Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:"Ved ono to su synonyma. Je to to iste. Ak niekto neveri v boha je to ateista." - ty ale stale hovoris o viere v jeho existenciu ... ja hovorim o viere v boha ako o vstahu s nim(ako je chapany v cirkvi a v nabozenstve...) ... cize ateista neveri v existenciu v boha ... neveriaci clovek je clovek ktory nema vieru ... to ze nema vieru moze vychadzat z toho ze neveri v jeho existenciu (ateista) alebo z toho ze nema z bohom vstah (vieru) neveri v boha ako najvysie a jedine dobro .... pripadne nechce zivot podriadit jeho voli ...
Ked je to cirkevna definicia, tak sem na nu daj link.
strapaty napísal:"To je vtip? Veriaci nemaju ziadne problemi? ja mam presne opacny pocit."- maju ale docasnost a malichernost problemov znizuje ich zavaznost ... clovek ktory nelipne uz na svojom zivote konforte a svetskych veciach tak pre neho svetske poblemi nie su skutocnymi problemami .. lebo sa snazia na to pozerat ocami boha... MT 6, 21 Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.... Mt 6, 24 Nikto nemôže slúžiť dvom pánom. Buď jedného bude nenávidieť a druhého milovať, alebo k jednému bude lipnúť a druhým pohŕdať. Nemôžete slúžiť Bohu i mamone Alt. bohatstvu, majetku. 26 Pozrite sa na nebeské vtáky: nesejú, nežnú, nezhromažďujú obilie do sýpok, a váš nebeský Otec ich živí. Či vy nie ste oveľa viac ako ony? 27 A kto z vás si môže svojou ustarostenosťou predĺžiť život čo len o jediný lakeť?
No neviem ci zomieranie vlatnych deti od hladu je malichernost. A ci je lepsie ich nakrmit alebo sa s nimi modlit (tvoj dalsi text).
Mne prave pride toto chore, to ze deti zomieraju je OK, ale to ze nie su indoktrinovane to je uz zlo? Kde je ta tvoja moralka teraz?

A pri tych citaciach si uvedomujes, ze musis zit v realnom svete, ktory je z nejakeho materalu? Preco potom Cirkvi tak zalezi na majetku?
strapaty napísal:"Ak ma pravo boh, ma pravo aj rodic. Je dokazane, ze bez rodicov by to dieta nikdy nemalo sancu sa narodit. Ale nie je ziaden dokaz o vplyve boha na narodenie dietata."- toto je presne to chore a namyslene vnimanie sveta proti ktoremu bojouju vsetci ludia ktory su za zivot... proti nazorom ktory nerespektuju prirodzeny poriadok veci ... a vrazda prirodzena nie je ... co smrt samotna ano
Co takto rozmyslat o chorom uvazovani pri umierajucich detoch?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

harison uz som to tu daval aspon 10x ... staci si otvorit katechizmus napr RKC kanon 150 " Viera je predovšetkým osobným primknutím sa človeka k Bohu; súčasne a neoddeliteľne je slobodným súhlasom s celou pravdou, ktorú Boh zjavil. Keďže kresťanská viera je osobným primknutím sa k Bohu a súhlasom s pravdou, ktorú zjavil, líši sa od viery v človeka. Je dobré a správne úplne dôverovať Bohu a bezvýhradne veriť tomu, čo povedal. Bolo by však márne a pomýlené vložiť takúto vieru do nejakého tvora."

http://www.katechizmus.sk/?action=getp& ... string=150

"Mne prave pride toto chore, to ze deti zomieraju je OK" ale to vobec nie je OK ... ale to ze clovek spravi maximum co moze neznamena ze zakonite musi vyriesit problem.. ja len tvrdim ze je pre veriaceho ovela dolezitejsie aby zil v pritomnosti boha ci uz na zemi alebo po smrti ako samotne lipnutie na zivote.... "Mt 10, 28 Nebojte sa tých, čo zabíjajú telo, ale dušu nemôžu zabiť. Bojte sa skôr toho, kto môže aj dušu aj telo zahubiť v pekle."

cirkev to su ludia ...nemam pocit ze im nejak extra zalezi na majetku ... a ak narazas na cirkevnych hodnostarov tak majetok im je len na tarchu na ich ceste k spaseniu ... lebo budu zodpovedny za kazdy cent ci bol spravne vydani ... fami o cirkevnom majetku sa uspesne siria dalej ale skutocnost si nik neoveri ako si neoveri ani nakladanie s majetkom ani to ze vacsinou majetku cirkev nemoze ani nijak hybat len sa on starat lebo je to majetok hraneni zakonmi a historikmi .. a peniaze z prenajmou pody sa nehromadia na zahranicnych uctoch ale sa nimi pomaha veriacim a nudznym ...ale kedze si mimo cirkvi tak to nemozes ani vediet...

