Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:nemozem za to ze si materialista... ze nevieris v nic ine ako fyzicky dokaz... ale viera nie je o dokazoch .. preto sa to vola viera... cize nejake vecne argumenty len tazko ... jeden citat z pisma : hovorím vám, že ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nikdy nevojdete do nebeského kráľovstva. 4 Kto sa teda pokorí ako toto dieťa, ten je najväčší v nebeskom kráľovstve

ale to je nad tvoje chapanie...
:lol: Dámi a páni, predstavujeme vám kresťanskú pokoru.

Teda som podľa teba asi neinteligentný, primitív, pribrzdený, s nízkym iq, lebo je nad moje chápanie rozumieť veciam v náboženstve, biblii a bohu. Ty si evidentne myslíš, že si lepší, nejaký nadčlovek, niečo oveľa lepšie ako ja, lebo tomu chápeš a rozumieš.

Tak mi prepáč, že ma tvoj boh neobdaril takou inteligenciou aby som vetu: "Janíčko a Marienka išli do lesa na huby", pochopil ako "Pepíček si varil na večeru sáčkovú polievku". To dokáže len človek obdarený bohom a obrovskou dávkou inteligencie a pocitu nadradenosti.
strapaty napísal:lebo boh stvoril vesmyr aj cas
:roll: toto už ani naschval neide urobiť...

Inak názorná ukážka ako argumentuješ ty aj koval, rovnako dokážem argumentovať aj ja. Za vaše argumenty sa dá dosadiť čokoľvek a budem mať rovnaký výsledok v rukách.
Jozef Koval napísal:To nie sú logické chyby biblia si neprotirečí vy skrátka vyberiete isté časti ktoré vám pasujú a prekombinujete ich tak aby to vyzeralo ako protirečenie ale zmysel a podstatu tých viet nevidíte. Keby ste čítali bibliu celú zistili by ste že všetko do seba krásne zapadá. Čo sa týka logických chýb radšej sa sústreďte na svoje logické chyby máte ich tak isto spústu a aj si pekne protirečíte.
To nie sú logické chyby, veda si neprotirečí, vy skrátka vyberiete isté časti, ktoré vám pasujú a prekombinujete ich tak aby to vyzeralo ako protirečenie ale zmysel a podstatu tých viet nevidíš. Keby ste čítali viac vedeckých článkov a publikácii a venovali sa tejto problematike bez pripisovania vecí bohu, zistili by ste, že všetko do seba krásne zapadá. Čo sa týka logických chýb radšej sa sústreďte na svoje logické chyby máte ich tak isto spústu a aj si pekne protirečíte.
//so simple :) - na teba to krásne sedí ako si ty sám definuješ ničotu, tak aby fyzikálne veci v nej nemohli byť ale boha postavíš mimo, tvoja ničota je nič a boh - pritom opäť, nemáš jeden jediný nevyvrátiteľný dôkaz o božej existencii.
Jozef Koval napísal:Ten deň príde. Ako som už písal Boh toleruje zlo kvôli slobodnej vôli. Boh vo svojom svete toleruje zlo do určitej doby až príde deň v ktorí tí čo si zvolili slobodne ho milovať budú odmenení nebom kde budú oslobodení od pôsobenia zla ale vždy v súlade s ich slobodnou vôľou a zlo už nebude v ten deň bude satanovi odobraná všetká moc a už bude len naveky trpieť v pekle aj so všetkými démonmi a dušami ktoré tam skončili a skončia. A to satan už vie prehral v deň keď za nás Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych. Jemu ide už len o to čo najviac oslabiť alebo zmenšiť Božie kráľovstvo. Lebo čím viac duší skonči kvôli nemu v pekle tým menej nás bude v nebi.
Ten deň príde. Ako som už písal ružový slon s modrým chobotom toleruje zlo kvôli slobodnej vôli. ružový slon s modrým chobotom vo svojom svete toleruje zlo do určitej doby až príde deň v ktorí tí čo si zvolili slobodne ho milovať budú odmenení nebom kde budú oslobodení od pôsobenia zla ale vždy v súlade s ich slobodnou vôľou a zlo už nebude v ten deň bude zlému slonovi odobraná všetká moc a už bude len naveky trpieť v pekle aj so všetkými démonmi a dušami ktoré tam skončili a skončia. A to zlý slon už vie prehral v deň keď za nás malý ružový sloník s modrým chobotom (syn veľkého slona) zomrel a vstal z mŕtvych. Jemu ide už len o to čo najviac oslabiť alebo zmenšiť sloní ráj. Lebo čím viac duší skonči kvôli nemu v slonej diere tým menej nás bude v sloňom ráji.
Jozef Koval napísal:Boh existoval už pred počiatkom, teda nepodlieha času, pretože čas je ním stvorený. 1MOJ 1,1
Skrátka tak to je on je počiatok aj koniec bol tu vždy lebo v ňom bol život a skrze neho všetko povstalo.
Ružový slon s modrým chobotom existoval už pred počiatkom, teda nepodlieha času, pretože čas je ním stvorený. 1SKS 1
Skrátka tak to je on je počiatok aj koniec bol tu vždy lebo v ňom bol život a skrze neho všetko povstalo.

