Drobné opravy svojho auta / motorky
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Drobné opravy svojho auta / motorky
aha to ja mám klimatornic
tam si klímu ani inak nepustím 
Mal som tu cest si posoferovat 120tku iba raz aj to pozicanu od kamosa, takze vela som si jej neuzilhrban napísal:keby si mal tú česť jazdiť škodu 120 a vieš ako funguje sitič tak sa nepýtaš. Zápalná zmes vo valci v studenom motore je presýtená palivom a obsahuje oveľa menej vzduchu, preto je explózia oveľa slabšia a nastáva aj neprehorenie paliva, na otázku prečo to robí pri studenom a nie teplom je odpoveď jednoduchá, v studenom motore je úplne iný pomer palivo/vzduch a je citlivejší na všetko ako teplý.
Kukol som len tak nahodne jednu sviecku, je dost cierna, vlastne ja som ich este nemenil ani raz, auto mam 2 roky...neviem kedy sa menili naposledy.
-
tacosi
Moderátor
No na kazdom klimapaneli je tlacidlo AC, alebo Econ, cize klimu si zapinas kedy chces, nielen v rezime auto
-
hrban
Addict
pokiaľ viem tak econ vypína klima kompresor.
-
Fabo
Hardcore addict
ver tomu, ze ked zapnes ofuk okna, tak sa klima zapne aj keby si mal nastavenych 40 stupnov
-
hrban
Addict
znova, pustí sa sem tam sama je iné ako si ju pustiť, ja ju môžem max pustiť, že dám LO, vtedy mi ide ľad z vetrákov, ináč ju ale ja nepustím. Auto je riadenie kompresora, teploty a vetrákov podľa toho ako je vonku, econ je natvrdo vypnutá EM spojka kompresora. Iné tam nemám.
-
hojko
Site Admin
Ale ked zapnes fukanie na celne sklo klasickym gombikom, tak ti nedovoli dat ECON. A to je prave preto, aby bezala aj klima a vseci s tym suvisiace, a teda aby vysusalo vzduch.
NepomohloGothaR napísal:Tu sme to rozoberali, moze to mat vela pricin: post2039087.html#p2039087
Ja som uz skusil vsetko, tak skusim este umyt okna zvnutra. To som fakt este asi nerobil a mozno ma tacosi pravdu
Ale skusal som este trochu googlit a snad posledna mozna pricina, ktoru som nekontroloval je klapka vnutorneho okruhu. Moze byt zaseknuta v ciastocne uzatvorenej polohe. Uplne uzatvorena urcite nie je, pretoze pred vymenou peloveho filtra za filter s aktivnym uhlim bolo zretelne citit pachy z vonku. Predpokladal som, ze je otvorena uplne, no ocividne to tak nemusi byt.
Tu je zdroj, ale stretli sa s tym ludia aj u inych znaciek:
Akurat postup vymeny som zatial nasiel iba na Octaviu, no predpokladam, ze pre Fabiu to bude podobne: http://www.skodaoctavia.cz/clanek/klapk ... u-demontazZdravím, na podzim jsem měl problém s mlžením skel . Po několika dnech jsem se naštval a pustil se do toho . Vymontoval jsem kastlík u spolujezdce a tam byl celý problém. Ve Fábii proudí chladící kapalina přes výměník (topení) stále , směr a proud vzduch řídí klapky . Ve fábii je elektricky ovládaná klapka pro vnitřní cirkulaci vzduchu . Tu ale soudruzi pěkně pohnojili .Motorek je po zmáčknutí tlačítka spínán řídící elektronikou asi na 5 vteřin a nemá žádné jištění a ani indikaci koncových poloh . Pokud se zasekne plastová převodovka , tak se tahem motorku buď rozpadne (jako u mě) a klapky jsou dvě se spojenými plastovými koly , zůstanou v nějaké pozici , nebo shoří motorek, případně se přepálí vodiče nebo pojistka k motorku .Kontrolka pro klapku pro vnitřní cirkulaci ale svítí a jde i jakoby vypnout a tak nepoznáte, že tato funkce nefunguje . Já jsem demontoval ventilátor topení i motorek s převodovkou , převodovku jsem " nouzově " opravil , obě klapky nastavil do střední polohy odzkoušel jejich funkci tím, že jsem po malých krocích připojoval napájení na motorek klapky pro vnitřní cirkulaci vzduchu . Když byla klapka plně otevřena pro venkovní vzduch, odpojil jsem napájení od motorku . Pokud totiž koupíte novou převodovku s motorkem a vyměníte ji, tak do několika měsíců zase přestane fungovat . A doma opravit to nelze - motorek se totiž na konci dráhy jezdce zcela zastaví a převodovka se sekne .Když tam motorek s převodovkou nedáte, tak nelze zafixovat polohu klapek. A v jaké poloze klapek zůstane při problému je ve hvězdách ...mě zůstala přepnuta na vnitřní ventilaci a proto se mi mlžilo auto . Ve značkové opravně to neradi dělají - moc práce a málo peněz . A ten motorek s převodovkou je nelidsky drahý .
