matus, pustili sa do teba ako hyeny, čo ? no nevadí, poďme na to...
- načrtol si zostavu v parádnom duchu, akurát výber niektorých prvkov je nešťastne predimenzovaný, no pozrieme sa na to
- proti alze ja mať nič nebudem, osobne som všetkými desiatimi za alzu, som ochotný v 80% prípadoch aj doplatiť tých pár eúr navyše za cenu bezproblémových reklamácií (napríklad produktov, ktoré kúpiš od ruky)
- s MG279Q si to odhadol presne, aktuálne je to parádny kúsok, i keď je tam bohužiaľ ten problém, že má FreeSync, takže ak ťa veľmi neťaží zmysel G-Sync-u a FreeSync-u, tak to je v pohode - aj za cenu toho, že s nVidia grafikou FreeSync nepoužiješ je ten monitor viac, než diabolsky parádny - aj keď úprimne...zdražel, a nepekne ! a ty linkuješ k tomu zánovný ale čo ja viem...používaný tovar, záruka 21 mesiacov, nie je to špatný deal (ak je príslušenstvo komplet, tak prečo nie)
- krátko k produktívnemu kolegovi, s ktorým sa veľmi radi nemáme - ja som len zejral na to, čo tu nadelil, no to je hnus, pane velebnosti, skritizuje tvoj návrh a potom tu hodí také perly, že mi z toho stúpol tlak na galaktickú hodnotu, prečo ?
- dáva ti nekresťansky predražený procesor (btw, rovnaké CPU ako FX-8300 o 90€ lacnejší) akurát s lepším chladičom (sorry, stále sme pri boxe, nič to nezmení)
- zabije to gigantickou skrinkou (ktorá na CF nie je absolútne potrebná)
- a humus zdroj, ktorý ja z duše nenávidím (a celú tú šmejďácku značku, ktorá robí buď šit alebo neoprávnene predraženú strednú kvalitu) za tak nekresťanskú cenu, že tlak mi z galaxie stúpol až k okraju celého vesmíru - nehovoriac o tom, že o 15€ drahšie je
https://www.alza.sk/corsair-hx1000i-d2143958.htm a ty vole, v živote FSP nedosiahne ani na kilometer kvalitu toho zdroja...máš tak obrovské medzery v týchto vedomostiach, že ma tieto tvoje výstrely niekedy absolútne dostanú, tebou linknutý zdroj je na tom horšie ako matúšom spomínaná 850 G2 o 70€ lacnejšia, nehovoriac, že za 220€ je na alze rovnako taký corsair AX860i a to je rovnako úplne iná liga ale...poďme ďalej..
neviem, či si niečo vypil, mystyque alebo len máš dobrý deň ale toto je fakt magorina
- rovnako, flame-u je tu na tri príspevky (so mnou štvrtý) dosť
..............................................................................................................................................
najprv k tvojej zostave
- chápem, čo si chcel dosiahnuť ale nešiel si na to správne, ako si aj sám spomenul tú MB - nie je žiaden dôvod dávať tie peniaze za tú dosku - škálovateľnosť (SLI scaling,...) ti dá rovnako doska za 120-150€, ak chceš pomyselnú škálovateľnosť pre SLi/CF, tak musíš siahnuť do profi čipsetu X99 a Haswell-E procesorov, tie majú viac PCI-e liniek, ktoré teoreticky majú pomôcť k tomu, aby si nemal pri SLi/CF degradovaný PCI-e slot ale to je pekné akurát v teórii, v praxi to nemá zmysel a škálovateľnosť to nenavýši
- rovnako si zvolil produkty s AiO vodnými setmi - vieš o tom, že to je definícia produktu, ktorý nechceš mať pre beh na dlhé trate ? sú kazivé, postupne degradujú, majú nekvalitné vodné pumpy, ktoré môžu odísť alebo len začať nepríjemne "vrčať" a podobne ?
