Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

AllGoneDead
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:to je progres v nabozenstve
Tak mi uved nejaky realny priklad v progrese krestanstva.
strapaty napísal:kde v pisme sa pise o nejakom jablku ???
Prepac, nepise. Avsak to ze to bolo jablko sa dlhodobo hovori detom(teda aspon mne). No je uplne jedno ci to je jablko alebo len plod stromu poznania, podstatny je ten zmysel.
strapaty napísal:ani prvy ludia nejedli maso .... maso jedli az po potope
Ja som sa pytal na masozravcov(lev, jaguar, tyranosaurus rex...). Udajne sa zachovali zvierata ktore boli na arche, z kazdeho druhu jeden par. Alebo bol lev bylinozravec? To sa este vratim k tomu progresu krestanstva. Myslis ze na arche boli aj dinosaury? Lebo ak tam boli vsetky zvierata tak asi ano, rovnako si neviem predstavit ze tam boli medvede biele(medved polarny).
strapaty napísal: ako neveriacimi tak aj veriacimi...
Len nedokazem pochopit preco aj veriacimi, ked porusuju jedno z desatora. Viem ze spoved robi svoje, ale predsa.
strapaty napísal:vy co vlastne doma osalvujete ...zimny slnovrat???
Preco nie? Oslavoval sa davno pred krestanstvom. Rozlozenie krestanskych svatkov na podobny/rovnaky den je uplne bezne. Vo wicce sa s tymto datumom spaja narodenie boha. Rovnako ako su dusicky obdobim kedy boh zacina umierat a rodi sa dalsi.
Nie je slusne pytat sa na vek, ak by som ho chcel zverejnovat tak si to nastavim v profile. Ale nebudem sa hrat na tajomneho(20).
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@AllGoneDead: Pozri si niektore ine nabozenstva - ak uz nejake nabozenstvo niecomu takemu veri, tak sa to tam da jednoznacne a niekedy aj viackrat za sebou vycitat - bez akychkolvek pochybnosti.. Ak by si to mysleli aj krestania, dalo by sa to velmi lahko spoznat ako aj pri inych, ale ta citacia opisuje len zjavenie (!), a odvolavat sa tam na jednu predlozku.. nj. Koniec koncov podobne znamenia sa diali aj okolo Jezisa (hlas z neba, zjavenie na hore, atd..) a predsa jasne povedal ze jeho kralovstvo nie je z tohto sveta. Mne sa to zda byt dost jasne vyjadrene.

@harrison314: Napisal si: "Je to ako keby rodic necha zamerne zapnutu platnu na sporaku, aby sa dieta mohlo popalit."
Z mojho pohladu by som to skor prirovnal k muzovi, ktory sa stara a ma rad svoju zenu, da jej vsetko co potrebuje - ale ked na chvilu odcestuje, ona ho podvedie s jednym zo sluhov. A ty hovoris, ze je to chyba toho muza, pretoze sa nepostaral o to, aby jeho zena neprisla do pokusenia.
Nepochopil som preco by mala podla teba byt Bozia spravodlivost slepa - ved som napisal ze Boh pozna kazdeho jedneho cloveka a jeho myslienky, ak niekto moze spravodlivo sudit tak len on. K dalsiemu sa vyjadrim v odpovedi pre LuksKE.