"Co takto rozmyslat o chorom uvazovani pri umierajucich detoch?" cely zivot je umieranie od kedy sme sa narodili ... ... ak niekomu umiera dieta ma umierat dostojne a rodicia ho maju vyprevadzat na jeho ceste dostojne az dokonca ... to ze niekto umiera nie je koniec zivota je to zivot sam... ummieranie a smrt dietata je pre kazdeho rodica velmi tazkou skuskou .... ale ak ju clovek zvladne je pre neho obrovskym prinosom a obohatenim ..

moj najstarsi syn je postihnuty ...a stretavame sa s rodicmi s tiez inak obdarovanymi detmi ... umrtnost je dost vysoka pri takychto detoch takze sa to stava dost casto... nasa viera v boha a v posmrtny zivot nas posilnuje .... totiz tieto detineamju hriechy ako bezny ludia su uz za zivota svety(ziju s bohom..) lebo hriech sa da spachat len dobrovolne a vedome .. co oni velakrat nie su schopni.. cize ako ludia a rodicia smutime a sucitime spolu...ale ako krestania sa radujeme ze dieta je uz v bozej naruci kde mu nic nechyba .... je to ako ked dieta odyde z domu za lepsim a vies ze uz sa nikdy nevrati ale je on dobre postarane ... to co v tebe chce aby ostalo naveky pri tebe je tvoj egoizmus... ale kazdy rodic chce pre dieta to najlepsie ... a pre veriaceho rodica je to zivot s bohom ...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:vychadzam z definicie viery ako ju definuje katolicka cirkev a katolicke nabozenstvo .. veriaci clovek je potom clovke ktory ma podla tejto definicie vieru .. neveriaci je taky clovek ktory nema podla tejto definicie vieru (je totiz viac moznosti bud neveri v samotnu existenciu v boha(ateista)... alebo nema vieru v boha- vstah s nim ) nechapem co je strasne tak nepochopitelne na tomto....
Uz to tu bolo pisane, neveriaci=ateista, len pre krestanov to su dve odlisne slova. Nakolko nie vsade su krestania, tak vseobecne plati skor definicia ktoru som napisal ja. Co je na tom take nepochopitelne?
strapaty napísal:samozrejme ze to je kriticka situacia ...ale nie tragicka ci dramaticka ... pre veriaceho je ovela horsie ak jeho dieta neveri v boha a zije hriesnym zivotom ... lebo lebo hladom bude trpiet max niekolko rokov ale rhiechom bude trpiet vecne ... nehovoriac o tom ze clovek moze menit len veci ktore moze(ktore su v jeho silach ) ak je v jeho silach postarat sa o deti tak sa o ne postara ak nie tak sa nepostara...
Uz by som fakt rad vedel, kde na taketo dristy chodis? Snazis sa tu moralizovat a napok z teba vylezie nieco, co si zjavne vymyslal pri rannej stolici.
strapaty napísal: toto je presne to chore a namyslene vnimanie sveta proti ktoremu bojouju vsetci ludia ktory su za zivot... proti nazorom ktory nerespektuju prirodzeny poriadok veci ... a vrazda prirodzena nie je ... co smrt samotna ano
Podla toho co si napisal je tento argument logicky, ale tvarme sa, ze nie. Som presvedceny, ze vrazda je rovnako prirodzena ako smrt. Preco? Nuz, preto, ze sme ludia a histori nam dokazuje, ze pre ludi je prirodzene sa zabijat. Ak neveris, tak si pohladaj statistiku kolko ludi zomrie prirodzenym sposobom, kolko pri nehodach a kolko ludi je "zavrazdenych". Pokial sa budu hodnoty pri 1. a 3. podmienke zasadne lisit v tvoj prospech, tak uznam, ze vrazda nie je prirodzena.
Inak chore sa mi skor zda, ze ludia ako ty musia do vsetkeho zasahovat, o vsetkom rozhodovat.
strapaty napísal:pri zabijani deti sa argumentuje tym ze to este nie su ludia lebo nemaju napriklad uplne viviynutu nervovu sustavu bodka... (12 tyzden prenatalneho vyvoja) a zrazu za inych okolnosti uz nevadi ze je nervovy system vyvinuty... !!??
Zrazu to vadi, pretoze nervovy system ukazuje, ze dieta nebude zdrave. Ty si to mozno neuvedomujes, ale minimalne percento takych deti moze prezit plnohodnotny zivot. Je pekne, ze niektory rodicia sa o taketo dieta chcu postarat/staraju sa, ale ked vidim pomaly 60 matku bez manzela, ktora sa stara o vyse 30 rocnu dceru, ktora je na nej uplne zavisla, tak si nechcem predstavit, co bude ked jej matka zomrie. Polovicu zivot prezije mozno "stastna", no kedze nedokaze vnimat co sa okolo nej deje tak o tom mam iste pochybnosti. takto si bude vecna dusa v klude zit dalej, bez toho aby musela nezmyselne trpiet :wink:
strapaty napísal:ale neexistuej ze v rovnako zastavanych obciach s romnakou kvalitou vozoviek niesu rozne rychlosti len preto ze starosta je blondak... a t
Takze postihnute dieta porovnavas so zdravym? Uzasny priklad. Skus na na tu kvalitu vozovky a zastavanost pozriet ako na zdravie dietata.
strapaty napísal: maju ale docasnost a malichernost problemov znizuje ich zavaznost ... clovek ktory nelipne uz na svojom zivote konforte a svetskych veciach tak pre neho svetske poblemi nie su skutocnymi problemami .. lebo sa snazia na to pozerat ocami boha
Preto ma cirkev take majetky a bohatstvo...
strapaty napísal: http://www.katechizmus.sk/?action=getp& ... string=150
Toto je nejaka vseobecna definicia? :lol: :lol: :lol:
strapaty napísal:cirkev to su ludia ...nemam pocit ze im nejak extra zalezi na majetku
Tak potom je vo vasich rukach, aby ste presadili pomoc ludom, ktori to potrebuju za cirkevny majetok. Ale na nieco taketo uz pochod ani referendum organizovat nebudete, vsak?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

