmi radi utvárajú názor, ktorý je generalizujúci a to na základe toho, že či to chcú alebo nechcú priznať, majú problém s farbou pleti.

Inak, som zvedavý, ako na toto zareaguje väčšina aktívnych a aj pasívnych účastníkov tejto témy, hlavne v súvislosti s cigánmi. Síce - určite nijak negatívne, pretože v pozadí je tam spojenie s negatívami, čo tu nikomu nevadí.Osobna skusenost nie je podmienkov pre utvorenie nazoru a postoja k veci.
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa:
poprosím neznámeho frustráta, kerý sa tu za mňa podpisuje luďom do karmy, nech je*e na to
Je to aj proti pravidlám, takže módi by sa mohli činiť. 
Inak zaujímavý článok.
Hovorme viac o rasizme Rómov
Inak zaujímavý článok.
Hovorme viac o rasizme Rómov
Dovod preco sa ludia snazia vyhybat kontaktu s prislusnikmi romskeho etnika je vecsinou ten, ze ich kulturne vzorce spravania su odlisne od majority /skor ide asi o nevychovanost/. Ked pridem do obchodu,tak ludia stoja normalne v rade,vecsinou sa rozpravaju medzi sebou primeranou hlasitostou,zbytocne na seba neupozornuju a pod. Romovia sa spravaju inak,hlavne ked ich je vecsia skupina.Uz z dialky je pocut sa blizia,v obchode sa hlasno prekrikruju,slovny prejav ma vecsinou daleko od urovne dospeleho cloveka. Je samozrejme ze majorita sa potom od nich distancuje.
Hlučne sa správajú aj "bieli." Hlučne sa správa kde-kto. Či majú na to patent cigáni? Proste čo tu v poslednej dobe predvádzaš gogo, je znôška stereotypizujúcich predsudkov najhrubšieho kalibru, ktoré by som čakal v takejto kadencii od nejakého pravorukého pseudointelektuála.
Hughito ty sam si mi dal podnet aby som si viacej vsimal ludi okolo seba aby som sa zbavil predsudkov. Pozorovania ale jednoznacne ukazuju ze ich vzorce spravania su rozdielne od majority resp slusnych ludi vseobecne. Do obchodov Chodim denne tak snad viem porovnat.
Wb69:
ja som nereagoval len naň
a načo si reagoval v karme? na ten výlev, kvôli nemu si mi aj dal dole karmu, či snáď si mi znížil karmu preto, že som si sem dovolil dať ďalší článok, ktorý poukazuje na rómsku kriminalitu a primitivizmus? ...či sa teraz ideš skrývať za to, že si napísal "kolegu je mi ľúto"?
hugo:
Celý tento prístup považujem za chybný. S akými nimi? To sú všetko generalizujúce prístupy, ktoré proste nezodpovedajú pravdivosti.
a ty negeneralizuješ v prípade opačnej strany? (kartárov a sympatizantov s nimi), nevytváraš si predsudky a generalizujúce závery voči ľudom obliekajúcim sa do značiek Lonsdale, Everlast, Fred Perry, Pretorian, Thor Steinar a pod.?
O chlapcovi s holou hlavou a tričkom Lonsdale si čo ako prvé pomyslíš? Že je to boxerista, ktorému sa páči mať vyholenú hlavu, lebo vlasy mu neidú, alebo že je to sympatizant kartárov?
Tvoj ideologický kolega v téme o tranzistore, písal o USP (Ultras Slovan Pressburg) ako o neonacistickej skupine fanúšikov...nie je toto generalizovanie? Nie je toto presne ten chybný prístup, ktorý nezodpovedá pravdivosti? Nie je toto presne to, čo na rómoch nechcete aplikovať, ale na druhú stranu to aplikujete veľmi radi aby ste poukázali na niečo, čo nemusí zodpovedať pravdivosti v takou rozsahu v ako vy chcete aby to zodpovedalo.
Hlučne sa správajú aj "bieli." Hlučne sa správa kde-kto. Či majú na to patent cigáni?
