Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Fabo »

To su hovadiny... za a, fakt vela rodin proste nema k dispozicii auto pod 80kw. Za b, vykon sam o sebe je nic nehovoriaca velicina. Porovnaj si trebars staru 120, vykon smiesnych 40kw, ale, to auto nevazi ani tonu, nema abs, nema stabilizacne systemy, nema airbagy...

Proti tomu trebars na slovensku relativne popularny Chevrolet Cruze, kompaktny rodinny sedan. Motor 1.6 so 83kw, hladka atmo. Auto ma ~1300 prazdne. Ma ABS, ESP, milion airbagov, 5 hviezdiciek NCAP.

Preco moze mlady, nevybureny clovek soferovat prve, a druhe nie? Je bezpecnejsie aby si kupil vrak 120 za 300 eur, alebo aby jazdil v rodinnom?

Tych max 120 na dialnici by sa este ako-tak dalo pochopit, akurat ze z toho bude zas len bordel pri predbiehani, v pravom kamion, v lavom mlady iduci 110 (aby bola rezerva) a za nim pomaly nervoznejuca kolona.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Tu už nemá zmysel sa nad tým nejak logicky zamýšlať. Chorváti proste schválili maximálnu kok*tinu a my s tým nič nespravíme. Iná vec je ako to bude fungovať v praxi a koľko vodičov si reálne zastavia a prezrú TP. Myslím hlavne turistov. Ak by to zostalo iba v papierovaj rovine je to jedno. Stále je tu však možnosť čo ak niečo a čo ak si zrovna nejakú blbý Želko Cilenič zmyslí, že pokutuje mladého Slováka, lebo má v TP 100kW alebo išiel 125km/h.

Udivuje ma kam až dokážu ľudia "ustúpiť" a nechať sa ovládať.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Kto má prednosť na parkovisku? Auto, ktoré vychádza z parkovacieho miesta (či už cúva, alebo vychádza predkom), alebo auto, ktoré okolo neho prechádza po ceste na parkovisku?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Niekde na SME pisali, ze auto ktore vychadza moze obmedzit okoloiduce auto. Osobne sa vsak riadim tym, ze ked vychadzam, tak pustam ostatnych, vacsinou vsak ten druhy zastavi a necha ma vyjst. A ak ja idem okolo a vidim ze niekto chce vyjst, tak si davam pozor, pripadne ked je za mnou vela aut, tak ho necham vyjst aby dlho necakal :)
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Podla mna tam plati prednost sprava, aj ked sa bavime o vychadzani z boxu. Teda mala by platit, obecne na slovenskych parkoviskach ma prednost ten co ide po rovnejsej / sirsej ceste, ma vacsie alebo drahsie auto.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

MFa: Preco pri vyjazde z boxu by mala platit prednost sprava???

Edit: http://auto.sme.sk/c/6892938/policia-vy ... vatku.html
Aj keď zákon jednoznačne neurčuje, kto má prednosť pri výjazde z parkoviska, polícia predpokladá, že každé verejné parkovisko sa nachádza na okraji cesty.

Predpisy vyžadujú od každého vodiča vozidla, ktoré zastavilo alebo stálo a opäť vychádza od okraja cesty alebo od chodníka, aby neohrozil ostatných účastníkov cestnej premávky. Pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

"Vozidlá vychádzajúce z jednoznačne označeného parkoviska DZ č. IP 12 „Parkovisko“ musia dať prednosť v jazde vozidlu idúcemu po ceste, keďže vychádzajú od okraja cesty," informovala polícia.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Z tych citacii mi to pride "site" skor na pozdlzne parkovanie pri ceste.

Spravidla ludi pustam, ked vychadzaju z parkovacich boxov, najma ak cuvaju. Nech maju istotu ze o nich "premavka" vie a mozu v klude vycuvat. Vzdy bliknem, pripadne tuknem na klakson. Vacsina za to aj podakuje a ja som zvacsa rad, ze sa mi uvolnilo miesto. :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

