Programovacie kurzy

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Programovacie kurzy

Príspevok od používateľa audiotrack »

ropman napísal:tak to je pekna blbost. uzivit sa ako freelancer je tazsie ked je clovek neschopny. tam sa nemas na koho obratit a vsetko musis vediet vyriesit sam. vo velkej firme sa mozes zviest a kedykolvek konzultovat veci s kolegami. ked nieco poseres tak za to nesies plnu zodpovednost a nie jak vo firme kde to niekedy musia riesit ini...

dalej nerozumiem tomu ze v cechach su lepsie podmienky na freelancing ... ako freelancerovi by asi mojim hlavnym cielom bolo pracovat pre zahranicnych klientov, ktori ma zaplatia lepsie ako cesi alebo slovaci...
Keď si neschopný, je ťažšie sa uživiť v hocičom. Ja nevravím že všetci freelanceri sú nuly. Len štatisticky keď mi dáš 100 programátorov a 100 freelancerov, tak ten tím programátorov zvládne zadanie na vyššej úrovni (aj preto, že počas svojej práce sa stretli s vecami o ktorých freelancer ani len netuší že existujú)

Tie konzultovania a debiliny ani neberiem ako argument, lebo mi to príde ako keby si nariekal že nemáš google a stack-overflow. A mi nevrav že nejaký freelancer rieši reverse scan s filtrom na hbase cez thrift aby potreboval niečo konzultovať. To že nevie niečo v css zapísať alebo rieši nejaký návrh je presne to o čom píšem. Taký človek sa do IT firmy ani nedostane, lebo na jeho miesto je tu 300 takých čo to vedia z výšky a predošlej praxe. Len taký príklad: ako freelancer som robil kvantum webov. Často som ignoroval nejaký notice čo hodilo do splunku, veď ich bolo pár denne. Pri veľkom webe je ich desattisíc za sekundu, a to ti už spraví veľký čas na zápisoch na disk do error logu a celkom solídne ti to zabije celý splunk (alebo hociktorý iný nástroj). Ako freelancer som často bral na lahkú váhu nejaký index na db, hlavne keď som niečo ručne potreboval spraviť, tak sa mi nechcelo robiť pred tým alter kvoli jednému query. Vo velkej firme, spraviť update na niekoľko terabajtovej databáze, ktorá je replikovaná a segmentovaná je trošku iný level. Ak tam pustíš select na neindexovaných stlpcoch, vieš si celú db solídne zabiť. Mazanie cache? Nočná mora programátora. Kým freelancer s tým problém nemá, lebo ju buď nepoužíva, alebo ju proste premaže, veď tých 300 ludí denne nič nespraví keď začne fetchovať dáta z db :) Takéto veci proste ako freelancer nikdy riešiť nebudeš.

Možno to vyznie ako hate, a to mi je lúto. Nenadávam na freelancerov, poznám aj veľmi šikovných. To sú tí, čo majú ideu ako BX že nechcú pracovať na sny iných (potom ale nechápem že sa za rovnaké peniaze radšej naháňajú 12 hodín denne namiesto 8 ). Väčšina z nich sú ale naozaj tí, čo niekde pracovali a nezvládali to, alebo sa pokúšali dostať do práce a nezobrali ich, alebo neskončili školu alebo je v tom niečo iné prečo skončili ako freelanceri. A keď sa pozreš na prácu tejto skupiny, väčšinou je to copy-paste, nelogické veci, škaredo písaný kod a plno hackov len aby to bolo spravené a aby to bolo čím skôr.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Ako vravím, máš veľmi pokrútený pohľad na freelancerov. Freelancer predsa nerobí weby na počkanie. Ako som písal - žiaľ, ako "freelancer" sa môže označiť ktokoľvek, kto zavesí inzerát na jaspravim. A o týchto píšeš ty. Taký človek nemá šancu sa tým dlhodobo uživiť, takže je to taký dočasný freelancer, ktorý skôr či neskôr skončí v nejakej malej firmičke, alebo odíde robiť do zahraničia do skladu. Áno, toto ti neberiem, ALE!

Ja píšem o freelanceroch, ktorí sú často odborníci vo svojej profesii a do firmy sa im proste nechce. Programátori často pracujú dlhodobo pre jednu firmu - aj vo veľkých týmoch, aj v azete môže kľudne robiť freelancer na "schwarz system".
Skús si prelistovať web http://navolnenoze.cz/

Pre teba je "freelancer" samozvaný programátor, ktorý urobí malý web a zhrabne 100 eur. Pre mňa je freelancer odborník, ktorý berie 50 eur na hodinu a pracuje kľudne aj pre veľké firmy - len nie stále pre jednu. Proste je to trochu iný štýl života.
(I keď uznávam, v rámci definície "freelancer" je takýchto asi 20%. To ale znamená, že treba rozlišovať freelencera a freelancera.)
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

tak samozrejme dufam ze hovorime o freelanceroch, ktori sa tym zivia dlhodobo na profesionalnej urovni a nie nejake deti co raz spravia nejaky web za par supov...

audiotrack ty pises ako keby dostat sa do IT firmy bolo nejake extremne narocne... pricom to rozhodne neplati mimimalne teda vo vecsich mestach ako BA alebo KE.

a ano niekomu proste vyhovuje to, ze ked chce dovolenku nemusi sa o tom natahovat so sefom ale ide si kedy chce. a to vedomie, ze robis sam na seba a nie na 10 urovni menezmentu je pre niekoho tiez zaujimave.

dobry freelancer bude robit minimalne za 20 eur na hodinu a ked mu to nezaplatia slovaci tak mu to zaplati niekto zo zahranicia. na rozdiel od zamestananca nemusi platit brutalne odvody ale staci mu si otvorit sro-cku a platit 20% dan + zdravotne. to je 2500 eur cisteho mesacne, co uz nie je zle.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

nerád prerušujem túto vašu horlivú diskusiu o programátoroch na voľnej nohe, ale mám teraz z toho zmiešané pocity. Jeden mi napísal, že sa viem za polroka dosť posunúť, ak budem na sebe pracovať a mám začať pythonom a pokračovať javou. Ďalej mi bolo povedané, že nemám šancu vzhľadom ku konkurencii a množstvu programátorov na trhu práce, ďalej že mám skúsiť web stránky.. Chcem sa zamestnať (rekvalifikovať) v IT sektore a len som chcel vedieť, čo sa mám k tomu naučiť, kde začať..

P.S.: mám na mysli zamestnanie v Bratislave
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

BX: to bude skor konzultant, nie?

M4RoS3K: musi to byt prave programovanie? IT sektor nie je len kodenie
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

M4RoS3K: Skúsme teda takéto prirovnanie: Čo ak by sa chcel človek za pol roka stať grafickým dizajnérom? Napr. navrhovať logá/vizitky/plagáty apod.

Dá sa to... ale záleží na samotnom človeku, aký dobrý v tom za pol roka bude. Tiež tam hrá rolu nejaký ten vzťah k profesii. Napr. ja by som sa grafickým dizajnérom nestal ani za 5 rokov, pretože čo vytvorím, je hnusné. Naučiť sa to dá, ale bolo by to dosť sílené a výsledky by neboli také dobré, ako od kreatívnych, umelecky nadaných ľudí. Niekoho iného to začne baviť a za pol roka bude robiť krásne veci.

beardie: prečo? Môže nemusí
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ak rozumies pod pojmom freelancer zivnostnika, tak hej, je to to iste
Napísať odpoveď