Ani nie tak patent, ale ten ich rómsky temperament. (alebo ako to nazvať) Si sa ešte nestretol s cigánskou rodinou(alebo partiou) rozkrikujúcou sa na celú električku, či autobus? ...ja ano. Tiež si sa nestretol s cigánskou rodinou (alebo partiou) rozkrikujúcou sa po obchode? ...ja ano. Za posledné dva týždne, som asi trikrát natrafil na partiu cigánskych chlapcov (zo slušných rodín) avšak s pózou frajera. Tzn. že môžem všetko, ako aj napríklad, hlučne sa v plnej električke rozprávať a tiež začať robiť zhyby na tyčke pre držanie sa. tento fenomén si všímam aj u bielych skupiniek, ale nie až v takej miere.
ja som nereagoval len naň
a načo si reagoval v karme? na ten výlev, kvôli nemu si mi aj dal dole karmu, či snáď si mi znížil karmu preto, že som si sem dovolil dať ďalší článok, ktorý poukazuje na rómsku kriminalitu a primitivizmus? ...či sa teraz ideš skrývať za to, že si napísal "kolegu je mi ľúto"?
hugo:
Celý tento prístup považujem za chybný. S akými nimi? To sú všetko generalizujúce prístupy, ktoré proste nezodpovedajú pravdivosti.
a ty negeneralizuješ v prípade opačnej strany? (kartárov a sympatizantov s nimi), nevytváraš si predsudky a generalizujúce závery voči ľudom obliekajúcim sa do značiek Lonsdale, Everlast, Fred Perry, Pretorian, Thor Steinar a pod.?
O chlapcovi s holou hlavou a tričkom Lonsdale si čo ako prvé pomyslíš? Že je to boxerista, ktorému sa páči mať vyholenú hlavu, lebo vlasy mu neidú, alebo že je to sympatizant kartárov?
Tvoj ideologický kolega v téme o tranzistore, písal o USP (Ultras Slovan Pressburg) ako o neonacistickej skupine fanúšikov...nie je toto generalizovanie? Nie je toto presne ten chybný prístup, ktorý nezodpovedá pravdivosti? Nie je toto presne to, čo na rómoch nechcete aplikovať, ale na druhú stranu to aplikujete veľmi radi aby ste poukázali na niečo, čo nemusí zodpovedať pravdivosti v takou rozsahu v ako vy chcete aby to zodpovedalo.
Hlučne sa správajú aj "bieli." Hlučne sa správa kde-kto. Či majú na to patent cigáni?
Ani nie tak patent, ale ten ich rómsky temperament. (alebo ako to nazvať) Si sa ešte nestretol s cigánskou rodinou(alebo partiou) rozkrikujúcou sa na celú električku, či autobus? ...ja ano. Tiež si sa nestretol s cigánskou rodinou (alebo partiou) rozkrikujúcou sa po obchode? ...ja ano. Za posledné dva týždne, som asi trikrát natrafil na partiu cigánskych chlapcov (zo slušných rodín) avšak s pózou frajera. Tzn. že môžem všetko, ako aj napríklad, hlučne sa v plnej električke rozprávať a tiež začať robiť zhyby na tyčke pre držanie sa. tento fenomén si všímam aj u bielych skupiniek, ale nie až v takej miere.
LuksKE: Určite nie. Vidno, že o problematike vieš pramálo, takže tento tvoj chabý pokus aplikovať na mňa to, čo tu robí veľká časť užívateľov nevyšiel. Ani neviem kde prv začať, neviem, či má zmysel to vôbec rozoberať - Lonsdale a holá hlava absolútne nič neznamená. Pretorian a Thor Steinar sú neonacistické značky, nosí ich prevažne táto sorta - samozrejme, neplatí, že každý, kto to má navlečené na sebe, musí byť nevyhnutne neonacista.
Čo ty vieš o USP? Je to chuligánska skupina, ktorej gro a základ tvoria bratislavskí neonacisti a ich rôzni kamarátičkovia - tiež nemusí platiť, že všetci do jedného to sú vyznávači nacizmu, ale ak sa tam aj takíto jedinci nájdu, nemajú problém s týmito ľuďmi chodiť na futbal, von, či vykonávať iné aktivity.
Proste akosi mi unikla pointa, čo si chcel týmto príspevkom dokázať. Nevraviac o tom, že je to úplne odlišná vec - byť neonacistom, nosiť TS-ko, to je vecou výberu. Slobodného. Byť cigánom, to si človek nevyberie, tak sa narodí.
Ďalej, niekto nejakú reakciu na rozhovor, čo som sem vyššie dal? Nejaká kritická analýza, komentár? Či takéto veci sa ako obvykle prejdú mlčaním a tichom a počká sa, kým sem niekto hodí nejakú "krimi správu," aby sa zase mohol spustiť klasický "hate?"