Více na: http://www.skoda-club.net/forum-tema/pr ... -mpi-11813
Vymenil som si teda tie sviecky, a pomohlo to, parada. Az teraz som si uvedomil, ze mi to aj startovalo zle, ked som pocitil rozdielhrban napísal:keby si mal tú česť jazdiť škodu 120 a vieš ako funguje sitič tak sa nepýtaš. Zápalná zmes vo valci v studenom motore je presýtená palivom a obsahuje oveľa menej vzduchu, preto je explózia oveľa slabšia a nastáva aj neprehorenie paliva, na otázku prečo to robí pri studenom a nie teplom je odpoveď jednoduchá, v studenom motore je úplne iný pomer palivo/vzduch a je citlivejší na všetko ako teplý.
A odhmlievanie okien klímov v zime je krútovina, kto vie ako funguje fyzika a prečo sa okná zahmlievajú tak nebude púšťať v zime klímu, ledaže ľúbi jazdiť v zimnej vetrovke.
Takze diky moc.
-
hrban
Addict
nezabúdaj, raz za čas treba meniť aj tie kabely ku sviečkam. Ono sa to dá zistiť ľahko, či sú poškodené, lebo vtedy začnú dosť často prebíjať pri naštartovanom aute, lev to je taká šleha, že ešte pol hodinu máš necitlivú ruku
Mne to zhruba po 10 rokoch začalo robiť na hundai.
Ja som dnes po vyse 2ch rokoch konecne vyriesil problem nadmerneho zahmlievania okien na svojej Fabii 1. generacie. Predtym som vymenil pelovy filter, skontroloval som klapky vzdu v kufri a dokonca som vysusil interier odvlhcovacom vzduchu. Nic nepomahalo a tak som v chladnom pocasi musel jazdit s pootvorenymi 2mi oknami. S prichodom tejto zimy mi to znovu nedalo, zacal som googlit a zistil som, ze pri inych znackach aut mali ludia problem s tym, ze ostala zapnuta vnutorna cirkulacia vzduchu. To mi prislo ako dost pravdepodobne aj v mojom pripade, pretoze som vedel, ze mne nefunguje. Vedel som to podla toho, ze aj ked svietila kontrolka, tak bolo citit vyrazne pachy z vonku. Doteraz som to ale vzdy vnimal tak, ze je zaseknuta v zatvorenej polohe, ale potom mi napadlo, ze moze byt zaseknuta iba ciastocne zatvorena.
A tak aj bolo
Bola otvorena cca na 3/4. Kedze oprava/vymena je zlozitejsia a vyzaduje servis, tak som to vyriesil tym, ze som ju zalepil v zatvorenej polohe
Nie som na to hrdy a na jar to asi dam spravit. Teraz chcem mat hlavne pokoj a jazdit aj v mrazoch so zatvorenymi oknami
Po takejto "oprave" som bol akurat na cca hodinovu jazdu a po roseni okien ani stopy.
