Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:nie zrusme .. ale vyzadujme zodpovednost za obezitu .. pomenujme ju ako nieco nezdrave a spolocnosti skodlive.. a vytvorme zakony ktore zabrania obezite ludi .. osveta dostatok pohybu .. dobre stravovacie navyky .. ..

podobne je to z potratmi .. to ze sa to nazve skutocnym nazvom cize vrazda nevinneho .. to vsetko len zacina ..
Lenze potom mas ludi, ktori nie su obezny vlastnou vinou, napriklad maju nejaku metabolicku poruchu. Chces ich za to trestat?

Podobne ako s interupciami, chces trestat ludi, za to, ze zufalo riesia situaciu, za ktoru mnohe nemozu?

Inak dufam, ze to v Polsku neschvalia http://www.lifenews.sk/content/exkluz%C ... interupcie , uz dlhsie citam ako si tam krestanski fundamentalisti upevnuju totalitu (napriklad pomocou znarodnenia medii).
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:nie zrusme .. ale vyzadujme zodpovednost za obezitu .. pomenujme ju ako nieco nezdrave a spolocnosti skodlive. a vytvorme zakony ktore zabrania obezite ludi .. osveta dostatok pohybu .. dobre stravovacie navyky .. ..
Tvoj zapal, pri zakazovani a obmedzovani ludi je vskutku pozoruhodny. Len nechapem, preco niekto, kto tvrdi, ze existuje boh, ktory nam dal slobodnu volu, chce upravovat spolocenske normy(zakony) tak ako mu to vyhovuje. Upravovat v takom zmysle, aby vlastne eliminoval slobodnu volu ktoru sme "dostali". Obezny clovek si ublizuje akurat sam sebe, treba ho za to este trestat? Okrem toho, sudcom ma byt predsa boh a nie ludia, ale podla teba je to asi v poriadku.
Interupcia sa tu uz riesila neraz, a ja nemam chut si to cele zopakovat.
skjerp-deg napísal:Tie zákony v prípade detí by som bral. Ale ak dospelý človek chce byť obézny, žiadnu "zodpovednosť za obezitu" netreba vyvodzovať, tobôž nie zákony proti obezite. Ten človek bude tie následky aj tak sám niesť, štát mu tam nemá do toho čo zasahovať.
Osveta je iná vec.
Ako pisal harrison, obezitu mozu sposobovat aj rozne choroby. Okrem toho, je otazne, ci je pre dieta najlepsie, ked mu rodic riadi uplne vsetko. Pretoze, ked mu zacne urcovat co, kedy a v akom rozsahu moze zjest, tak je pravdepodobnost, ze bude rozhodovat aj o vsetkom ostatnom. Tu by som polozil otazku, ako sa to moze odrazit na dietati? Mozno bude cely zivot nesamostatne, pripadne lahko manipulovatelne, alebo to moze ist opacnym smerom, ked sa casom prestane rozpravat s rodicmi a rychlo sa osamostatni aby pred tym usiel. Teraz nechcem povedat, ze rodic nema co hovorit dietatu, ale mal by ho skor usmernovat, nez rozhodovat. Pretoze ak raz nie som hladny, tak nema cenu do mna pchat jedlo.
Dalsia vec, ak stat zacne vyvodzovat trestnopravnu zodpovednost za obezitu, tak cochvila moze zacat vyvodzovat zodpovednost za nieco dalsie a dalsie. Napokon tu budeme mat diktat, a z toho co nie je zakazane, to je povolene sa stane co nie je povolene, to je zakazane.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

skjerp-deg

tak pokial si obezny clovek bude skutocne niest nasledky sam neni problem ...ale nech nezaida od spolocnosti aby mu hradila zdravotnu starostlivost sposobenu jeho obezitou ..

toze je zivi je jasne ... co ale potom urcuje cloveka ... ? u krestana telo a nesmrtelna dusa ... u ateistu lebo ... cize DNA ..

//autoeditácia príspevku (21 Apr 2016, 8:04)
harrison314

ja nechem nikoho za nic trestat ... vyzadovanie nesenia zodpovednosti za svoje skutky nieje trest... a tu mas aj odpoved ... zodpovednost za svoje skutky - metabolicka porucha nie je skutok ..

"ze zufalo riesia situaciu, za ktoru mnohe nemozu?"... ale ak sa rozhodnu zavrazdit dieta za to uz budu moct... a tym budu musiet zit.. myslis ze s cim sa zije lepsie s tym co sa tebe stalo alebo s tym co si ty sposobil?