@LuksKE: No tomu naozaj nerozumiem.. Ak ty neveris v Boha a hovoris ze ludia v tom nema slobodnu volu - kto presne ta k tomu nuti? Lepsi priklad ako ten co som predtym napisal ti dam tazko, pretoze ludia nevedia predpovedat veci.. Alebo jeden mi napadol: Uz vcera som vedel, ze s postom, ktory mi dnes napises urcite nebudem suhlasit, a predsa neviem o tom ze by som tym obmedzil tvoju slobodnu volu pri pisani.. A znova, to nie su fabulacie, ja si nevymyslam nieco co sa v Biblii nepise - ja len poukazujem na to co sa v nej nepise. A stvorenie anjelov a inych bytosti tam detailne popisane nie je, preto mozem len spekulovat o tom ci Boh vedel alebo nevedel to, ze sa neskor niektori anjeli vzburia. A zober si stvorenie vesmiru a Zeme: Ak to cele nie je len dielom nahody a ak za tym je Boh, tak to co sa opisalo v Biblii velmi jednoducho je v skutocnosti tak zlozite, ze este aj v dnesnej dobe, s dnesnymi technologiami je ohladom toho viacero nezodpovedanych otazok.. Rovnako s nasou logikou by sme si povedali - ak Boh chcel odpustit ludom, mohol to urobit jednoducho zo sekundy na sekundu a nemusel kvoli tomu byt umuceny a ukrizovany Jezis, ktory nespravil ani jediny hriech.. A predsa sa to stalo (podla Biblie) a vlastne jeho ukrizovanie je spomenute aj v nekrestanskych zdrojoch. A rovnako sa niekto moze pytat - preco Boh nezahubi Satana prave teraz a mame vsetci po probleme? Odpoved, ktora mi dava zmysel je len jedna: Sice je cely ten konflikt (dobra so zlom) opisany v Biblii velmi jednoducho, skutocne okolnosti su podla mna ovela ovela komplexnejsie. Som si vedomy ze je to len moja uvaha, viem to, no jedine takto mi to cele dava zmysel.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:tak vianocny kapor nema urcite viac ako 100 rokov tento zvyk prisiel k nam z ciech...
My sa bavíme o Slovensku? Česko nepovažujem za druhú stranu planéty. Pozri sa ako dlho je tento zvyk v česku. Napoviem, je to viac ako sto rokov. Hlavne som ale narážal na stromček ale tak asi ani sám nevieš pochopiť odpoveď na svoje vety, keď text formuluješ horšie ako deti na základnej škole.
strapaty napísal:vy co vlastne doma osalvujete ...zimny slnovrat???
To kto povedal? Chcel si sviatok, ktorý existoval a bol rozšírenejší ako kresťanské vianoce. Dal som ti ho. Ako si z toho vydedukoval, že ho doma slávime? To si vyčítal v metaforách v Biblii? Ja sa určite nepripravujem na príchod Krista do môjho srdca.
L.O.L. napísal:Z mojho pohladu by som to skor prirovnal k muzovi, ktory sa stara a ma rad svoju zenu, da jej vsetko co potrebuje - ale ked na chvilu odcestuje, ona ho podvedie s jednym zo sluhov. A ty hovoris, ze je to chyba toho muza, pretoze sa nepostaral o to, aby jeho zena neprisla do pokusenia.
Rozdiel ale je, že Boh človeka stvoril a teda to pokušenie je tiež od neho. Zo predpokladu vševediaceho teda už pri vytváraní človeka a vkladaní tejto vlastnosti vedel, že sa to stane. A ešte tomu pomohol tým, že na tam ten strom dal a výslovne zakázal jesť z neho. Vieš, čo sa stane, keď dieťaťu niečo zakážeš?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

L.O.L. napísal:a odvolavat sa tam na jednu predlozku.. nj
Ta predlozka je dolezita, pretoze predpokladam ze bibliu prekladal veriaci. Ten musel vediet co pise a ako to chce podat dalej, preto si myslim ze minimalne on v to veril.
L.O.L. napísal:Ak by si to mysleli aj krestania, dalo by sa to velmi lahko spoznat ako aj pri inych
Znovu ti polozim otazku preco su anjeli vyobrazovany s kridlami? Myslim ze je to dost jasne aj bez nejakeho dalsieho rozpisovania. + ak by som precital celu bibliu, som presvedceny ze by som tam nasiel dalsie slova podporujuce moje vyjadrenie.
L.O.L. napísal:Boh pozna kazdeho jedneho cloveka a jeho myslienky, ak niekto moze spravodlivo sudit tak len on
Toto je nezmysel. Boh nas odsudil vsetkych za prvotny hriech, my sme s tym nemali nic spolocne no aj napriek tomu si to odskaceme. Argument ze mame slobodnu volu neberiem, pretoze uz to ze nezijeme v raji je trest za nieco co sme nespravili. Tak preco by sme mali verit v niekoho, kto nas takto zatratil?
L.O.L. napísal:Uz vcera som vedel, ze s postom, ktory mi dnes napises urcite nebudem suhlasit
Vcera si to mohol akurat tak predpokladat na zaklade tvojich dedukcnych schopnosti, urcite nie vediet(iba ak si jasnovidec alebo boh).
L.O.L. napísal:ja si nevymyslam nieco co sa v Biblii nepise
Ty nie, no strapaty to robi dost casto.
L.O.L. napísal:Sice je cely ten konflikt (dobra so zlom) opisany v Biblii velmi jednoducho, skutocne okolnosti su podla mna ovela ovela komplexnejsie
Hovori sa ze zlo nemozes porazit zlom. No boh nechava ludi konat zlo, co je vlastne zle rozhodnutie. Nechat trpiet ludi za svoje hirechy nie je bozske, ale ludske.
L.O.L. napísal: ci Boh vedel alebo nevedel to, ze sa neskor niektori anjeli vzburia
Ak existuje boh, tak potom je vsevidiaci a z toho vyplyva ze to vediet musel.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

