Čaj - Čajová kultúra

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
tomas147
Star
Star

Re: Čaj - Čajová kultúra

Príspevok od používateľa tomas147 »

Caute, je vhodny pit caj z ginko biloby kazdy den? Alebo ako casto je vhodne si ho dat? Dik
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

podľa tohto každý deň šialku môžeš, ale nepreháňať s množstvom
...
Aj napriek skvelým účinkom Ginka Biloby, všetkého veľa škodí. Každodenným užívaním čaju z Ginka Biloby vo väčších množstvách, vám Ginko Biloba môže nebezpečne ovplyvniť zrážanlivosť krvi. Preto pite čaj z Ginka Biloby s mierou, stačí jednu šálku denne. Dôležité je, aby ste pili tento čaj každý deň, ak máte už spomínané problémy. Takisto, ak vás čaká operácia, poraďte sa s vaším ošetrujúcim lekárom, či pitie čaju z Ginko Biloby je teraz vhodné. Je totižto bežné, že pred prípadnou operáciou lekár určí vynechať užívanie Ginka Biloby na určitý čas z dôvodu nižšej zrážanlivosti krvi.
...
http://fit.server.sk/vitaminy/rozhybte- ... cou-ginka/
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Zdravím, predvčerom som spravil objednávku na dragon tea house - úplne tie základné (najlacnejšie, neznačkové) balenia z Long Jing, Sencha a Jasmine Silver. Mám pár otázok:
A) Ako sú na tom kvalitatívne tieto "neznačkové " čaje? Podľa čoho kupovať (aj v iných obchodoch)? Pretože pod tým môžu predávať v podstate čokoľvek, nie je sa o čo oprieť.
B) Ako dlho vydržia tieto čaje otvorené - čítal som, že maximálne rok v chladničke v nejakej "konzerve" a po otvorení treba do mesiaca spotrebovať. Taktiež strážia si to obchody?

Potom som si čekol Al*******s na Pu Erh čaj a tam som našiel neznačkové viac ako 50 ročné kusy po +- $10/357g, tie isté (úplne na vlas rovnaký popis a obrázky) na ebayi idú za 4 až 10 násobok.
C) Akú hodnotu môže mať takýto čaj? Neverím, že by to niekto 50 rokov skladoval podľa "návodu" a potom pýtal $10 za 357g... Teoreticky to môže byť aj napadnuté nejakou plesňou / zdraviu škodlivé / inak znehodnotené?
D) Na tej istej stránke ponúkajú aj značkové čaje. Keď to porovnám s Dragon Tea House tak tie drahé Pu Erh-y predávajú overení predajcovia za rovnaký alebo väčší peniaz, ale niektorí začínajúci predajcovia (aj do 1000 ratingov) spravia cenu polovičnú, niekedy aj štvrtinovú, áno tá istá značka, obal, označenie aj rok výroby. Je možné že to je napodobenina, alebo inak poškodený (napr. zle skladovaný) čaj? Objednával už takto niekto? Vďaka.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Co to znamena, ze je neznackovy? Ze tam nie je napisane z akej plantaze je? Alebo ze v pripade puerh pecat vyrobcu?

No 10USD za 359g Puerhu je malo aj v pripade, ze by sa jednalo o uplne novy caj, nie este 50 rocny. Mas 2 zakladne technologie vyroby puerhu a zaroven, do tej tehlicky, kolaca alebo hniezda mozes dat fakt hocico. Tie drahe su vyrobene casto z urciteho typu listkov, urcitej rovnakej velkosti, v urcitom obdobi roku...zatial co do tych najlacnejsich davaju fakt odpad, rozne vetvicky a co ja viem co. Takze predpokladam, ze za taku cenu sa jedna o puerh vyrabany novou technologiou a z materialu nizkej kvality.

S kvalitou na drgaon tea house som bol spokojny. Neodporucam ale odtial objednavat japonske caje alebo BIO alebo co ja viem co...jedna sa o cinske napodobeniny nizsej kvality.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Neznačkovým myslím: bez obalu / označenia plantáže / výrobcu...

Japonské čaje by si potom odkiaľ doporučil kúpiť? A čajový set keramický, alebo porcelánový?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Kde zohnat fajn japonsky caj ti poradi niekto iny v tejto teme, ja sa do nich vobec nevyznam...

A aky budes pouzivat cajovy set, to je fakt na tebe. Mam niekolko konvic, ale v podstate su nevyuzite, schovate v krabiciach v pivnici, lebo na polickach mi na ne akurat padal prach. Pouzivam taky nemecky cajnik z tvrdeneho skla a napriek tomu, ze som bol zo zaciatku dost skepticky, kedze je to len sklo a bol dost drahy. Uz ho mam asi 5 rokov a aj ked mi 2krat drbol na zem a Xkrat som ho tresol o umyvadlo alebo bateriu, tak stale drzi a nie je ani prasknuty...asi naozaj bude z toho tvrdeneho skla.

