Servis mi odmieta vratit notebook. Ake mam prava?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
spider1029
Expert
Expert

Servis mi odmieta vratit notebook. Ake mam prava?

Príspevok od používateľa spider1029 »

Caute, moja situacia je nasledovna:

Odniesol som notebook do opravy v ramci zarucnej doby, lebo jedneho dna sa mi vypol tak, ze sa uz nedal zapnut. Po 30 dnoch mi napisali, nech si pridem vyzdvihnut protokol o oprave. V protokole sa pise, ze mam narok na vratenie penazi alebo vymenu pristroja za novy. Problem je, ze ja potrebujem ten notebook (hoci je neopraveny) naspat, no servis mi ho odmieta vratit a tvrdia, ze protokol mi musi stacit a notebook mi uz nevratia.

Ake mam prosim vas moznosti? Predpokladam, ze nakolko je notebook moj majetok, tak nemaju pravo si ho ponechat proti mojej voli, alebo sa mylil? V protokole o oprave, ktoru som podpisal, ked som notebook odovzdaval, sa nic take nepisalo, ze si ho mozu ponechat. Pisalo sa tam iba, ze im ho davam na opravu.

Ako mam donutit servis, aby mi notebook vydal naspat? Na disku mam ulozene dolezite data, ktore potrebujem za kazdu cenu naspat (zial nemyslel som na to ked som book niesol do opravy.)
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Servis mi odmieta vratit notebook. Ake mam prava?

Príspevok od používateľa Arkaz »

A skusal si ich poziadat o zalohu disku? Ak nie skus. Ak nevyhoveju tiez si myslim ze je to tvoj majetok no akbpovies ze mas na disku dolezite data tak snad sa bude dat dohodnut ak tam nesefuje nejaky blb.
spider1029
Expert
Expert

Ano, vysvetlil som im, ze na disku mam dolezite data a potrebujem to naspat. Oni, zial, trvaju na tom, ze mi poskytnu iba protokol. Neviem ci mam volat na policiu, alebo co...
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

co su chu*i? co to je za obchod?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Možno počas reklamácie ten ntb niekde stratili alebo ešte viac doebkali a nechcú si priznať. Skúsil by som kontaktovať SOI:
http://www.soi.sk/sk/Podavanie-podnetov ... adosti.soi
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

inac zapeklita situacia,
nb sa neda zapnut, je v zaruke, reklamoval si ho, bol mesiac v oprave, nic nevyriesili a mas si prist pre protokol ze ti vratia peniaze, ibaze ty potrebujes naspat data, ktore mas na disku, co teraz? rozobrat nb a vybrat disk? ale na 100% stratis zaruku, cize stratis peniaze, ktore uz mas takmer iste :D

ci ked uz bol opravovany uz sa moze rozoberat?
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

disk si môžeš vybrať z disku aj bez straty záruky. väčšinou. ak sa teda nenachádza nejako hlboko, že treba rozobrať 90% NB...
by som to skúsil riešiť cez nadriadeného, nech ti spravia kopiu disku. alebo nech ti teda priamo oni dajú nový stroj a nakopírujú na ten disk dvoj starý disk :) inak asi SOIka...
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Nechcem byť zlý ale kde je záloha dát.Čo by bolo ,ak by disk skapal a tie dáta by si už nemal.Zaplatil by si nejakej firme čo zachraňuje dáta s diskov pri takej poruche neviem koľko €?Prečo si tie dáta neskopíroval pred tým ako si dal NTB do servisu.Ja keď som reklamoval NTB ,tak som zmazal komplet disk a došiel mi späť s nainštalovaným OS.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

A nie je náhodou niekde zakotvená klauzula o tom, že servis neručí za dáta, že si povinný si v prípade záujmu urobiť zálohu disku, alebo požiadať o zálohu disku pri podávaní reklamácie, ak zálohu nebolo možné urobiť?
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Presne ako pise Grim, vacsina servisov ma vo svojich ustanoveniach, ze nerucia za data, v kazdom priapde by si mal ale mat moznost zrusit reklamaciu. Ako to bude nasledne s dalsou, to uz neviem.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Grim napísal:A nie je náhodou niekde zakotvená klauzula o tom, že servis neručí za dáta, že si povinný si v prípade záujmu urobiť zálohu disku, alebo požiadať o zálohu disku pri podávaní reklamácie, ak zálohu nebolo možné urobiť?
Ano je:
Ako priklad davam HP: http://h40111.www4.hp.com/zaruka/
3-3 Povinnosti zákazníka
Aby HP mohlo plniť svoje záväzky zo záruky a bolo schopné zabezpečiť čo najlepšiu podporu a servis počas záruky, je zákazník povinný:
...zákazník pred odovzdaním zariadenia na servis povinný si urobiť zálohu dát a programov a informácie, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva ako aj dôverné a osobné dáta z takých zariadení odstrániť;
- zabezpečiť postup obnovy stratených alebo zmenených dát alebo programov, pretože na ne sa záruka nevzťahuje
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ešte je aj otázne, či to zaniesol priamo do autorizovaného servisu alebo do predajne kde ho kúpil. V tom druhom prípade ho do servisu posiela obchod, a sú len sprostredkovateľ. Ak im servis nedal nb ale vyhlásenie že majú vrátiť peniaze, tak oni s tým nič nespravia lebo ten pc nemajú.