-----normálna argumentačná rovina-----
Jozef Koval napísal:Skrátka vesmír je neživý nemohol vzniknúť sám od seba z ničoho.
A teda boh je tiež neživý. Písal si, že je nehmotný duchovný, teda je neživý. No aj v ničote musel byť neživý, ako by inak prežil v ničote ak by bol boh živý organizmus. A ako si tiež písal, nič neživé nemohlo vzniknúť samé od seba, teda ani boh. Ďalšia logická chyba. Či opäť nejaká výnimka pre boha?
Jozef Koval napísal:Pozri všetko je to o slobodnej vôli. Ak by Boh chcel skrátka by nás stvoril bez slobodnej vôle ale on nás nechce nútiť aby sme ho milovali chce od nás aby sme ho milovali sami z vlastnej vôle a z vlastného rozhodnutia preto nám dal na výber. On rešpektuje naše rozhodnutie ak sa rozhodneme pre zlo. Preto vlastne vzniklo aj peklo kvôli slobodnej vôli ktorú majú samozrejme aj anjeli.
Ale ty nerozumieš tomu, že celá slobodná vôľa je fraška, lebo boh je vševediaci? Pri narodení mi boh dal slobodnú vôľa aby som sa sám rozhodol, no keďže je vševediaci, tak už pri narodení vedel, že počas života sa od neho odvrátim a že v tomto stave zostanem (snáď). Tzn., už pri narodení ma odsúdil do pekla*(tu si dáme hviezdičku), lebo ako vševediaci vie, že mi to patrí, lebo ako vševediaci vie, že celý svoj život prežijem bez neho. A teda slobodná vôľa je vlastne nič, placebo efekt pre nás ľudí aby sme si mysleli, to čo si tu napísal ty ale v skutočnosti je o osude každého z nás už dávno rozhodnuté, lebo boh je vševediaci. Teda, pri poslednom súde ti len boh oznámi to čo vedel už pri tvojom narodení.

