Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty

Príspevok od používateľa Dreamer »

guess.whoo - velmi dobre si to napisal, niektore veci su HOAX, napr. pangasius, aj cukor tak neskodi ako pisu, len vo velkom mnozstve, dokonca viac moze skodit umele sladidlo.

Mne islo o to, ze ludia vedia o tych ostatnych veciach dost, no vacsinu ani nenapadne ze mlieko by mohlo skodit a ze bez mlieka by mohol byt clovek zdravsi, nie je to len o alergii, ale celkovo, prave v tom dokumente o tom hovoria - a tym ze aj ja mam alergiu na mlieko, viem ze toto HOAX nie je, takze ide o tie informacie z dokumentu podlozene o moju skusenost. Samozrejme nikoho neodhovaram od pitia mlieka, len som chcel poukazat aj na ine nazory, pozrite si dokument, ako s tymi informaciami nalozite a rozhodnete sa nieco zmenit ci nie, je uz na vas...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

guess.whoo napísal:ved prave na to narazam. vela ludi sa necha velmi lahko ovplyvnit 1-2 dokumentami cielenymi proti niecomu a uz aj zdielaju ten nazor
Vsak ja s tebou suhlasim :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

jasne, pokial ma niekto alergiu naco si skodit.
olioxon
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa olioxon »

ja som ziskal intoleranciu na laktozu a je to hrozne bol som zvaknuty jest jogurty syry atak no hroza vsetko co lubim nemozem
anita_4
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa anita_4 »

ja mlieko mozem no nic co obsahuje lepok tiez to nie je zabava ak zjem nieco s lepkom
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ja som tiez spozoroval, ze po vypiti mlieka mam zaludocne problemy. teraz mam pocit, ze to zacina eskalovat aj na moje milovane syry :/
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

olioxon napísal:ja som ziskal intoleranciu na laktozu a je to hrozne bol som zvaknuty jest jogurty syry atak no hroza vsetko co lubim nemozem
Si si isty ze mas intoleranciu na laktozu? V tom pripade su niektore, tusim nizkotucne mlieka, jogurty a syry povolene, resp. nesposobuju ziadne alebo minimalne problemy.

Ako som ale pisal, alergia na mlieko je nieco ine a vtedy sa nesmie nic co obsahuje mlieko.

guess.whoo - taktiez odporucam to riadne vysetrit, pri intolerancii na laktozu ta prezenie, ale pri alergii na mlieko su vaznejsie priznaky a ak to podcenis, moze sa to zhorsovat, ja som nezazil horsiu bolest a mal som aj zlomeninu, mne sa to ale zhorsovalo, lebo nik netusil cim to moze byt, o potravinovej alergii prakticky nikto nic nevedel. Mas teda vyhodu v tom ze vies co to je, prip. aspon mas tusenie a mozes si to nechat vysetrit.

Inak opakujem este co som uz niekde pisal, vo vynimocnych pripadoch hrozi az smrt! Urcite to nie je HOAX, ved myslim ze vsetci ste poculi o alergii na ustipnutie, kde pri silnej alergii tiez hrozi smrt.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no zatial to ostava iba pri hnackach takze to eliminujem tym, ze mlieko nepijem (zial) no a ten makky syr som skusal..mozno to bolo aj kombinaciou s pivom :D musim sa este raz dat na taky pokus a uvidim, teraz na take veci nemam priestor
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Mlieko neskodi, mlieko prospieva :)

Problem dnesnych dni je rozvoj vsemoznych alergii, ale nepripisoval by som to potravinam samotnym, ale skor prostrediu a sposobu zivota a tym teda spustacom. Dokonca niektore alergie su geneticky podmienene. Niektore alergie maju zase povod v skrytych zapaloch v tele, ktore vzniknu napr. od zubov, klbov, traviaceho traktu, helikobaktera atd...

