beardie napísal:hej, lebo tlak si povie, ze zly zly satelit ho viac sere, a preto si pomysli, ze by na neho rovnaka hmotnost mohla posobit viac
Veľkosť odstredivej sily nezávisí iba od hmotnosti ale aj od polomeru obežnej dráhy.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Odstrediv%C3%A1_sila
Vďaka väčšiemu polomeru dráhy pôsobí družica väčšou odstredivou silou ako voda v oblaku.
beardie napísal:2D je na 93.5E, takze trepes
Ja som vychádzal z priloženého obrázku, asi je tam preklep.
beardie napísal:satelit je vo vyske 300-30 000 km, ako moze ovplyvnit tlak x-krat viac ako voda, ktora je max do vysky 10 km?
konkretne tie, ktore si spomenul, su geostacionarne, cize vo vyske 35 000 km, vies vypocitat, aky maju vplyv na cokolvek na zemi, ak maju hmotnost 2 tony?
Vďaka rotácii Zeme pôsobí proti gravitácii zeme 1 t vody nachádzajúca sa na zemskom povrchu odstredivou silou 33,69 N. vo výške 1 km to je 34,27 N a vo výške 10 km to je 34,31 N.
Keď sa družica o hmotnosti 1 t nachádza na zemskom povrchu pôsobí proti gravitácii Zeme odstredivou silou 33,69 N. umiestnením družice na obežnú dráhu do vzdialenosti 36000 km sa odstredivá sila zväčší na 227,66 N.
Vďaka tejto odstredivej sile došlo v oblastiach nad ktorými sú rozmiestnené stacionárne družice k trvalému poklesu atmosférického tlaku a preto v týchto oblastiach došlo aj k trvalému stúpnutiu hladiny mora.
beardie napísal:pre porovnanie mozes zahrnut standardne stredne naplnene jumbo, ktore ma 350 ton a lieta v 11 km
Lietadlo drží vo vzduchu vztlaková sila a nie gravitácia.