Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Nie, toto z toho vyplýva.
Nieje na zemi nápis stopRad8) napísal:max. 150€
Ak máš na hranici križovatky čiaru a nápis STOP, musíš zastaviť vždy.
Ak máš iba čiaru označujúcu hranicu križovatky, vtedy nastáva situácia buď:
-"už som stál a mal som rozhľad"
...alebo:
-zastavíš na čiare.
Kde nie je rozhľad sa posunieš, alebo pozrieš do zrkadla na križovatke.
Je tam klasická značka STOP a čiara ohraničujúca hranicu križovatky
Zákon 8/2009 Z.z.
§ 2
Vymedzenie základných pojmov
e) hranicou križovatky miesto vyznačené vodorovnou dopravnou značkou "Priečna súvislá čiara", "Priečna súvislá čiara so symbolom Daj prednosť v jazde!" alebo "Priečna súvislá čiara s nápisom STOP"; kde takáto vodorovná dopravná značka nie je, hranicu križovatky tvorí kolmica na os vozovky v mieste, kde sa pre križovatku začína zakrivenie vozovky,
STOPka sama o sebe hovori ze mas zastat na hranici krizovatky. Podla zakona je hranicou krizovatky - vid vyssie. Takze ak tam je vyznacena hranica, musis zastat na nej, nakolko urcuje miesto z kt. je patricny rozhlad. Ak tam nie je, musis mat patricny rozhlad, a ten mozes mat aj ked nestojis na STOPke ako prvy v poradi.
§ 2
Vymedzenie základných pojmov
e) hranicou križovatky miesto vyznačené vodorovnou dopravnou značkou "Priečna súvislá čiara", "Priečna súvislá čiara so symbolom Daj prednosť v jazde!" alebo "Priečna súvislá čiara s nápisom STOP"; kde takáto vodorovná dopravná značka nie je, hranicu križovatky tvorí kolmica na os vozovky v mieste, kde sa pre križovatku začína zakrivenie vozovky,
STOPka sama o sebe hovori ze mas zastat na hranici krizovatky. Podla zakona je hranicou krizovatky - vid vyssie. Takze ak tam je vyznacena hranica, musis zastat na nej, nakolko urcuje miesto z kt. je patricny rozhlad. Ak tam nie je, musis mat patricny rozhlad, a ten mozes mat aj ked nestojis na STOPke ako prvy v poradi.
Poznam cestu na ktorej je ciara na ceste, za nou je prechod a je tam este aj stopka. Ak zastanes na tej ciare, tak nic nevidis, pretoze stoji ako keby tretie auto v poradi kvoli tomi, ze ta ciara je este pred prechodom a zlava nic nevidis kvoli velkej budove.
A logicky z toho vyplyva ,ze hranica krizovatky nie je dogma. Ak mam vyhlad 2 m pred nou alebo az 1 za nou a uvediem vozidlo do stavu kedy sa nehybe tak ma nemoze za to nik pokutovat. Vzdy si to oddovodnim slovnym spojenim " nalezity rozhlad"
Ja zasadne stojim na mieste odkial poriadne vidim a vzdy len ked som prve vozidlo. Ale kto vie ako by sa k tomu postavili policajti.
To isté robím aj ja. Napríklad na svetelných križovatkách, keď vypnú semafory. Je tam čiara, za čiarou prechod pre chodcov. Keď zastaneš na čiare, tak v niektorých prípadoch je ten rozhľad minimálny.
Pokial nikoho neobmedzis a neohrozis... Aj tu plati, mat nalezity rozhlad. Niektore krizovatky navrhoval asi retard.
Pokial sa riadis semaforom tak rozhlad v 99% je zbytocny. Pri vypnutych semaforoch vsak situacia moze a bude ina...
Pokial sa riadis semaforom tak rozhlad v 99% je zbytocny. Pri vypnutych semaforoch vsak situacia moze a bude ina...
Viete mi niekto najst vyhlasku, v ktora hovori o tom, ze treba zastavit na osi/hranici krizovatky?
Pozeram obrazok co dal Hegy, zaujal ma bod 5. Pise sa tam, ze vodic vchadzajuci so kruhoveho objadu ma prednost. Na Slovensku su kruhace oznacene znackami, ale aj neoznacene. Oznacene maju pred kruhacom prednost, tam je vec jasna. Neoznacene su tiez, prave toho sa tyka ten piaty bod. Cize ked som v kruhaci, tak davam prednost tomu co do neho vchadza, teda da sa povedat, ze pravidlo pravej ruky? Lebo na Slovensku som sa s tym nestretol, tu ma prednost ten v kruhaci a podla toho co dal Hegy, tak to ma byt opacne. V Taliansku to funguje tak, ze ten v kruhaci dava prednost tomu co prichadza
Bud rad. Pretoze tomuto narodu ked nedas cedulu tak o tom ,ze prednost ma na neoznacenej krizovatke vozidlo prichadzajuce z prava nevie.
Staci ist na ktorekolvek parkovisko pred nasimi hyper store.
Tu si vacsina asi mysli,ze prednost ma kazdy kto nevychadza z boxov a ide po spojnici medzi nimi.
Cize pre 90% tohoto naroda na parkoviskach neexistuju neoznacene krizovatky a pravidlo pravej ruky platiace v nich.
Potom sa divia ak im dakto da prednost alebo im dakto ukaze,ze im prinajlepsom sibe.
A ano na neoznacenom kruhaci ma prednost vozidlo vchadzajuce do kruhoveho objazdu a vozidlo iduce v nom je povinne tomuto dat prednost. Preto su kruhace znacene zvislym dopravnym znacenim.