MFa: Z akych citacii??? Je tam spomenuta dopravna znacka parkoviska a kedze sa Grim pytal na parkovisko, tak to byva standardne oznacene prave takouto dopravnou znackou. Nikde sa nepise, ci ide o nejake sikme parkovanie alebo pozdlzne parkovanie, ale pise sa o tom, ze musis dat prednost vozidlu iducemu po ceste. Neviem co vobec riesis. Ak dokazes napisat, ze pri vychadzani z boxu plati prednost sprava, tak si myslim, ze by si sa mal minimalne vratit do autoskoly, ak nie rovno prist o vodicsky preukaz. Okrem toho aj v autoskole ta predsa ucili, ze ked zastavis pri krajnici cesty, tak jednaj mas dat smerovku, co mnoho retardov nedava a len tak si zabrzdi a po druhe, ze ked sa ides zaradit spat na cestu, tak mas dat prednost ostatnym a pouzit smerovku.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

On mysli parkovisko ako napr. pri Tescu a vychadzanie z jednotlivych boxov.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Aj parkovisko pri Tescu je oznacene dopravnou znackou parkoviska, je zaradene do cestnej siete a platia tam rovnake pravidla ako na ceste.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ale parkovisko pri Tescu je komplet cele parkovisko. Nerozdeluje sa to na boxi a cesta.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Podľa mňa úplne logicky ten čo vychádza z boxu dáva prednosť tým, čo sú už na "ceste" (mimo boxu). Ak už začal manéver, tak má právo obmedziť vozidlo "na ceste".
Úplne sedliacky rozum, keď sú na ceste autá, tak sa nevyrútim z boxu však mám prednosť, rovnako ako si nevynucujem prednosť, keď už niekto v polovici manévra...

Zákony na takúto elementárnu slušnosť potrebujem asi len v našom banánistane.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

wladas: Parkovisko pri Tescu je take ako vsetky ine parkoviska, ktore su oznacene dopravnou znackou parkovisko. Je jedno, ci je to parkovisko pri Tescu, pri Bille, pri zimnom stadione alebo pri namesti. Pokial tam ta tabula s oznacenim parkoviska je, tak plati to co som napisal vyssie a je zbytocne sa o niecom dalej bavit. Ten co vychadza z parkovacieho miesta dava prednost.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

http://auto.sme.sk/c/7306187/spravili-b ... -test.html

Otestujte sa

...sa som mal 11/11...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

7/11 :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

hojko napísal:Ten co vychadza z parkovacieho miesta dava prednost.
A tato veta je aj v zakone? Pokial viem tak parkovaciu plochu zakon nijako konkretnejsie nerozdeluje. Ale mozno sa mylim.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

A čo tak toto:
Zákon 8/2009 Z.z. § 23 Zastavenie a státie
(2) Pri zastavení a státí je vodič povinný prednostne použiť parkovisko tak, aby neobmedzoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri zastavení a státí vodič je povinný čo najlepšie využiť parkovacie miesto a nesmie znemožniť ostatným vodičom vyjdenie z parkovacieho miesta. Rovnako nesmie zastaviť a stáť na mieste, kde by znemožnil vjazd a výjazd vozidiel. Ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich.

To vyzerá akoby vychádzajúci z boxu mal mať prednosť. To sa ale prieči zdravému rozumu.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

begbee - to ke pri zastavení a státí, nie pri prechádzaní okolo vychádzajúceho vozidla z parkovacieho miesta...
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Skor to vyzera tak, aby si nezaparkoval tak, ze ostatni potom nebudu moct odist. Teda pozdlzne zaparkovat k priecne zaparkovanym autam a pod.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

wladas: Podla klasifikacie stavieb, tj. zakon c. 128/2000 Z.z. je parkovisko definovane pod miestnymi komunikaciami, taktiez pod cestnymi komunikaciami (parkoviska na dialniciach) a pod garazovymi budovami. To je vycuc o miestnych komunikaciach:
Miestne komunikácie
Táto trieda zahŕňa:
- miestne komunikácie v mestách a dedinách, vidiecke cesty a chodníky (spolu s parkoviskami, prípojkami, križovatkami, kruhovými objazdami), napríklad ulice, aleje, parky, prístupové cesty, lesné chodníčky, pešie zóny, jazdecké a bicyklové chodníky, námestia, priechody
Táto trieda ďalej zahŕňa:
- pouličné osvetlenia a svetelné cestné signalizácie, nábrežia, priekopy, zvodidlá atď.

Dalej plati to co som citoval vyssie: http://www.hojko.com/post2107567.html#p2107567

begbeee & grim: Ano, to je o tom, aby si sa nepostavil za niekoho a neznemoznil mu odchod z parkovacieho miesta.
Napísať odpoveď