Natlak na spolocne byvanie po 2 rokoch

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Natlak na spolocne byvanie po 2 rokoch

Príspevok od používateľa p4ra »

ropman napísal:Zle ja na tom to ze je to velky napor na psychiku, cloveku to zvazuje ruky a ovplyvnuje to jeho konanie v urcitych veciach. Zadlzit sa na 30 rokov nie je ziadna vyhra ani ziadny achievement.
V poriadku, tak potom mas par moznosti:

1. nekonecny podnajom = peniaze vyhodene do kanala
2. maminka a tatko maju, tak daju = velke stastie, ze si sa narodil do takej rodiny, ak zajtra budem moct aj ja, tak tiez svojim detom radsej kupim, ako by som im hovoril, nech si idu pre hypoteku
3. ostan v mama-hoteli = nikdy sa nenauc samostatnosti, sice nieco pridaj do rodinnej kasicky, aby sa nepovedalo, ale aspon mas stale navarene, vyzehlene, vyprate, ale co potom, ked si so zenskou v posteli chcete trosku zavrieskat, ved rodicia zapchaju usi
4. vyhraj lotto = vystarany zivot
5. rob xy rokov (poctivo), aby si zarobil na vlastne = dovtedy byvaj v podnajme alebo v mama-hoteli
6. chod vykradnut banku

Ja neviem, mas ine riesenie? Lebo ja, ako hypoteku ine riesenie nevidim. A inak to nie je napor na psychiku o nic vacsi, ako to, ze napr. v podnajme musis zaplatit alebo, ze musis zaplatit fakturu za mobil. Nezvazuje to ruky nijako. Chces odist? Das to do prenajmu, nech sa to splaca same. Chces sa toho zbavit nadobro? No tak to proste predas a vyplatis zvysok hypoteky a este ti aj ostane.

Pre teba to mozno ziadny achievement nie je, ale pre mna ano. Nikto na mna nemoze ukazat prstom, ze som dostal, ze mi na to niekto dal. Pre teba to mozno neznamena nic, ale pre mna to znamena vela. Ten pocit, ked pridem domov a mozem sa s kludom Anglicana, ked chcem s prepacenim do stredu izby vysrat a nikto mi nemoze povedat ani slovo, lebo je to MOJE, tak to je na nezaplatenie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

To riešenie najprv si na byt alebo dom zarobiť a potom si ho bez nutnosti hypotéky kúpiť, sa mi pozdáva. Tiež nie som zástanca úverov, ale pri kúpe nehnuteľnosti mi to dáva zmysel.

Pretože ako tu už bolo spomínané, pokiaľ nechceš bývať v Hornej Dolnej, ale vo väčšom meste, šetriť by si musel minimálne 20 rokov. A kde budeš bývať medzitým? Do 45-ky s rodičmi pod jednou strechou? Tak takáto predstava ma teda už veľmi neláka. To radšej pár tisíciek preplatiť banke ako žiť vyše polovicu života stále s rodičmi bez akejkoľvek samostatnosti.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Frankie napísal:Bindo, hoci chceš dokázať, že taký domáci život neznamená rozmaznaný fracek - si jediný, kto na miesto pohodovej diskusie ako všetci ostatní sa vyvyšuje, útočí a dupoce ako decko. nebudem nič citovať ani sa naťahovať, hlavne viac ako ČO hovoríš riešim AKO
A máš pocit, že tu kričím alebo podobne? Šak si len zacituj pokojne, kľudne ti vysvetlím každé moje stanovisko, o tom je predsa debata nie? :)

Mne je len trošku na grckanie z toho, že všetci čo ste "akože niečo dokázali" tu robíte zo seba bossov a neviem čo, pri tom ten barák ani neni tvoj... bude dakedy... raz... keď ho splatíš. Robíte z núdze cnosť... A nadávate na tých, ktorý majú možnosť zdokonaliť už nejaký základ. Stavím sa, že každý z vás by chcel pre svoje decko, aby malo aké také štartovacie podmienky a to, že ho nechám žiť vo svojom dome, kým sa nepostaví na vlastné si myslím, že je normálne, obzvlášť, keď mám veľký dom, nijako ma to neobmedzuje a mám z toho úžitok aj ja.