L.O.L. napísal:Ak ty neveris v Boha a hovoris ze ludia v tom nema slobodnu volu - kto presne ta k tomu nuti?
Neviem čím to je, ale tejto vete som nejako neporozumel.
L.O.L. napísal:Uz vcera som vedel, ze s postom, ktory mi dnes napises urcite nebudem suhlasit, a predsa neviem o tom ze by som tym obmedzil tvoju slobodnu volu pri pisani
Ale nevedel si čo konkrétne ti napíšem, keby si vedel, tak už včera mi na to môžeš odpísať a ja tým pádom by som ani nemusel písať predošlý post. Podľa tvojej logiky som potom ja vševediaci, lebo už dopredu viem, že nebudem súhlasiť so žiadnym postom strapateho či kovala v tejto téme.
L.O.L. napísal:A znova, to nie su fabulacie, ja si nevymyslam nieco co sa v Biblii nepise - ja len poukazujem na to co sa v nej nepise. A stvorenie anjelov a inych bytosti tam detailne popisane nie je, preto mozem len spekulovat o tom ci Boh vedel alebo nevedel to, ze sa neskor niektori anjeli vzburia.
V kontexte celej biblie (ako alegorickej knižky - neuraz sa) môžme špekulovať aj nad tými vecami, ktoré tam napísané sú a teda aj nad tým, či je vlastne boh vševediaci, lebo aj keď sa to tam píše, tak to môže byť kľudne myslené obrazne, či ako nejaké podobenstvo, prípadne by som na to našiel aj nejaké protirečenie, keby som sa do toho veľmi pustil.
L.O.L. napísal: Sice je cely ten konflikt (dobra so zlom) opisany v Biblii velmi jednoducho, skutocne okolnosti su podla mna ovela ovela komplexnejsie. Som si vedomy ze je to len moja uvaha, viem to, no jedine takto mi to cele dava zmysel.
Čiže biblia ti dáva zmysel len vtedy, keď si ju začneš vysvetľovať inak ako je písaná? Veď bola písaná prostými ľuďmi pre prostých ľudí, aby ju pochopili a teraz pre nás je komplikovaná na pochopenie a tak hľadáme iné vysvetlenia toho čo sa v nej píše?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

AllGoneDead napísal:

Ja som sa pytal na masozravcov(lev, jaguar, tyranosaurus rex...). Udajne sa zachovali zvierata ktore boli na arche, z kazdeho druhu jeden par. Alebo bol lev bylinozravec? To sa este vratim k tomu progresu krestanstva. Myslis ze na arche boli aj dinosaury? Lebo ak tam boli vsetky zvierata tak asi ano, rovnako si neviem predstavit ze tam boli medvede biele(medved polarny).to su skor otazky pre vedcov.... potopa hovori o tom ze ludia opustili boha a skoro ako druh koli tomu vymreli ... aj ked bola znicena a porusena cela zem boh zachranil jedneho spravodliveho a vsetky zvierata... ako aj rastliny aby obnovil tvar zeme s neporusenymi ludmi...

Len nedokazem pochopit preco aj veriacimi, ked porusuju jedno z desatora. Viem ze spoved robi svoje, ale predsa.lebo si neuvedomuju dosledky svojho konania ... spoved je platna len ked clovek uprimne lutuje a snazi sa to uprimne napravit...

