Keď si neschopný, je ťažšie sa uživiť v hocičom. Ja nevravím že všetci freelanceri sú nuly. Len štatisticky keď mi dáš 100 programátorov a 100 freelancerov, tak ten tím programátorov zvládne zadanie na vyššej úrovni (aj preto, že počas svojej práce sa stretli s vecami o ktorých freelancer ani len netuší že existujú)ropman napísal:tak to je pekna blbost. uzivit sa ako freelancer je tazsie ked je clovek neschopny. tam sa nemas na koho obratit a vsetko musis vediet vyriesit sam. vo velkej firme sa mozes zviest a kedykolvek konzultovat veci s kolegami. ked nieco poseres tak za to nesies plnu zodpovednost a nie jak vo firme kde to niekedy musia riesit ini...
dalej nerozumiem tomu ze v cechach su lepsie podmienky na freelancing ... ako freelancerovi by asi mojim hlavnym cielom bolo pracovat pre zahranicnych klientov, ktori ma zaplatia lepsie ako cesi alebo slovaci...
Tie konzultovania a debiliny ani neberiem ako argument, lebo mi to príde ako keby si nariekal že nemáš google a stack-overflow. A mi nevrav že nejaký freelancer rieši reverse scan s filtrom na hbase cez thrift aby potreboval niečo konzultovať. To že nevie niečo v css zapísať alebo rieši nejaký návrh je presne to o čom píšem. Taký človek sa do IT firmy ani nedostane, lebo na jeho miesto je tu 300 takých čo to vedia z výšky a predošlej praxe. Len taký príklad: ako freelancer som robil kvantum webov. Často som ignoroval nejaký notice čo hodilo do splunku, veď ich bolo pár denne. Pri veľkom webe je ich desattisíc za sekundu, a to ti už spraví veľký čas na zápisoch na disk do error logu a celkom solídne ti to zabije celý splunk (alebo hociktorý iný nástroj). Ako freelancer som často bral na lahkú váhu nejaký index na db, hlavne keď som niečo ručne potreboval spraviť, tak sa mi nechcelo robiť pred tým alter kvoli jednému query. Vo velkej firme, spraviť update na niekoľko terabajtovej databáze, ktorá je replikovaná a segmentovaná je trošku iný level. Ak tam pustíš select na neindexovaných stlpcoch, vieš si celú db solídne zabiť. Mazanie cache? Nočná mora programátora. Kým freelancer s tým problém nemá, lebo ju buď nepoužíva, alebo ju proste premaže, veď tých 300 ludí denne nič nespraví keď začne fetchovať dáta z db
Možno to vyznie ako hate, a to mi je lúto. Nenadávam na freelancerov, poznám aj veľmi šikovných. To sú tí, čo majú ideu ako BX že nechcú pracovať na sny iných (potom ale nechápem že sa za rovnaké peniaze radšej naháňajú 12 hodín denne namiesto 8 ). Väčšina z nich sú ale naozaj tí, čo niekde pracovali a nezvládali to, alebo sa pokúšali dostať do práce a nezobrali ich, alebo neskončili školu alebo je v tom niečo iné prečo skončili ako freelanceri. A keď sa pozreš na prácu tejto skupiny, väčšinou je to copy-paste, nelogické veci, škaredo písaný kod a plno hackov len aby to bolo spravené a aby to bolo čím skôr.