* - jedna skupina veriacich tvrdí, že do neba môžem isť len ak uverím, iná skupina tvrdí, že záleží na skutkoch človeka, ktoré vykonával počas života na zemi, samotná viera nie je až tak dôležitá. Ani len medzi sebou sa neviete dohodnúť čo je pravda a ako je to vlastne s tým, kto ide do neba a kto nie, tak ako veriť tomu čo mi ty tu rozprávaš. Inak ďalšia logická chyba tvojho náboženstva/protirečenie si veriacich.
Jozef Koval napísal:Na to som ti už odpovedal vyššie nebudem sa stále opakovať.
Neodpovedal si na nič. Omáčky a vlastné z malíčka vycucané definície slova nič a ničota, nie sú relevantné odpovede na moje otázky.
Tak sa stále pýtam: "a teda kde sa nachádzal tvoj boh, keď stvoril vesmír? ", "Ako to, že boh mohol existovať v ničote a zákony fyziky nemohli existovať v ničote?"
Jozef Koval napísal:LuksKe mi napísal citujem: "To fakt porovnávaš hmotné veci s nehmotnými časticami/atómami a hľadáš v tom logiku?" To sa ale dá aplikovať aj na vás to fakt chcete dokázať nehmotnú duchovnú bytosť bytosť našimi fyzikálnymi zákonmi?
Ako krásne dokážeš veci vytrhnúť z kontextu a dosadiť ich tam kde ti pasujú, inak ako stále.
Inak ľuďom sa že vraj podarilo, natočiť, či odfotiť, alebo inak zachytiť činnosť duchov. Poznáš to, že? To znamená, že ak boh existuje a prejavuje svoju existenciu aj tu na zemi, nakoniec aj vy tvrdíte, že boh je všade okolo nás, tak by sme ho rovnakým spôsobom ako tých duchov mali vedieť dokázať. Tzn. odfotiť, nakamerovať, či inak zachytiť jeho činnosť. Či opäť nejaká výnimka pre boha, že on sa takto nachytať nedá?
Jozef Koval napísal:To sa otočilo skôr vo váš neprospech stále ste tvrdili že aká je cirkev zla lebo koľko zlých vecí napáchala a ja som vám napísal oveľa viac a oveľa horších vecí čo ste napáchali vy ateisti.
Keďže ateizmus nie je žiadne spoločenstvo ani náboženstvo ani vierovyznanie, tak v neme ateizmu sa nespáchal ani jeden zločin. To, že ľudia ktorí páchali zločiny sa nazývali ateistami, neznamená, že za to môže ateizmus. To je rovnako ako s Hitlerom, on sa považoval za kresťana-katolíka, chodil do kostla, čítal bibliu, používal boha a citáty z nej vo svojich prejavoch, on bol pre seba kresťanom. To že vy ho tak neberiete, že vy tvrdíte, že nemohol byť kresťanom lebo nežil podľa učenia atď, o nič nemení na tom, že on sa k tomu hlásil, nič to nemeí na jeho viere.
Stalin tak isto zneužil vieru ako nástroj triedneho boja, používal tzv. vedecký ateizmus (naštuduj si niečo o tom) aby sa zbavoval nepohodlných ľudí, tiež môžem povedať, že Stalin nemá nič spoločné s ateistami a ateizmom, ktorý vznikol počas francúzskej revolúcie.
Jozef Koval napísal:Naše náboženstvo dalo jediné normálne zásady morálky ktoré platia aj dnes
Opäť kresťanská nadradenosť a pokora v jednom. Myslíš, že v takom Babylone žili ľudia ako opice?
Jozef Koval napísal:A neveriť Bohu je samo o sebe nelogické lebo Boh neklame lebo klamstvo je hriech a hriech vychádza od diabla.
ty neveríš v ružového slona s modrým chobotom, čo je nelogické a úplne arogantné, lebo ružové slony neklamú.
Jozef Koval napísal:Lenže on liečil napríklad tým že si naslinil prsty a priložil ich na oči slepého a ze sekundu ten slepí videl alebo liečil len dotykom alebo len svojím slovom no všetko bola otázka sekundy alebo sa niektorí vyliečili aj tak že sa len dotkli jeho šiat alebo vzkriesil Lazára ktorý bol mŕtvy niekoľko dní a jedno dievča ktoré zomrelo ale keď ho Ježiš pobozkal na hlavu obžilo alebo dieťa jedného vojaka ktorý prišiel za Ježišom bolo veľmi choré Ježiš už chcel že ho pôjde vyliečiť ale vojak mu povedal "pane nie som hoden aby si vošiel pod moju strechu ale povedz iba slovo a duša mi uzdravie" a Ježiš ho uzdravil vďaka vojakovej silnej viere a to pri tej osobe ani nebol. Alebo vyháňal démonov ktorí ho sami vyznali keď povedali čo ťa po nás synu Boží..
A ty si bol pri to všetkom ako to robil, videl si na vlastné oči, že tomu veríš a prezetuješ to tu ako svätú pravdu. A to len preto lebo sa to píše v knihe, ktorú napísali ľudia niekoľko desiatok až stoviek rokov po jeho smrti.
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

