kamarat vystudoval hydrogeologiu a teraz si nasiel relativne slusnu robotu v nejakej firme co robi kontrolu vody na zakazku.
predtym robil par rokov v shmu, plat biedny ale moc sa nenadrel
Zaujala ma konkrétne geológia, história, politické a medzinárodné vzťahy (uvedomujem si tam ten rozdiel).
ty si v aberdeene a nestudujes nieco co mozes aplikovat v O&G sektore?jackb napísal:zalezi na tom aka geografia. ked vystudujes "geo v regionalnom rozvoji" a nemas niekoho na VUC, ministerstve ci na Statnej ochrane prirody, tak si neskrtnes.
co sa potrebujes naucit su GIS. nic ine ti so znalostami z geo nepomoze sa uzivit. v strednej Europe ale narazis na problem. GIS firmy beru radsej ITakov, ktori vedia zaklady geografie, ako by mali kompletnemu geografovi vtlacit do hlavy kodenie. preto ak ti matika nerobi problem, chod rovno do kartografie a na magistra GIS. tam je sanca sa dostat ku databazam, skriptovaniu. na inych geo okolo toho ani nepojdes a nebudes mat cas okrem leta.
najlepsie asi za hranice. tu v Aberdeene si z GIS zacinam buduci pondelok robit dalsieho magistra cisto z GIS. a zamestnat by sa malo dat o planovania dopravy a miest, cez zelenu energiu az po oil&gas (ked sa dake tazia) a archeologiu.
na Slovensku zalezi od toho kde tu geo studujes: v KE chodili na zahranicne exkurzie snad cely 5 rokov, z NR boli len pedagogicki zamerani. v RK nemali ani zaklady GIS a vacsinu co prestupila som ucil. v BA je geo delena na 3. tam by malo zmysel sa udrzat na katedre a zaujat odbornikov ako su prof. Lauko a prof. Korec, ktori by si ta chceli nechat
No neviem ci ti pomoze dalsi MSc z GISu... ty mas vlastne co za prvy magister?jackb napísal:ale ano. len nie priamo. chalan co promoval teraz na jar geologiu v o&g povedal, ze len zlmok rocnika sa zamestnal v odbore. ine roky byvalo 90%+
ked bude cena ropy klesat nadalej, tak chcem byt pripraveny
bc som spravil na slovensku, mgr v čechách. Nie je to master of Science ale klasický magister ktorému každý rozumie, ale aj tak si to vraj nemôžem zapísať bez nejakého potvrdenia do občianky. To mi je ale jedno, lebo titul si neuvádzam nikde inde ako v životopise. Ak som bol ako zahraničný študent, tak tie všetky formality ktoré treba pre zahraničie (v angličtine výpis známok, titul a pod.) som mal grátis. Inak si to treba zaplatiť (keby si spravíš titul vo svojej krajine a chceš s ním odísť do zahraničia).joejoe napísal:ludia ktori ste dokoncili Bc. na SVK a ptm ste sli robit Ing niekde prec. Kam ste isli? Ako prebiehala byrokracia? nejake vyhody ? nevyhody? Ked dostanem Master of Science v XYZ mozem pouzivat Ing na svk? kde ponukaju anglicky masters ? najlepsie Computer Science)