ZUNO - diskusia/rady/problemy - predchod na mBank, Fio, Uni

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Re: ZUNO - diskusia/rady/problemy

Príspevok od používateľa peterkozel »

prosim poradite mi, doteraz som mal ucet v csob a bo v postovej a vlastne som bankomat a platby cez internet vyuzil par krat za rok takze som dost zbytocne platil za vedenie uctu a za to ze mam platobnu kartu, ak potrebujem teda taketo veci vyuzivat raz zacas co je lepsie zuno alebo mbank, ako to funguje je tam vedenie uctu a platobna karta nejak spoplatnena?
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa brm »

Vedenie účtu a vydanie karty nie je spoplatnené ani v mbanku ani v zune.

Spoplatnené sú výbery z bankomatu (každá banka má za nejakých iných podmienok výber zdarma), prípadne zasielanie smsiek o pohyboch na účte (zuno za predpokladu splnenia podmienok na získanie účtu plus to má zadarmo).

Naštuduj si ich cenníky, sú naozaj veľmi jednoduché..
http://www.zuno.sk/pomoc/uzitocne-informacie/cennik/
http://www.mbank.sk/pomoc/sadzobnik/ind ... konto.html

Každopádne tieto dve banky sú výhodné pre ľudí, ktorí nepotrebujú veľa pracovať s hotovosťou (vkladať a vyberať) a využívajú prevažne platby kartou, platby cez internet, prípadne iné prevody (trvalé príkazy, SEPA, inkasá).. a zároveň si nepotrpia na osobný kontakt s tetuškou pri okienku v banke.

:)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

brm, to je pre teba take dolezite vidiet hned bezkontaktnu platbu? Vzdy si zoberiem blocek a pozriem ci som dobre zaplatil, takze ta sms je podla mna zbytcna. Dolezitejsie su sms o trvalych, inkasach, vyberoch z bankomatu premna.
brm
Darca
Darca

Soviet.. a načo Ti je smska o výbere z bankomatu? Veď bankomat vydáva bloček, kde máš uvedené, koľko si si vybral.. predsa! :)

..každopádne v prípade straty/krádeže pri doručení smsky hneď vieš, že nejaký degeš prikladá kartu k terminálu a hneď sa vieš zariadiť. Takto prídeš maximálne o 20€. Ale ak napr. peňaženku s kartou dlhší čas nemusíš použiť (máš všetko nakúpené, si niekde na chate atď), neprídeš tak rýchlo na to, že Ti karta chýba.. a ten degeš môže ďalej prikladať kartu aj niekoľko dní za sebou, kým Tí nepríde zúčtovacia smska. Vbehne Ti do toho víkend a navyše štátny sviatok a si povedzme hneď o cca 60-80€ ľahší..

Na Plus účte je karta poistená proti zneužitiu, ale neverím, žeby toto uznali..

Ako som písal v predchádzajúcich príspevkoch, v týchto veciach som po nepríjemných skúsenostiach dosť paranoidný. Pre mňa je to určite dôležitejšia sms ako sms o inkase, či trvalom príkaze, ktorý musím ja zadať cez sms kód.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Co sa tyka bezkontaktnych platieb, tam je tusim limit denne rozny podla banky ( vacsinou 20e na transakciu, 3 transakcie denne).
brm
Darca
Darca

V piatok poobede som zaplatil bezkontaktne, v utorok poobede (po 4 dňoch) mi došla smska a konečne aj nejaká zmienka o tej platbe v IB. V dnešnej online dobe je to na smiech..
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Mne zase pride na smiech, za kazdy druhy tvoj prispevok v temach o bankach sa tyka toho, ze ti okamzite nepride notifikacia, pretoze niekedy ti zneuzili kartu. Povedal by som, ze zo vsetkych ludi co to tu citaju, to zaujima akurat teba.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

Otom je bezkontaktná platba sms príde až po pár dňoch keď si terminál v obchode stiahne peniaze.... Sú aj online bezkontaktné terminály tam ti príde hneď sms.
Ak chceš mať vždy hneď sms plať kontaktne....
Mne skôr ako že nepríde SMS vadí že takto sa človek kľudne dostane do nepovoleného debetu.
brm
Darca
Darca

t0m4s3.. keď to nikoho nezaujíma, tak aspoň mňa to snáď môže zaujímať, či? ;)