Jozef Koval napísal:Lenže on liečil napríklad tým yadda yadda yadda
Aj psychoanalytici vyliečili rozličných ľudí, ktorí boli chromí, slepí atď. z psychosomatických príčin. Uctievajme Sigmunda Freuda! A doteraz sú prípady, keď niekoho pošlú do márnice omylom.
Jozef Koval napísal:Ozaj čo sa týka proroctiev fakt si už prečítaj bibliu alebo si o ňom pozri film. Židia ho neprijali lebo mali svoje zvyky ktoré im vyhovovali a nechceli nič meniť ale aj tak v neho uverilo pár veľkňazov napríklad Nikodém.
Jedným z tých zvykov je napríklad nedeliteľnosť a jednota boha. Svätá trojica je pre judaizmus herézou. Proroctvá spojené s príchodom Mesiáša - obnovenie Chrámu, bude vládnuť ako kráľ, návrat všetkých židov do domoviny, éra mieru, zničenie zbraní, národy uznajú zlo, ktoré vykonali na Izraeli. Ani jedno sa neudialo. Máš to v Biblii. To posledné sa ešte ďaleko zhoršilo.
Jozef Koval napísal:Judáš bol medzi jeho apoštolmi z Božieho zámeru
Preňho slobodná vôľa neplatila?
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

:lol: Vy fakt využívate svoj čas zmysluplne (ako ste písali že neveríte v Boha lebo svoj čas radšej využijete zmysluplnejšie) no gratulujem vám :lol: keby ste tú snahu akou sa snažíte Boha poprieť vložili do neho mohli z vás už byť svetci škoda len že tú snahu vkladáte do vlastnej záhuby ale to je vaša vec. Odpovedal by som vám ale už sa mi nechce je to úplne zbytočne.
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@siberian:
"PS: ak je váš boh všemohúci a praje si, aby bol nedokázateľný, aby ste v neho len verili, tak mlátite prázdnu slamu, lebo boha dokázať nemôžete - na príklade Veľkého Tresku, zázrakov alebo hocičoho - lebo by ste tým narušili všemohúcnosť boha, ktorý si praje vašu vieru. Ak by ste boha dokázali, tak už by nebol všemohúci, lebo by ste premohli jeho prianie a teda by ste nedokázali vášho boha"

To si presne vystihol, jedna z mala veci na ktorej sa zhodneme - a sice ze Boha nikto, dokonca ani v buducnosti nech sa robia akekolvek vyskumy, nedokaze, to vieme naisto. Z krestanskeho pohladu preto, lebo by to odporovalo uceniu v Biblii a z ateistickeho pohladu lebo Boh podla vas neexistuje.
A rovnako to plati aj s tymi indiciami ze Boh existuje - vzdy budu take, aby bol priestor spochybnit ich, ci uz proroctva, Biblia, zazraky etc.. A opät to iste: z ateistickeho pohladu preto, lebo krestania maju tendenciu do vsetkeho nevysvetleneho tahat Boha a vsetko ma v skutocnosti racionalne vysvetlenie, z krestanskeho pohladu preto, lebo krestania vdaka nim uveria a ostatnym Boh nechava ludom slobodnu volu, ktoru tak velmi chceli a nikoho nenuti aby ho uctieval..
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Jozef Koval napísal:Ok kašlem nato celá táto diskusia nikam nevedie ver si v čo chceš už sa mi tu nechce odpisovať na vaše príspevky a zbytočne tu strácať čas.
Beriem to tak, že ti došli argumenty.

Inak, kto mu to počíta tie odchody/príchody?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Jozef Koval napísal: Vy fakt využívate svoj čas zmysluplne (ako ste písali že neveríte v Boha lebo svoj čas radšej využijete zmysluplnejšie) no gratulujem vám :lol: keby ste tú snahu akou sa snažíte Boha poprieť vložili do neho mohli z vás už byť svetci škoda len že tú snahu vkladáte do vlastnej záhuby ale to je vaša vec. Odpovedal by som vám ale už sa mi nechce je to úplne zbytočne.
Keď mi dôjdu argumenty a vidím, že moje omáčky na nikoho nezaberajú, tak sa snažím zosmiešniť protivníka. - dobrú taktiku máš.

Poukazuješ na náš zmysluplne trávený čas, no ty si tu strávil rovnaký čas ako všetci diskutéri. Rovnako si reagoval na všetky posty, za včerajší deň si tu nechal 9 postov. Asi sa rovnako nudíš, ako sa to snažíš pripísať nám, asi svoj čas nevieš tráviť zmysluplnejšie, než vypisovaním na fórum, tak ako to pripisuješ nám. Smeješ sa nám, smeješ sa sám sebe.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

LuksKE napísal: Keď mi dôjdu argumenty a vidím, že moje omáčky na nikoho nezaberajú, tak sa snažím zosmiešniť protivníka. - dobrú taktiku máš.