naco by sa tam organizoval pochod ked sa tie peniaze su spravne prerozdelovane
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:naco by sa tam organizoval pochod ked sa tie peniaze su spravne prerozdelovane
To fakt? Pozri sa co vlastni cirkev a povedz, ze je spravne rozpravat o tom ako treba pomahat a zaroven tak lipnut na materialnych bohatsvach ktore cirkev ma.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:"Mne prave pride toto chore, to ze deti zomieraju je OK" ale to vobec nie je OK ... ale to ze clovek spravi maximum co moze neznamena ze zakonite musi vyriesit problem.. ja len tvrdim ze je pre veriaceho ovela dolezitejsie aby zil v pritomnosti boha ci uz na zemi alebo po smrti ako samotne lipnutie na zivote.... "Mt 10, 28 Nebojte sa tých, čo zabíjajú telo, ale dušu nemôžu zabiť. Bojte sa skôr toho, kto môže aj dušu aj telo zahubiť v pekle."
nehovorim o tom co spravil alebo nespravil. Ale o krestnakych moralnych hodnotach. je podla mna chore ked je u nich menej moralne neposktnut vieru ako neposktnut jedlo.
strapaty napísal:cirkev to su ludia ...nemam pocit ze im nejak extra zalezi na majetku ... a ak narazas na cirkevnych hodnostarov tak majetok im je len na tarchu na ich ceste k spaseniu ... lebo budu zodpovedny za kazdy cent ci bol spravne vydani ... fami o cirkevnom majetku sa uspesne siria dalej ale skutocnost si nik neoveri ako si neoveri ani nakladanie s majetkom ani to ze vacsinou majetku cirkev nemoze ani nijak hybat len sa on starat lebo je to majetok hraneni zakonmi a historikmi .. a peniaze z prenajmou pody sa nehromadia na zahranicnych uctoch ale sa nimi pomaha veriacim a nudznym ...ale kedze si mimo cirkvi tak to nemozes ani vediet...
teraz myslis cirkev podla ktorej z tvojich X defincii ?
docentcislojeden
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa docentcislojeden »

noo, nabozenstvo ma svoje vyhody ale treba si uvedomit ze ma aj nevyhody...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

co vlastni cirkev ... vsak daj nejake info.. uvedomujes si ze cirkev su vsetci veriaci co tu zili a ziju 2000 rokov .. myslis ze organizacia za 2000 rokov nic nenadobudne?