kompi.. tiež som si niekedy myslel, že to je vec terminálov, ale už bolo v tejto téme a aj v téme o mbanku spomínané, že to je skôr vec karty. A mám už aj osobne odskúšané, že bezkontaktná platba kartou z mBanku je online, avšak bezkontaktná platba kartou zo Zuna alebo Tatrabanky pri tom istom termináli a v tom istom čase je offline. Iné banky som zatiaľ neskúšal.
Inak: http://www.zuno.sk/o-nas/blog/detail/ak ... ktna_karta
Vraj minimálny zostatok na účte na uskutočnenie bezkontaktnej platby je 60€, takže asi to mínus by veľmi hroziť nemalo..
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Do minusu sa da v pohode dostat. Ide o to ze pri kazdodennych zuctovaniach si banky vymenia info o zostatkoch.
Priklad: v utorok v noci prebehne clearing medzi bankami o zostatkoch na uctoch. V stredu rano sa teda pri offline transakcii povedzme na terminali ktory patri tatrabanke zaplati ZUNO kartou bezkontaktne. Transakcia sa overi v tatrabanke (resp. vo firme ktora robi tatrabanke autorizacie) voci suboru so zostatkami z utorka v noci - a teda ze to bolo 60e. Avsak v to iste rano si uz kludne mohol cez IB zaplatit 60e niekomu, a teda si tam mal fakticky 0, a pri platbe 20e bezkontaktne si uz de facto v -20, avsak to sa odzrkadli az ked si tatrabanka zauctuje transakcie v inych bankach (a teda aj v zune napr.) - to sa deje bud priebebezne, alebo denne, alebo v nejakej danej periode (kazdy druhy, treti, stvryty den...). A to je moment kedy pride SMS o zauctovanej transakcii.

Potom uz zalezi od tej ktorej banky ako sa zachova - ci ti za tych -20 napari urok, alebo ma niekde v podmienkach dane ze bezkontaktne platby a pripadny debet ktory vznikne bezkontaktnou platbou je bez uroku. Preto je aj ten limit - banky sice hovoria o bezpecnosti pre klientov, ze vam nikto neukradne vacsie mnozstvo penazi, no ide im v prvom rade aj o ich peniaze :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Treba mat na ucte pol miliona a pri bezkontaktnych platbach do minusu nepojdete :smt006
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

brm: tak si zablokuj bezkontaktne platby, a nemusi ta trapit...
brm
Darca
Darca

Fabo.. ak mi ukážeš, ako sa to dá v Zune zablokovať (a aby platby pinom boli aj naďalej funkčné), máš u mňa basu piva!

:smt003

//proste neplatiť bezkontaktne.... no nebudem sa opätovne rozpisovať, prečo som chcel mať tie platby pod kontrolou, resp. zablokované, bo ako bolo spomínané vyššie, spomenul som to v každom druhom príspevku v témach o bankách a už Vám to všetkým asi lezie na nervy.. :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tak ich neblokuj a proste neplat bezkontaktne, je to taky problem???
stejko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa stejko »

a ak poziadas o novu kartu, nebudu sa ta pytat, ci ju chces aj bezkontaktnu? pripadne napis im na zakaznicku podporu, ta bezkontaktnost by sa mala dat nejak zakazat. ja nastastie mam este tu nie bezkontaktovu, ale v slsp som mal bezkontaktovu a dalo sa to cez net zakazat.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Bezkontaktnu davaju uz defaultne. Takze neviem ci sa da o inu poziadat. Inak dnes som si vsimol, ze pri bezkontaktnej platbe prichadza smska hned, tak uz sa necaka 2dni :)
brm
Darca
Darca

Soviet, vážne? Pretože priamo od Zuna mám informáciu, že online bezkontaktné platby neplánujú zaviesť.. tak neviem! Vyskúšam.. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

keby soviet aj napísal čo v tej smske je, pretože to nemusí byť online platba. Možno to nie je sms čo chodí pri zaúčtovaní, len nejaká informačná že si spravil platbu za toľko a toľko ako bezpečnostný prvok, a následne po pár dňoch príde ďalšia že bola zúčtovaná (alebo tú už nepošlú a pošlú iba avízo ak sa zúčtovať nepodarí)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

A to je presne to co brm hlada, akukolvek notifikaciu o tom, ze s kartou bola vykonana nejaka operacia.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Neviem si predstavit ako by ZUNO o takejto platbe vedelo a notifikovalo ta o nej, kedze ako som spomenul, pri bezkontaktnej offline platbe sa platba overi u vlastnika terminalu (u niekoho komu ten terminal patri a ma nejake autorizacne centrum) so zostatkovym suborom zo zuna ktory si banky medzi sebou vymienaju. Cize v momente platby zuno nevie ze sa kartou platilo.
Ak je to online bezkontaktna (ako napr. mbank), tak platba prejde k vlastnikovi terminalu (nejake autorizacne centrum) a ti to overia online v zune, kde zuno priamo potvrdi platbu, zauctuje ju a pride SMS zakaznikovi.
Napísať odpoveď