Poukazuješ na náš zmysluplne trávený čas, no ty si tu strávil rovnaký čas ako všetci diskutéri. Rovnako si reagoval na všetky posty, za včerajší deň si tu nechal 9 postov. Asi sa rovnako nudíš, ako sa to snažíš pripísať nám, asi svoj čas nevieš tráviť zmysluplnejšie, než vypisovaním na fórum, tak ako to pripisuješ nám. Smeješ sa nám, smeješ sa sám sebe.
Ok odišli mi argumenty myslite si čo chcete.

//autoeditácia príspevku (01 Nov 2014, 21:17)
94jakub napísal:Beriem to tak, že ti došli argumenty.

Inak, kto mu to počíta tie odchody/príchody?
Ber si to ako chceš
Inak, kto mu to počíta tie odchody/príchody? beardie si to tuším zapisuje.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

LuksKE
Teda som podľa teba asi neinteligentný, primitív, pribrzdený, s nízkym iq, lebo je nad moje chápanie rozumieť veciam v náboženstve, biblii a bohu. Ty si evidentne myslíš, že si lepší, nejaký nadčlovek, niečo oveľa lepšie ako ja, lebo tomu chápeš a rozumieš.

praveze vobec nie ... na to treba jedinu vec s IQ to nema nic spolocne ...a to spoznat boha ... cize nebol to utok na tvoju osobu ... jednoducho boha odmietas preto ho nepoznas a nie si schopny to pochopit... pre kazdeho kto boha pozna je to jednoduche ako facka...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Jozef Koval napísal:beardie si to tuším zapisuje.
prestal som okolo 15ky, bo som nevedel, ci ratat aj odchod, ktory bol vzapati znegovany autoeditom...

bude toho dost, mozme spravit reset a toto pokladat za 1. odchod z druhej serie
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

Siberian napísal:Jedným z tých zvykov je napríklad nedeliteľnosť a jednota boha. Svätá trojica je pre judaizmus herézou.
Jedna veľmi sympatická vec na judaizme, ktorá ma celkom zaskočila, keď som sa to dozvedel.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maimonides ... e_theology
v skratke.. judaisti veria, že ak sú pravdy, ktoré boli získané/odhalené prostredníctvom vedy/filozofie v rozpore s náboženskými presvedčeniami, dané náboženské presvedčenia sú nesprávne a veda má navrch. dokonca aj tí najznámejší vykladači židovskej biblie tvrdia, že boh stvoril svet prostedníctvom vedy a učením vedy si boha jedine uctievame.

kresťanstvo, ber si príklad ;) hneď by sa tie tisícky kontradikcií vyškrtali a ostala by vám tam revidovaná 20 stranová verzia biblie.
Jozef Koval napísal:To nie sú logické chyby biblia si neprotirečí vy skrátka vyberiete isté časti ktoré vám pasujú a prekombinujete ich tak aby to vyzeralo ako protirečenie ale zmysel a podstatu tých viet nevidíte. Keby ste čítali bibliu celú zistili by ste že všetko do seba krásne zapadá. Čo sa týka logických chýb radšej sa sústreďte na svoje logické chyby máte ich tak isto spústu a aj si pekne protirečíte.
A ako nazývaš toto všetko?
http://www.bible.sk/sk/rohacek/genesis/32/30
http://www.bible.sk/sk/rohacek/exodus/33/11
http://www.bible.sk/sk/rohacek/exodus/33/20
http://www.bible.sk/sk/evanjelicky/jan/1/18
www.bible.sk/sk/ekumenicky/1-janov/4/12
vysvetli mi to prosím ťa.

tu máš zbierku ďalšej haldy protirečení, ktoré nemajú ani hlavu, ani pätu, v slovenčine sa mi to hľadať nechce.
http://www.thethinkingatheist.com/page/ ... radictions
beardie
Redeemer
Redeemer

