Unkown napísal:Mačky sú zlo. Nikdy som ich nemal rád, ale v blízkosti žiadne neboli, tak som to neriešil. Až nedávno tu napochodovali v množstvách, za ktoré by sa nemusela hanbiť stredoveká armáda. Dospelo to až do štádia, keď som považoval za úspech, ak sa mi podarilo prejsť od dverí k bráne a netrafiť jediné mačacie hovno. Tak som sa zásobil lacným tuniakom a začal som ho miešať s jedom na hlodavce. Túto voňavú lahôdku som dal na miesta, ktorými mi sem lozili mačky a od tej doby sa môžem opať smelo prechádzať po dvore bosý so zavretými očami.
Mačky sú zlo? To je taká zvláštna veta. Človek je pán tvorstva, stvoril isto aj planétu, patrí mu a rozhoduje o tom, ktoré zviera je dobro a ktoré zlo. Tak? Nie je to trocha obmedzené myslenie? Váš postoj je váš postoj, ale mačky sem jednoducho patria, sú súčasťou prírody. Vždy žili vedľa človeka a slúžili mu. Človek samozrejme vie obmedzovať populáciu množstva mačiek (škoda, že to nerobí aj na premnožených ľuďoch), ale v každom prípade sa to dá robiť humánnym a inteligentnejším spôsobom než im zákerne dávať do jedla jed.
//autoeditácia príspevku (20 Nov 2014, 16:22)
Mačky prenášajú toxoplazmózu a toxokaru, myši po paneláku a byte už teda fakt nebehajú a aby ich sa dostala k najbližšiemu poľu tak by musela prejsť asi tak 5 km.
Nie je na tom nič úžasné a sloboda druhých končí tam, kde začína moja. Môže ich chovať v byte keď chce.
Mačky prenášajú toxoplazmózu? To je mýtus, nedostatočné vzdelanie o prírode, na ktorý mačky doplácajú. Museli by ste sa hrabať v mačacích výkaloch a potom tými rukami jesť, aby ste ju dostali. Toxoplazmózu dostanete skôr zo zeleniny alebo steakov vo vašej obľúbenej reštaurácii než od mačky. Treba si o tom viac naštudovať, napríklad aj tuto na strane 12
https://drive.google.com/file/d/0B1VTWT ... view?pli=1
kde sa píše napríklad toto:
Nákaza človeka toxoplazmózou je možná viacerými spôsobmi
konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne upraveného infikovaného mäsa
konzumáciou zle očistenej zeleniny
konzumáciou infikovaných vajec a nepasterizovaného mlieka,
kontaktom s infikovanými mačacími výkalmi holými rukami a následnou nedostatočnou hygienou. Neodvažujem sa napísať - konzumáciou infikovaných mačacích výkalov, ale v praxi je to tak. Dozreté vajíčko z výkalu sa musí dostať do tráviaceho traktu človeka.
Podľa výskumov asi 60% ľudí toxoplazmózu prekonalo, pričom najčastejšia príčina (80%) sa uvádza
konzumácia nakazeného (polo)surového hovädzieho mäsa (poznáte to - ochutnáme mäsíčko, či už je uvarené, prípadne tatárske bifteky). Zvyšných 20% sa
delí medzi
zle umytú zeleninu a mačky.
sloboda druhých končí tam, kde začína moja. Môže ich chovať v byte keď chce.
Máte pravdu, vaša sloboda končí tam, kde začína sloboda zvieraťa. Aj zviera, mačka má právo na život. A vo svojom prirodzenom prostredí, vonku, tam je aj užitočná. Skôr treba pracovať na tom, aby sme pomáhali mačkám vonku, aby boli zdravé, nakrmené, lebo tým pádom nebudú náchylné na choroby a práve ľudia, ktorí ich prikrmujú to môžu sledovať a včas ich odchytiť k zverolekárovi. Samozrejme aj usmerňovať populáciu šetrnou kastráciou.