Čo ty vieš o USP? Je to chuligánska skupina, ktorej gro a základ tvoria bratislavskí neonacisti a ich rôzni kamarátičkovia - tiež nemusí platiť, že všetci do jedného to sú vyznávači nacizmu, ale ak sa tam aj takíto jedinci nájdu, nemajú problém s týmito ľuďmi chodiť na futbal, von, či vykonávať iné aktivity.
Proste akosi mi unikla pointa, čo si chcel týmto príspevkom dokázať. Nevraviac o tom, že je to úplne odlišná vec - byť neonacistom, nosiť TS-ko, to je vecou výberu. Slobodného. Byť cigánom, to si človek nevyberie, tak sa narodí.
Určite stretol, ale takéto veci neriešim, lebo s tým som sa stretol a stretám kedykoľvek a u kohokoľvek, či som doma, či som v Bratislave, či som na dovolenke v Taliansku alebo Bosne a Hercegovine. Je to normálna vec, absolútne to neriešim. Stretávam sa s tým každý piatok/sobotu keď robím a hlučné partičky všetkého druhu sa takto prezentujú. A nie som gogo, ktorý záhadne stretá hádam na dennej báze cigánov, ktorí ťahajú v električkách nože, húkajú, rozkrikujú sa (detto v obchode) - a to býva v Bratislave. Keby býval pri Luníku IX, ešte by som to pochopil.Ani nie tak patent, ale ten ich rómsky temperament. (alebo ako to nazvať) Si sa ešte nestretol s cigánskou rodinou(alebo partiou) rozkrikujúcou sa na celú električku, či autobus? ...ja ano. Tiež si sa nestretol s cigánskou rodinou (alebo partiou) rozkrikujúcou sa po obchode? ...ja ano. Za posledné dva týždne, som asi trikrát natrafil na partiu cigánskych chlapcov (zo slušných rodín) avšak s pózou frajera. Tzn. že môžem všetko, ako aj napríklad, hlučne sa v plnej električke rozprávať a tiež začať robiť zhyby na tyčke pre držanie sa. tento fenomén si všímam aj u bielych skupiniek, ale nie až v takej miere.
Ďalej, niekto nejakú reakciu na rozhovor, čo som sem vyššie dal? Nejaká kritická analýza, komentár? Či takéto veci sa ako obvykle prejdú mlčaním a tichom a počká sa, kým sem niekto hodí nejakú "krimi správu," aby sa zase mohol spustiť klasický "hate?"
ano, podobne mimovladky by sa mali cinit vsade
neda sa s tym rozhovorom nesuhlasit
neda sa s tym rozhovorom nesuhlasit
Stavebný materiál je pôžička, musia ho teda splatiť?hughito napísal:Tak to bol samozrejme príklad, nikde som netvrdil, že cigáni žijú len v osadách samozrejme..
Pripájam zaujímavý rozhovor sčasti o nenávidených mimovládkach, ale aj iných veľa veciach.
http://www.sme.sk/c/7295546/romov-nauci ... ml?ref=trz
Áno, to je dôležitá vec. Len čo majú skolaudovaný dom, začínajú ho splácať. Majú z čoho, lebo po presťahovaní sa z chatrče do legálneho obydlia majú od úradu nárok na príspevok na bývanie.
-v celom clanku som nenasiel ziadne riesenie nicoho,je to iba behanie do kruhu. Podstatou je aby obyvateli osad zacali normalne pracovat,vsetko ostatne je druhotne.
zacnu pracovat tak, ze si najskor postavia vlastne obydlia a nebudu zit v spine, to pomoze aj ich detom lepsie sa vzdelavat, lebo prostredie nebude odpudzujuce, budu mat elektrinu, hygienu atd
beardie
preco by mali zacat pracovat? nepracovali predtym ked byvali v chatrci, tak myslis ze zacnu pracovat teraz ked maju byvanie krajsie a este im stat na to plati.. Pokial clovek naozaj chce,tak vzdy dokaze sam si svoju zivotnu situaciu zlepsit. Napr.som si dobre pozeral viacero videi z romskych osad a hladal som niekde znaky policok,zahradiek,ci sa niekde nesnazia si nieco dopestovat.Pretoze v tomto smere maju nekonecne moznosti:kopec priestoru,more casu.Keby naozaj chceli tak mozu si pestovat nenarocnu zeleninu a tu zjest alebo dalej predavat/vymienat za iny tovar. Alebo chovat sliepky. Nikde som take naznaky nenasiel-nic. To je rozdiel medzi ludmi inteligentnymi a ludmi bez chapania zakladnych suvislosti. .Jedni vidia len to ze ked dostanu peniaze tak ich prefajcia,prepiju a prejedia. Ini ale chapu ze odlozena spotreba im moze v buducnosti priniest mnohonasobny zisk. Preto aj tu na fore je taka velka skupina
prispievatelov ktori tak broja proti ludom ktori sa vlastnymi silami niekde dostali,pretoze oni sami nie su ani v stave pochopit zakladne ekonomicke principy /okrem ineho/. To je presne to iste ked niekto chape ze v obchode sa ma chovat ako clovek a niekto iny to proste nechape pretoze ho riadi iba prva signalna.