Old Dirty Bastard napísal:hneď by sa tie tisícky kontradikcií vyškrtali a ostala by vám tam revidovaná 20 stranová verzia biblie....
ktora by bola len 2000 rokov starym suborom moralnych zasad prevzatych od stovky rokov starsich civilizacii...

anyway, co hovoria krestania na eutanaziu?
http://www.sme.sk/c/7473035/smrtelne-ch ... ml?ref=trz

tipnem si, ze budu presviedcat, ze by urcite nejaka liecba existovala, stacilo by len verit
pripadne, ze to je bozi zamer a clovek vlastne ma trpiet mozno az viacero rokov v nepredstavitelnych bolestiach...
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

radsej netipuj, velmi ti to nejde :)
1. nazyvat samovrazdu "dostojnou smrtou" je chore
2. v dnesnej dobe je paliativna medicina na takej urovni, ze je bolest prakticky uplne potlacena
3. velky problem zneuzivania eutanazie
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

piton napísal: 1. nazyvat samovrazdu "dostojnou smrtou" je chore
Preco ?
piton napísal: 2. v dnesnej dobe je paliativna medicina na takej urovni, ze je bolest prakticky uplne potlacena
Nic to nemeni na fakte, ze dany clovek je neliecitelne chory a z toho mala casu co mu ostava by nemal nic ani ten clovek ani jeho blizky.
piton napísal: 3. velky problem zneuzivania eutanazie
Ano je to velky problem, ale ani problemy s danovymi unikmi sa neriesia zakazanim dani.
piton
King
King

1. Lebo samovrazda je utek, zbabelost, zvycajne sposobena psychickou chorobou. A nie je na nej naozaj nic dostojne.
2. Preco by z toho nic nemal? To, ze je napr. priputany na lozko neznamena, ze nemoze dostojne dozit.
3. To je pravda, ale pri eutanazii ide o ludsky zivot, co ma (aspon pre istu cast populacie) trosku vyssiu hodnotu ako par korun o ktore ide pri danovych unikoch.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

beardie napísal:anyway, co hovoria krestania na eutanaziu?
http://www.sme.sk/c/7473035/smrtelne-ch ... ml?ref=trz
Tak v biblii sa pise "nalomenu trst nedolomi, hasnuci knotik nedohasi" takze postoj ucenia cirkvi mozes jednoznacne ocakavat ako negativny
inak krestania su nehomogenna skupina takze jednotny nazor necakaj

link som necital ale moj osobny nazor na eutanaziu:
Univerzalna odpoved neexistuje a zakony povacsine nic neriesia iba reflektuju spolocnost.
V istych pripadoch moze mat svoje opodstatnenie. Clovek v bolestiach, nevieme mu pomoct, skora smrt ista, zbytocne spotrebuvava zdroje (ci uz nemocnicne lozko alebo naklady na tlmenie bolesti), to si fakt az tak pyta dorazit ho.
Lenze je to dobre riesenie?
Coraz castejsie sa v zivote presviedcam o tom, ze je lepsie sa na vec pozerat s nadhladu a svoje volby zhodnocovat z dlhodobej perspektivy. A to je velmi casto v priamom rozpore s tym ako sa clovek v danom momente citi.

Takze long run nasledky (z mojho pohladu):
1. Nizsie naklady nemocnic
2. Iste skratenie utrpenia blizkych (diskutabilne pretoze trpia najma kvoli strate a velmi zalezi na postoji ktori si zvolia)
3. Kratsie utrpenie jednotlivca (velmi diskutabilne a indvividualne kvoli jeho postoju a podmienkam)
4. Znizeny dopyt po vyskume jednoduchsich a menej nakladnych metod na zmiernenie/odstranenie bolesti
5. Pacient ktory nemoze trpiet viac je idealnym kandidatom na pozorovanie danej choroby a testerom moznych experimentalnych metod liecby (samozrejme v medziach humannosti). Zabitim takehoto pacienta si kradneme mozne data ktore mozu z dlhodobeho hladiska pomoct ovela viac.
6. Zneuzivanie eutanazie (mafia, poistne podvody, ...)

