vybavenie "domáceho kina"

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
robo1152
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

vybavenie "domáceho kina"

Príspevok od používateľa robo1152 »

zdravím, nakoľko aktuálne kupujem domček, rozhodol som sa spraviť si v obývačke akési "domáce kino", na začiatok prikladám fotku ako bude miestnosť vypadať, chcel by som sa poradiť, čo všetko budem k tomuto potrebovať, ak chcem "domáce kino" s projektorom a priestorovým zvukom? plátno a projektor, je mi jasný, ďalej zjavne nejaký receiver (alebo sú aj iné možnosti?) primárny zdroj videa a hudby bude z PC, ktorý bude umiestnený oproti TV steny, ďalej bude pripojený xbox, magio box (dá sa tento box nahradiť niečim univerzálnejším?) časom gramofón, zrejme nejaký BR prehrávač (neviem či cez toto budem prehrávať aj originál CD, alebo má nejaké funkcie navyše samostatný CD prehrávač ?) a potreboval by som aby sa dal výstup z toho "receiveru" dal prepínať medzi TV a projektorom, taktiež by ma potešilo ak by to malo nejaké vymoženosti ako prehrávanie hudby cez BT zo smartfónu a automatické nakalibrovanie pomocou mikrofónu a podobne :) reproduktory, nakoľko chcem priestorový zvuk tak zjavne 5.1, ale asi nie setové, nakoľko by som chcel dosiahnuť čo najlepší stereo zvuk pre posluch hudby (predné repro by som najradšej stlpové, ale ak za rovnakú cenu dostanem lepší zvuk z regáloviek, tak radšej tie) zadné repro budú zjavne zavesené zo stropu ( asi to nebude najlepšie na priestorový efekt, ale nakoľko sedenie nebude pri stene, neviem ako by som dostal zadné repro do "stredu izby" bez toho aby som mal niekde viditeľne potiahnuté káble :)

som v tom dosť stratený, tak sorry ak som to spísal nezrozumiteľne :D viete mi prosím poradiť čo všetko teda k tomu budem potrebovať ? rozpočtovo by som sa chcel zmestiť tak do 3 000€ s tým že TV už máme, takže to momentálne nebudeme riešiť, len ostatok, hlavne by som potreboval vedieť, kde všade mám natiahnuť aké káble ešte predtým, ako budem klásť podlahy, zatiaľ mi je jasný len HDMI a audio optiku od PC

PS.:vzhľadom nato, že to bude súčasťou otvoreného priestoru s kuchyňou a obývačkou, viem že tam nedosiahnem dokonalú akustiku a teda nebude to dokonalá posluchová miestnosť, taktiež nemôžem všetky steny natrieť na čierno a všetko zariadiť tmavo, aby som dosiahol najlepší obraz z projektoru, snáď sa nám ale podarí niečo vyskladať tak aby som bol s výsledkom spokojný :)

Ďakujem veľmi pekne za rady :)
Prílohy
1NP_info.jpg
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: vybavenie "domáceho kina"

Príspevok od používateľa test »

Sorry, ale dnes uz je projektor davno z mody. FullHD projektor zacina niekde na cene 500-600 eur za uplne lacny model. Lepsi projektor ide cez 1000 eur. K tomu ked si vezmes platno, to mas dalsich 100-200 eur za platno o sirke nieco okolo dvoch metrov, trojmetrove stoji aj 200-300 eur, mozno najdes aj lacnejsie. Nahradna lampa dalsich 150, 200, aj 300 eur, zalezi od vykonu a znacky. S jednou lampu si teda na 1000-1500 eur. Ja by som skor uprednostnil velky televizor, dnes sa da kupit 150cm uhlopriecka od 900 eur, 160cm od 1500 eur alebo 175cm od 1800 eur. Aj najlacnejsi televizor bude mat lepsi obraz ako projektor, aspon podla toho co som videl. Okrem toho odpadaju problemy ako vypalovanie lampy, zatahovanie okien pre pohodlnne sledovanie platna a dalsie. SKutocne si nerozmyslal nad tym, ze by si si kupil rovno takyto televizor, k tomu by si dal napriklad harddisk alebo multimedialne centrum, pripadne po sieti cez DLNA streamoval filmy z NAS zariadenia rovno do TV?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Ale houby, nic nie je z mody. Akurat ze potom vela neostane na audio. Tvrdenie ze aj najlacnejsi TV ma lepsi obraz ako projektor je blud.

Tu audio optiku z pc budes tahat naco?

