Drobné opravy svojho auta / motorky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Drobné opravy svojho auta / motorky

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak vidis nakoniec by to vyriesila kupa novych svetlometov (alebo aspon jedneho)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

V Lidli som si tento týždeň kúpil tester na autobatérie a alternátor za 3,49€:
http://letak.lidl.sk/4b1c6fd5-ec12-4755 ... 0e525/#/16
Jedná sa vlastne o tento kúsok:
http://www.aamobilmarket.cz/store/goods ... adem-.html

Ako si mám vysvetliť výsledok toho testeru? Mám 3,5r baterku Bosch 44Ah S4.. začiatkom decembra som ju nechal preventívne pred zimou inteligentne nabíjať celú noc, avšak po novoročných mrazoch prvýkrát po 3,5r skonala. Auto na prelome rokov asi 2 dni stálo v garáži, potom som spravil 2 krátke jazdy za sebou a na druhý deň ráno som nenaštartoval. Asi 3 dni som opäť nechal auto v garáži na inteligentnej nabíjačke.. podotýkam, že už asi po 2-3hod nabíjania mi nabíjačka ukazovala plné nabitie a tým pádom sa prepla len do udržiavacieho módu. Pred Troma kráľmi som auto vytiahol z garáže a zatiaľ funguje, štartuje každé ráno, aj dnes.

No a včera večer som vyskúšal henten bazmeg, zapojil som ju pri vypnutom motore, svietili mi prvé dve diódy, čiže mi ukazovalo 12V akoby polovičné nabitie, podľa manuálu by som ju mal dobiť. Potom som naštartoval motor a rozsvietila sa aj tá tretia zelená kontrolka 12.6V - akože batéria plne nabitá.. keď som zapínal/vypínal spotrebiče a trochu pridal plyn, dioda mi skákala medzi treťou (12.6V) a štvrtou diódou (13.2V)..

Znamená to, že alternátor môže byť v poriadku a chybná bude baterka? Alternátor je v prdeli, keď ukazuje vysoké napätie 15V a viac? Aspoň tak je to opísané v návode pri testeri - viď druhý link. Len preto, bo v jeseni som bol u jedného známeho mechanika riešiť auto, pýtal som sa ho aj na možnosť výmeny rozvodov, bo mi auto chrapčí, ale on podotkol, že akoby mi chrapčal alternátor, že či nabíja baterku. Preto neviem, či mám teraz zlú baterku alebo alternátor.. alebo oboje. Skúsim ešte teraz cez víkend opäť nechať auto v nabíjačke a po plnom nabití skontrolujem napätie.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ten tester je podľa mňa len obyčajný voltmeter, s ktorým otestuješ batériu tak na 50% a aj to nepresne. Testovanie batérie bez záťaže je úplne zbytočné a zázrak z LIDLa určite nedokáže zaťažiť batériu 50A a zmerať pokles napätia :) Požičaj si obyčajný multimeter a zmeraj napätie batérie na prázdno, potom počas štartu a s naštartovaným motorom.
Meraním s multimetrom by si mohol dostať takéto údaje, napätie na prázdno 12V a viac, počas štartu viac ako 10V s naštartovaným motorom cca 14,5V.
Ďalšia téma sú inteligentné nabíjačky, niektoré až také inteligentné nie sú a zle vyhodnotia stav batérie. Ale dajme tomu, že nabíjačku máš ok, ak bola tvoja batéria úplne vybitá nabíjanie 3 hodiny svedčí o tom, že batéria je už opotrebovaná a stratila kapacitu. V tom prípade by som ju nechal nabiť klasickou nabíjačkou, 12h 2A a uvidíš :D
A keď budeš mať multimeter môžeš si zmerať odber prúdu pri vypnutom motore, či ti náhodou niečo nevybíja baterku :)
brm
Darca
Darca

Áno, je to určite obyčajný voltmeter... čiže pri naštartovanom motore by malo byť cca 14,5V.. ak to je okolo 13V, čo to znamená? Dá sa na základe toho určiť, či je zlý alternátor alebo baterka alebo čo?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Ked budes robit remene tak mozes hned nechat skontrolovat alternator, nechat zmenit uhliky.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Malo by to byť od 13,8V do 14,4V vtedy je zaručené správne dobíjanie, 13V je málo. Ak je ale počuť chrapot z alternátora tak to môžu byť zodraté uhlíky, alebo ložiská, ale to by nemalo veľký vplyv na chod alternátora :) Skús to odmerať normálnym multimetrom a uvidíš.