AllGoneDead

sloboda ide ruka v ruke s zodpovednsotou .. inak sa nejedna o slobodu (liberte) ale o anarchiu ... ja nikoho nechcem obmedzovat ...chcem aby niesli ludia zodpovednost za svoje skutky... ako som uz pisal vysie pokial od spolocnosti nic nevyzaduje a zomre si v klude na obezitu nech je obezny ked chce .. aj ked si myslim ze ovela lepsie je riesit dovody obezity ako obezitu samotnu ... lebo vacsina obeznych neche bit obeznymi ... ani chorymi ... ale ti co chcu nech nesu za to zodpovednost...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:tak pokial si obezny clovek bude skutocne niest nasledky sam neni problem ...ale nech nezaida od spolocnosti aby mu hradila zdravotnu starostlivost sposobenu jeho obezitou ..
....
ja nechem nikoho za nic trestat ... vyzadovanie nesenia zodpovednosti za svoje skutky nieje trest... a tu mas aj odpoved ... zodpovednost za svoje skutky - metabolicka porucha nie je skutok ..
Tu je problem, ze nevieme dost dobre rozlisit, kto si za to moze sam, zvycajne je to viac faktorov, no potom sa to da prehanat, neuhradime ti liecbu zapalu pluc, lebo si sa neoblikol ked vonku fukalo, a podobne, je to sikma plocha.
strapaty napísal:toze je zivi je jasne ... co ale potom urcuje cloveka ... ? u krestana telo a nesmrtelna dusa ... u ateistu lebo ... cize DNA ..
pritomnost nervovej sustavy

strapaty napísal:... ale ak sa rozhodnu zavrazdit dieta za to uz budu moct...
Ano budu, na druhej stranemat dieta ktore budu nenavidiet, lebo im pripomina znasilnenie, je ovela horsie...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

nik netvrdi ze ho musi vychovavat ci zit s nim .. a nemyslim si ze by to dieta nenavidela ...preco aj ? ono jej nic nespravilo a casom si to uvedomi .. mylism ze aj bez dietata na to nikdy nezabudne ...ale bude ako obet pricom pri potrate je agresor ...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:tak pokial si obezny clovek bude skutocne niest nasledky sam neni problem ...ale nech nezaida od spolocnosti aby mu hradila zdravotnu starostlivost sposobenu jeho obezitou ..
Ked si platim zdravotne poistenie, tak si azda mozem ziadat aby mi preplacali liecenie. Je uplne jedno ci som si to sposobil sam alebo nie. Ak si zlomim ruku, lebo som sa rozhodol si dat downhill na bike-u tak som si to sposobil sam a nemam pravo na starostilovost ktoru si poctivo platim? To je uz co za blbost?
strapaty napísal:nik netvrdi ze ho musi vychovavat ci zit s nim .. a nemyslim si ze by to dieta nenavidela ...preco aj ? ono jej nic nespravilo a casom si to uvedomi .. mylism ze aj bez dietata na to nikdy nezabudne ...ale bude ako obet pricom pri potrate je agresor ...
Zakazdim dostanes mnozstvo dovod, preco niekto ide na potrat, ale ty si dokolecka dokola hudies len to svoje..
strapaty napísal:sloboda ide ruka v ruke s zodpovednsotou .. inak sa nejedna o slobodu (liberte) ale o anarchiu
Zas tu pises hluposti. Liberte napisat vies, ale pri anarchii asi poznas len nejaku vseobecnu hlupu definiciu, nakolko anrachia je bezvladie, ale to neznamena, ze tam nie je zodpovednost. Co znamena, ze autority nie su uznavane. A teraz mi povedz, ze ked neuznavam autoritu ci nemozem byt zodpovedny?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

otazka nestoji ci mozes byt zodpovedny ale ci si .. a ak nie si tak ake su za to nasledky a kto ich vymoze?

2. to preto ze neexistuje ziaden dovod (okrem ochrana rovnakej hodnoty cize zivota) aby niekot mohol zavrazdit nevinneho...