Ak by v nich platilo pravidlo pravej ruky tak by rozhodne nenapomahali plynulosti cestnej premavky.
Staci ist na ktorekolvek parkovisko pred nasimi hyper store.
Tu si vacsina asi mysli,ze prednost ma kazdy kto nevychadza z boxov a ide po spojnici medzi nimi.
Cize pre 90% tohoto naroda na parkoviskach neexistuju neoznacene krizovatky a pravidlo pravej ruky platiace v nich.
Potom sa divia ak im dakto da prednost alebo im dakto ukaze,ze im prinajlepsom sibe.
A ano na neoznacenom kruhaci ma prednost vozidlo vchadzajuce do kruhoveho objazdu a vozidlo iduce v nom je povinne tomuto dat prednost. Preto su kruhace znacene zvislym dopravnym znacenim.
Ak by v nich platilo pravidlo pravej ruky tak by rozhodne nenapomahali plynulosti cestnej premavky.
V Nitre na tom velkom kruhaci pri tescu to tak svojho casu bolo, ze ten vo vnutri pustal.
Co sa tyka hypermarketov, tak pri mnohych je dokonca tabula zona s prednostou sprava. Ludia na to seru, este na teba zatrubi a poklepe si po cele, ked sa mu tam zaradis sprava.
Inak to zastavenie na stopke na stop ciare a potom este aj na mieste, odkial mas rozhlad je proceduralny nezmysel, ktory treba ignorovat. Staci zastavit tam, kde mas rozhlad.
Co sa tyka hypermarketov, tak pri mnohych je dokonca tabula zona s prednostou sprava. Ludia na to seru, este na teba zatrubi a poklepe si po cele, ked sa mu tam zaradis sprava.
Inak to zastavenie na stopke na stop ciare a potom este aj na mieste, odkial mas rozhlad je proceduralny nezmysel, ktory treba ignorovat. Staci zastavit tam, kde mas rozhlad.
Pozor toto stale plati. Ak sa nemylim tak prave tuto krizovatku sme pri testoch u zamestnavatela mali ako priklad. Pretoze vela vodicov tam nedava prednost vo vnutri kruhacu a vznikaju tam casto kolizne situacie. Cize stale plati ,ze vozidlo vo vonkajsom kruhu ma prednost a vodic jazdiaci vo vnútornom kruhu sa musi spravat tak aby neohrozil a neobmedzil vodica idúceho po jeho pravej strane teda "vonkajsim kruhacom".Frikso napísal:V Nitre na tom velkom kruhaci pri tescu to tak svojho casu bolo, ze ten vo vnutri pustal.
V kruháči (na začiatku) vždy ideš doprava takže prednosť dáva ten čo sa už nachádza v kruhovom objazde tomu čo prichádza.Vlastne je to pravidlo pravej ruky ..v prípade že nieje značkou ustanovené inakheker napísal:Cize ked som v kruhaci, tak davam prednost tomu co do neho vchadza, teda da sa povedat, ze pravidlo pravej ruky?
V Lučenci je taký kruháč pri vlakovej stanici a 90% ľudí to ignoruje
Nemyslel som vztah medzi pruhmi vo vnutri kruhacu, ale vztah medzi tymi vo vo vnutri kruhacu a tymi, co vchadzaju dnu. Si odtial? Ako to tam je teraz?farnell napísal: Pozor toto stale plati. Ak sa nemylim tak prave tuto krizovatku sme pri testoch u zamestnavatela mali ako priklad. Pretoze vela vodicov tam nedava prednost vo vnutri kruhacu a vznikaju tam casto kolizne situacie. Cize stale plati ,ze vozidlo vo vonkajsom kruhu ma prednost a vodic jazdiaci vo vnútornom kruhu sa musi spravat tak aby neohrozil a neobmedzil vodica idúceho po jeho pravej strane teda "vonkajsim kruhacom".
Tak to muselo byt hrozne davno a myslim ,ze sa to nezmenilo pretoze Google maps a streetview je z 2014 roku.
https://www.google.sk/maps/@48.3108644, ... !1e1?hl=sk
Nie nebyvam a nechodim tam casto no nemam problem to zistit ako to tam je teraz.
A ano pochopil som to zle.
https://www.google.sk/maps/@48.3108644, ... !1e1?hl=sk
Nie nebyvam a nechodim tam casto no nemam problem to zistit ako to tam je teraz.
A ano pochopil som to zle.
Ahojte, riesili sme s kamaratmi semafory, a podla mna trepal blbosti, ale tak zas to hovoril tak presvedcivo, tak netvrdim ze som neomylny. Ak mam zeleny kruh, mozem ist vsade, ale musim davat prednost pri odbocovani, rovnako prednost aj chodcom. Ak svieti zelena sipka a zaroven cerveny kruh, ide o doplnkove znacenie, a mozem pokracovat v smere akom svieti sipka s tym, ze znova musim davat prednost ostatnym vozidlam a chodcom. Ak by svietila len zelena sipka bez cervenej, popripade zelena sipka v opacnom rohu krizovatky, vtedy by som mal mat zaistene, ze prednost davat nemusim nikomu. Je to tak, alebo sa v niecom mylim? Dakujem.
áno, takto nejak by to malo byť...
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
zelena sipka v normalnom semafore, nemusis davat prednost nikomu. V protilahlom smere si nie som isty.
Ta v protilahlom ti ukazuje, že autá oproti stoja a ty môžeš ísť