Alergia na laktozu je svojim sposobom lahky stupen, prekvasene vyrobky laktozu takmer neobsahuju a su bezpecne, horsia je alergia na mliecnu bielkovinu a vtedy ma clovek problem so vsetkym, co obsahuje stopy mlieka.
Je to potlacitelne liekmi, ci napr. jedenim probiotik sa tento stav da mierne upravit; funguju na to pozitivne niektore prirodne produkty ako napr. aloe vera. Kazdopadne alergie su pruser a realny liek na vylecenie zial neexistuje.

Kazdu chvilu vznikaju nejake vyskumy a skor su poplatne dobe a tomu, kto ich robi. Dlho bolo mlieko super, potom bolo zle, teraz je zase dobre.
To iste maslo, raz bolo super, potom zle a super boli margariny a teraz je zase super maslo a margariny sunt (tie uz budu chvalabohu navzdy).
To iste soja, bola uplne genialna, teraz sa vie, ze je to do urcitej miery odpad, najma v stave, ako sa pouziva v potravin. priemysle.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nasiel som vela clankov, ktore poukazuju na velky pocet studii a vyskumov, ktore udajne dokazuju vyznamnu skodlivost kravskeho mlieka pre zdravie cloveka, pridal som to aj do temy Myty a pravdy, no je to zlozita tema a existuje samostatna tema, takze diskusia by mala prebiehat tu.

Clankov ze mlieko je zdrave a vsetky vyskumy ktore to spochybnuju su nezmysly je vela, urcite ich lahko najdete, tu je zaujimavy clanok z druhej strany, je pomerne dlhy, no je tam vela informacii, odporucam aj clanky v odkazoch pod clankom.

http://www.badatel.net/list-o-mlieku-od ... pacientov/

Samozrejme, najdite si aj dalsie zdroje informacii a napiste svoj nazor.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

clovek je vsezravec, jeho dlhe creva dokazu stravit a rozlozit skoro akukolvek potravu /samozrejme ine je to u alergikov ci ludi s nedostatocnou produkciou enzymov/.
Ludstvo pocas svojej genezy nemalo ten luxus ako dnesne generacie aby meditovali nad tym co jest a co nie, ci pit denne dva pohare mlieka alebo iba jeden,alebo ci vobec. Proste sa jedlo to co bolo, pretoze boli pocas roka obdobia ked nebolo co jest a to je urcite horsie.
Rozdiel medzi nami a nimi bol v tom, ze v minulosti ludia zili prirodzenejsim sposobom zivota, hlavne mali nepomerne viacej pohybu a fyzickej aktivity na cerstvom vzduchu. Dnes ludia iba sedia na zadku doma ci kancloch a fyzicky degeneruju a preto im stale nieco vadi..Do znacnej miery na tom ma "zasluhy" urcite aj chemizacia v polnohospodarstve.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

To zase nie je az taka pravda, ze ked sme vsezravce, tak dokazeme stravit vsetko. Len za aku cenu? Napriklad take semena trav, ktorymi sa ludstvo zivi asi 10,000 rokov, nam stale dost skodia a ani tych niekolko tisic rokov nie je dost na adaptaciu nasho traviaceho systemu na takuto stravu. Nas traviaci trakt a bakterie, ktore obsahuje, sa vyvijali miliony rokov. Ano, ciastocne sme sa adaptovali aj na tu psenicu, sme napriklad viac adaptovani ako domorode kultury, ktore sa obilninami nikdy nezivili, ale stale to nestaci. Cukrovka, problemy s chrupom, rakovina hrubeho creva a pazeraka, obezita, demencie...to vsetko je dan za "som vsezravec, stravi mi vsetko". Prave v dnesnych casoch hojnosti by sme si mali vyberat to, co je pre nas vhodne.
(Ak si myslite, ze chlebik neskodi, tak si pozrite porovnavacie studie kultur, ktore presli na nasu zapadnu stravu - domorodci v Australii a Oceanii, Americki indiani a podobne...alebo sa pozrite na spolocnosti, ktorych potravu tvori este vacsia zlozka trav ako mame my v Europe, cize viac ako 80%, ako napriklad Mexicania a pozrite si akymi chorobami tie populacie trpia.)