3. tak je velky rozdiel ci clovek nieco sposobi svojou nezodpovednostou alebo sa mu to vyskytne... aj downhill sa da ist s min rizikom a hlavne primerane schopnostiam .. nemyslis ze je stravodlive ked je niekomu jedno ci zomrie alebo bude trpiet.... co kazdeho obezneho casom urcite caka.. tak ked sa mu tak stane preco by mali ostani na to doplacat? potom clovek ktory poctivo pracuje stara sa o svoje zdravie sportuje a plati si rovnako poistenie a nieco sa mustane musi si doplacat ... myslis ze je to spravodlive?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal: nik netvrdi ze ho musi vychovavat ci zit s nim .. a nemyslim si ze by to dieta nenavidela ...preco aj ? ono jej nic nespravilo a casom si to uvedomi
Casom, preco aj ? Videl si ti uz mniekedy traumatzovanu zenu?
strapaty napísal:...ale bude ako obet pricom pri potrate je agresor ...
Opakujem, nie je to zabitie, ak nezabijes cloveka.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

tak podla zakona nie... myslis ze svedomie riesi nejake zanonodarny system SR.... . skus to vysvetlit tymzenam s post abortivnymi syndromami..
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

netrep
minule som sem daval statistiku, ze 90 % zien nic take nema
necucaj si zase informacie z prsta
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:tak podla zakona nie... myslis ze svedomie riesi nejake zanonodarny system SR....
Svedomie je dost subjektivna vec. Skoda ze prave dotakychto veci sa snazia krestnia kecat najviac.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:otazka nestoji ci mozes byt zodpovedny ale ci si .. a ak nie si tak ake su za to nasledky a kto ich vymoze?
Podla tvojej viery ich nema vymahat nikto, pretoze vsetci predsa budeme sudeny bohom ked pride ten spravny cas :wink: Tym, ze chces niekoho sudit ty, sa vlastne chces postavit do ulohy boha. Otazne je ci ti to prinalezi, a ci to je spravne?
Dalej tu je taka vec, ze stat bez vlady neznamena, ze nedokazeme vymoct pravo. Totiz, klasicky anarchizmus presadzuje dobrovolne prijate zvykove pravo.
Posledna vec k tomuto bodu, ak o tom chces diskutovat, tak si to najprv aspon zbezne precitaj, pretoze inak taras uplne hluposti, ktore akosi "zludoveli" a su velmi daleko od pravdy.
strapaty napísal: 2. to preto ze neexistuje ziaden dovod (okrem ochrana rovnakej hodnoty cize zivota) aby niekot mohol zavrazdit nevinneho...
tak podla zakona nie... myslis ze svedomie riesi nejake zanonodarny system SR.... . skus to vysvetlit tymzenam s post abortivnymi syndromami..
Vrazdu mame definovanu v nasom pravnom systeme, teda potrat nie je vrazdou. Tolkoto k pravnemu hladisku.
Moralne hladisko moze byt ine pre kazdeho z nas. No nakolko ty zjavne nie si schopny akceptovat vseobecnu, svetovou uznavanu definiciu moralky, tak je bezpredmetne sa o tom bavit. K tomu ako to vnimas ty mam jeden pekny priklad: vsade na svete plati, ze 2+2=4, ale ty si si 2 definoval inak a tvrdis, ze 2+2=6. No a uznaj aj sam, ze takto sa potom neda viest diskusia o tom kolko je 2+3.
strapaty napísal:3. tak je velky rozdiel ci clovek nieco sposobi svojou nezodpovednostou alebo sa mu to vyskytne... aj downhill sa da ist s min rizikom a hlavne primerane schopnostiam .. nemyslis ze je stravodlive ked je niekomu jedno ci zomrie alebo bude trpiet...
Ale ono sa to nemoze "vyskytnut". Kazdy priemerne inteligentny clovek, si uvedomuje, ze taky downhill je nebezpecny a teda tak kona na vlastne riziko. Dokonca by som povedal, ze clovek si to uvedomi omnoho lahsie, ako to ked sa prejeda.
strapaty napísal: co kazdeho obezneho casom urcite caka
Urcite to caka aj teba, aj kazdeho ineho raneneho alebo choreho.
strapaty napísal:.. tak ked sa mu tak stane preco by mali ostani na to doplacat? potom clovek ktory poctivo pracuje stara sa o svoje zdravie sportuje a plati si rovnako poistenie a nieco sa mustane musi si doplacat ... myslis ze je to spravodlive?
Takze, on ma platit zdravotne a ked ochorie kvoli vlastnej hluposti, tak mu nemame dat nic. Ale ked sa budes ty zdravo stravovat a sportovat a potom pri tom sporte utrpis nejake zranenie(o ktorom si vedel, ze moze prist, pretoze kazdy sport so sebou nesie nejake riziko), tak teba vyplatime. To je spravodlivost vsak?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

nejde o kecanie ale o to aby ludia zbytocne netrpeli vdaka svojej nevedomosti..

AllGoneDead

ja neodsudzujem nikoho .. odsudzujem skutok cize vrazdu ... a vraha nech sudi na to urcena statna moc
"Vrazdu mame definovanu v nasom pravnom systeme" tak zjavne cast populacie nesuhlasi z neuplnostou tejto definicie a snazi sa ju redefinovat ...

