Neuznana reklamacia NAY.sk iPhone 6 Plus

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Neuznana reklamacia NAY.sk iPhone 6 Plus

Príspevok od používateľa STomko »

Ano, ale novy telefon == nova zaruka. To by sa musela 3x prejavit rovnaka zavada na rovnakom telefone.
Odrby s vymenou telefonu a napisanim do protokolu ze "oprava sposobom vymeny swap a podobne" su len odrby servisov, kde cast ludi to riesit nebude, kupi si novy telefon. Ale swap jednotka je novy telefon (nemusi byt kompletny, moze byt povodna bateria, kryt a podobne) a ten ma mat novu 2r zaruku.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

a hlavne pri vymene ak si to kupoval cez net, mas narok na vratenie prachov..
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa wladas »

Trepete obaja. To ze servis vyuziva zakonom stanovene ze pri oprave nieje znova 2r zaruka je stale vyuzitie zakona. Ziadny odrb sa nekona. Swap nieje novy telefon. Novy tel. je taky, ktoreho sa servisny technik nedotkol (obrazne povedane).
Pri reklamacii ziadne vyhody navyse niesu pri nakupe cez net.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Myslis, to dotknutie, ze ho vybere z regala a vlozi do krabicky?
Proste pokazeny iphone sa stane neopravitelnym, opravit ho nevedia, resp. kedze je to apple, tak nemozu.. daju ti uplne iny vymeneny kus. tu sa nie je o com hadat.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

SWAP modul – Servisná jednotka určená na výmenu celého zariadenia, ktorá obsahuje všetky súčasti mobilného telefónu vynímajúc príslušenstvo. Tento modul podľa rozdelenia výrobcu nemusí obsahovať batériu, pamäťovú kartu, alebo batériový kryt. SWAP modul je náhradný diel a nie je predajným balením.

Ze pri oprave nie je nova 2r zaruka mi je jasne, co mi nie je jasne je to preco servis deklaruje vymenu telefonu (oprava formou vymeny SWAP modulu) ako opravu, ked mi de facto daju novy telefon.
wladas
Redeemer
Redeemer

Nemaju absolutne ziadny dovod tvrdit inac. Ked som robil v servise kde sa opravovali Sony Ericsony tak tam bol swap len zakladna doska. Nie jeho prislusenstvo ako kryt, anteny a podobne.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Mozem sa v tom pripade dozadovat na 2r zaruku na vymeneny diel? V pripade ze sa prejavuje rovnaka zavada a pri prvej reklamacii mi opravili telefon formou "vymeny swap"? Zaruka na vymeneny diel by mala byt nova...
wladas
Redeemer
Redeemer

Na opravu, resp vymeneny diel je vseobecne zaruka pol roka.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zase trepes!!!.. na opravu 3 mesiace. na novy diel zavisi od znacky, ale 2 roky.
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

skusme nejake fakty:

Toto ma Nay na stranke:

2.6. Doba od uplatnenia práva zo zodpovednosti za vady až do doby, keď kupujúci po skončení opravy bol povinný vec prevziať, sa do záručnej doby nepočíta. Ak dôjde k výmene tovaru, začne plynúť záručná doba znova od prevzatia nového tovaru (§ 627 Občianskeho zákonníka).

A toto hovori obciansky zakonnik.

§ 627
(1) Doba od uplatnenia práva zo zodpovednosti za vady až do doby, keď kupujúci po skončení opravy bol povinný vec prevziať, sa do záručnej doby nepočíta. Predávajúci je povinný vydať kupujúcemu potvrdenie o tom, kedy právo uplatnil, ako aj o vykonaní opravy a o dobe jej trvania.
(2) Ak dôjde k výmene, začne plynúť záručná doba znova od prevzatia novej veci. To isté platí, ak dôjde k výmene súčiastky, na ktorú bola poskytnutá záruka.