Na toto ti uplne staci receiver a repro. A je vybavene. Dnesne receivery uz maju aj wifi a dlna, takisto BT takze bezdrotove prehravanie nie je problem. Takisto maju usb, takze aj hudba z kluca ci hdd je bezproblemov.
A kedze to chces k TV aj projektoru, chce to receiver s dvoma hdmi vystupmi. To zacina na cca 600-700 eurach. Zvysok mozes vrazit do repro.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

TV už máme, cca 2 ročný Samsung 55" ak sa nepletiem F7000 čiže ďalší už nejdeme kupovať, kým tento bude slúžiť :)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak aky vyznam ma platno, ci len to, ze si rozmaznany a chces platno, ze si si povedal, ze budes mat vacsi obraz? V tom pripade si daj blizsie gauc k televizoru.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

test - to akoze zavidis ze chce niekto mat doma kvalitny projektor? Tak to su potom vsetci rozmaznany co maju auta za 20k a vyssie. Sak aj Dacia odvezie. Nerozumiem naco sem pises ked sa do toho nevyznas, cisty spam.

Ten rozpocet by som rozdelil na polovicu +-. Pri takom rozpocte je co vyberat.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Uved ma do obrazu teda.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ukaz mi telku s 2m uhloprieckou za 1300€ (cena kvalitneho projektoru). Nezabudni napisat ze na keru rit by mi bolo 2m.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

O uhloprieckach a cenach som predsa pisal tu - post2186321.html#p2186321
wladas
Redeemer
Redeemer

No neviem neviem.
http://televizor.heureka.sk/f:12238:180-230/?o=4
filtracia od 180-230cm
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Skus pozornejsie citat co som pisal - Ja by som skor uprednostnil velky televizor, dnes sa da kupit 150cm uhlopriecka od 900 eur, 160cm od 1500 eur alebo 175cm od 1800 eur. Nepisal som o dvoch metroch, to si si uz len ty doplnil, aby ti dvihol cenu TV nahor. Tu je moj vyber - http://televizor.heureka.sk/f:12238:175-179/?o=4 Skor ako na dvojmetrovu uhlopriecku by som sa zameral na nieco ine - kvalitu obrazu, teda by som sa pozrel uz po 4K televizii.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Ryan - optiku som chcel od PC ťahať preto, aby som si mohol pustit hudbu aj z PC bez toho aby som mal prepnutý aj obraz, ak to ide ale aj bez toho, tak super :)
- čiže v podstate potrebujem receiver s dvoma HDMI výstupmi, stereo repro + efektoveé dozadu + subwoofer a center, projektor, a plátno ? a na to prehrávanie CD bude stačiť nejaký BR prehrávač alebo je lepšie ísť do niečoho takéhoto ? https://www.alza.sk/pioneer-pd-30-s-str ... 368256.htm - je v tom vôbec nejaký rozdiel ?

test - aky by to malo mať význam ? proste som chcel už dlhšie plátno aby som mal doma atmósféru ako v "kine" tak si ho chcem kúpiť, čo je na tom zlé ? či aj keď mám slúchadlá tak si nekúpim repro, lebo načo mi budú ? ako som spomínal TV na "denné" pozeranie už mám, takže neplánujem dať teraz 2 tisícky na ďalšiu telku aby som mal o 15" viac, keď za takú cenu môžem mať projektor so 120" plátnom... samozrejme, možno nebude ten obraz kvalitnejší ale s tým počítam, načo by som išiel do 4K? čo do toho budem púšťať ? seriál v 4K nenájdeš, taktiež keď si budem chcieť s partiou pozrieť nejaké športy z TV tak nepôjdu tak skoro v 4K a nato aby som si mohol pustiť "super kvalitné" 4k video z mobilu je mi to tiež zbytočné :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nepotrebujes tahat z PC optiku. Potrbujes hdmi a lan.
Obraz musis aspon na zaciatku samozrejme zapnut tak ci tak pri akomkolvek kabli. Ved ako chces pustit napr. hudbu na pc poslepiacky?

Ano na ozvucenie a tvoje pouzitie ti staci receiver a 5.1 repro. Nic viac. Na prehravanie CD mas predsa pocitac. Naco kupovat dalsiu skatulu? Zbytocne vyhodene peniaze.

//autoeditácia príspevku (28 Sep 2015, 7:16)
test napísal:Skus pozornejsie citat co som pisal - Ja by som skor uprednostnil velky televizor, dnes sa da kupit 150cm uhlopriecka od 900 eur, 160cm od 1500 eur alebo 175cm od 1800 eur. Nepisal som o dvoch metroch, to si si uz len ty doplnil, aby ti dvihol cenu TV nahor. Tu je moj vyber - http://televizor.heureka.sk/f:12238:175-179/?o=4 Skor ako na dvojmetrovu uhlopriecku by som sa zameral na nieco ine - kvalitu obrazu, teda by som sa pozrel uz po 4K televizii.
Kvalita obrazu nema nic spolocne so 4K. Ze je nieco 4k neznamena ze je obraz kvalitnejsi, iba ze je vyssie rozlisenie. Nato aby sa obrazovo vyrovnal tomu Samsungu F7000 ktory teraz ma, na taky tv mu je tych 3000 eur pri tej vacsej uhlopriecke malo. To je aj po tych 3 rokoch obrazovo spickovy TV ktoremu sa tazko vyrovnaju tie aktualne top LCD modely.
Tie modely co mas vo vybere su podstatne horsie ako to co ma teraz doma. Ten LG tam radsej ani nekomentujem. A naco mu je len trosku vacsi, ale o dost horsi TV?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