"tak mu nemame dat nic" kde pisem ze sa mu nema dat nic ... ma dostat rovnako ako ten co trpi beznymi chorobami ... je napriklad zname ze rakovina pluc hrtana je najcastejsie sposobovana fajcenim ... ukaze sa ze clovek cely zivot fajcil ma pluca ako asvatl tak nech si ich lieci sam ... podobne obezny clovek ako aj alkoholik narkoman atd... vypada to strasne drasticke ... ale uvedomsi ze vdaka ludok ktory na svoje zdravie kaslu a ich liecenie ide do miliard € zomieraju nevinne deti na choroby lebo nie je dostatok penazi na vyskum a zariadenie nemocnic... ked ma clovek peniaze na prezieranie sa .. alkohol ... cigarety ... mal by mat aj na liecenie sa ... taky priemerny fajciar vyfajci 1 krabicku denne cca/3€ co je priemerne 1095€ /rok za 40 rokov je to 43800€ to mu nie je luto ale prispiet do zdravotnictva to uz ano .. alebo prijat zakon ktory prinuti stat vsetky spotrebne dane za tabak a alkohol investovat do zdravotnictva a liecenia .. a tak isto uvalit tieto dane na nezdrave produkty a podporovat predaj vyrobu zeleniny a ovocia ... ja netvrdim ze maju nechat obezneho cloveka umriet na ulici.. ale rozhodne by mal bit kazdy clovek motivovany zit zdravo .. a ked nie tak nech si to zaplati .. pre info spotrebna dan na cigarety je cca 100€ /1000 kusov co je 10cent na kus co znamena ze z kazdej krabicky 2€ idu statu len ako spotrebna dan ... + DPH + odvody vsetkych co na vyrobe predaji preprave pracuju ... cca je to 2,5 z ceny 3€ cize z toho fajciara za 40 rokov ma stat 5/6 cca 36500€ a kde su este alkoholici ...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Pokiaľ viem, tak cigarety sú pre štát ziskové a na daniach zarobí viac ako minie na zdravotnej starostlivosti.
Nemám teraz čas hľadať tie čísla, pokúsim sa nájsť neskôr.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:ja neodsudzujem nikoho .. odsudzujem skutok cize vrazdu ... a vraha nech sudi na to urcena statna moc
"Vrazdu mame definovanu v nasom pravnom systeme" tak zjavne cast populacie nesuhlasi z neuplnostou tejto definicie a snazi sa ju redefinovat ...
Ale ta cast je zjavne prilis mala, a teda prevazna cast spolocnosti je proti redefinovaniu. Z toho vyplyva, ze podla spolocnosti ide o moralnu vec, ale ty sa nam zakazdym snazis nahovorit, ze to je amoralne.
Tresty ktore za to chcete zaviest su niekolkonasobne vyssie ako pri vrazde. To by ma len zaujimalo, preco ma podla vas cena zivota dvojaky meter.
strapaty napísal:"tak mu nemame dat nic" kde pisem ze sa mu nema dat nic ... ma dostat rovnako ako ten co trpi beznymi chorobami
Nauc sa vyjadrovat, pripadne si pohladaj vyznam slov ktore pises, pretoze diskusia v ktorej jasne napises A a potom tvrdis, ze ty si myslel B nestoji za nic.
Potom mi skus definovat co patri medzi "bezne" choroby, pri ktorych nedostanes od zdravotnej nic. Nasledne by si mohol pridat nejake cisla, ktore jasne dokazuju, ze tieto "bezne" choroby nie su preplacane a ostatne ano.
strapaty napísal:ale uvedomsi ze vdaka ludok ktory na svoje zdravie kaslu a ich liecenie ide do miliard € zomieraju nevinne deti na choroby lebo nie je dostatok penazi na vyskum a zariadenie nemocnic... k
Som si myslel, ze poistovne preplacaju liecebny proces, nie ze financuju vyskum a zariadenie nemocnic..
strapaty napísal: ked ma clovek peniaze na prezieranie sa .. alkohol ... cigarety
Zacal si tu pisat o obezite, ale zrazu, ked uz zjavne nemas argumenty zacnes pisat o cigaretach a alkohole.
1. Clovek sa vobec nemusi prezierat aby bol obezny, staci ze sa stravuje nepravidelne, ma malo pohybu, a cast jeho stravy tvoria nezdrave veci. Nemusi minut viac nez ty, nemusi mat vacsi kaloricky prisun ako ty, ale moze byt obezny.
2. Vacsina fajciarov si nic take neuvedomuje, je to rovnake ako pri akejkolvek inej zavislosti. Poznam dost fajciarov, aby som vedel, ze napis na krabicke, alebo nejaky obrazok fajciara aj tak neodradi.
Inak niekedy v roku 2013 malo rakovinu pluc 13-15 milionov ludi, ale tu si tiez treba uvedomit, ze ju nesposobuje len fajcenie. A takziez to nie je az take rozsirene ochorenie.
V skratke, ochoriet moze ktokolvek, bez ohladu na to ci si to zapricinil sam alebo nie.
strapaty napísal:odvody vsetkych co na vyrobe predaji preprave pracuju ... cca je to 2,5 z ceny 3€ cize z toho fajciara za 40 rokov ma stat 5/6 cca 36500€ a kde su este alkoholici ...
Takze stat zinakusje tieto peniaze, ktore nasledne prerozdeli a cast z nich ide do zdravotnictva. Ked fajciar ochorie, tak si ma sam platit liecenie? Ved on na rozdiel od teba kazdy rok zaplati statu viac za svoje neduhy. To, ze peniaze v zdravotnictve sa rozkradaju, rovnako ako aj v inych rezortoch je jeho chyba? Ale ty od neho chces aby platil este viac. Skor by si mal riesit ako stat naklada s peniazmi, nez to to ci niekto fajci alebo nie
strapaty napísal:a tak isto uvalit tieto dane na nezdrave produkty a podporovat predaj vyrobu zeleniny a ovocia
Lebo len zelenina a ovocie su zdrave... Inak sa skus pozriet na to, co by takato podpora znamenala. My si nedokazeme vypestovat skoro nic, teda by sme museli dovazat, Ak by to bolo globalne, tak by bol vacsi dopyt, co by znamenalo, ze treba pestovat viac a najlepsie za malo. Teda by sa zacal rychlejsi rozmach geneticky modifikovanych zdravych potravin. Bolo by to skutocne zlepsenie?