Takze ak mas cely novy telefon (co nemas lebo si takticky nedostal krabicu a prislusko) tak by ti mala plynut nova 2 rocna zaruka. Takto ti plynie 2 rocna zaruka len na diel, ktory mas zapisany v protokole. Ak je to "swap modul", vypytaj si definiciu od servisu alebo NAYky, aby si vedel, na co ti plynie nova 2 rocna zaruka.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Pridam update podobnej temy, akurat ide o iPhone 5 kupeny v Telekome.
Telefon bol kupeny v marci 2013. V januari 2015 mal problem s nabijanim/zapinanim/vypinanim - mobil mi opravili formou "vymeny swap", teda de facto som dostal novy telefon, no v protokole o vykonani opravy bol uvedeny sposob - oprava formou vymeny swap. Nakolko som kupil iny telefon, iphone som posunul do rodiny. Casom sa stratil zarucny a mal som len protokol o oprave. Nakolko sa telefon pokazil znova (nesiel zapnut, potom zas ano, neskor sa ale nedal nabit na viac ako 16%, potom zas neindikoval vybijanie...). Pre podozrenie ze sa jedna prave o problem so swap modulom, som chcel telefon dat znova reklamovat. Najskor ma odbili niekolko krat ze nemam zarucny list. Nakolko sa ale v reklamacnom poriadku pise, ze aj protokol o oprave je pripustny doklad na uplatnenie reklamacie (skoda ze som to nevedel na zaciatku), zarucny uz nepozadovali. Telekom sa vsak zacal ohanat tym ze zaruka vyprsala. Nakolko som na webe SOI nasiel minimalne 2 rozhodnutia kde SOI rozhodla ze aj na samotny swap modul musi byt nova zaruka (vid rozhodnutia SK/0071/99/2014 a SK/0531/99/2013), podal som staznost na Telekom vo veci neprijatia reklamacie. Nakolko uz SOI v obdobnych pripadoch rozhodla tak ako rozhodla, myslim si ze som jednoznacne v prave. Cize v pripade zamietavej odpovede Telekomu dalej podam staznost na SOI a pripadne na sud, nakolko rozhodnutie SOI ma len odporucaci charakter. Samozrejme doplnim aj update az nejaky budem mat.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Mali by ste sa vratit do reality si myslim.. vsetci :)
V zakone sa pise, ze nova zaruka zacina plynut len v pripade, ze vam vymenia komplet mobil aj s prislusenstvom za novy, to sa robi napriklad ak sa zavada prejavi v prvych 14 dnoch od kupy tam vam normalne daju novy kus, tam vam zacina plynut teda nova zaruka alebo vam naozaj daju uplne novy kus s krabicou a prislusenstvom v pripade ak im servis nestihne vyriesit reklamaciu do 30 dni (to sa mi stalo v alze napriklad).
To samozrejme neplati ak vam vymenia MB alebo ten swap modul pripadne repasovane zariadenie, tieto zariadenia nie su urcene na predaj len na servis a teda sa nejedna o nove zariadenie ! A uz vobec nie s novym prislusenstvom, nemate krabicu s novym S/N nejedna sa o "vymenu" za nove zariadenie a teda nemate zaruku 2 roky, je to servisny ukon v ramci povodnej 2 rocnej zaruky a zaruka sa posuva len o dobu servisu.. ak vam vymenia suciastku ako bolo pisane tam je len na danu suciastku zaruka dodatocna par mesiacov - na to vam staci protokol o servise.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

xH4wK: Je to nejak pravne podlozene, ze swap zariadenie nie je nove zariadenie, ale ze je to len urcene na vymenu/servis a ze tam neplati dvojrocna zaruka??? Ja si myslim, ze nie je, hoci si to Apple moze tak nazvat a ze pokial som mal nejaky iPhone, ktory mal svoje skrabance, skrabancek cez displej, mal svoj hardware vratane IMEI cisla a ja po reklamacii dostanem uplne ine zariadenie, ktore je napriklad bez skrabancov, zmenilo sa mi IMEI cislo, tak sa to da povazovat za novy telefon.
xH4wK

Ja nie som pravnik ani nemam pristup k podkladom ale nemyslim si, ze apple je firma ktora by nemala nieco taketo pravne podlozene.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cize maju vlastne podmienky, ktore odporuju zakonu, co dala za pravdu aj SOI???
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

A odkedy nova krabica s novym prislusenstvom rozhoduje o tom ci mam alebo nemam novu zaruku? Uplatnujem si zaruku na SWAP modul (nech uz je to cokolvek, doska, cely telefon repasovany v novom kryte, to servis nespecifikoval). Ked uz si taky lenivy pozriet sa na tie rozhodnutia SOI, tak ti to sem vlozim...