Podla mna mlieko v takej podobe, ako ho dnes kupujeme v supermarketoch, je pre dospeleho cloveka uplne bezvyznamny odpad a moze sposobit skor len problemy. Za celym tymto segmentom v EU stoji silna lobby a tocia sa tam velke statne dotacie, takze nas dookola samozrejme budu presviedcat, ake prospesne mlieko je.

Mlieko je zaujimave pre dospeleho cloveka jedine v pripade, ze je cerstvo nadojene, ci uz z kravy, kozy alebo ovce a nejde ani tak o zlozky toho mlieka, ale skor o mikrobiologicku zlozku, ktora moze byt uzitocna aj pre nas traviaci trakt. Ale kto dnes ma doma v panelaku kozu? Uz aj na dedine je to rarita...

Suhlasim s tebou v tom, ze toho pohybu by sme v zapadnej kulture mali mat viac, alebo ked proste mame sedave stresove zamestnanie, tak si aspon kontrolovat kaloricky prijem.

Zial instinkty nam v oblasti stravovania su dnes skor na skodu. Pretoze instinkt nam veli, sa co najviac napchat :D

A podla mna zohrava ulohu aj tato informacna doba, pred 100 rokmi, ked sa ti spravilo zle, alebo si mal nejake ekzemy, alebo ti nasli nador na creve, tak sa to proste nejako neriesilo, nehovorilo sa o tom, nepoznali sa priciny a len si proste akceptoval, ze ta trapia nejake svrbiace pluzgiere a ani by ti nenapadlo, ze to mas dajme tomu z toho jacmena, ktory kazdy den konzumujes.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja tomuto absolutne neverim, celej paleo diete, ktora sa nas snazi presvedcit o tom ze mame jest to co ludia v praveku...
si treba uvedomit ze psenica sa pestovala uz 9500 pred nasim letopoctom... to jest v casoch ked este zili sablozube tigre a mamuty (mamut vyhynul asi pred 4500 rokmi)... to ozaj veri niekto tomu ze taku dobu sa ludske telo neprisposobilo psenici??
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

problem nie je ani tak v psenici ako takej ci inej obilnine ale v sposobe jej spracovania.
Bielu uplne vymletu muku v minulosti skoro nepouzivali, sa davala do jedal len u bohacov ci na vynimocne sviatky. Biela muka neobsahuje skoro ziadne vitaminy ani mineralne latky ktore potom telu chybaju a je nachylnejsie na rozne poruchy,tiez ma vysoky glykemicky index.
Zdravy mlady clovek zje skoro hocico a nic mu nie je. Jeho enzymova vybava,imunita atd funguje na 100percent. Ti co mali v minulosti nejaku poruchu travenia,alergie,enzmymove nedostatocnosti a pod. vacsinou velmi skoro zomreli,priroda tak zamedzovala tomu aby sa chybne geny odovzdavali v ramci populacie do nasledujucej generacie.
My co tu sme dnes, sme geneticky oslabeni voci predchadzajucim generaciam. Je to vdaka pokrokom vo vyzive, polnohospodarstve, medicine,minimalna pravidelna fyzicka namaha atd.
Dnes vieme skoro vsetky zdravotne poruchy viac ci menej uspesne liecit,ci aspon predlzit chorym zivot, preto preziva velka cast ludi ktori by sa vtedy nikdy plodneho veku nedozili. Preto nam dnes vsetko vadi,kazda generacia je na tom horsie.
Najlepsie to vidno na znizovani plodnosti muzov aj zien za poslednych cca 50rokov, mojom okoli uz pomali nepoznam mlady par ktory by nemal problem s otehotnenim.
Je to nas udel: postupne degenerujeme preto najprv ovladneme svoju biologicku podstatu /modifikacie vlastnych genov/,nasleduje transhumanizmus /clovek-robot/ a nakoniec cisto technologicka platforma ako nositelka ludskeho vedomia.