preco by mali zacat pracovat? nepracovali predtym ked byvali v chatrci, tak myslis ze zacnu pracovat teraz ked maju byvanie krajsie a este im stat na to plati.. Pokial clovek naozaj chce,tak vzdy dokaze sam si svoju zivotnu situaciu zlepsit. Napr.som si dobre pozeral viacero videi z romskych osad a hladal som niekde znaky policok,zahradiek,ci sa niekde nesnazia si nieco dopestovat.Pretoze v tomto smere maju nekonecne moznosti:kopec priestoru,more casu.Keby naozaj chceli tak mozu si pestovat nenarocnu zeleninu a tu zjest alebo dalej predavat/vymienat za iny tovar. Alebo chovat sliepky. Nikde som take naznaky nenasiel-nic. To je rozdiel medzi ludmi inteligentnymi a ludmi bez chapania zakladnych suvislosti. .Jedni vidia len to ze ked dostanu peniaze tak ich prefajcia,prepiju a prejedia. Ini ale chapu ze odlozena spotreba im moze v buducnosti priniest mnohonasobny zisk. Preto aj tu na fore je taka velka skupina
prispievatelov ktori tak broja proti ludom ktori sa vlastnymi silami niekde dostali,pretoze oni sami nie su ani v stave pochopit zakladne ekonomicke principy /okrem ineho/. To je presne to iste ked niekto chape ze v obchode sa ma chovat ako clovek a niekto iny to proste nechape pretoze ho riadi iba prva signalna.
hughito:
Určite nie? ...nebooj, pripomeniem ti tieto slová
A prosím, vynechaj zo svojích reakcií tie uplakané slová či má na niečo zmysel reagovať a že kde máš začať a podobne, k čomu je to dobré? Chceš sa zahrať na inteligenta a pomastiť si tým ego? Buď reaguj, alebo nie.
Neboj, viem čo je USP a viem to dlhšie ako ty a tvoj kolega a nepotrebujem na to nejaké stránky - zas sa chceš hrať na trulhíka, čo pojedol všetku múdrosť sveta?
tiež nemusí platiť, že všetci do jedného to sú vyznávači nacizmu, ale ak sa tam aj takíto jedinci nájdu, nemajú problém s týmito ľuďmi chodiť na futbal, von, či vykonávať iné aktivity.
A o čom to svedčí, že nemajú problém? Medzi vami anarchistami/antifákmi nie sú primitívi? Ty nechodíš na tie isté akcie ako nejaký vymetený antifák, ktorý len robí bordel - budem ťa citovať s inej témy:
"Alebo len chaos a zapaľovanie smetiakov, prípadne pankáči s čučom?"
aj ten pankáč s čučom je prívrženec antifi/anarchie, aj tí čo zapaľujú smetiaky sú prívrženci antifi/anarchie ...o čom to svedčí? O čom svedčí to, že niekto je členom tej istej skupiny ako náckovia? O čom svedčí to, že si zastancom tých istým názorov ako pankáč s čučom, čo si aj rád zapáli smetiak na protest. Čo sa tým snažíš poukázať, že niekto chodí vonku, do sektora či na akcie s náckami? (použil by som aj "členom priamej akcie" ale neviem jak tam fungujete a ani ma to nezaujíma, ale snáď sa neznížiš k slovíčkareniu nad členom/zastáncom)
Byť cigánom, to si človek nevyberie, tak sa narodí.