v tomto prípade si spravil chybu ty, že si si nerobil zálohy. Žiaden servis nezodpovedá za užívateľské dáta. Inak, ak si bez tých dát vydržal 30 dní, tak až tak existenčne dôležité nebudú ;) I keď viem aké je to stratiť zbierku warezu alebo staré fotky
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

človeče, ty chceš ísť na políciu? si ušetri prácu, lebo ťa vysmejú.
keď posielam NB do servisu, tak automaticky rátam s tým, že dáta na HDD už neuvidím :cookies:
a čo bola vada? pokiaľ aj niečo s HDD, tak samozrejme, že ti tie dáta nedajú, najskôr nemajú aké a je to úplne normálne.
keď si tam mal niečo dôležité a nevedel zapnúť NB, mal si si ten HDD vybrať a zálohovať cez šuflík na inom PC a pod.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Datam z disku mozes akurat tak :smt006

Ja som menil v servise uz aj externy disk a ani sa neobtazovali ho opravit, len vymenili kus za kus... nastastie ja som s tym pocital.
spider1029
Expert
Expert

Uznavam svoju chybu, ze som nezalohoval. Na svoju obhajobu uvediem len tolko, ze notebook sa pokazil po necelom tyzdni uzivania. Je to typ notebooku, kde sa disk neda jednoducho vymontovat a pri manupulacii by bol nutny zasah do maticnej dosky.

Pristroj som ochotny zaslat do specializovanej zahranicnej firmy na obnovu dat, bez ohladu na naklady.

Notebook som odniesol osobne do autorizvaneho servisu. Nesiel som cez predajcu.

Bol by som vdacny keby mi niekto pomohol s grom mojho problemu - ako ziskam moj majetok naspat, ktory mi zadrziavaju bez mojho suhlasu?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

spider1029.. na tú SOIku si sa už obrátil?

Tiež si prečítaj, čo všetko si podpisoval, čo všetko je na reklamačnom protokole, ktorý Ti dali pri odovzdaní notebooku do servisu, na čo všetko sa ten protokol odvolával. Pokiaľ tam máš niečo spomenuté ako uvádza Gothar, asi s tým nič nespravíš a musíš sa zmieriť so stratou dát.

Prípadne.. skús sa obrátiť na nejakého seriózneho právnika - ak Ti nejde o peniaze, bude to jedna z najlepších volieb. Tu na hojku toho už viac nevyriešiš, vznikne iba zbytočný flame, prečo si nerobíš zálohy dôležitých údajov.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

spider1029 napísal:Bol by som vdacny keby mi niekto pomohol s grom mojho problemu - ako ziskam moj majetok naspat, ktory mi zadrziavaju bez mojho suhlasu?
Pozri si reklamacne podmienky a odovzdavaci protokol. Ak tam je spomenute nieco take ako som spominal vyssie, tak sa s datami mozes rozlucit.
PS: nemas inu moznost ako tie data ziskat, resp. vytvorit znova? Ked si ten notebook pouzival tyzden, tak sa mi nechce verit, ze by si tam za ten tyzden spravil nieco, co prinajhorsom za dalsi tyzden nevytvoris znova (napadaju mi 3D modely alebo nieco podobne). Ak ide o fotky, tak tie by tiez mali byt este na starych mediach, atd.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Alebo skus kontaktovat priamo oficialne zastupenie znacky. Co ti k tomu napisu oni.
spider1029
Expert
Expert

Precital som si reklamacny poriadok danej firmy aj reklamacny protokol, ktory mi vydali. Nie je tam spomenute, ze odovzdanim zariadenia na servis, sa toto zariadenie stava ich majetkom. Ich majetkom by sa stalo jedine, ak by mi nahradili tovar za iny, co sa neuskutocnilo.

Moj ciel je ziskat zariadenie naspat tak, ako som im ho odovzdal.

Zatial zbieram informacie, ze ake mam moznosti. Ten SOI je dobry napad. Aj kontaktovanie oficialneho zastupenia znacky. Ak by to nepomohlo, tak asi pravnik.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Myslím, že privolanie policajnej hliadky na miesto a podanie trestného oznámenia (ktoré moc váhu nemá ale postraší) zázračne zhmotní notebook priamo na výdajnom pulte... Pokiaľ ich ktomu nedoženieš vyhrážkami, sťažnosťami priamo na značku, SOI a pod tak ti ostáva už len žaloba o vydanie veci.

Ja by som to v prvom rade skúsil hrozbami a hliadkou PZ, sa chlapci na výdaji poserú a vydajú ti ho.
Napísať odpoveď