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2016, 11:17)
Ešte ma napadlo, ak multimetrom nameráš striedavé napätie na batérií počas dobíjania znamená to poškodenú jednu alebo viac diód v mostíku, čo by vysvetľovalo aj nízke jednosmerné napätie z alternátora a čo čítam tak aj vybíjanie batérie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Ono to meranie nebude bohvie ako presne s tym meracom co mas. Inac ak mas dobry prisrup k alternatoru mozes rovno merat na nom napatie.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

na taketo meracky mam v aute pohodeny voltmeter z aliexpresu, lacnejsi jak z lidla :D
http://www.aliexpress.com/item/0-56inch ... 18400_6150
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Co sa tyka tych ziaroviek z Lidlu, stale to su prebalene osram silverstar, ci to uz su nejake ine? :)
brm
Darca
Darca

Dnes som si vzal aj multimeter a skúsil som porovnať hodnoty s tou lidlovkou. Namerané hodnoty digitálnym multimetrom zodpovedali nameraným hodnotám cez lidlovku. Výsledok dnešného merania:
baterka pri vypnutom motore je 12.5V,
pri zapnutom motore, ventilácia a kúrenie na max, zapnuté všetky svetlá.. napätie 14V
zapnem vyhrievanie zadného skla a napätie padne na 12.3V
zvýšim otáčky motora na úroveň medzi 2-3tis a napätie opäť vyskočí na 13.2V až 14.5V..

Z toho mi vychádza, že nesmiem jazdiť na nízkych otáčkach so zapnutým vyhrievaním zadného skla.. nedajbože vtedy ešte sťahovať/vyťahovať okná..

Čiže na tú lidlovku sa dá aj celkom fajn spoľahnúť. Treba si uvedomiť, že ak svieti druhá dioda, napätie nie je 12V, ale niekde v intervale medzi 12V a 12.6V. Navyše má magnet a tak sa dá pricapiť na kapotu a sledovať diodky z miesta vodiča. Ale aby mi to nestačilo, už je na ceste aj tento číňan..
http://www.ebay.com/itm/400938137385?_t ... EBIDX%3AIT

:)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak to máš v pohode. Ale pre porovnanie, takto vyzerá old school tester autobatérií :)
Prílohy
DSC_9512.jpg
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Prdla mi stretávacia žiarovka. Vyhladal som si na autokelly príslušný typ pre moje auto, a neviem si vybrať. Vie mi niekto poradiť aké sú rozdiely napríklad medzi osram nightracer, osram silverstar, osram cool blue intense, osram CBI intense alebo nejaké obyčajné osram? Prípadne či vôbec je osram dobrá volba, alebo skúsiť starline žiarovky? Prečo je v nich taký veľký rozdiel (rovnaké parametre, ceny od 1.60€ do 12€ za kus)
Je pri kúpe lepšie vymeniť obe naraz? Alebo srať na to, a policajti neriešia ak mi jedno svetlo svieti inak ako druhé?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Osram je urcite dobra volba, ja som lacne ziarovky menil kazdy rok, potom som presiel na nejake Osram za cca 6 € a drzia uz druhy rok (maju cca 15 000 km).
Rozdiely su prevazne v svietivosti, ale kedze prikon maju rovnaky, tak spravidla plati, ze "ziarivejsie" maju kratsiu zivotnost (lebo maju tensie vlakno).
Vymen len jednu ziarovku a uvidis ako to bude svietit, ak bude velky nepomer, tak vymenis aj druhu. Ale to by si si mozno vsimol keby si mal jednu obycajnu a druhu Nightbreaker.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Osram alebo Philips, nemal by byt problem. Ked ides menit a neni vysoka cena, vymen rovno obe, aby si nemal rozlicne svetlo. Odporuca sa menit obe naraz. Ako pise GothaR, radsej si doplat, je tam rodiel par eur a bud rad, ze tam nemas nejake D2S, kde sa cena pohybuje okolo 50-70 eur za kus.
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

Dnes som naštartoval auto (KIA SPORTAGE) a otáčkomer ostal na 0 a tak isto aj rýchlosť stojí na 0 (pri pohybe). Budiky svietia, aj spotrebu ukazuje ale oba budíky na 0, tak isto neukazuje koľko km som prešiel a teplota ostava tiez na 0 viete poradiť?

Siel som z LM do PP, po 1 km to samo naskocilo. No z PP do LM uz nie. Tipujem to na daky vadny senzor, ktory sa este ako tak chytil raz , ale pravdepodobne uz odosiel.
brm
Darca
Darca

Mal som na svojej Fabke niečo podobné, nefungovala iba rýchlosť, po zahriati motora nabehla.. v mojom prípade bol poškodený káblový zväzok.. auto bolo v servise pár dní, kým ho vymenili.. snáď budeš mať niečo jednoduchšie. Ale keďže Ti nefunguje žiadna ručička, asi to nebude len jeden senzor...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Otacky a rychlost neukazuje aj pri poskodenej riadiacej jednotky ABS. Ale moznosti je vela, kludne pokazene budiky,kable, ina elektronicka porucha, slaba bateria, je toho habadej. Treba najskor spravit diagnostiku.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ja som mal ten isty problem na Astre, kedy rucicky nefungovali (respektive obcas hej), tak isto nepocitalo kilometre. V servise to diagnostikovali na nefunkcny ABS senzor :|
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

Aj kamarat (servisak) po telefone mi povedal, ze pravdepodobne ABS senzor no zavada moze byt aj inde. Uvidim po diagnostike, radsej ten senzor ako kabelaz doje*** :D
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Skontroluj kostru, hľadaj pod prístrojovkou ale aj v motorovom priestore, snáď najjednoduchšia vec čo môžeš spraviť aj sám.
Napísať odpoveď