Ďalej nemá zmysel sa pre mňa o tom baviť, kto nepochopil doteraz, čo som tým chcel povedať, nepochopí nikdy.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Skor mi prijde ze ako boss sa tu snazis spravat ty..

Kludne si zi s rodicmi do 50tky kym si nasetris na byt alebo dom.. alebo kludne aj skor ked usetris na nejakych veciach.. to je tvoja volba.
Alebo nesetri na nic a zi dvoj-generacnom rodinnom dome s rodicmi, to je v dnesnej dobe naozaj prezitok.. ludia maju radi sukromie a nechcu zist s rodicmi v jednom dome to je fakt, hlavne co sa tyka vecernych aktivit pod perinou.. aj ked to je dost naprd aj v byte kde sa o vsetok zazitok delis aj so susedmi.

PS: Komu sa nechce kupovat byt a zit v meste tak preco nevziat hypo a zakupit alebo este lepsie - postavit si dom niekde na dedine nie daleko od mesta.. :)

Pre vacsinu Slovakov - aj lepsie zarabajucich je zial nerealne nebrat hypoteku a setrit a v rozumnej dobe si nasetrit na byvanie.. hypoteka je casto jedina moznost (ak niekto nevyhra alebo nezdedi..)
Co sa tyka podnajmu/prenajmu z dlhodobeho hladiska to je podla mna najhorsia moznost tam totiz doslova vyhadzujes peniaze von oknom.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

bindo011 napísal:Mne je len trošku na grckanie z toho, že všetci čo ste "akože niečo dokázali" tu robíte zo seba bossov a neviem čo, pri tom ten barák ani neni tvoj... bude dakedy... raz... keď ho splatíš.
Nikto tu zo seba bossa nerobi. Ale ten byt je MOJ. JA som majitelom bytu, a mozem si s nim robit doslova, co chcem. Banka ma len v pripade nesplacania predkupne pravo, resp. narok na ten byt. Do momentu kym platis je TVOJ. Tak nekecaj, prosim ta.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

bindo - keby mal OP 22 rokov ako ty tak je situacia ina - ty ked budes mat 29 tiez budes mentalne niekde uplne inde ako si teraz a potom by si uz pisal ine veci
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Nuz co dodat. Bindo moze byt na seba patricne hrdy a my sa mozeme ist hanbit do kuta, ze mu nesiaham(e) ani po clenky.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

je to pohodlnosti. ked sa niekto boji vystupit zo zony konfortu mama hotelu alebo podnajmu a skusit nieco na vlastnu past tak je to jeho vec.
pravdou je, ze ak kupujes nehnutelnost s tym, ze tam potom budu zit aj tvoje deti je dnes uz uplna hlupost. len mizive percento ostava byvat v dospelosti s rodicmi a su to prave ti, ktorych som spominal v prvej vete.
setrit na kupu nehnutelnosti je v slovenskych podmienkach priam nemyslitelne. neviem si predstavit ako by niekto hoc aj z 2 tisicoveho platu nasetril na kupu 100tisicovej nehnutelnosti. A kolko penazi popri tom vyleje do kanala za podnajom
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

bindo011 napísal:
Tak myslím, že si si sám odpovedal :) . Presne tak, tlačím do vankúša, nebudem podporovať systém, banky ani nikoho, kto má zámer dostať € z môjho vačku do svojho, bez toho, aby mi poskytol adekvátnu protislužbu. Nebavíme sa o rodine, priateľoch, záľubách... Nie som žiadny troškár a peniaze si viem užiť. Tak isto si rád priplatím za kvalitné veci.

Ja som tu ale písal o tom, že vy tu prezentujete názor, že každý, kto využíva možnosť bývať s rodičmi je pijavica, chápeš? Pre istotu si predošlú vetu ešte raz prečítaj a až potom pokračuj ďalej v čítaní... :wink: . Je to hlúposť, pretože každý normálny mladý chlap (a aby sme boli v obraze ja mám 22) sa potrebuje nejako odraziť do života a zviazať sa takto skoro hypotékou mi príde úplný nezmysel. Kam sa ponáhľať? Načo? Skrátka z môjho pohľadu je to úplný nezmysel a vyhadzovanie peňazí a nervov do vzduchu. Takto zveľaďujem dom, v ktorom bývam s rodičmi, prispievam na domácnosť, starám sa a šetrím...