U zvierat sa paria iba mlade zdrave,silne,jedince ktore su zarukou prenosu tych najkvalitnejsich genov.
Clovek tento prirodzeny princip neustale porusuje, preto biologicky upada, jeho geneticka vybava je kazdou generaciou degenerovanejsia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Vysoky glykemicky index maju vsetky produkty zo semien trav, najhorsia je samozrejme kukurica a kukuricne skroby (najhorsie problemy s obezitou a cukrovkou maju spolocnosti, kde dominantnu zlozku potravy tvoria prave vyrobky z kukurice), a z tohto uhla pohladu je totalne jedno, ci jes celozrnne alebo biele pecivo (vies o tom, ze obycajny repkovy rafinovany cukor ma mensi glykemicky index ako celozrnna psenicna bageta?). Vlakninu dnes vieme bezproblemov nahradit v strave aj inou vlakninou, miesto tej, ktoru teraz ziskavame konzumovanim trav.

Je uplny nonsens, aby WHO odporucala ludom jest este viac semien trav, ked uz teraz tvoria produkty zo semien trav asi 60-70% zlozky potravy priemerneho Europana. Nasledky? Epidemia obezity, cukrovky, demencii, Crohnovej choroby, rakovin traviaceho traktu a top zabijak Europanov srdcovocievne ochorenia. Nikdy predtym v ludskej historii sme tolko trav nekonzumovali. To, co sme pred 10,000 rokmi uplne nahodou z nudze objavili (ze sa daju zozrat aj semena tej buriny, co tu rastie), sme dnes povysili na hlavnu sucast nasej travy.

Obrovsky glykemicky index potravin zo semien trav je ale len jednym z mnozstva problemov, ktore takato potrava sposobuje.

Nehovoriac o tom, ze dnes jeme tu trpasliciu vyslachtenu psenicu, cize uplne nieco ine, nez jedli nasi predkovia. U nas su sice GMO potraviny zakazane (zatial), ale urcite si zo strednej skoly pamatate, ze mutacie genov je mozne sposobit aj inymi cinitelmi a to sa bezne robi, kedze to uz nie je GMO. Psenicu a kukuricu stale dalej slachtia (napr. krizia s inymi travami) a ozaruju a okrem ziaducich vlastnosti do genetickej vybavy trpaslicej psenice pridali aj aglutininy inych trav a ktovie co este dalsie (to nikto teraz netusi). Potom niet divu, ze nam raketovo stupa pocet ludi, ktori ma problem stravit taketo vyrobky, trpia alergiami na psenicne produkty alebo sa u nich objavuju rozne komplikacie v traviacom trakte s "nevysvetlenymi pricinami".
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to uz OT, ale spominana kukurica napr., je skoro vsade, skoro vo vsetkych potravinach, podobne ako mlieko v roznej forme, "vdaka" alergii som to zistil osobne, kururica je velmi lacna, vytlacila ine obilniny a tiez je aj v takych potravinach, kde by to nikto necakal. Je to podobne ako mlieko ci obilniny komplikovana a kontroverzna tema.
gogo956
Redeemer
Redeemer