Argumentacia servisu:
Podľa vyjadrenia servisného strediska uvedeného v záručnom liste, bol vymenený SWAP modul mobilného telefónu, pričom nedošlo k výmene veci za vec novú. Súčasne na predmetnú výmenu SWAP modulu, spoločnosť GHS Mobile neposkytla žiadnu ďalšiu záruku, nakoľko súčiastkou podľa vyššie cit. ustanovenia, nemôže byť vnímaná akákoľvek súčiastka, ale iba tá „na ktorú bola poskytnutá záruka.“ V danom prípade bola záruka poskytnutá na výrobok – mobilný telefón, a nie na jednotlivé súčiastky. Preto výmenu SWAP modulu považuje účastník konania za opravu, ktorú treba posudzovať príslušným právnym režimom, aj na základe vyjadrenia servisného strediska (PPI – ETC Slovakia s.r.o.). Toto konštatovalo, že dôvodom vzniknutých vád mobilného telefónu, bola vada spôsobená výrobnou vadou swapového modulu flexu zapínacieho tlačítka a druhá závadou swapového modulu tlačítka home button, ktoré závady boli odstránené.

K námietke účastníka konania ohľadne prevzatia mobilného telefónu spotrebiteľom dňa 21.12.2012 odvolací orgán uvádza, že v danom prípade treba brať do úvahy skutočnosť, že reklamácia bola vybavená jedným z predpísaných spôsobov – odovzdaním opraveného výrobku v zmysle § 2 písm. m) zákona o ochrane spotrebiteľa. Oprava, ako účastník konania uvádza, spočívala vo výmene SWAP modulu v tele mobilného telefónu. Z uvedeného možno dôvodiť, že vo vzťahu k plynutiu záručnej doby sa daným spôsobom vybavenia reklamácie vyskytla nasledujúca situácia:
vo vzťahu k mobilnému telefónu ako celku sa predĺžila záručná doba o dobu od uplatnenia práva zo zodpovednosti za vady až do doby, keď kupujúci po skončení opravy bol povinný vec prevziať, nakoľko táto doba sa do záručnej doby v zmysle § 627 ods. 1 Občianskeho zákonníka nezapočítava, a to o štyri dni (od 17.12.2012 do 21.12.2012);
vo vzťahu k vymenenej (novej) súčiastke – SWAP modulu – plynie záručná doba znova odo dňa jej prevzatia v zmysle § 627 ods. 2 Občianskeho zákonníka, tzn. od 21.12.2012 a trvá 24 mesiacov. Z uvedeného vyplýva, že spotrebiteľovi mali na základe opravy mobilného telefónu uplynúť záručná doba na mobilný telefón ako celok dňa 25.12.2012 a záručná doba na vymenený SWAP modul dňa 21.12.2014.

Odvolací orgán preto nesúhlasí s tvrdením účastníka konania, ktorý popiera existenciu 24 mesačnej záručnej doby na vymenenú súčiastku len z toho titulu, že spoločnosť GHS Mobile neposkytla žiadnu ďalšiu záruku. Táto skutočnosť je právne irelevantná, nakoľko § 427 ods. 2 Občianskeho zákonníka je potrebné vykladať v spojení s § 620 ods. 1 cit. zákona, nakoľko všeobecná dĺžka záručnej doby je 24 mesiacov.
Vzhľadom na povahu veci by bol možný len prípad, keby bola záručná doba dlhšia ako 24 mesiacov (napríklad jej poskytnutím zo strany predávajúceho), avšak je vylúčené, aby predávajúci neposkytol žiadnu záručnú dobu na vymenenú súčiastku, resp. nerešpektoval jestvujúcu zákonnú záručnú dobu, nakoľko táto je daná už priamo zo zákona, a preto nie je potrebné, aby k tomu pristúpil aj úkon zo strany predávajúceho. Spotrebiteľ preto konal správne a v súlade s právnymi predpismi, keď si v prípade vzniku ďalšej vady na mobilnom telefóne uplatnil reklamáciu u predávajúceho, nakoľko nevedel, a pokiaľ išlo o priemerného spotrebiteľa, ani vedieť nemohol, či vada nespočíva práve vo vymenenom SWAP module, ktorý tvoril súčasť mobilného telefónu a mohol ovplyvňovať jeho funkčnosť. Preto si teda v dobrej viere uplatnil zodpovednosť za vady svojho mobilného telefónu. Predávajúci takto uplatnenú reklamáciu prijal a odoslal výrobok na odborné posúdenie servisnému stredisku. Servisné stredisko konštatovalo, že dôvodom vzniknutých vád mobilného telefónu, bola vada spôsobená výrobnou vadou swapového modulu flexu zapínacieho tlačítka a druhá závadou swapového modulu tlačítka home button, ktoré závady boli odstránené. Uvedeným konštatovaním sa len potvrdilo možné podozrenie spotrebiteľa, že funkčnosť telefónu - nefungujúce podsvietenie na lcd môže byť narušená aj už raz vymeneným SWAP modulom, na ktorý mu stále plynula záručná doba
(24 mesiacov), a to od jeho výmeny, t.j. od 21.12.2012 aj napriek tomu, že záručná doba
xH4wK