Posledna vec, ak chces zdanit vsetky zavislosti, tak dufam, ze rovnake nadsenie prejavis aj pri zdaneni nabozenstiev. Tie, totiz taktiez mozu za mnozstvo chorob, casto vsak psychyckeho a nie fyzickeho charakteru. Dokonca by sme prestali s odlukou, lebo by ste si to platili sami. A potom by sa ukazalo, kolko veriacich skutocne mame.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

"Zdrave" jedlo je nikolkonasobne drahsie ako nezdrave. To nie je o minani penazi za nezdrave jedlo.

//autoeditácia príspevku (25 Apr 2016, 13:11)
strapaty napísal:harrison314

nejde o kecanie ale o to aby ludia zbytocne netrpeli vdaka svojej nevedomosti..
Oni trpia skor tym, ze ich "pravi" krestnia (a im podobni) odsudia, namiesto toho aby sa ich snazili pochopit a pomoct im.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

harrison314 napísal: Pokial viem pravda by mala hovoit o objektyvnej skutocnosti. A uz pochop, ze ziaden nazor, ani myslienka, ju zmenit nemoze.

Ako?
Vidis, vsetky svoje myslienky predkladas ako pravdive, a to iste robia aj deterministi ked predkladaju hypotezu determinizmu(pricom v tomto pripade je irelevantne ci su pravdive naozaj alebo sa ti to javi len v tvojej hlave, pretoze deterministi to predpokladaju a aj musia. Si vezmime zeby to tvrdili s predpokladom, ze sa to javi len v ich hlavach tak akoze wtf ? ved v tomto pripade to ani nemusis riesit.. je to len v ich hlave, skutocnost je predsa odlisna nie ?). Takze hypoteza determinizmu je rozporna.
Lidskému myšlení se rozumně nedá upírat hodnota pravdy, protože samo její popírání by ji tvrdilo. Materialističtí deterministé pravdu svých myšlenek také beze všeho předpokládají. Hypotéza myslícího mozku tedy musí při výkladu myšlení zachovat prostor pro možnou realizaci poznání pravdy. Jestliže poznání pravdy ve svém výkladu myšlení znemožní, pak se vyvrací a nemůže být pravdivá.