je to o tom aku ma kto geneticku vybavu. Niekomu vadi lepok, inemu mlieko, tretiemu vsetko co obsahuje histamin vo vecsom mnozstve atd.
Ak je biela muka, cukor, mlieko take skodlive, tak ako je mozne ze vecsina ludi ich je a dozivaju sa krasnych cca priemerne 70rokov? Ak by to bolo take skodlive, tak by pomreli uz niekedy detstve ci skorej mladosti. /priemer v stredoveku neprevysoval cca35rokov/
Ja denne kazdy den vypijem liter dva mlieka, syry, tvaroh, vyrobky z bielej muky, sladkosti,cokolady.
Pritom som stihly a zdravotne na tom lepsie ako vecsina populacie v mojom veku. Ak by to bolo take skodlive, tak uz som davno mrtvy.
O com to v skutocnosti je? o dobrom genetickom zaklade a pravidelnej fyzickej aktivite. Na dedine sa kedysi vobec nejedlo az tak zdravo ako si dnes myslime,ale mastne, slanina,pil sa hodne alkohol, ale ludia mali casto az do smrti vyborne zdravie, pretoze nesedeli na zadku ale nonstop okolo statkku tvrdo fyzicky makali. Ludia su potomkovia tych co museli velmi makať aby prezili nasledujuci den, preto nam aktivna cinnost iba prospieva.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:Ak je biela muka, cukor, mlieko take skodlive, tak ako je mozne ze vecsina ludi ich je a dozivaju sa krasnych cca priemerne 70rokov?
Nikto netvrdi, ze je psenica antrax alebo co :D V McDonalde tiez ludia nezvyknu kolabovat po par sustach z BigMacku, ale urcite uznas, ze keby ich kazdodennu stravu tvorilo cely zivot takmer vyhradne len jedlo z McDonaldu (70% a viac), tak pravdepodobnu zomru na nejaku chorobu, ktora by sa objavila ako priamy dosledok takehoto stravovania.
Cukor potrebujeme, ale nepotrebujeme ho prijimat v takych obrovskych mnozstvach a nepotrebujeme jest potraviny s obrovskym glykemickym indexom, kedy nam skace cukor a nasledne inzulin ako na horskej drahe. Cim castejsie sa to deje, tym viac inzulinu potrebujes, aby si to zvladol. To sa neda donekonecna.
Okrem toho psenica obsahuje latky, ktore ovplyvnuju cinnost viacerych zliaz, medzi inymi aj hormon, ktory reguluje pocit hladu.
gogo956 napísal:Ak by to bolo take skodlive, tak by pomreli uz niekedy detstve ci skorej mladosti. /priemer v stredoveku neprevysoval cca35rokov/
Neviem, co si sa tym stredovekom snazil povedat, kazdopadne toto je klasicky mytus o stredoveku. Ide o priemer, cize sa tam zapocitava aj dojcenska a detska umrtnost. V skutocnosti ak si sa v stredoveku dozil 20 rokov, tak si mal priblizne rovnaku pravdepodobnost dozit sa 50 rokov, ako mas aj dnes.
A napriklad vykopavky z Herculanea (take menej zname Pompeje) ukazuju, ze aj nizka trieda obcanov (v podstate otroci co dostali slobodu) mali rozmanitejsiu a zdravsiu stravu ako vacsina dnesnych Europanov.
gogo956 napísal:Na dedine sa kedysi vobec nejedlo az tak zdravo ako si dnes myslime,ale mastne, slanina,pil sa hodne alkohol, ale ludia mali casto az do smrti vyborne zdravie, pretoze nesedeli na zadku ale nonstop okolo statkku tvrdo fyzicky makali.
Myslim, ze si dedinsky zivot velmi idealizujes. A nemyslis na zdravotne dosledky tazkej namahavej fyzickej prace.
gogo956 napísal:Ja denne kazdy den vypijem liter dva mlieka, syry, tvaroh, vyrobky z bielej muky, sladkosti,cokolady.
Pritom som stihly a zdravotne na tom lepsie ako vecsina populacie v mojom veku.
Nezostava mi nic ine, len ti popriat vela zdravicka a nech ti to co najdlhsie vydrzi. Ja poznam alebo som poznal ludi, ktori sa uplne otrasne stravovali, k tomu same stresy v praci, ale zamakali si v posilke a cvicili a boli "fit", no aj tak po 30ke proste dostali infarkt alebo mrtvicu a bol koniec...
Dreamer napísal:Je to uz OT, ale spominana kukurica napr., je skoro vsade, skoro vo vsetkych potravinach, podobne ako mlieko v roznej forme, "vdaka" alergii som to zistil osobne, kururica je velmi lacna, vytlacila ine obilniny a tiez je aj v takych potravinach, kde by to nikto necakal. Je to podobne ako mlieko ci obilniny komplikovana a kontroverzna tema.
Zial mas uplnu pravdu, ale myslim si, ze aj v beznom supermarkete najdes dost produktov, ktore kukuricu, psenicu alebo mlieko neobsahuju, len treba googlit, citat a prehrabat sa mnohymi, ktore to obsahuju. Vyrobcovia casto skryvaju rozne derivaty cukrov z kukurice pod rozne smlakuladne chemicke nazvy, takze ak o tom nemas povedomie, ta ani nenapadne, ze to je vlastne skrob z kukurice a podobne. (Vacsinou ich najdete pod nazvom maltrodextrin alebo glukozovy sirup). A vacsina ludi proste ani nema cas to skumat a citat etikety.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:Ak je biela muka, cukor, mlieko take skodlive, tak ako je mozne ze vecsina ludi ich je a dozivaju sa krasnych cca priemerne 70rokov?
Lenze ak by sa stravovali zdravsie, mozno by sa dozili 80 alebo 90, ktovie, to nie je ziadny dokaz o neskodlivosti.

