Kupa bytu + prenajom izieb v nom

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Retne
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Kupa bytu + prenajom izieb v nom

Príspevok od používateľa Retne »

gogo956 napísal: Btw otazka ci sa viacej oplati kupa nehnutelnosti alebo celozivotny prenajom je individualna zalezitost, ale vo vecsine pripadov je to prva moznost.
Ked mas pracu pri ktorej sa musis vkuse stahovat a najom pri tvojom zarobku je len mala ciastka, tak asi nie. Oboje maju svoje :plus: / :minus:
GothaR napísal:Realitky u nas poskytuju iba sprostredkovanie prenajmu. Robia ukazky bytu a poskytnu zmluvy a pravny servis. Po podpise zmluvy zaplatis poplatok vo vyske mesacneho najmu a od tej chvile je to na tebe. Musis sa starat o vsetky platby a byrokraciu okolo.
Toto som chcel presne vediet. Jedna vec je ze ti najdu najomcu, urobia prvotne papierovacky, no potom je to uz na tebe.

Ked som zil vo Francuzsku, bola moznost najst si byvanie cez agenturu alebo priamo cez majitela bytu (80% slo cez agenturu). Danej agenture ako poplatok za vybavenie najmu, plati najomnik ~ jeden mesacny najom. Agentura dostava urcite aj nejake male % z pravidelneho najmu.

Vsetky opravy, problemy s ubytovanim, mesacnymi platbami, riesia oni. Majitel neprichadza do styku s najomcom.

//autoeditácia príspevku (14 Apr 2016, 16:11)
Raz som byval v byte ktoreho majitel zil na Tahiti...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aj na Svk som poznal cloveka ktory prenajimal byt a zil z toho v Thajsku kde su nizke zivotne naklady.

---ano su ludia ktori pravidelne sa musia stahovat kvoli praci, pre nich hypoteka ci kupa bytu vseobecne nema vyznam. Takychto ludi je ale z hladiska celkoveho poctu pracujucich vyrazne mensia cast.

Osobne by mi napr urcite vadilo ze ked je clovek v prenajme tak nemoze robit ziadne vyraznejsie dispozicne zmeny na byte /odstranenie priecky a pod/ resp ak by s tym aj prenajimatel suhlasil tak najomca pravdepodobne nedostane pri odchode ziadnu kompenzaciu. Tiez je dost neprijemne predstava ze co tie zastupy predchadzajucich najomcov stvarali na posteli,pohovke atd.-vlastne je proste vlastne a cely zivot byt na cudzom-to asi nie je ideal.
Retne
Darca
Darca

To s tou pohovkou je prve na co myslim ked idem niekam byvat... :roll:

tomu tvojmu znamenu sa kto staral o ten podnajom?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

myslim ze rodinny prislusnik. Zaujimava moze byt napr spekulacia na rast cien bytov v neatraktivnych lokalitach kde je ale predpoklad na prichod nejakeho velkeho investora a pod. aporpo je tu tiez ten faktor ze s vekom ma clovek stale mensiu ochotu sa prisposobovat novemu prostrediu, nehovoriac o tom ze rodine to vyhovovat pravdepodobne velmi nebude.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Retne napísal:To s tou pohovkou je prve na co myslim ked idem niekam byvat... :roll:
SAVO vyriesi (takmer) vsetkym vase problemy v domacnosti :D
Retne
Darca
Darca

gogo956 napísal:myslim ze rodinny prislusnik.
Rodinu nechcem zatazovat mojimi vecami, preto by som radsej (aj ked to nieco bude stat) siel cez nejaku agenturu... A skor by som siel do kupi bytu niekde pri Univerzite alebo centrum. Orientoval by som kupu bytu pre najomnikov typu: studenti/mlady par.
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

Dostal som zmluvu na dobu neurčitú, takze by som mohol začať riešiť hypotéku. Problém ale je, že by som chcel onedlho meniť prácu.