I pro sledovanou hypotézu tedy platí, že myšlenky jsou myšleny jako pravdivé, či mylné. To však je podle ní způsobeno - kauzálně dáno - určitým stavem mozku. Detailní popisy nechme odborníkům a aplikujme radši tento výklad na naší problémovou situaci. Materialista myslí (a tvrdí), že mozek myslí, protože v jeho hlavě proběhly určité chemicko-elektrické reakce (či co všechno). Jeho oponent si nemyslí, že mozek myslí. Proč asi? No, má přece ve své hlavě jiné neuronální poměry, jiné reakce. Právě díky jim také vznáší námitku. Jak asi na ni může ze své mozkové klece reagovat materialista? Rozumí jí? Postihuje její oprávněnost, úroveň? O to přece vůbec nemůže jít. Odpovídá na námitku, jen jak mu zde a nyní kážou jeho mozkové procesy; ty jsou směrodatné, rozhodující.

Poznávaná skutečnost jako předmět sporu jde v tomto mozkovém determinismu stranou. Už nerozhoduje o tom, že určitá myšlenka, která se o ní klade, je myšlenkou pravdivou a opačná mylnou. Každý má a tvrdí jen tu svou „pravdu", tj. jen svůj výsledek působení svého mozku. To už není jen pouhý subjektivismus, kde (jak se zdá) není možné rozhodnout, kdo skutečně pravdu má, takže se rezignovaně řekne, že každý má tu svou. Pravda, tak jak jí obě strany sporu předpokládají, se v mozkovém determinismu stává prázdným pojmem - je absolutně nepoznatelná, nerealizovatelná.

Obě strany sporu totiž sice předpokládají, že postihují skutečnost a že tedy poznávaná skutečnost sama rozhoduje o tom, že určitá myšlenka (odpovídající) je pravdivá a její opak mylný. Mozkový determinismus však vyřazuje poznanou skutečnost ze hry o pravdu. Situace je tu taková, že mozkové procesy jsou či produkují myšlenky, které se z nějakého chemicko-elektrického rozmaru vnucují jako pravdivé - určené objektem. Ve skutečnosti jsou však určené jen mozkem. Takový příděl mozkové subjektivizace ale determinista nemůže ustát. Kolizí s možností pravdy je deterministická hypotéza bezpečně falzifikována: nemůže být pravdivá.

Ani dodatečná, záchranná reflexe deterministy pravdu v mozku nenastartuje, neboť i o každé reflexi by platilo, že je zase jen determinovaným výsledkem procesů v mozku - je v řádu pravdy zmražena kauzálním přiřazením k mozku. Dokonce ani třetí strana, nějaký rozhodčí mezi materialistou a jeho oponentem by nemohl rozhodnout, kdo má vlastně pravdu, neboť by na tom byl stejně - byl by v tom také mozkově determinován, tj. ochrnutý v řádu pravdy. Bylo by možné v této aplikaci pokračovat dál a ukazovat, že ani předpoklady, na nichž se obě strany shodnou (např. že mozek existuje), by ze stejných důvodů nemohly být uznány jako pravdivé. Takovým koncům až příliš smělých či příliš chtěných hypotéz se říká kognitivní nihilismus.

Z hypotézy myslícího mozku tedy vyplývá nepoznatelnost pravdy. Hypotéza sama však poznatelnost pravdy předpokládá. Tento rozpor tedy diskvalifikuje materialistickou dogmatiku, bez ohledu na zástupy učenců, kteří materialistické krédo z filosofické nedostačivosti vyznávají. Povinná poznatelnost pravdy svědčí o tom, že lidský život není jen biologickým procesem, že člověk není pouhým organismem, že skutečnost není jen hmotná.

Jak to všechno souvisí se svobodou? Velice úzce. Determinismus jako protiklad svobody se vyvrací stejnou logickou figurou, dokonce v rámci téže - jen poněkud rozšířené - argumentace.

Duchovní hodnoty pravdy a svobody jsou tedy pro myšlení, jeho vyjadřování a komunikaci myšlenek povinné. To je ovšem pro materialistickou dogmatiku osudné. Zároveň v této souvislosti vychází najevo pokleslý fenomén masivního zneužívání přírodovědné odbornosti, v němž se násilně, z bůhvíjakých důvodů, vtlačuje myšlení a svobodné jednání do úzkého rámce empirických oborů, aby se v nich tyto duchovní činnosti výkladově znehodnotily a zmařily. Mohly by totiž svou nápadnou přesažností zpochybnit předjaté modely materialistů.