harrison314

viera sa poskytnut neda je to dar .. tu poskytuje jedine boh ... a od cloveka zalezi ci ju prijme alebo nie ... nabozenstvo (indoktrinacia) len moze pripravit podu na vieru... rozumove pochopenie ale len zivot moze nieco ako vieru vytvorit ... osobna skusenost s bohom nic ine ... vychovavat "vo viere" je mozne aj popri tom ako sa dava jedlo ... praveze povinnosti a obeta je pre krestana najvysia forma lasky ... preto je manzelstvo nerozlucne lebo maju voci sebe povinnosti az do smrti... ako aj manzelia voci sebe tak voci detom... indoktrinacia prebieha hlavne osobnym prikladom ... ak rodicia neziju ako krestanai darmobudu chodit do kostola ... darmo budu kazat detom ... ako z cloveka nespravi chodenie do garaze auto tak z neho chodenie do kostola nespravi krestana... cize staviat to do roviny ze skor indoktrinacia ako jedlo je neprimerane a zvratene.... davanim jedla a vlastnej obety lasky indoktrinujeme a pripravujeme deti na vieru ... zivi priklad vstahu s bohom je zakladom ich viery-vstahu s bohom ...

mylsim teraz cirkev z vyznamoveho hladiska (z hladiska obsahu cize spolocenstvo veriacich krestanov alebo aspon uprimne sa snaziacich) nie z hladiska formy (cize statneho ponimania cirkvi cize napriklad zaregistrovania na urade)

v podstate su tie definicie dve zakladne ..
forma - stat
a obsah - zive kristovo telo - spolocenstvo veriacich a uprimne sa snaziacich ... kazde taketo spolocenstvo vytvara cirkev ... ci uz je to v rodine vo farnosti v state alebo sveta ... jednotlive cirkvi vytvaraju dalsie vacsie a tie dalsie az nakoniec ostava jedina jednotna vseobecna kristova cirkev ... z jedinou hlavou cize kristom a jeho zastupcom papezom a jedinym ucenim ....

stat sa clenom statnej cirkvi je jednoduch staci splnit zakonne podmienky ... napriklad zaznacit policko v scitani ludu
stat sa clenom kristovej cirkvi je potrebne nasledovat (alebo aspon uprimne sa snaziť) krista a tym sa pripojit k jeho cirkvi ...

cize vytikanie mi x definicii je zbytocne utocneie na moju osobu .. samozrejme sa na cirkev da nahliadat z viacerych pohladov... napriklad ked stat vypaca cirkve registruje ju tak vychadza z vlastnych kriterii ktore si urci ... ked sa jedna o to co sa deje vo vnutri kristovej cirvki vychadza sa z kristovych pravidiel ktore su bud priamo popisane v evenieliach alebo nepriamo zjavene cez cirkevne autoriti a tradiciu ..

podobne je to aj z pojmom krestan .. su ludia ktory o sebe tvrdia ze su krestania ale ziju v rozpore s ucenim krista (co ich samozrejme nevylucuje zo zriadenia statneho pokial splnuju podmiienky ... napriklad zaskrtnu policko pri scitani ludu .. ) ale zvyznamoveho hladiska je krestan len ten co svojim zivotom nasleduje ucenie krista...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:co vlastni cirkev ... vsak daj nejake info.. uvedomujes si ze cirkev su vsetci veriaci co tu zili a ziju 2000 rokov .. myslis ze organizacia za 2000 rokov nic nenadobudne?
Jasne ze nadobudne, ked si privirobi inkviziciou v stredoveku.
Alebo podvodmi dnes, ci prisvekami statu a veriacich.
Ale menabvime sa o tom co nadobudla, ale ako to pouziva, preco nepomaha zo svojich penazi?
strapaty napísal:viera sa poskytnut neda je to dar
Indoktrinacia ti nic nehovori? Ak clovek o tvojom Bohu nebude vediet, nebude v neho verit.

To z autom je pekny priklad, ale mam lepsi, spravi pobyt dietat medzi zaskolakmi zaskolaka (nehovorim ze sa to stane vzdy), tak pobyt medzi krestanmi z neho spravi veriaceho. prosto je to naucene.
strapaty napísal:mylsim teraz cirkev z vyznamoveho hladiska (z hladiska obsahu cize spolocenstvo veriacich krestanov alebo aspon uprimne sa snaziacich) nie z hladiska formy (cize statneho ponimania cirkvi cize napriklad zaregistrovania na urade)
To je sice pekne, ale potom som este nestretol prislusnika tej cirkvi, ani som o ziadnom nepocul.
strapaty napísal: cize vytikanie mi x definicii je zbytocne utocneie na moju osobu .. samozrejme sa na cirkev da nahliadat z viacerych pohladov... napriklad ked stat vypaca cirkve registruje ju tak vychadza z vlastnych kriterii ktore si urci ... ked sa jedna o to co sa deje vo vnutri kristovej cirvki vychadza sa z kristovych pravidiel ktore su bud priamo popisane v evenieliach alebo nepriamo zjavene cez cirkevne autoriti a tradiciu ..
Nuz ale to sa da lahko zariadit, stat by vadaval poukazky, a kazdy clovek sa rozhodne ktorej cirkvi alebo organizacii ho poskytne. Preco krestnia aj Cirkev (KBS) odmietaju takyto model financovania?
strapaty napísal:podobne je to aj z pojmom krestan .. su ludia ktory o sebe tvrdia ze su krestania ale ziju v rozpore s ucenim krista (co ich samozrejme nevylucuje zo zriadenia statneho pokial splnuju podmiienky ... napriklad zaskrtnu policko pri scitani ludu .. ) ale zvyznamoveho hladiska je krestan len ten co svojim zivotom nasleduje ucenie krista...
Pod pojmom nasleduje zivot jezisa sa da predstavoit vselico, napriklad sa dobrovolne necha ukrizovat, alebo zacne hlasat vlastne nabozentvo. Je to dalsia vagna definicia, ktora vlastne nic nedefinuje, lebo sa da vylozit hociako.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