Preco nie? Oslavoval sa davno pred krestanstvom. Rozlozenie krestanskych svatkov na podobny/rovnaky den je uplne bezne. Vo wicce sa s tymto datumom spaja narodenie boha. Rovnako ako su dusicky obdobim kedy boh zacina umierat a rodi sa dalsi.
Nie je slusne pytat sa na vek, ak by som ho chcel zverejnovat tak si to nastavim v profile. Ale nebudem sa hrat na tajomneho(20).
to je celkom v pohode ja osm myslel ze mas neajkych 30 lebo dnes je aj to mlady na deti a vydaj...... no ja som sa o rok uz zenil...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

AllGoneDead napísal:To sa este vratim k tomu progresu krestanstva. Myslis ze na arche boli aj dinosaury? Lebo ak tam boli vsetky zvierata tak asi ano, rovnako si neviem predstavit ze tam boli medvede biele(medved polarny).
OT k arche.. myslím, že Noe bude mať menší problem rozmnožiť tie levy :vrta_sa_v_nose:
Prílohy
dRsBOId.jpg
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

http://www.sme.sk/c/7544728/papez-frant ... oreny.html

*facepalm*

A už sa tam v diskusii vyrojil celý húf vykladačov biblie a odborníkov na náboženstvo :) Jeden z diskutérov sa tam vyjadril úplne presne - v čase, kedy vedci dokážu pristať so sondou na pohybujúcej sa kométe niekoľko sto kilometrov od Zeme, rieši Vatikán to, či môžu ísť do neba psy, mačičky, meňavky, či krokodíly. Do popuku.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

počkať.. zrazu už aj zvieratá majú dušu? no to sú mi novinky.. cirkev sa fakt mení závratným tempom. už len o tom podpísať nejaký papier, založiť do archívov a bude z toho božie slovo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

L.O.L. napísal:Z mojho pohladu by som to skor prirovnal k muzovi, ktory sa stara a ma rad svoju zenu, da jej vsetko co potrebuje - ale ked na chvilu odcestuje, ona ho podvedie s jednym zo sluhov. A ty hovoris, ze je to chyba toho muza, pretoze sa nepostaral o to, aby jeho zena neprisla do pokusenia.
Tak to upravim na tvoj priklad:
Muz ktory sa stara o svoju zenu a ma ju rad, da jej vsteko co potrebuje. Predtym ako na chvilu odcestuje, da do skryne naheho a zvodneho chlapa (strom), a svoju zenu necha samu s kamaratkou, o ktorej vie ze je to mrcha (had) a bude ju nahovarat nech sa vyspi s tym chlapom.
1, Boh by mal byt nebezky otec, mal by byt mudrejsi ako ludia, preto som to prirovnal ku dietatu a platni
2, Boh sa nielenze nepostaralaby neprisli ludia do pokusenia, to pokusenie sam stvoril
3, stvoril ludi takych aky su, takych ze tomu pokuseniu lahko podlahly, je to ako hadzat vinu na most za to ze sa zrutil a projektanta velebit ze je dokonaly
L.O.L. napísal:Nepochopil som preco by mala podla teba byt Bozia spravodlivost slepa
Ak nie je vsevediaci, tak slepa je. As slepa nie je, boh musi byt vsevediaci.
L.O.L. napísal:@LuksKE: No tomu naozaj nerozumiem.. Ak ty neveris v Boha a hovoris ze ludia v tom nema slobodnu volu - kto presne ta k tomu nuti? Lepsi priklad ako ten co som predtym napisal ti dam tazko, pretoze ludia nevedia predpovedat veci.. Alebo jeden mi napadol: Uz vcera som vedel, ze s postom, ktory mi dnes napises urcite nebudem suhlasit, a predsa neviem o tom ze by som tym obmedzil tvoju slobodnu volu pri pisani.. A znova, to nie su fabulacie, ja si nevymyslam nieco co sa v Biblii nepise - ja len poukazujem na to co sa v nej nepise. A stvorenie anjelov a inych bytosti tam detailne popisane nie je, preto mozem len spekulovat o tom ci Boh vedel alebo nevedel to, ze sa neskor niektori anjeli vzburia. A zober si stvorenie vesmiru a Zeme: Ak to cele nie je len dielom nahody a ak za tym je Boh, tak to co sa opisalo v Biblii velmi jednoducho je v skutocnosti tak zlozite, ze este aj v dnesnej dobe, s dnesnymi technologiami je ohladom toho viacero nezodpovedanych otazok.. Rovnako s nasou logikou by sme si povedali - ak Boh chcel odpustit ludom, mohol to urobit jednoducho zo sekundy na sekundu a nemusel kvoli tomu byt umuceny a ukrizovany Jezis, ktory nespravil ani jediny hriech.. A predsa sa to stalo (podla Biblie) a vlastne jeho ukrizovanie je spomenute aj v nekrestanskych zdrojoch. A rovnako sa niekto moze pytat - preco Boh nezahubi Satana prave teraz a mame vsetci po probleme? Odpoved, ktora mi dava zmysel je len jedna: Sice je cely ten konflikt (dobra so zlom) opisany v Biblii velmi jednoducho, skutocne okolnosti su podla mna ovela ovela komplexnejsie. Som si vedomy ze je to len moja uvaha, viem to, no jedine takto mi to cele dava zmysel.
Fakt sa mi paci to, ako si krestnia ohybaju bibliu tak ako im to momentalne vyhovuje.
Old Dirty Bastard napísal:počkať.. zrazu už aj zvieratá majú dušu? no to sú mi novinky.. cirkev sa fakt mení závratným tempom. už len o tom podpísať nejaký papier, založiť do archívov a bude z toho božie slovo.
A ze krestanstvo sa nevyvyja :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vsetky hlavne krestanske sviatky su prebrate zo starsich nabozenstiev a kultov.
A zvyky typu vianocny kapor,vianocny stromcek a pod. nemaju v nasich koncinach dlhsiu historiu
ako plus minus 100-150 rokov aj to iba v urcitych spolocenskych kruhoch ktore to pouzivali ako demonstraciu socialneho statusu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal: potopa hovori o tom ze ludia opustili boha a skoro ako druh koli tomu vymreli ... aj ked bola znicena a porusena cela zem boh zachranil jedneho spravodliveho a vsetky zvierata... ako aj rastliny aby obnovil tvar zeme s neporusenymi ludmi...
Len take sa nic nestalo, urcite nie odkedy jestvuje Boh (myslim tym vznik starovekeho Izraela).
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