Logická potřeba bývá při takových násilnostech uspokojována jen levně - pravidelným zaměňováním nutné podmínky a příčiny. K tomu dochází, když materialisté stereotypně argumentují prokazatelnou závislostí myšlení na mozku. Z toho, že se razantní změny v mozku (negativně) projeví na myšlení, ale ještě neplyne, že mozek myslí. Vyplývá jen to, že podmiňuje myšlení. Proč asi materialisté dávají tak snadno přednost špatné logice?
//autoeditácia príspevku (25 Apr 2016, 15:58)
skjerp-deg napísal: V citácii, čo tu uvádzaš všemohúcnosť ani nespomínam, tak neviem prečo sa k tomu vyjadruješ.
V konkretnej citacii monzo nie ale spominas to vsade na okolo, dokonca aj o 2 odstavce nizsie
Kroť sa a vyjadruj sa k veci. Ja by som mohol všeličo o tebe napísať na základe tvojich príspevkov, ale vzhľadom na to, že by to bolo také klasické irelevantné ad hominem, nepíšem to.
ok sory to som prehnal, mozno to vies.. Tak mi vysvetli ako vysvetluje tomas akvinsky vo svojej theodicei vztah medzi vsemohucnostou Boha a slobodou volou. Ja sa priznam theodiceu som este nikdy necital, ale zato sa nevyjadrujem k vlastnostiam Boha ako ktorych nic neviem.
Pozri si to ešte raz, ak chceš na to reagovať. Video nepopiera determinizmus. Video rozoberá problém simultánnej existencie slobodnej vôle a vševediacej entity (kde je vyžadovaný determinzmus), teda je to úplne k téme.
Neni, v tom dokaze neni nic o vsevediacej entite, ide tam cisto len o slobodnu volu cloveka nic ine. Takze tym videom si vtom dokaze vlatne nic nevyvratil ak ti o to islo. + si si tym videom este riadne zavaril jak vysvetlim nizsie(ale neskor sa ktomu vratim teraz nemam casu moc)
Super, zozbieraj moje citácie z X príspevkov a potom vyhlás, že sú OT. Fakt duchaplné.

Neberie do úvahy vonkajšie vnemy, experimentálne dôkazy, a tvrdí niečo do takých rozmerov (zjednodušenie), že pravda, resp. poznanie pravdy je v hlave vykonštruované. Samozrejme, plne sa na naše zmysly spoľahnúť nemôžeme, ale je to náš najlepší shot (vysvetlenie nižšie).
Vsetko berie do uvahy samozrejme, a samozrejme ze netrvdi ze poznanie pravdy je v hlave vykonstruovane. Tomu clanku si jednoducho nepochopil

a tvrdí napríklad aj takéto bláboly: Absolútne ignoruje to, že všetko čo sme schopní zistiť, sme schopní zistiť cez empirické vedy. Hocičo ostatné, čo nie je možné zistiť empiricky, je pre nás jednoducho nikdy nezistiteľné. Empirické vedy sú preto pre nás ten najlepší (a jediný konštruktívny) shot, čo "presahuje empirické vedy" (ak také niečo existuje) z praktického hľadiska ako keby pre nás neexistovalo.
On to neignoruje, len tusim ze sa tym vtom clanku nezaobera takze neviem co si zase vymyslas. Inac to vies aj dokazat to co tvrdis, ze vsetko sme schopni zistit len cez empiricke vedy ? Samozrejme ze to musis dokazat empirickou vedou, lebo inac by si sa vyvracial. :smt059
No ok a co taka matematika ? Metafyzika ?