" preco nepomaha zo svojich penazi?" ako si na to prisiel ze nepomaha ???
co sa tyka inkvizicie .... bezny lud nevlastnil ziaden majetok... vsetok majetok vlastnil kral ... a ten rozdeloval svojim slachticom ci cirkvi podla zasluh ... takze keby aj inkvizicia niekoho upalila co mal majetok majetok by sa vratil kralovi ...

paci sa mi na konstruktivnych diskuteroch ze vzdy vytiahnu bajnu inkviziciu ...

"Indoktrinacia ti nic nehovori? Ak clovek o tvojom Bohu nebude vediet, nebude v neho verit" nie je pravda... napriklad v pisme najdes balama... ci joba a oni neboli indoktrinovani .. neboli zidia a predsa poznali boha..
............ nabozenstvo je nauka o bohu .. nijakym sposobom nemoze cloveka naucit boha milovat... len osobna skusenost ... nabozenstvo ale pomaha na ceste k spoznavaniu boha .. uci ho nebranit sa mu ako to robia zatvrdly ateisti... nechat boha posobit vo svojom zivote... tym ze nam dal slobodnu volu ked sa clovek rozhodne ho odmietnut nic s tym neurobi..

"To je sice pekne, ale potom som este nestretol prislusnika tej cirkvi, ani som o ziadnom nepocul." tvoja priatelka sa nesnazi nasledovat krista?

"Nuz ale to " taku poukazku mas raz za 10 rokov pri scitani ludu... podla toho sa potom rozdeluju prostriedky ... takze neodmieta ten system funguje ... kedze to na jedneho veriaceho robi az cca 7€ /rok tak asi castejsia ananlyza prirastkov a ubytkov by bola drahsia...

"Pod pojmom nasleduje zivot jezisa" prave ze nie je ani vagna ani sa neda vylozit inac... je to ako z vegetarianom .... je to clovek ktory neje maso ... neje ho uplne nielen v parnych dnoch alebo raz do roka... takisto je to s krestanom... uprimna snaha nasledovat krista vo vsetkom a kazdy den... naroky su vysoke, ale zisk vysoky(vecny zivot s bohom) .. staci jedina vec a clovek strati boziu pritomnost...

kristove ukrizovanie bez zmrtvivstania by nemalo zmysel ... takisto ani jeho narodenie... to ze sa za nas obetoval nas vsetkych vykupil a potvrdil to svojim zmrtvy vstanim ... kazdy ked sa za niekoho obetuje ho vykupuje a nemusi sa dat ukrizovat .. vela krat staci odpustit bliznemu lebo nam ublizil (prekona clovek sam seba) alebo denno dene sa stara o robotu a obetuje rodine vsetky svoje zaujmy... zivot sa da obetovat na kristov priklad aj inac ako na krizi...