Ako je to s hypotékou, ak človek zmení prácu? Ak mám teraz zmluvu na dobu neurčitú, tak by mi ju schválili. Ale čo ak hneď potom zmením prácu? Rieši to niekto?
Alebo ak zmením prácu v priebehu vybavovania hypotéky?
Ako poriesit tuto situáciu? Najskôr hypo a potom meniť prácu?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Mne sa mari, ze ich to vobec netrapi. Tvoje sracky, ze si zmenil pracu :) Kym budu potom dostavat peniaze, tak im to bude sum a fuk. Ale veru je lepsie zobrat hypo s dobou neurcitou
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Tak veru...posudzuje sa tvoj prijem v case poskytnutia uveru (aj tam zalezi len to ci si este v skusobnej dobe, aj to nie pri kazdej banke), ako aj tvoja zauverovanost. Inak banka neposudzuje bonitu klienta a zaujima ju len ci platis. Ak platit prestanes nastupuju uz zmluvne dohodnute sanckie a nezaujima ich preco si platit prestal.
A veru je nerozumne brat hypo ak nemas zmluvu na dobu neurcitu.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Aké (napr. ohlasovacie) povinnosti má majiteľ nehnuteľnosti po jej kúpe a čo všetko treba zaplatiť pri kúpe nehnuteľnosti alebo po nej (zápis do katastra nehnuteľnosti, daň z nehnuteľnosti, poistenie nehnuteľnosti...)?
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Treba sa nahlasit ako odberatel plynu/vody/elektriny na prislusnych miestach - plynarne/vodarne/elektrarne.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Po podpisani kupnej zmluvy sa podava vklad na kataster (resp podla ustanoveni zmluvy - ale toto je bezny postup). Nasledne stary majitel odovzda byt novemu. Spravia sa odpocty meracov a nahlasi si zmena spravcovi (ak je to byt) a prehlasi sa elektrina, plyn, internet a pod...Poistenie nehnutelnosti, su 2 typy - samotna nehnutelnost a vybavenie. Su nepovinne. Ale napr banka vyzaduje poistenie nehnutelnosti pri financovani uverom. K uveru sa viaze aj vklad zalozneho prava pre banku. Toto riesi banka a stary majitel. Vklady na kataster su spoplatene. Nasledujuci kalendarny rok sa do konca januara podava danove priznanie k dani z nehnutelnosti. Podava sa len raz (po nadobudniti) a nasledne bude chodit kazdy rok domova dan na zaplatenie (april/maj). Dalsim nepovinnym krokom je prehlasenie trvaloho pobytu. Riesi sa to cez ohlasovnu na miestom urade + sa vybavia nove doklady + sa zmena nahlasi na vsetky institucie.
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

A na ake výdavky sa treba pripraviť okrem splátky hypotéky po kúpe bytu? Okrem vody, plynu, elektriny a internetu.
Na kolko eur cca vychádza voda, plyn a elektrina pre bežný 3i byt?
Platí sa aj niečo do nejakeho spoločného fondu bytovky, bytovemu podniku? Raz mi kamarát hovoril niečo ze platí bytovemu družstvu 180eur, ale neviem ako často.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

kutya: To je vsetko individualne, moze byt byt zatepleny alebo nezatepleny, stare okna alebo nove okna, plocha bytu, vyska po strop, unik tepla cez vchodove dvere, prizemny byt, najvyssi byt pod strechou..., rolu hra aj ci susedia pod tebou, vedla teba a nad tebou dobre kuria (ak maju napriklad male deti), to vsetko zohra rolu pri kureni. Tiez to, ze ci ma vlastnu kotolnu alebo napojeny na daku firmu, pripadne mestsku firmu, kolko plynu minies, kolko vody. Niekde je spravca domu, ktory kosi travnik v okolii, plati sa umyvanie schodov, inde si to ludia kosia a umyvaju vo vlastnej rezii podla dakeho rozpisu, inde vonku kosi mesto na svoje naklady. V mode je teraz dodatocna montaz balkonov, dodatocna montaz vytahu do bytovky..., to vsetko sa premietne do mesacnych platieb. Pocitaj, ze tych 150 eur mesacne to bude.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jj.. je to individuálne..... pre ilustráciu, keď som bral svoj 3i byt pred rokom po 2 dospelých + 2 malé deti, platil som komplet za všetko mesačne 255€, po roku mojej reálnej spotreby som to skresal na 125€.. je to komplet elektrina + plyn + bytové družstvo (zahŕňa aj vodu, teplo) + internet.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Pocitaj 150-200 eur mesacne za naklady, ktore sa platia spravcovi. Zvycajne je v tom zahrnute nasledovne: prispevok do fondu oprav a udrzby, kurenie, ohrev TUV, spotreba studenej a TUV, dazdova voda, smeti, upratovanie, zimna udrzba, osvetlenie spolocnych priestorov, odmena pre spravcu resp ine funkcie, odpocty meracov, poistenie BD, prevadzka vytahu a ine (vsetko podla konkretneho BD). Dalej sa osobitne plati elektrina, plyn, koncesie, internet. To je dalsich priblizne 50 eur. Dokopy to moze byt 200-250-300 eur. Zalezi na vela detailoch a skladbe nakladov. Toto si treba dobre prezriet pred kupou konkretneho bytu. Dalsim nakladom je tiez dan z nehnutelnosti, ta sa ale plati rocne. Plus poistenie nehnutelnosti (stavba + vybavenie).
Suverenne najvacsie polozky su fond oprav (pri novostavbach je fond oprav nizka polozka ale po par rokoch moze kludne stupnut na dvoj-troj nasobok povodnej sumy), kurenie a tepla voda.