K recieveru. Mam pioneer vsx-923K a spokojnost. Reciever roka 2014 a ma 2x hdmi vystup. Odporucam
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Veľmi som nepochopil to rozmiestnenie miestnosti z toho obrázku, ale najlepšie bude ak si zmeriaš pozorovaciu vzdialenosť z ktorej budeš na kino (plátno) pozerať a napíš aj ako zatemnená resp. osvetlená miestnosť je... To bude najpodstatnejší udaj pri nejakých odporúčaniach...
Pokiaľ plánuješ za svoje investície dosiahnuť aj relatívne kvalitný zvuk, tak v rámci domáceho kina, ale aj stereo zvuku sa zameraj hlavne na rozmiestnenie reproduktorov a akustiky (základné ladenie ) miestnosti .....
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Ryan - to je mi jasné že musím mať minimálne monitor zapnutý, myslel som skôr aby som nemusel prepínať obraz aj na TV keď budem chcieť pustiť hudbu, ale ak to ide aj cez HDMI bez toho aby sa aj obraz zobrazoval na TV tak to bude super :) inak lan mám potom ťahať od routra alebo od PC ?

Arkaz - pozriem na ten reciever, vďaka za tip, inak ty máš k tomu pripojené aké repro a ako si spokojný so stereo zvukom pri hudbe ?

Yogi - prikladám približný obrázok, ako by som to chcel mať umiestnené, s tým, že zadné repro budú zrejme zavesené zo stropu, aby som nemusel mať po podlahe káble a miesto gauču, bude oproti TV/plátnu takéto nejaké kreslo https://www.sconto.sk/produkty/kreslo-houston.html gauč bude riešený inak :) a ako som spomínal v prvom príspevku, nakoľko sa bude jednať o normálnu obývaciu izbu spojenú s kuchyňou, moc čarovať s akustikou tam nebudem, čiže nejaké rozmiestnenie akustických "pien" asi nebude možné :)
Prílohy
1NP_rozlozenie.jpg
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Nie je to len o akustickych penach akustika sa dá riešiť aj inak aj v rámci estetiky. Pri rozmiestňovaní je treba brať v uvahu hlavne ak výšku reproduktorov, ale ako čítam v tvojom prípade bude prvoradý vzhľad pred zvukom ...

Nevidím žiadny preložený obrázok :-/.........

Aha už mi ho zobrazilo...
Je to dosť divoke čo sa týka rozmiestnenia... Pozorovacia vzdialenosť vyzerá byť dosť malá, tak by som volil TV .. Ak chces riešiť projektor tak si skor chod niekde omrkat ako to vyzerá čo sa obrazu tyka..je to ine pozeranie a nemusí každému vyhovovať a ma to aj dosť "neduhov" voči tv... Viem že kinovu atmosferu to má, ale za akú cenu ..no voľba je na Tebe..
Ryan Giggs
VIP
VIP

Pokial budes mat k pc pripojeny monitor a zaroven TV tak samozrejme staci zapnut monitor. Ten hdmi z pc ti pojde do receivera. Az z neho do TV.

Lan do receiveru samozrejme od routeru. Resp. Lan nemusis ak to budes pustat wireless. No ale kabel je kabel.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Ja mam k nemu repro jamo s626 hcs3 je to set 5 repro. 2x stlpy 2x surround a 1x center. Ma hudbu si davam na recieveri mod dolby music vtedy to zapne stereo + center a hraje to na moj vkus velmi dobre. Niesom audiofil bral som to hlavne kvoli dolby zvuku na filmy no aj na hudbu a max spokojnost.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Ryan - prosím ťa, možno hlúpa otázka, no radšej sa spýtam, kvôli čomu sa vlastne pripája receiver do siete ? :)

inak čo hovoríš napr. na tento receiver ? http://av-prijimace.heureka.sk/sony-str-dn1060/ popravde som ani nevedel, že Sony robí receivery, ale niekde som sa dostal k recenzii na predchodcu 1050, kde ho porovnávali s Onkyo TX-NR636 a údajne mal lepší zvukový prejav ako Onkyo hlavne čo sa týkalo stereo zvuku, ale tak tie názory boli všade iné, čiže neviem :D každopádne sa mi na ňom páčilo aj to jednoduché ovládanie, hlavne DO, ktoré má asi tretinu tlačítok oproti konkurenčným modelom :D alebo ísť radšej do nejakej klasiky z receiverov a pozerať skôr Marantz, Denon, Pio, Onkyo, Yamahu? jediné čo mi "papierovo" chýba na tom Sony je asi Dolby Atmos, čo už niektoré modely konkurencie majú, aj keď neviem či je to taký rozhodujúci faktor...
Napísať odpoveď