kazdy krestan sa snazi raidit cnostami a vyhybat sa hriechu .. prva z cnosti je a najhalvnejsia ...matka vsetkych cnosti je pokora ... a otcov vsetkych hriechov je spinava pýcha..
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:co vlastni cirkev ... vsak daj nejake info.. uvedomujes si ze cirkev su vsetci veriaci co tu zili a ziju 2000 rokov .. myslis ze organizacia za 2000 rokov nic nenadobudne?
co sa tyka inkvizicie .... bezny lud nevlastnil ziaden majetok... vsetok majetok vlastnil kral ... a ten rozdeloval svojim slachticom ci cirkvi podla zasluh ... takze keby aj inkvizicia niekoho upalila co mal majetok majetok by sa vratil kralovi ...
Nikto nepochybuje, ze cirkev za ten cas nadobudla. Som rad, ze si taky znaly ako to pri inkvizicii bolo, ale potom by si mal vediet aj o niecom ako bolo kupovanie odpustkov, tam to neslo kralovi ale cirkvi. Pozrime sa na blizsiu historiu, napriklad na to ako cirkev inkasovala peniaze za to, ze pomahala ujst zidom. Mohla pomoct aj nezistne ludom v nudzi, ale ako to byva zvykom, tak tak neucinili. A zrazu ked sa karta obratila, tak pomahala utekat nacistom a fasistom, znovu aby na tom zarobila. Teda pocas tejto ery mozme hovorit o cirkvi ako o mafii a to doslovne.
O tom ako je cirkev financovana statom vsak nepovies nic. Ale pamatam sa ako si tu pisal, ze cirkev sa z tychto penazi stara o jej zverene budovy. Relaita je vsak taka, ze cirkev sa "stara" a ked sa potom nieco robi tak to znovu plati niekto iny. Ak si myslis, ze to tak nie je, tak mi povedz, precorekonstrukcia domu sv Alzbety v Kosiciach bola z drvivej casti financovana cez EU(cca 80%), zo statnych penazi(cca 15%)?
Takto to totiz vyzera, ze cirkev len dalej nadobuda peniaze, nepomaha a ani sa nestara o to o co ma.
strapaty napísal:stat sa clenom kristovej cirkvi je potrebne nasledovat (alebo aspon uprimne sa snaziť) krista a tym sa pripojit k jeho cirkvi ...

cize vytikanie mi x definicii je zbytocne utocneie na moju osobu .
Utocenie? si robis srandu sam zo seba asi. Totiz, ty sem hodis nejaku definiciu, ktora nic nedefinuje. Pretoze snazit sa je fakt uplne zbytocne a ako pisal harrison, tak nasledovat krista je znovu alibisticky blud, kde si "veriaci" moze vybrat co sa mu paci.
strapaty napísal:"Nuz ale to " taku poukazku mas raz za 10 rokov pri scitani ludu... podla toho sa potom rozdeluju prostriedky ... takze neodmieta ten system funguje ... kedze to na jedneho veriaceho robi az cca 7€ /rok tak asi castejsia ananlyza prirastkov a ubytkov by bola drahsia...
Tu netreba ziadnu analyzu, staci jeden elektronicky informacny system, kde sa kazdy rok obcan prihlasi k tomu, kam chce smerovat svoje peniaze. Pricom takyto IS by nasiel vyuzitie aj na ine veci. Obyvatelom statu by sa to urcite vyplatilo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:" preco nepomaha zo svojich penazi?" ako si na to prisiel ze nepomaha ???
Dost majetku bolo v rukach mestanov a slachty ci uz nizsej alebo vyssej. Kral vlastil len pôdu, ostatny majetok (napriklad zlato) nie alebo odkupenu podu.
strapaty napísal:paci sa mi na konstruktivnych diskuteroch ze vzdy vytiahnu bajnu inkviziciu ...
pri financovani cirkvi je to relvantny argument, pretoze nahromadila majetky, ktore mnohe vlastni dodnes, dokonca majetok takto ziskany ziada vratit v restituciach (priklad z Ceska).
strapaty napísal:nie je pravda... napriklad v pisme najdes balama... ci joba a oni neboli indoktrinovani .. neboli zidia a predsa poznali boha..
To su dva pripady z Biblie. Preco sa to nestava aj milionom indom? Alebo kmenom z pralesov, ci ostrovov?
strapaty napísal:"To je sice pekne, ale potom som este nestretol prislusnika tej cirkvi, ani som o ziadnom nepocul." tvoja priatelka sa nesnazi nasledovat krista?
Uz je davno byvala. Problem je ze netusim co si mam pod tym predstavit. Sranda je ze keby sa snazi nasledovat Velke spagetove monstrum, jedinym rozdielom by bolo sitko na hlave namiesto krizika na krku.
strapaty napísal:"Nuz ale to " taku poukazku mas raz za 10 rokov pri scitani ludu... podla toho sa potom rozdeluju prostriedky ... takze neodmieta ten system funguje ... kedze to na jedneho veriaceho robi az cca 7€ /rok tak asi castejsia ananlyza prirastkov a ubytkov by bola drahsia...
Nerozdluju sa nahodou peniaze podla poctu knazov?
strapaty napísal:"Pod pojmom nasleduje zivot jezisa" prave ze nie je ani vagna ani sa neda vylozit inac... je to ako z vegetarianom .... je to clovek ktory neje maso ... neje ho uplne nielen v parnych dnoch alebo raz do roka... takisto je to s krestanom... uprimna snaha nasledovat krista vo vsetkom a kazdy den... naroky su vysoke, ale zisk vysoky(vecny zivot s bohom) .. staci jedina vec a clovek strati boziu pritomnost...
Pri veganovi to je jednoduche - neje mäso, je to konkretna vec, ktoru nerobi.
Ale pri spravnom krestanovi to je co (myslim konkretne veci)?
strapaty napísal:kazdy krestan sa snazi raidit cnostami a vyhybat sa hriechu .. prva z cnosti je a najhalvnejsia ...matka vsetkych cnosti je pokora ... a otcov vsetkych hriechov je spinava pýcha..
Prave vdaka slovu snazit sa to moze byt kazdy, dokonca aj ja.
AllGoneDead napísal:Tu netreba ziadnu analyzu, staci jeden elektronicky informacny system, kde sa kazdy rok obcan prihlasi k tomu, kam chce smerovat svoje peniaze. Pricom takyto IS by nasiel vyuzitie aj na ine veci. Obyvatelom statu by sa to urcite vyplatilo.
Toto ti pri cucasnom pravnom systeme, a rozsireni ZEP-u neprjde. Nie je to realizovatelne.
Realnejsie to vidim pouzit rovnaky system ako je v sucastnosti pri darovani 2% z dani.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