Áno, do budúcna plánujem vlastné, ale chcem ísť cestou, že najprv prachy získam a potom miniem... Nie miniem a potom budem získavať :P .

Ano, a o nejaky cas si najdes frajerku, potom budete 30 rokov byvat kazdy u svojich rodicov, a ked budete mat 60, slavnostne vyberies z banky uspory a kupis dom aby ste sa mohli donho nastahovat.

Akoze ja nehovorim, tiez si myslim, ze odist z rodicovskeho domu (nie bytu, resp. aspon nie nie velkeho bytu) len preto zeby mohol clovek povedat "som odisiel" je kktina - ale za predpokladu ze si chces skor ci neskor zalozit vlastnu rodinu, tak inak nez odstahovanim sa to nejde. Prinajmensom dvojgeneracny dom.
Alebo si myslis nieco ine? Rodicia aj so svojimi vsetkymi detmi, ich partnermi a ich detmi budu pekne zit na jednej kope, kym deti nenasetria na vlastny dom?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Ak nie si o tom vnutorne presvedceny nerob to, nebudes stastny, budu vznikat hadky, rast napatie a nakoniec z toho bude rozchod. Je tu vsak otazka, ci ti ide len o to pohodlie alebo si nevies, nechces predstavit spolocne byvanie s priatelkou? Pohodlie je totiz velmi slaba vyhovorka - mas 29, treba v zivote skusit aj nieco ine aj za cenu, ze to nebude az take pohodlne, bude to mat aj pozitivne stranky - budete mat nieco spolocne, nieco, co budete moct budovat, vlastnit, spolocne hospodarit. Ak sa ona chce s Tebou osamostatnit, tak v Tebe vidi potencialneho partnera deti a zial, my zeny, sme v tomto smere velmi rychle, moze sa stat, ze si najde ineho, ktory uz v tvojom veku min. 4 roky byva sam a nie v Mamahoteli, takze by som vsetko vyhody a nevyhody zvazila a prediskutovala to....
macko8
Novice
Novice

Príspevok od používateľa macko8 »

Dakujem za nazort a vidim, ze sa tu rozbehla poriadne divoka diskusia. Prosim vas, nehadajte sa, nesnazte si presadit svoj nazor, vsetci z vas maju kusok pravdy. Nerad by som, ak by to tu preslo do osobnych urazok alebo urazok na rodinu. Tema nie je ani o tom, ze ci prenajom, hypoteka alebo vykradnut banku. Kazdemu zmyslajucemu cloveku je jasne, ze na zaciatok je lepsie skuskt prenajom a potom, ak to bude rok fungovat, tak kupit vlastny byt. Prenajom z dlhodobeho hladiska je nezmyselny, pretoze ak splacam svoje a aj sa nieco stane, tak stale viem byt prenajat, bude sa splacat a ja pojdem inde, mozno aj spat k rodicom. Ci uz mam nieco nasetrene, nieco pozicaju rodicia, aj tak tam ostane forma hypoteky, len na nizsiu sumu. Preto by som bol rad, ak by sa diskusia na temu prenajom verzus hypoteka verzus vykradnutie banky verzus vyhra na zreboch skoncila. Dakujem.

Dnes som o tom zase premyslal, rozpraval som sa o tom aj s kamaratom, ktory bol v podobnej situacii ako ja, ale je tak 2x horsie na tom financne a jeho priatelka bola na tom este horsie, pretoze mala dake dlhy z minulosti. Nakoniec do toho prenajnu isli a su tam asi dva roky, aj ked nechapem, ze preco uz neriesi hypoteku, ale je to jeho vec. On sam videl na mne, ze nie som rozhodnuty a zhodol sa s vacsinou z vas, ze by som to mal skusit a ist do prenajmu. Tiez povedal, ze skusit to na zaciatok, ze uvidime, v najhorsom sa rozideme a ja pojdem domov, ze nebudem prvy ani posledny. Rozpravali sme sa aj o bytoch, skor sa priklanam k nezariadenemu bytu v novostavbe alebo niecomu zrekonstruovanemu v zateplenej bytovke, tiez nezariadeny. Keby bol zariadeny, tak nevadi, je to plus. Pozeral som tak zbezne informacie o bytoch, ceny vybavenia. Ked si vezmem, ze treba mensiu chladnicku s mraznickou, mikrovlnku, kuchynsky stol so stolickami, gauc, stolik, nejaku komodu, asi aj televizor, do spalne komodu so skrinou, postel, nocny stolik, lampu, pracku, na chodbu nieco na topanky a vesiak, tak som to spocital a taky priemer je okolo 2000 eur. Uvazoval som s latkovym gaucom, pri kozenom je to daleko viac. Viem si to predstavit aj bez pracky, to je hned 200 az 300 eur dole, viem si vyprat aj doma, aj tak mame dve pracky, pripadne by som si tu starsiu vzal.