Mam par misiek od Petra Novaka, ale v podstate su tiez nevyuzite. Pouzival som ich len na matchu. A teraz v podstate pouzivam len obycajne male pohare z McCafe, kedze ich mam asi 30 :D

http://www.darjeeling.cz/cz/prislusenst ... a-keramika
http://keramikstudio.artkeramika.cz/petr-novak/o-mne/
tomas147
Star
Star

Zdravím, pri príprave čaju zo zázvora si mám nastrúhať nejakých 5g do šálky, mám ten zázvor očistiť alebo to tam strúhať aj s kôrou? nejako túto maličkosť neviem dohľadať na nete, za rady vopred dík
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

tomas147 napísal:Zdravím, pri príprave čaju zo zázvora si mám nastrúhať nejakých 5g do šálky, mám ten zázvor očistiť alebo to tam strúhať aj s kôrou? nejako túto maličkosť neviem dohľadať na nete, za rady vopred dík
Cim jemnejsie ho nastruhas, tak tym bude "silnejsi". Takze je na tebe, kolko si ho das a az ako paliva chut ti vyhovuje.

Osobne ho totalne najemno struham iba ak ho pouzivam vo woku a podobne pri vareni, v takom pripade ho treba ocistit. Ocistit sa da aj lyzicou, kora ide dobre dole. Na caj ho zvyknem struhat na co najtensie platky (ako ked sa robi uhorkovy salat), v takom pripade ho ocistit netreba, staci poriadne umyt od hliny. Par platkov dam do 0,7L cajniku, pridam tam lyzicku mäty alebo nejakeho ovocneho caju / rooibosu a 1-2tabletky stevie.

V zime zazvor dobre vypali vsetky dutiny :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

tiež ho iba krájam na tenké plátky, a nečistím. Ale párkrát som si dal zázvorový čaj aj v reštike, a vždy to bolo inak. Niekde na malé kocky, niekde na dlhé tenké rezance (mal som pocit že mi pláva bambus v pohári). Ono je to úplne jedno aký tvar tomu dáš. Platí že by mali byť kúsky čo najtenšie, aby sa dobre vyluhovali. Ale či podlhovasté, alebo kruhové, na tom naozaj nezáleží
tomas147
Star
Star

a ako dlho ho nechávate vyluhovať? alebo to vôbec neriešite? zsá sa mi nejaký horký keď tam je dlhšie, neviem či to bolo vždy ale pred tým som ho vždy vedel dosladiť tak som tú horkastú chuť necitil :D
Paragon
Medium Star
Medium Star

Ako sa pije z tých mini čajových šálok, ktoré majú +- 30ml?
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Mal by som otazku na cajockarov (nie defkarov), rozhodol som sa zacat popijat nejake tie sypane caje, bol som v obchodiku kde ich mali celkom pekne vela, dal som na radu od pani predavacky, vypadala ze ma rozhlad, poprosil som ju o nieco na prebudenie, kedze kava ma u mna opacny vysledok + co som pogooglil tak sme sa zhodli na maté caji, dala mi aj nejaky zeleny (resp. mate je asi zeleny tak potom nejaky cierny caj) + priatelke zavonal jahoda + sampanske, ten bol velmi chutny. Kupovane v Kosiciach vo velkom Tescu, ak by niekto mal nejaku radu na nejaky fajny caj, co mate overeny, zhanam aj nieco na detox, popripade inu nahradu na prebudenie popripade len tak od chuti, dakujem.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Maté je uplne ina rastlina, aj ked ma tiez zelenu farbu a aj nalev je vyrazne zeleny. Zeleny caj by mal byt z listov cajovnika, rovnako ako cierny caj, odlisuju sa ale technologickym sposobom spracovania.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ak chces pozbudit mozes skusit aj ginko bilobu.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Viem ze ginko povzbudzuje aj pri uceni, resp. aspon sa to o nej hovori, ked tak viem zmiesat aj ginko aj mate?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som to nemiesal, ale ginko ma nabudilo viacej ako mate. Od ginka som nespl do tretej rano, takze nakopne :D
Ale za studnetkych cias som pouzival pepsi, to stacilo.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Jedine co na mna ucinkuje je veru cola, popripade pepsi, ale kedze menim zivotny styl, tieto veci uz idu mimo mna, skusim to ginko, dakujem :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak v tom pripade vynechaj vsteky povzbujuce veci na dva tri tyzdne, a potom si daj gynko, kavu alebo caj len ked ich budes naozaj potrebovat.
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

Japonský čajový ceremoniál vo Viedni - Segataya Park

Príspevok od používateľa Taane_Mahuta »

Milí čajomili,

vrelo vám všetkým odporúčam zúčastniť sa japonského čajového ceremoniálu v japonskej záhrade Segataya Park, na agrese Hohe Warte 1, 1190 Wien, bližšie info o parku: https://www.tripadvisor.at/Attraction_R ... ienna.html

japonský čajový ceremoniál sa koná každý rok v máji a v septembri, sledujte preto kvôli tomu kalendár akcií na stránkach japonského veľvyslanectva vo Viedni, pozri: http://www.at.emb-japan.go.jp/de/60_new ... x.html#oct
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

zdravim,
neviete kde v bratislave kupim caj mate? Najlepsie v Ruzinove alebo Novom meste.
Napísať odpoveď