"Tu netreba ziadnu analyzu, staci jeden elektronicky informacny system, kde sa kazdy rok obcan prihlasi k tomu, kam chce smerovat svoje peniaze. Pricom takyto IS by nasiel vyuzitie aj na ine veci. Obyvatelom statu by sa to urcite vyplatilo. " suhlasim .. bohuzial stat nedokaze urobitz zaiden elelktoronicky system nie to este na registraciu veriacich ..

"pri financovani cirkvi je to relvantny argument" mas nejaku informaciu o tom ze ju ziskala inkviziciou ???

"Preco sa to nestava aj milionom..." ako vies ??? skutky apostolov 10, 34 Vtedy Peter otvoril ústa a povedal: "Naozaj poznávam, že Boh nenadŕža nikomu, 35 ale v každom národe mu je milý ten, kto sa ho bojí a koná spravodlivo. ; RIM 2 , 11 lebo Boh neuprednostňuje nikoho. 12 Všetci, ktorí zhrešili bez zákona, bez zákona aj zahynú, a všetci, ktorí zhrešili pod zákonom, zákonom budú súdení. 13 Lebo pred Bohom nie sú spravodliví poslucháči zákona, ale ospravedlnení budú tí, čo plnia zákon.

"Uz je davno byvala...." nie je dolezite ako clovek svoju vieru nazyva... kazdy pravdu pozna .. nie kazdy je ochotny ju pripusttit ...

Nerozdluju sa nahodou peniaze podla poctu knazov? ani nahodou ... stat schvali balik ktori ide vsetkym registrovanym cirkvam na slovensku a ten sa rozdeli v pomere veriacich ... myslim ze minuly rok to bolo cca 42 milionov ..

Ale pri spravnom krestanovi to je co (myslim konkretne veci)? dodrziavat pismo a zakony ... o tom je vlastne cele nabozenstvo.. zacina to pri dvoch najvacsich prikazaniach a konci to pri zivote s bohom v kazdej cinnosti ktoru robi

//autoeditácia príspevku (10 Máj 2016, 14:44)
"Prave vdaka slovu snazit sa to moze byt kazdy, dokonca aj ja." samozrejme ak sa uprimne snazis tak ano ... totiz pri kristovi sa aj pokus pocita ako skutok .. ako aj zla myslienka ci dobra... ak ziadostivo pozeras na zenu atk si sa prehresil voci nezosmylnis lebo v duchu uz s nou smylnis... rovnako ak sa snazis prekonat svoju slabost boh na to prihliada ako by sa ti to podarilo .. samozrejme v sanhe slovek nesmie povolit..

myslim ze 2% dani by sa vyzbieralo pre cirkev nikolkonasobne viac... :D
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:mas nejaku informaciu o tom ze ju ziskala inkviziciou ???
Napriklad fakt, ze sudne trovy sa delili cirkvi, statu a inkvizicii ktora proces viedla. Teda aj ked v niektorych krajinach patrila inkvizicia pod krala a nie papeza, cirkev dostala nejake peniaze.
strapaty napísal:dodrziavat pismo a zakony ... o tom je vlastne cele nabozenstvo.. zacina to pri dvoch najvacsich prikazaniach a konci to pri zivote s bohom v kazdej cinnosti ktoru robi
Tiez to uz bolo pisane, ludia sa neunuvaju precitat si orignal bibliu. Potom si veci vykladaju tak ako chcu, lebo sa im to tak hodi. Takze to, co mas prelozene v slovencine alebo inom jazyku moze byt znane skreslene, ale ty si na tom zakladas vieru.
strapaty napísal:ak ziadostivo pozeras na zenu atk si sa prehresil voci nezosmylnis lebo v duchu uz s nou smylnis... rovnako ak sa snazis prekonat svoju slabost boh na to prihliada ako by sa ti to podarilo
Boh stvori cloveka tak, aby sa ziadostivo pozeral. Clovek to nedokaze ovplyvnit, ale ma sa "snazit" to prekonat. Si tu vypisoval ze niektore veci nie su prirodzene, ale taketo odolavanie prirodzene je, vsak?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