Su to len take uvahy, cena vybavenia bola pocitana prvotna, standardne ceny. Za kvalitnejsie veci by trebalo priplatit, urcite by som radsej doplatil ale v pripade gauca a postele, pretoze to povazujen za dve dolezite veci, najma tu postel.

S priatelkou som sa o tom este nerozpraval, neboli sme spolu, nevolali a ani nepisali. Chcem si to najskor sam prejst v hlave a zhodnotit, az potom jej to poviem.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Tak novostavba alebo zateplene/zrekonstruovane urcite. Ja som pred tym byvala v zariadenom byte a nebolo to ono - nevies, kto tam pred tym sedel, byval, spal - je to taky divny pocit. Aj ked na zaciatok odpadli vsetky financie okolo zariadovania. Druhykrat som sa stahovala do bytu so vstavanou kuchynou, to bolo tiez fajn - bolo treba postel, gauc, pracku a nejake tie skrine. Ale uvidis, zariadovanie je super vec - to ta este bude (aj priatelku bavit, vyberat :) ). Inak este jedna otazka - vedia o tom rodicia, ako to vidia, podporuju alebo kritizuju toto rozhodnutie?
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

Naco potom zakladas temu a pytas sa, ked odpovede vies aj sam.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

macko8: tak vidal si sa spravnym smerom, dufam, ze to dotiahnes do konca :) pracka, chladnicka..to vsetko staci na zaciatok stare, ked vam to ude klapat, tak kupite nove.

inac trocha nechapem, preco sa striafate do binda(ta poznamka o tom, ze sa tvari ako boss..seriozne?..), vsak on mu neradi nech zostane doma, len haji dvojgeneracne byvanie, pretoze sa tu na to divate jednou optikou, jak keby to mohlo byt len na styl malej izbietky s chlapom v trenkach, prdy od piva, futbal v televizore a cez zle zatvorene dvere tlaciaca sa vona maminho parikasu :lol: ono a ked to uz nie je take caste, tak take byvanie fungovat moze a volat to mama hotel moze byt pre tych ludi urazlive, pretoze sa hlavne s pribudajucim vekom rodicom namakaju ovela viac ako keby boli samostatni. vam taky styl byvania nevyhovuje, mne taktiez nie, poznam ludi ktorym ano, netreba sudit. hovorilo sa tu o tom ake je super byt v tom "svojom", ludia ktori ostanu zit doma maju ekvivalent v tom, ze si prerobia svoju cast ako im vyhovuje a spravia si z toho svoj domov podla svojej chuti, nemyslim, ze su o take veci ukrateni.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Neviem ci by sa mi pacilo, ak by na mna baba tak tlacila.

Ale.

Fakt 29 rokov je uz dost.

Ja som sa odstahoval prakticky okamzite, ako som skoncil vysku a zacal zarabat, lebo jednoducho byt s rodicmi v malom byte zavrety...proste uz som citil, ze to nie je ono. To som mal 26 rokov. A nemenil by som. Jednoducho to vlastne byvanie/podnajom je uplne o niecom inom. Uz mi fakt liezlo na nervy, ked mi nieco povedali rodicia, aby som spravil...ved kua, mal som uz 26, titul, pracu, ja nebudem este doma pocuvat nejake sproste reci, typu toto urob, alebo hento.
Presne ako napisal Para. Ked som vo vlastnom, tak po praci pridem domov, mozem sa aj vysrat do stredu obyvacky a nechat to tam tri dni a upratat az ked sa mi bude chciet.
Cize jednoznacne odporucam odstahovat sa od rodicov co najskor, ked na to samozrejme mas. Ci uz s tou babou, alebo bez nej, sam.