Kazdopadne, ak spominas vek, v Japonsku sa dozivaju aj 100+ rokov, su urcite "modre zony", spomeniem stravovacie navyky, ktore im pomahaju, tu su tri ktore spominas:

"Znížte spotrebu mliečnych výrobkov a syrov. Kravské mlieko má vysoký obsah tukov a cukrov. Ľudia z modrých zón získavajú vápnik z rastlín. Inak je pre tieto zóny charakteristická konzumácia kozieho a ovčieho mlieka a výrobkov z neho.

Celozrnný chlieb. V troch z piatich modrých zón je chlieb základnou potravinou. Je to ale potravina úplne iná ako to, čo väčšinou kupujeme. Na Ikarii a na Sardínii je tvorený zo 100 percent rôznymi celozrnnými obilninami, ktoré majú vysoký obsah výživných látok a vlákniny.

Obmedzte spotrebu cukru. Obyvatelia modrých zón konzumujú v porovnaní s ostatnými zhruba pätinu cukru. Storoční si dávajú med do čaju a doprajú sladkosti len pri slávnostných príležitostiach."

gogo956 napísal:Ak by to bolo take skodlive, tak by pomreli uz niekedy detstve ci skorej mladosti.
Mozno by aj pomreli, no dnes ich dokazu liecit, ale aj tak je radikalny narast niektorych ochoreni u mladych ludi a u deti, napr. cukrovka, obezita, alergie a pod. - a coho maju dnes deti v strave ovela viac - cukor a mlieko je skoro vo vsetkom, nanuky, zmrzliny, mliecne rezy, cokolady, rozne pecivo a rozne ine potraviny kde by to clovek necakal, prakticky je problem najst v obchode jedlo kde by mlieko a cukor neboli.
gogo956 napísal:O com to v skutocnosti je? o dobrom genetickom zaklade a pravidelnej fyzickej aktivite. Na dedine sa kedysi vobec nejedlo az tak zdravo ako si dnes myslime,ale mastne, slanina,pil sa hodne alkohol, ale ludia mali casto az do smrti vyborne zdravie, pretoze nesedeli na zadku ale nonstop okolo statkku tvrdo fyzicky makali. Ludia su potomkovia tych co museli velmi makať aby prezili nasledujuci den, preto nam aktivna cinnost iba prospieva.
Suhlasim, no geneticky zaklad neovplyvnime, vyrazne ani fyzicku aktivitu, aj ked by kazdy vo volnom case sportoval nonstop, tak viac ako tretinu dna presedi v skole, praci, aute, nikto si dobrovolne nezvoli tazku fyzicku pracu (a ani to nie je vyhra, trpi chrbtica, klby, v prasnom, hlucnom a inak rizikovom prostredi aj dalsie organy, okrem toho, ako si spominal, priemerny vek sa zvysuje, takze menej fyzickej prace moze byt jeho dosledkom).
ludia mali casto az do smrti vyborne zdravie
Lenze v akom veku zomierali tak "zdravi" - pohyb im mozno 10 rokov pridal a strava 10 ci 20 rokov zobrala.

