Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
cheeseburger
Light Star
Light Star

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Ahojte, chcel by som sa spytat, kolko reflexnych viest musim mat v aute. Staci jedna, alebo pre kazdeho cestujuceho? Dakujem.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

pre kazdeho jedna
cheeseburger
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Super dakujem.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

guess: neklam ho, staci jedna :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

podla toho na koho narazis. vo firme sme teraz mali problemy s tym, ze v autach bola len jedna vesta a ked islo viac ludi tak pri cestnej kontrole boli problemy tak zaviedli povinnost mat vestu pre kazdeho pasaziera.
tie problemy sa mozu vyskytnut vtedy, ak sa ti auto niekde pokazi na dialnici, kde nemas moznost ist za zvodidla. v susednych krajinach (AT/DE) je zo zakona povinnost mat vestu pre kazdeho clena posadky tusim
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

no ziadne take, ze "na koho narazis"... ak ste s tym mali problemy, tak ste sa nechali odrbat, pretoze vyhlaska o tom nic nehovori, a to znamena, ze pre ostatnych ju nepotrebujes... ak sa auto pokazi alebo dostane defekt a cestujuci cakaju vnutri, nie je na to dovod... ak Ti s defektom planuje niekto pomahat, je to na jeho triku, ze pendluje v noci po ceste bez vesty... ak chce niekto postavat na krajnici, rovnako mu postaci hociaky reflexny prvok ci reflexna sucast oblecenia alebo napr. batohu, kedze je v tom momente ako bezny chodec...

...ano, v niektorych zahranicnych krajinach je to potrebne...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Je to tak trochu diera v zakone, pretoze zakon hovori iba o tom, ze vozidlo ma vo veste opustit iba vodic. Ale pri opusteni vozidla v tuneli by uz mali mat vesty aj pasazieri:
§ 5
Vodič motorového vozidla, ktoré je povinne vybavené bezpečnostným odevom, 14) je povinný mať bezpečnostný odev oblečený, ak sa zdržiava na vozovke mimo vozidla počas núdzového státia, najmä pri prerušení jazdy pre chybu na vozidle alebo v dôsledku dopravnej nehody...
§ 26
Zastavenie vozidla v tuneli
Ak to nie je nevyhnutné, prepravované osoby nesmú z vozidla vystupovať a pohybovať sa po vozovke. Také osoby sa môžu pohybovať po vozovke v tuneli len v súvislosti so zaisťovaním bezpečnosti cestnej premávky, ak majú na sebe reflexný bezpečnostný odev.
Zdroj: http://mestskapolicia.bratislava.sk/vis ... 11&p1=1122

Ale potom je tu vec vseobecnej bezpecnosti, kedy je lepsie mat vestu pre kazdeho.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

My sme mali nehodu na dialnici v lavom pruhu za celkom hustej premavky a pri volani policie bolo povedane ze cela posadka musi prejst za zvodidla, co znamenalo prejst cez 2 pruhy na dialnici pešo, viete si predstavit... V tomto pripade by mala byt reflexna vesta asi pre vsetkych (?).
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Vyzera to tak, ze zakon o tom jednoznacne nehovori. Ale zdravy rozum hovori, ze v zaujme bezpecnosti by mal mat vestu kazdy. Ja sice v aute tiez nemam 4 vesty, ale rozmyslam, ze by som ich dokupil. Zatial mam dve a aj to len vdaka tomu, ze som mal doma jednu navyse.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Vesta je otazka 2 eur, co je zanedbatelna polozka. A uz len v Rakusku su za to mastne pokuty, pokial nema kazdy pasazier vestu, takze urcite sa oplati mat viac ako len jednu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

naposledy som cestoval autom do Rakuska pred 2 mesiacmi, vestu som kupoval na Shellke na D2 a 1 kus stal 120 CZK, odporucam kupit niekde mimo hlavneho tahu :)
melonSVK
King
King

Tesco forever :D
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

kamarat sa chysta do Chorvatska a nema na svojom aute zapisane kolesa. Riskuje moc ? :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Pokiaľ má tu malú kartičku, tak tam rozmer diskov a pneumatík zapísaný nie je. Otázne je, či si v Chorvátsku (a v krajinách, cez ktoré bude prechádzať) budú vedieť cez nejaký terminál pozrieť aj kompletný výpis z TP. U nás som sa s takým niečim ešte nestretol, a tiež nepoznám nikoho, komu by cez nejaký terminál pri cestnej kontrole pozreli aj na kompletný výpis TP. Osobne si myslím, že s tým problém nebude. 3 roky dozadu som takto bol s predchádzajúcim autom a nikde ma žiadny policajti nezastavili. Dokonca som stretol len dve hliadky za celú cestu do/z Chorvátska.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Len tak fyi, dnes dosiel pozdrav z Rakuskej policie a to o 12 kmh na dialnici, takze si davajte majzla aj pri prekracovani o par km ako sme u nas zvyknuti :wink:
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

a kolko evracov vyrubili?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

45 €
melonSVK
King
King

Tak sa pridavam do klubu Fanusici Rakuskych radarovych systemov.
Vcera okolo polnoci, opravovany usek pri Grazi, 80tka a nikto nikde. Tak som naivne dufal, ze 100 tacho nebude nikomu vadit. Ale na konci (10m pred koncom 80tky) si ma "naskenoval" ten ich zazracny cerveny blesk. Neviete ci sa jedna o usekove meranie alebo radar? Pretoze ak radar tak je to viac v prdeli, nakolko som zvyknuty zrychlovat uz pred znackou a pokuta za priemernu rychlost by ma vysla daleko lepsie...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pomaly na kazdy usek, ktory opravuju davaju radarove usekove meranie. Je o tom aj tabula pred zaciatkom kazdeho useku. Je tam napis radar control a nieco po nemecky k tomu. Bolo o tom v novinach, v televizii, na Facebooku, tu na fore. Co si ziskal tym, ze si trebars taky 5km dlhy usek isiel o 20km rychlejsie? Dobre ti tak, co ti povedat k tomu.
melonSVK
King
King

Necitam noviny, nepozeram televiziu a na Facebooku som to nevidel. Inak povedane, o tomto som nevedel a v noci som si znacku nevsimol.

Ja si uvedomujem ze je to moja chyba, to s tym nema nic spolocne. Mne len ide o to, ci budem platit pokutu za +15km/h alebo za +40km/h. Preto hovorim, ze pokutu za usekove meranie budem akceptovat. Ale mrzelo by ma platit za rychlost 10m od konca 80tky, kde takmer kazdy uz zrychluje.
Napísať odpoveď