Myslím, že je to dosť jasné. Ak sa príroda riadi podľa pravidiel (ktoré skrze vedu objavujeme), je celkom možné, že tieto pravidlá sú jasne dané, neexistuje žiadny "random factor" a teda svet je deterministický (= ak by sme poznali všetky pravidlá a stav všetkých častíc vo vesmíre a zároveň mali neobmedzenú výpočtovú silu, boli by sme schopní zistiť (nasimulovať) čo presne sa v minulosti stalo a čo presne sa stane v budúcnosti)
Ok stale nechapem ako to suvisi s determinizmom u cloveka a preco ho nevylucuje z hry o pravdu. + tu ti neskor dam otazku co bude suvisiet s tym videom. Len taky naznak ze, takze ty padom ze kebyze pozname vsetky pravidla a castice vo vesmire, tak budeme vediet co sa stalo v minulosti a buducnosti atd.. takze potom sme vsevediaca entita nie :) ?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Bobala napísal:Vidis, vsetky svoje myslienky predkladas ako pravdive, a to iste robia aj deterministi ked predkladaju hypotezu determinizmu(pricom v tomto pripade je irelevantne ci su pravdive naozaj alebo sa ti to javi len v tvojej hlave, pretoze deterministi to predpokladaju a aj musia. Si vezmime zeby to tvrdili s predpokladom, ze sa to javi len v ich hlavach tak akoze wtf ? ved v tomto pripade to ani nemusis riesit.. je to len v ich hlave, skutocnost je predsa odlisna nie ?). Takze hypoteza determinizmu je rozporna.
Co keby si sa namiesto ad hominidum utorku, podsuvanim mi do ust niecoho co som nepovedal a kopirovania pseudohlbokych zvastov vyjadril k teme?
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Bravo, Bobala nesklamal a koncom Apríla reaguje na príspevok z polovice Februára. Ale k téme.
Bobala napísal: ok sory to som prehnal, mozno to vies.. Tak mi vysvetli ako vysvetluje tomas akvinsky vo svojej theodicei vztah medzi vsemohucnostou Boha a slobodou volou. Ja sa priznam theodiceu som este nikdy necital, ale zato sa nevyjadrujem k vlastnostiam Boha ako ktorych nic neviem.
Na žiadnu Theodiceiu sa už nepamätám, nie je sa čo diviť po toľkých mesiacoch, ani to nebudem hľadať. Takže ak budeš chcieť odomňa odpoveď, tak presne z tej Theodicei daj citát, prípadne iný citát na ktorý narážaš.
Bobala napísal: Neni, v tom dokaze neni nic o vsevediacej entite, ide tam cisto len o slobodnu volu cloveka nic ine. Takze tym videom si vtom dokaze vlatne nic nevyvratil ak ti o to islo. + si si tym videom este riadne zavaril jak vysvetlim nizsie(ale neskor sa ktomu vratim teraz nemam casu moc)
To video nič nedokazovalo, to bolo vysvetlenie.

Bobala napísal: Vsetko berie do uvahy samozrejme, a samozrejme ze netrvdi ze poznanie pravdy je v hlave vykonstruovane. Tomu clanku si jednoducho nepochopil
Okrem toho že si znegoval časti môjho výroku a potom na to vyjadril svoj názor si urobil čo? Prosím ťa, ak nemáš argument, nenúť sa reagovať na tú časť, nechce sa mi čítať vatu.
Bobala napísal: On to neignoruje, len tusim ze sa tym vtom clanku nezaobera takze neviem co si zase vymyslas. Inac to vies aj dokazat to co tvrdis, ze vsetko sme schopni zistit len cez empiricke vedy ? Samozrejme ze to musis dokazat empirickou vedou, lebo inac by si sa vyvracial. :smt059
No ok a co taka matematika ? Metafyzika ?
Tak som sa vyjadril zle - všetko o svete sme schopní zistiť len cez empirické vety. Matematika je nástroj a matematikou samotnou o svete nič nezistíš. Potrebuješ urobiť pozorovania, vyhovujúci urobiť matematický model a následne na základe neho predpovede, ktoré si overíš ďalšími pozorovaniami. Matematika sa podľa mňa celkom neprávom zaraďuje k takým žvástologiám aké sa dajú nájsť pod filozofiou, keďže používa reálnu vedeckú metódu, oproti takej metafyzike (ktorá podľa mňa nie je ani veda, lebo používa pseudovedecké metódy).
Nie, žiadny výrok sa nedá dokázať inak než empiricky. Ale vieš, ono to nevadí, lebo to nejako patrí k predpokladom, keď ideš robiť vedu. Nemusíš dokazovať, že veda "to robí správne", keď máš dôkaz že veda funguje (Vieš koľko vedy sa muselo urobiť aby sme si tu my mohli písať?). To sa o takej teológii povedať nedá.
Bobala napísal: Ok stale nechapem ako to suvisi s determinizmom u cloveka a preco ho nevylucuje z hry o pravdu. + tu ti neskor dam otazku co bude suvisiet s tym videom. Len taky naznak ze, takze ty padom ze kebyze pozname vsetky pravidla a castice vo vesmire, tak budeme vediet co sa stalo v minulosti a buducnosti atd.. takze potom sme vsevediaca entita nie :) ?
Žiadny determinizmus u človeka. Iba determinizmus. A všimni si, že som to použil ako hypotézu, nie ako predpoklad.
Nijako to človeka nevylučuje z hry o pravdu. Z hry o pravdu tu vylučuje akurát takých blábolmanov ako autora toho článku čo si tu postoval už niekoľko krát. Neviem ti to už inak vysvetliť. Polož konkrétnu otázku.
Nie úplne. Je tam trochu viac podmienok, prečítaj si môj príspevok. Ale po splnení tých podmienok áno.
Na vševediacej entite nie je nič zlé (len vysoko nepravdepobné - minimálne pre nás v blízkom časovom horizonte), problémom je koexistencia vševediacej a všemohúcej entity.
Napísať odpoveď