Odbocil som, takze ak nemozme (vyrazne) ovplyvnit geneticky zaklad, ani fyzicku aktivitu, zostava nam ovplyvnit stravu - a okrem zlozenia by sme mali tiez znizit mnozstvo, niekde som zachytil, ze by nam stacila polovica, ci dokonca tretina a toto mozem potvrdit, jedol som pomerne vela, zo zvyku, nemal som nadvahu, tak som to neriesil, teraz jem ovela menej, tiez som vyradil napr. kolu a ine sladke napoje, rozne sladkosti a ine potraviny, aj kvoli alergii na mliecnu bielkovinu - a okrem toho ze mi to nechyba, tak sa tiez citim lepsie a nemyslim ze je to len kvoli tomu ze zmizli nasledky alergie.

//autoeditácia príspevku (07 Aug 2016, 0:12)
ephramko
Okrem toho psenica obsahuje latky, ktore ovplyvnuju cinnost viacerych zliaz, medzi inymi aj hormon, ktory reguluje pocit hladu.
Mna pri tomto napadlo, ze ked som sa vecer dobre najedol, dal som si potom croissant, tak som mal zrazu hlad a obrovsku chut na dalsi a ked som ti dal dalsi, tak sa to opakovalo, neviem co presne to sposobovalo, mozno aj zavislost (na cukor?), ale je zaujimave ze pri inych sladkostiach som nic take nezaznamenal. Vlastne este pri niektorych zmrzlinach - a v nutele, ale je zaujimave, ze davno v tej malej nugete to nebolo, zjedol som jednu, asi 40g a stacilo mi. Toto uz je na samostatnu temu, je to mozno az konspiracia, ze tie latky su v urcitych potravinach zamerne.
Zial mas uplnu pravdu, ale myslim si, ze aj v beznom supermarkete najdes dost produktov, ktore kukuricu, psenicu alebo mlieko neobsahuju, len treba googlit, citat a prehrabat sa mnohymi, ktore to obsahuju. Vyrobcovia casto skryvaju rozne derivaty cukrov z kukurice pod rozne smlakuladne chemicke nazvy, takze ak o tom nemas povedomie, ta ani nenapadne, ze to je vlastne skrob z kukurice a podobne. (Vacsinou ich najdete pod nazvom maltrodextrin alebo glukozovy sirup). A vacsina ludi proste ani nema cas to skumat a citat etikety.
V mojom pripade situaciu komplikuje alergia na mlieko a vajcia, takze som rad ked najdem potraviny bez tychto alergenov, najst este kombinaciu bez psenice a kukurice je vazne umenie a pisem z vlastnej skusenosti, kedze vidim tie zvyraznene alergeny casto a ked tam svieti len psenica, som rad ze tam nie su tie co nemozem. Navyse je problemom aj cena, hlavne u nas, ak je nieco 2x drahsie, ok, ale taka cokoladova natierka bez mlieka aj 10x drahsia ako s mliekom, to uz je sila.

Inak sa ospravedlnujem za dlhy prispevok, nejak som si to neuvedomil.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

pravidelna fyzicka cinnost nie je velmi o "navstevovani posilky". Muzi tam totiz chodia hlavne kvoli naberani svalov tj vykonavaju prednostne anaerobne silove cvicenia. Pre udrzanie zdravia su ale daleko vhodnejsie aerobne -vytrvalostne cvicenia. Nasi predkovia tiez vykonavali drvivu vecsinu fyzickej cinnosti pocas dňa v aerobnom stave: uštvavanie divej zveri/nie je to sprint ale dlhodobe pomalsie prenasledovanie do vycerpania zvierata ktore na rozdiel od cloveka sa nedokaze potit a teplotna skolabuje/, praca na poli /aj ked to prislo az o dost neskôr/, zber lesnych plodov,nikdy nekonciace presuvanie /neboli este viazani na jedno konkretne uzemie / atd.

Dreamer

strava ma urcite velky vplyv na zdravie cloveka, ale genetika je prvorada. Nalievat sa sladkymi napojmi typu cola a pod. je to najhorsie co moze byt, iba prazdne kalorie a kyselina fosforecna. Ale ked si zdravy clovek da obcas jeden dva kremese tak sa mu nic nestane.
Napísať odpoveď