Toto si už raz písal a chcel som ti na to zareagovať, ale potom som nejako zabudol, tak teraz. Byť cigánom si nevyberieš, to je pravda. Ale byť cigánom a prispôsobiť sa majorite, pracovať, starať sa o deti - či byť cigánom a neprispôsobiť sa, hrať sa na diskriminovaných, zneužívať sociálny a právny systém, nechcieť sa zamestnať, byť si toho vedomý a deti plodiť a využívať len na vydieranie spoločnosti a úradov - to si už vyberieš.
Každý z tých osadníkov má rovnakú možnosť vzchopiť sa a začať nový slušný život, tak ako aj ich súkmeňovci, ktorí to dokázali - prečo tak nerobia? Prečo sa len sťažujú? Prečo keď sa aj zoberú do anglicka, tak tam opäť len zneužívajú sociálny systém, namiesto toho aby pracovali, zarobili, vrátili sa domov a dali dokopy svoje životy, tak ako väčšina majority?
A nie som gogo, ktorý záhadne stretá hádam na dennej báze cigánov, ktorí ťahajú v električkách nože, húkajú, rozkrikujú sa (detto v obchode) - a to býva v Bratislave. Keby býval pri Luníku IX, ešte by som to pochopil.
Predstav si, že bývam v meste kde je L9, to je novinka čo? Že som mal cca 7 rokov 500m od svojho bloku osadu s vyudencami, až potom s nimi spravili poriadok a vysťahovali ich preč, dnes sú tam byty pre DPMK a mestskú policiu. Predstav si, že to čomu ty hovoríš slušný cigán, je na východe asi taká rarita ako ropa na slovensku. Ja ich dokážem na jednej ruka spočítať, čo poznám - tých slušných.
Keď do busu nastúpi sfetovaný cigán z ktorého toulén razí až do druhého autobusu a ešte k tomu cestuje bez lístka, tak to mám podľa teba akože neriešiť. Škoda, že je to ten istý cigán, ktu ktorému keby prišla kamera tak bude do nej kričať, že nemá z čoho deti na kŕmiť. Nemáme proste riešiť nič, veď nevadí že pri tomto etniku sa to vyskytuje najčastejšie, veď aj inde sa s tým stretneme, síce v oveľa menšej miere ale stretneme.
A dáš nejakú reakciu na môj článok, či aj po tomto mojom poste budeš riešiť moju osobu, inteligenciu a podobne?
Tebe príde úplne normálne, že človek je v 19ich rokoch 5 krát súdne trestaný? V 17tich 3 krát. To je úplne v pohode a netreba na to nijako reagovať ani to odsúdiť ani sa nad tým pozastaviť. Netreba ani riešiť to, že najviac takýchto indivíduí je práve z radov tohto etnika. Proste to nestojí za reč...však stalo sa, ne? S kolegom som rozprával, bolo to úplne bezdôvodné.
Proste toto je realita a my ju nemáme riešiť.
Určite nie? ...nebooj, pripomeniem ti tieto slová
Neboj, viem čo je USP a viem to dlhšie ako ty a tvoj kolega a nepotrebujem na to nejaké stránky - zas sa chceš hrať na trulhíka, čo pojedol všetku múdrosť sveta?
tiež nemusí platiť, že všetci do jedného to sú vyznávači nacizmu, ale ak sa tam aj takíto jedinci nájdu, nemajú problém s týmito ľuďmi chodiť na futbal, von, či vykonávať iné aktivity.
A o čom to svedčí, že nemajú problém? Medzi vami anarchistami/antifákmi nie sú primitívi? Ty nechodíš na tie isté akcie ako nejaký vymetený antifák, ktorý len robí bordel - budem ťa citovať s inej témy:
"Alebo len chaos a zapaľovanie smetiakov, prípadne pankáči s čučom?"
aj ten pankáč s čučom je prívrženec antifi/anarchie, aj tí čo zapaľujú smetiaky sú prívrženci antifi/anarchie ...o čom to svedčí? O čom svedčí to, že niekto je členom tej istej skupiny ako náckovia? O čom svedčí to, že si zastancom tých istým názorov ako pankáč s čučom, čo si aj rád zapáli smetiak na protest. Čo sa tým snažíš poukázať, že niekto chodí vonku, do sektora či na akcie s náckami? (použil by som aj "členom priamej akcie" ale neviem jak tam fungujete a ani ma to nezaujíma, ale snáď sa neznížiš k slovíčkareniu nad členom/zastáncom)
Byť cigánom, to si človek nevyberie, tak sa narodí.