Pre mna su smerodajne body 4 a 5. Viem, ze v istych podmienkach proste neplatia a v tom pripade sa zda byt eutanazia dobrym riesenim. Lenze kolko takych pripadov je tak to netusim a ani si netrufam odhadnut. V kazdom pripade mi z mojej uvahy vyplyva, ze pre ludstvo samotne je lepsie existujuce utrpenie vyuzit (ak mu nedokazeme zabranit) ako ho za kazdu cenu minimalizovat. Tot ako vseobecne pravidlo, nie platne absolutne.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

piton napísal:1. Lebo samovrazda je utek, zbabelost, zvycajne sposobena psychickou chorobou. A nie je na nej naozaj nic dostojne.
2. Preco by z toho nic nemal? To, ze je napr. priputany na lozko neznamena, ze nemoze dostojne dozit.
To je ale samozrejme o uhle pohladu. Suhlasim s tym, ze moze ist o zbabelost a o "easy way out" . Niekomu moze prist menej dostojne lezat na lozku a nechavat si menit plienky, lebo sa nieje schopny ani ist na zachod.
piton napísal: 3. To je pravda, ale pri eutanazii ide o ludsky zivot, co ma (aspon pre istu cast populacie) trosku vyssiu hodnotu ako par korun o ktore ide pri danovych unikoch.
Ale ja som vobec nedal na rovnaku vahu obidvom problematikam. Chcel som poukazat na problem pristupu. A ze za problem zneuzivania eutanazii nemozu eutanazie. To je ako zakazat kuchynske noze, lebo urcite mnozstvo ludi bolo nimi zavrazdenych.
beardie
Redeemer
Redeemer

1. Nizsie naklady nemocnic
ekonomiku by som do toho netahal, ked uz vrazili par desiatok tisic eur do liecby, par euro na morfium je zanedbatelna polozka
2. Iste skratenie utrpenia blizkych (diskutabilne pretoze trpia najma kvoli strate a velmi zalezi na postoji ktori si zvolia)
z mojho pohladu je lepsie utat ako sa pozerat, ako ma pol roka chradnut a nakoniec aj tak umriet
3. Kratsie utrpenie jednotlivca (velmi diskutabilne a indvividualne kvoli jeho postoju a podmienkam)
to "kratsie" utrpenie moze trvat aj zopar mesiacov
4. Znizeny dopyt po vyskume jednoduchsich a menej nakladnych metod na zmiernenie/odstranenie bolesti
je to mozne, ale zase pre eutanaziu sa nehlasi kazdy druhy, takze tych moznych pripadov zase nie je az tak vela
5. Pacient ktory nemoze trpiet viac je idealnym kandidatom na pozorovanie danej choroby a testerom moznych experimentalnych metod liecby (samozrejme v medziach humannosti). Zabitim takehoto pacienta si kradneme mozne data ktore mozu z dlhodobeho hladiska pomoct ovela viac.
pacienti rozmyslajuci nad eutanaziou su povacsine v poslednom stadiu, kedu uz nie je sanca na vyliecenie
vyliecenie v tejto faze by sa povazovalo za zazrak a voci tomu su iste pochybnosti :)
6. Zneuzivanie eutanazie (mafia, poistne podvody, ...)
samozrejme, validny bod

neviem ako ostatni, ale ja by som nechcel, aby sa o mna museli zbytocne starat, aj ked viem, ze mi nie je pomoci, prislo by mi to neuveritelne sebecke vyuzivat ich aj ked viem, ze koniec je neodvratny
piton
King
King

miki690 napísal:To je ale samozrejme o uhle pohladu. Suhlasim s tym, ze moze ist o zbabelost a o "easy way out" . Niekomu moze prist menej dostojne lezat na lozku a nechavat si menit plienky, lebo sa nieje schopny ani ist na zachod.
Menej dostojne nechat si menit plienky ako spachat samovrazdu? S tym jednoducho nesuhlasim. Skor by som povedal, ze taketo myslienky su priznakom psychickych problemov (napr. depresii), ktore sa mozu prejavit pri chorobe a ktore treba riesit, nie im vychadzat v ustrety a podporovat tieto sklony. A myslim si, ze utrpenie a bolest su normalnou sucastou zivota cloveka a treba s tym zit.
miki690 napísal: Ale ja som vobec nedal na rovnaku vahu obidvom problematikam. Chcel som poukazat na problem pristupu. A ze za problem zneuzivania eutanazii nemozu eutanazie. To je ako zakazat kuchynske noze, lebo urcite mnozstvo ludi bolo nimi zavrazdenych.
Rozumiem, ale ja to neberiem ako jediny dovod pre neuzakonnenie eutanazie, ale jeden z mnoha.