Myslim, ze si tu mylite pojmy z dojmami...

Ak SERVIS vymeni zariadenie - hoci aj komplet cele a oznaci to ako servisny ukon ktory bol vyrieseny vymenou komponentov alebo cohokolvek tak je to servisny ukon v ramci zaruky zaruka na cele zariadenie ako celok sa predlzuje len o dobu nevyhnutnu na opravu (a predlzuje zaruka na povodne poskodenu suciastku ktora bola "vymenena" hoci aj vymenou celeho zariadenia za repasovane)

Ak PREDAJCA vymeni zariadenie za ine z dovodu, ze servis nestiha dodat/opravit reklamovane zariadenie - tam sa zaruka na zariadenie ako celok dava nova na 2 roky.

EDIT: precital som si co si postol.. a SOI neuznava, ze cele zariadenie ma novu zaruku ale len vymeneny diel ale uznavaju, ze vymeneny diel mohol sposobit vadu na dalsich komponentoch ktore uz v zaruke neboli.. nie ze cele zariadenie tym padom na uplne novu zaruku.
A teda aj ked vymenia cele zariadenie za repasovane stale napisu v ktorej suciastke bola vada a len na danu siciastku sa teda predlzuje zaruka.. a v tomto specifickom pripade mu uznali ked reklamoval displej po uplnynuti povodnej zaruky.. takto to ja chapem.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

xH4wK napísal:Ja nie som pravnik ani nemam pristup k podkladom ale nemyslim si, ze apple je firma ktora by nemala nieco taketo pravne podlozene.
Pripominas mi predavacku v Telekome, ktora pri neprijati reklamacie argumentovala slovami: "Sme velka firma, urcite to mame v poriadku".
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Zbytočne sa hádať. Uvidíme ako to dopadne :)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

A o com tu cely cas pisem? Telefon sa vypinal/nenabijal - teraz robi to iste. Moje podozrenie je ze na vine je prave SWAP modul. Telekom ale odmieta reklamaciu prijat a argumentuje tym ze zaruka vyprsala. Spravny postup ma byt ten - Telekom ma zariadenie prijat, odoslat do servisu. Ak servis skonstatuje ze ano, na vine je SWAP modul, mali by mi ho vymenit.
Keby servis specifikoval co ten SWAP modul je, povedzme vymenena iba zakladna doska, a ja by som si teraz uplatnoval reklamaciu na displej, zaruka vyprsala a mozem sa ist past. Avsak toto nie je moj pripad. A kedze vsetci tu dobre vedia co ten SWAP modul je (novy telefon ktory servis akoze prezentuje ako opravu), domnievam sa ze tam nic ine na tom telefone nie je co by sa mohlo pokazit a sposobovat uplne rovnaky problem ako pri prvej reklamacii. Ale to nech posudi servis.

//Asi je to tazko pochopitelne na priklade iPhonu, tak skusim na priklade notebooku. Den pred skoncenim zaruky sa ti pokazi notebook. Reklamacia sa vybavi do 30 dni, servis ti vymeni HDD za novy. Na laptop ako taky sa zaruka predlzuje o 30 dni. Na HDD mas zaruku 2 roky. Do tych +30 dni si teda mozes uplatnit zaruku na iny diel na notebooku (napr. klavesnicu, displej, ...). Celkovo teda po 2 rokoch a 30 dnoch zaruka na laptop konci. Zaruka na HDD pokracuje este rok aj 11 mesiacov.
Napísať odpoveď