Davam to sem hlavne kvoli tomu, aby ste pri nadmernom roseni okien zvazovali aj tuto pricinu.
A este fotonavod pre majitelov Fabii:
A tak aj bolo
Davam to sem hlavne kvoli tomu, aby ste pri nadmernom roseni okien zvazovali aj tuto pricinu.
A este fotonavod pre majitelov Fabii:
- Prílohy
V podstate teraz si uvedomujem, že ani ja som poslednú dobu akosi v aute necítil smrad okolitých áut na ceste.. nakoniec aj moja klapka bola presne takto roztvorená a po stlačení tlačidla iba niečo ťuklo a nič sa nedialo.. tiež som to teraz takto provizórne prelepil...... poskúšam trochu pojazdiť a ak sa noazaj prestanú rosiť okná, dostaneš odo mňa veľkú pusu ako dvere autobusu..

Súdruhovia v NDR to mohli trochu inak vyriešiť, aby v prípade poruchy motorčeka bola tá klapka stále uzavretá, čiže aby fungovala len vonkajšia cirkulácia.
//funguje to, okná sa nerosia ani po dlhšej jazde v sychravom počasí, či ráno cestou do práce, navyše dnes som asi 15min stál v zápche a nemusel som mať zapnuté ani vyhrievanie zadného skla. Akurát, že začínam cítiť ten smrad zvonku, ale je to prijateľná daň za nezarosené okná!
Súdruhovia v NDR to mohli trochu inak vyriešiť, aby v prípade poruchy motorčeka bola tá klapka stále uzavretá, čiže aby fungovala len vonkajšia cirkulácia.
//funguje to, okná sa nerosia ani po dlhšej jazde v sychravom počasí, či ráno cestou do práce, navyše dnes som asi 15min stál v zápche a nemusel som mať zapnuté ani vyhrievanie zadného skla. Akurát, že začínam cítiť ten smrad zvonku, ale je to prijateľná daň za nezarosené okná!
Vyhrdzavené VIN číslo na 7 ročnom aute
Ešte pôjde jedna vrstva farby, snáď to vydrží 
-
guess.whoo
Redeemer
ty vole to som este nevidel na tak mladom aute..co to je zac?
-
audiotrack
VIP
možno nejaká búračka, a tento diel zo 7 ročného auta stál 6 rokov na vrakovisku 
Takto hrdzavé som nemal VIN ani na ročníku 97 keď som ho minulý rok predával
Takto hrdzavé som nemal VIN ani na ročníku 97 keď som ho minulý rok predával
Nie je problém nájsť 10 ročný Jimny prehnitý, tento môj bol ešte vo veľmi dobrom stave čo sa týka hrdze keď porovnám s tým čo som videl, ale našla sa aj diera, tak bolo treba vyvárať
Teraz robím nový antikorózny náter podbehov a blatníkov a niektorých častí rámu, z výroby je to celkom bieda.
-
guess.whoo
Redeemer
na felde mi vcera prestali ist za jazdy smerovky
ked som prisiel domov tak som cosi googlil a vygooglil som, ze to ma spojitost aj s vystraznym trojuholnikom. tak som ho postukal az kym smerovky isli, ale nesiel trojuholnik. to ma az tak netrapilo tak som to nechal nateraz tak. poistky som pozeral a vyzerali ok, ale pri zapinani toho trojuholnika tam nieco pukalo.
dnes vsak uz neslo ani nastartovat - akoby vybilo nieco baterku (kupovana pred 4 mesiacmi).
zavada?
dnes vsak uz neslo ani nastartovat - akoby vybilo nieco baterku (kupovana pred 4 mesiacmi).
zavada?
-
guess.whoo
Redeemer
trosku som sa do toho zvuku zapocuval a ako keby vychadzalo z relatok v poistkovej skrini, tak som objednal nove ktore maju suvis so smerovkami a uvidim. dam vediet