A zas co pisete niektori o tom setreni, tak je rozdiel, ci setri niekto na byt v Trencine (kamoska kupovala novostavbu pred rokom, 2 izbovy, 50 000 eur), v Bratislave (Petrzalka, stary 3 izbak, 100 000 eur), alebo v Michalovciach (spoluziak, 3 izbovy, 30 000 :lol: ).
Vy asi uvazujete v intenciach Bratislavy. To sa samozrejme z vyplaty pocas byvania u rodicov nasetrit velmi neda.
Ale mimo BA, v niektorych horsich regionoch (napr. tie Michalovce), tak tam sa uplne v pohode da byvat u rodicov chvilu po skole, nasetrit si, a kupit si ten byt za fullku aj bez hypoteky. Alebo s nejakou uplne ze nizkou. Lebo tie ceny su niekde uplne inde.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Frco: a teraz si spočítaj bežný plat v regiónoch a koľko z toho môžeš ušetriť... No poviem to asi tak že lepšie sa šetrí z tisícky v čistom na sto tisíc než z piatich stoviek hoc na tých 30 tisíc
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

Určite chod do toho. Ved v podstate nemáš čo stratiť. Ak to nebude fungovať, vrátiš sa k rodičom do domu. Ak to fungovať bude, mozte šetriť na nejaky domček a časom sa prestahujete do domu.
A to, že na teba tlači, to si nevšímaj. Normálne sa porozprávajte, a keď jej povieš, že budete hľadať spolu podnajom, ale v kľude, nech sa neponáhľa a netlačí na teba, urcite bude spokojná a pochopí to.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja som si toto presne zazil, ja som mal doma pohodu tiez, ale nenavidim ked niekto musi nieco robit "za mna", rad sa o seba postaram sam.
Prvy krat som byval s frajerkou v 19.r, po roku to proste neklapalo, vratil som sa dom, do roka prisla druha, rok sme to tahali na dialku, potom sme sa spolocne prestahovali do podnajmu - nazvyme to skuska, uz druhy rok je to ok a pomaly riesime vlastne byvanie.
Nehovorim ze to tak musi niekto robit, takto to proste vyhovovalo mne.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

Tvoju frajerku uplne chapem. Zmena je zivot, takze neries nostalgicky, kde si zil poslednych 29 rokov, ale ries buducnost a podla toho sa zariad.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Ja som sa od rodicov "odstahoval" ked som nastupil na SS, bol to sice intrak, na vikendy som bol doma, ale bol to taky prvy krok na osamostatnenie, naucil som sa sam varit, naucil som si sam managovat cas...intrak mi dal velky zaklad co sa tyka sebarozvoja, osamostatnenia... pocas resp. ku koncu SS som sa dal dokopy s mojou terajsou priatelkou, s ktorou som to vyse roka tahal na dialku (vikendy spolu, letne prazdniny spolu) teraz mame obaja 21 a uz vyse roka byvame spolu v podnajme 200 km od nasho povodneho bydliska (sme spolu za chvilu 2 a 3/4 roka), niekomu by sa to zdalo unahlene, resp. rychle, ale ukazte mi knizku kde je napisane kedy je ten spravny cas na odchod od rodicov, ked to obaja proste citia, lebo nedelne lucenia boli fakt hlavne po letnych prazdninach coraz tazsie a tazsie, tak je to spravne, zaciatky boli tazke, tym si prejde kazdy, ale urcite si neviem predstavit ze by som sa mal vratit niekam domov do "mamahotelu". Mam tiez kamarata, ktory uz roky pracuje, na slovaka ma slusny plat, ale furt byva s rodicmi a to dokonca mal dlhorocne vztah a byvali v jeho izbe :D Je to fakt individualne, mozno si to neuvedomujes a rodicia by ta uz davno chceli z domu, no len ti to nechcu povedat... Ja vzdy ked som doma, vzdy rad pomozem a to som sa prestahoval z domu so zahradou a vsetkym do 1i bytu a po pravde, byt mi vyhovuje trosku viacej, rozhodne nevylucujem do buducna prestahovanie sa do dakeho bungalova so zahradkou, kazdopadne to je este daleko, najprv musim dostudovat ;-) drzim palce, snad vam to vyjde
Napísať odpoveď