harrison314 napísal: Len take sa nic nestalo, urcite nie odkedy jestvuje Boh (myslim tym vznik starovekeho Izraela).
Neni Boh nahodou vecny?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

aha, tuna máme priame pôsobenie boha na náš život, títo ľudia prijali ježiša do svojho srdca!
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Pozatvárať ich a aj z kazajkou. Narušenci. :D :D
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

som nevedel ze omse sa sluzia aj v ustavoch
PS: ale najlepsie to bolo 0:02-0:05 a 3:28-3:35 :lol: :lol:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

axxis napísal:Neni Boh nahodou vecny?
Narazam na to, ze ludia skoro vyhnuli v dobe ladovej, ale neviem posudit, ci sme uz boli ludia.
Inak pribeh o potope bol ovela skor v Sumerskej mitologii
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

"Fakt sa mi paci to, ako si krestnia ohybaju bibliu tak ako im to momentalne vyhovuje."
fakt je taky ze ateisti jej nerozumeju lebo jej nechcu rozumiet ... chcu je len kritizovat ... lebo rozumiet jej znamena zrutit ich sposobu zivota...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

I call bullshit.

Ani sami veriaci jej nerozumejú a táto téma to len dokazuje. Furt je niečo obrazné, niečo ale treba brať doslovne, o 10 strán už je to znova obrazne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:harrison314

"Fakt sa mi paci to, ako si krestnia ohybaju bibliu tak ako im to momentalne vyhovuje."
fakt je taky ze ateisti jej nerozumeju lebo jej nechcu rozumiet ... chcu je len kritizovat ... lebo rozumiet jej znamena zrutit ich sposobu zivota...
Ako jej mame rozumiet, ked jej sami nerozumiete a v podtstae hadate ktore casti su pravda, ktore su obrazne a tie obrazne co asi mozu znamenat.

Zrutit moj sposob zivota? Vies aky je rozdiel medzi mnou a krestami co vidim v mojom okoli? Chodia do kostola, nic viac, nie su lepsi (aj ked to o sebe hovoria), nie su srdecnejsi, nie su otvorenejsi ani vyrovnajesi.
Napísať odpoveď