//autoeditácia príspevku (13 Máj 2016, 22:05)
este doplnim, ze naklady mozu byt:
pausalne za byt
podla m2 bytu
podla realnej spotreby resp pomerove (kurenie)
alebo podla osobomesiacov
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

:smt081 Mne bolo povedané, že náklady na novostavbu s vlastným kotlom (1i byt) budú cca 60€ (voda, el. plyn, fond opráv)...je to reálne? Vy to operujete s úplne inými sumami.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tazko povedat, ak je to budova v nizkoenergetickom/pasivnom standardne, tak sa za kurenie da dost usetrit. A teoreticky to mozne je.
Ja mam napriklad pre 2 izbak v klasickom zateplenom panelaku 55 €, elektrina 20 €, plyn (iba varenie) 5 €, voda 14 € a fond oprav 37 €. To su naklady na 1 osobu, pri 2ch je to cca o 30 % viac. V tvojom pripade by museli naklady na vykurovanie klesnut velmi razantne, k tomu by to chcelo aj velmi nizke platby do fondu oprav a minimalnu spotrebu elektriny. Cize to ber skor ako naklady na byt v ktorom nikto nebyva a plati sa ozajstne minimum.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Kamarat ma 2i byt, ktory prerobil na 3i byt. V zime prilis nekuri, pretoze ma byt z juznej strany a cez zimu mu tak svieti slnko do obyvacky a izby, ze je tam az horuce. Je to stara bytovka, ale zateplena s novymi oknami. Pod nim byvaju dochodcovia a aj nad nim. Neveril som tomu, ze moc ani nekuri, ale je to fakt. Dost tepla mu ide od susedov pod nim, dochodcovia dobre prekuruju, takze o to je jeho spotreba nizsia. Elektrinu, vodu a plyn moc neminie, pretoze je tak 15-20 dni do mesiaca v robote (casnik na hoteli), takze ked tam spi, tak doma nie je. Okrem toho sa po robote sprchuje pred odchodom domov, tiez chodi do posilnovne a tam sa sprchuje ked docvici, takze doma tej vody fakt neminie vela. Vari obcas, takze spotreba plynu je minimalna, mozno ani nie tych 5 eur. O to ale viacej plati do fondu, pretoze bytovka sa zateplovala a robila sa nova strecha, ze to je 70 eur mesacne na byt, co je dost velka suma.

sundevil: Niekde platis smeti samostatne mestu ako napriklad tvoji rodicia, niekde sa to plati spravcovi bytu (napriklad v Bratislave to tak funguje co som videl pri jednej novej bytovke).
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja v Petrzalke za 3 izbovy byt davam 150 eur mesacne.
Brat za dvojgarzonku asi 100.

Ja si rad kurim skoro stale ked sa da. Keby sa dalo aj mimo vykurovacieho obdobia, asi si zakurim aj teraz ked je uprsany maj :D

Cize ano, je to velmi individualne. Mozes mat za 3 izbak kludne medzi 100-250. Zavisi to od milion faktorov a podla mna to ani nema cenu sa nad tym teraz zamyslat. Az ked v takom niecom budes byvat tak uvidis ako to funguje.
Napísať odpoveď