a uz davnejsie som cital nejaku studiu, kde uvadzali dovody, preco ludia chcu podstupit eutanaziu a vysoky podiel mali psychicke problemy, nevyliecitelne chori a trpiaci mali percento praveze velmi nizke... Nedari sa mi to najst, ale zda sa mi, ze aj tu som to uz daval... :-/
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

beardie - s dovolenim ta budem citovat skoro na styl strapateho nech tento prispevok nema kilometer

1. ekonomiku by som do toho netahal, ked uz vrazili par desiatok tisic eur do liecby, par euro na morfium je zanedbatelna polozka
Nie len financie, pacient si vyzaduje aj cas doktora, sestriek a pod. a to su tiez prostriedky... financie su v pripade ludskeho zivota najmenej...

2.z mojho pohladu je lepsie utat ako sa pozerat, ako ma pol roka chradnut a nakoniec aj tak umriet
Toto je o postoji. Mne taketo pozeranie sa pomohlo pripravit na smrt blizkeho a celkovo som z toho viac vytazil ako stratil. Lenze vytazit sa da z kazdej neprijemnej skusenosti. Toto je uz schopnost jednotlivcov.

3.to "kratsie" utrpenie moze trvat aj zopar mesiacov
Toho som si vedomy. Myslim, ze toto je hlavny argument za eutanaziu. A je dost zavazny preto ho neignorujem.

4. je to mozne, ale zase pre eutanaziu sa nehlasi kazdy druhy, takze tych moznych pripadov zase nie je az tak vela
Pretoze pacientov v takomto stadiu nie je az tak vela. Ver tomu, ze ludia v prudkych bolestiach vyuziju moznost zomriet ak ju budu mat. Aj ked castokrat su tu pripady ked je bolest na styl zachvatov a nie permanentna.

5. pacienti rozmyslajuci nad eutanaziou su povacsine v poslednom stadiu, kedu uz nie je sanca na vyliecenie
vyliecenie v tejto faze by sa povazovalo za zazrak a voci tomu su iste pochybnosti :)

Vyliecenie som na mysli nemal. Reakcia choroby alebo choreho tela v poslednych stadiach IMHO moze priniest cenne informacie ktore mozu viest k uspesnej prevencii/liecbe choroby ako takej. Ale to sa vyjadrujem ako laik.
Skusim priklad. Ak som v zaverecnom stadiu rakoviny tak ma uz nezachrani ked na mna aplikuju experimentalnu liecbu a par metaztaz mi zmizne. Ale niekoho ineho to zachranit moze.

6. samozrejme, validny bod
Ale to uz nie je eutanazia. To je (samo)vrazda.

neviem ako ostatni, ale ja by som nechcel, aby sa o mna museli zbytocne starat, aj ked viem, ze mi nie je pomoci, prislo by mi to neuveritelne sebecke vyuzivat ich aj ked viem, ze koniec je neodvratny
Koniec je neodvratny uz teraz. V takom pripade ak by som mohol poskytnut telo vede tak to urobim. Ak by ale choroba mala poskodit moje organy a tie by boli v pripade normalneho dozitia nedarovatelne tak by som zvazil aj eutanaziu.

Long story short -> Eutanazia je riesenie sentimentalneho charakteru. Validne ak situacia nema prakticke vyuzitie. Lenze to ma (vid bod 2) vzdy - ak teda okolie spolupracuje (je naivne si mysliet, ze vacsina bude). Preto by som zvazil vedecke vyuzitie a to treba posudzovat individualne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Kresťanskí fanatici by zas chceli zasahovať do individuálneho rozhodnutia slobodného človeka a jeho osobnej integrite - kázať o dôstojnosti. Choďte do riti a svoje dogmy z Biblie si aplikujte na seba, ostatných ľudí nechajte na pokoji.

karmista: ešte že si ta ty slušne podpísal pod svoj výplod. :wink:
Napísať odpoveď