- RAM - ako...tu je to asi tak, ak máš naozaj priveľa peňazí, tak do tých 32GB choď, ty si pánom svojich peňazí ale pri aktuálnom optime 8GB je 16GB požehnaním na roky a 32GB na hry je irelevantných
- proti SSD nič nemám, stojí nekresťansky veľa ale je to nová technológia s gigantickými rýchlosťami a ak také chceš, tak to ti vyčítať nebudem
------------------
zobral som si tvoju zostavu (dosku som vybral sabertoothku) a hodil ju tu bez monitora
http://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm? ... D686F627F3
to máme za 2392€
takže som si zobral, že tých 2400€ bude pomyselný rozpočet na skrinku - btw, berieš tak parádnu zostavu, čo periférie ? myš, klávesnica, podložka, slúchadlá,... ? ja som ich zaradil do svojej...pre istotu...pri tom rozpočte
http://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm? ... D686F64788
okolo 2030€ bez periférií (s nimi 2381€)
nie je to final, je to len iný pohľad, no aby si rozumel, prečo tam je to, čo tam je...
Skrinka:
- tu niet o čom, nemám nič proti Define R5, je to parádna voľba, ak by si chcel niečo kompaktnejšie, určite žmurkni na novinky od Corsair - 400C, 400Q
Ventilátory:
- takýto budget je idálny na to, aby si skrinku adekvátne vybavil chladením, čo sa stane skalopevným základom pre každý zostavu teraz aj v budúcnosti (o noctue nižšie pri CPU Chladiči) - tie noctua ventilátory (NF-A14 do prednej pozície (oboch alebo do tej vyššej) a do zadnej; NF-S12A na spodok skrinky) sú ventilátory, ktoré aj o 6 rokov pôjdu tak ako keď ich kúpiš - parádne výkone a mŕtvo ticho (dával som FLX verzie, ktoré shippujú s redukciami otáčok, ak sa ti nechce babrať s reguláciou)
PSU:
- pokiaľ nechceš v budúcnosti ísť do SLi/CF je 750 luxus a aj keby si chcel, 750G2 utiahne aj dve 980Ti ale tu tiež nepoviem ani slovo, ak by si šiel do vyššej wattáže, zdroj je niečo, čo sa oplatí (ak sa vyberá rozumne, čo oproti tvojej voľbe nezvládol ani mystyque, ostrieľaný profík z 2005)
MB:
- ako som písal vyššie, okrem dizajnu dosky, čo si mal ti nedajú prakticky nič viac ako tá, ktorú som dal ja - zase, kľudne môžeš ísť vyššie ale +-150€ by bol naozaj maximum, už ani tie ti nič nedajú
CPU:
- bez výhrad, no priprav sa na OC ovšem (rovnako aj pamätí)
CPU Chladič:
- tu ti poviem len toľko - Noctua je skalopevná značka s neskutočnou tradíciou, ktorá robí tak kvalitné produkty, že tie môžeš mať 8 rokov a stále si špička - viď. NH-D14, ktorá je aj po 7 rokov jedným z najlepších a určite najspoľahlivejších chladičov - žiadna AiO voda ti tak nevydrží, zomrie, zhlučnie, a znenávidí ťa tak ako ty ju...
GPU:
- znovu, o hybridke viem, no nestojí to za to, ako hovorím, tá AiO voda sa nakoniec stane posledným klincom do rakvy pre tú kartu a nehovoriac o tom, že príde pascal a tam sa oplatí zase upgrade a z lacnejšej sa ti bude upgradovať ľahšie...čo neznamená, že je horšia, ba naopak, je parádna
RAM:
- silné odporúčanie kašľať teraz na 32GB RAM, ak nakoniec budú potrebné, tak ich kúpiš, keď budú oveľa lacnejšie
SSD:
- ako som písal vyššie, bez výhrad, len by som myslel na to, že asi budeš mať aj nejaké dáta a tam by bolo dobré nejaký disk na data (WD Red rada napríklad)
Myš, Klávesnica, Podložka, Slúchadlá:
- všetko parádne kúsky, kvalita, kvalita a kvalita, dal som to len tam, aby sa vyplnil rozpočet, netuším, či a čo z tých vecí už máš
skús sa vyjadriť a môžeme potom ďalej pracovať na tom...sorrka za dlhší príspevok