ked pozeras na zenu v prvom rade ako na cloveka nemas problem sa na nu pozerat neziadostivo...... ziadostivost totiz nema nic spoolocne s laskou .... v manzelstve sa vo vstahu nevyskytuje ziadostivost ale tuzba... tento cit vychadza z tuzby obohatit partnera nie vziat si nieco od neho ako je to pri ziadostivosti ... cize ziadostivost nie je prirodzena... nie je to nic viac len nezviazany pud ktoreho je muz obetou ... ak nad svojim libidom zvitazi tak uz nie je otrokom pudu ale sexualita mu sluzi k skvalitneniu a prehlbeniu vstahu ... nema problem s neverou ani s ziadostivostou k inym zenam ... ale to je pre otrokov tela koro nedosiahnutelny ciel
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:ked pozeras na zenu v prvom rade ako na cloveka nemas problem sa na nu pozerat neziadostivo...... ziadostivost totiz nema nic spoolocne s laskou .... v manzelstve sa vo vstahu nevyskytuje ziadostivost ale tuzba... tento cit vychadza z tuzby obohatit partnera nie vziat si nieco od neho ako je to pri ziadostivosti ... cize ziadostivost nie je prirodzena... nie je to nic viac len nezviazany pud ktoreho je muz obetou ... ak nad svojim libidom zvitazi tak uz nie je otrokom pudu ale sexualita mu sluzi k skvalitneniu a prehlbeniu vstahu ... nema problem s neverou ani s ziadostivostou k inym zenam ... ale to je pre otrokov tela koro nedosiahnutelny ciel
Ale ak sa ziadostivost vykytuje u ludi samovolne, tak potom prirodzena je. A stvoril ju Boh.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

vyskytuje sa aj rakovina, pedofilia, ohovaranie, zabijanie, to ze sa nieco vyskytuje neznamena ze to zakonite musi pochadzat od boha...
emocia,pocit je ako ohen v krbe pekne hreje a na streche vsetko nici ... cize ked ju clovek ovladne je mu na osoh ak je nesoputana vsetko nici ...

//autoeditácia príspevku (11 Máj 2016, 9:47)
jadnoducho boh dal cloveku sexualny pud ... ten je dobry ... ak je nezriadeny je to ziadostivost ktora nici .. ak je usmerneny meni sa na tuzbu ktora prospieva a vytvara novy zivot..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

1, Boh je vsemohuci.
2, Boh je vsevediaci.
3, Boh stvoril tento svet, zivot, anielov, ludi, ludsku dusu.

S 2 a 3 vypliva ze uz pred nasiim stvorenim vedel, ze budeme zaidostivi, a kedze voci tomu nespravil nic, napriek 1 tak je priamo zodpovedny za nasu ziadostivost.
A nemal by to byt pre neho najmensi problem, ked zvladne pohnut kamenom, ktory stvoril tak aby nim nemohol pohnut.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

samozrejme ze to vedel ... ale to ze je clovek nedokonaly neznamena ze ma taky ostat ... to nas mohol rovno stvorit ako bezduche stroje... za nasu ziadostivost sme si zodpovedny sami ... je to nespravne nakladanie s darom sexualneho pudu .. a odporovanim bozieho planu .... ked ti niekto da noz to neznamena ze je zodpovedny za tvoju vrazdu aj ked vie ze je mozne s nozom zabijat
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Na to sa mozes pozriet z troch pohladov:
1, Sice nam dal slobodnu volu, ale sucastne, ak sa nebudeme riadit tak ako on chce a budu s nas len bezduche stroje (ako si povedal), tak skoncime vo vecnom utrpeni.
2, Dal nam slobodnu volu, ale ked ju pouzijeme, potreta nas.
3, Vyrobil nas zle, zo skonmi "kazit sa", no mi mame niest nasledky, ze sa pokazime.

Ked spadne budova a zabije mnoho ludi, budu sudit budovu?
Napísať odpoveď