Toto si už raz písal a chcel som ti na to zareagovať, ale potom som nejako zabudol, tak teraz. Byť cigánom si nevyberieš, to je pravda. Ale byť cigánom a prispôsobiť sa majorite, pracovať, starať sa o deti - či byť cigánom a neprispôsobiť sa, hrať sa na diskriminovaných, zneužívať sociálny a právny systém, nechcieť sa zamestnať, byť si toho vedomý a deti plodiť a využívať len na vydieranie spoločnosti a úradov - to si už vyberieš.
Každý z tých osadníkov má rovnakú možnosť vzchopiť sa a začať nový slušný život, tak ako aj ich súkmeňovci, ktorí to dokázali - prečo tak nerobia? Prečo sa len sťažujú? Prečo keď sa aj zoberú do anglicka, tak tam opäť len zneužívajú sociálny systém, namiesto toho aby pracovali, zarobili, vrátili sa domov a dali dokopy svoje životy, tak ako väčšina majority?
A nie som gogo, ktorý záhadne stretá hádam na dennej báze cigánov, ktorí ťahajú v električkách nože, húkajú, rozkrikujú sa (detto v obchode) - a to býva v Bratislave. Keby býval pri Luníku IX, ešte by som to pochopil.
Predstav si, že bývam v meste kde je L9, to je novinka čo? Že som mal cca 7 rokov 500m od svojho bloku osadu s vyudencami, až potom s nimi spravili poriadok a vysťahovali ich preč, dnes sú tam byty pre DPMK a mestskú policiu. Predstav si, že to čomu ty hovoríš slušný cigán, je na východe asi taká rarita ako ropa na slovensku. Ja ich dokážem na jednej ruka spočítať, čo poznám - tých slušných.
Keď do busu nastúpi sfetovaný cigán z ktorého toulén razí až do druhého autobusu a ešte k tomu cestuje bez lístka, tak to mám podľa teba akože neriešiť. Škoda, že je to ten istý cigán, ktu ktorému keby prišla kamera tak bude do nej kričať, že nemá z čoho deti na kŕmiť. Nemáme proste riešiť nič, veď nevadí že pri tomto etniku sa to vyskytuje najčastejšie, veď aj inde sa s tým stretneme, síce v oveľa menšej miere ale stretneme.
A dáš nejakú reakciu na môj článok, či aj po tomto mojom poste budeš riešiť moju osobu, inteligenciu a podobne?
Tebe príde úplne normálne, že človek je v 19ich rokoch 5 krát súdne trestaný? V 17tich 3 krát. To je úplne v pohode a netreba na to nijako reagovať ani to odsúdiť ani sa nad tým pozastaviť. Netreba ani riešiť to, že najviac takýchto indivíduí je práve z radov tohto etnika. Proste to nestojí za reč...však stalo sa, ne? S kolegom som rozprával, bolo to úplne bezdôvodné.
Proste toto je realita a my ju nemáme riešiť.
aby isli prikladom svojim detomgogo956 napísal:preco by mali zacat pracovat? nepracovali predtym ked byvali v chatrci, tak myslis ze zacnu pracovat teraz ked maju byvanie krajsie a este im stat na to plati
oni to nepoznaju, resp. v tom nevidia zmyselgogo956 napísal:Pokial clovek naozaj chce,tak vzdy dokaze sam si svoju zivotnu situaciu zlepsit.
treba ich to naucit
ano, presnegogo956 napísal:To je rozdiel medzi ludmi inteligentnymi a ludmi bez chapania zakladnych suvislosti.
preto ich treba naucit mysliet, a hlavne ich deti
Bol by som povedal, ze kazdy na nepochybne rovnaku moznost sa uchytit a zit dostojny zivot, ale klamal by som.
A ako ich chceš naučiť myslieť? Ich deti nechodia do škôlky, do školy a doma ich neučia písať ani čítať.. Ich rodičia majú často IQ pod 60 a taktiež majú často rôzne retardácie a psychické poruchy spôsobené incestom ktorý je v rómskych osadách bohužiaľ veľmi častý.. Ako chceš také niečo učiť?
A táto charakteristika podľa teba platí na všetkých cigánov, áno?
Hovorím zväčša o rómoch v osadách.. Samozrejme sú aj rómovia, ktorí chodia do práce, majú ukončené štúdium minimálne na strednej škole s maturitou a poctivo platia účty a dane.. Tí ale nebývajú v osadách.