Dreamer napísal:
Co sa tyka plochej Zemi, ak mi najdes tak 10 ludi, ktori si to dnes myslia, tak to sem mozes dat, ano, aj toto bol mytus, v minulosti.
Že 10 ľudí? V minulosti? Dnes existuje komunita! ľudí, ktorí si myslia, že zem je plochá, "Flat earth theory." Skús si to dať do yt. Ja som zatiaľ nekukol ani jedno video; ani neviem či sa to dokukať do konca dá?
Zaujímavý rozbor od Vsauce
Povodne som aj chcel napisat, ze ak najde 10 ludi s takym nazorom niekde v meste alebo obchodnom centre, lebo ak by sa spytali ci je zem plocha alebo gulata, v programe "Nikto nie je dokonaly" by urcite nasli takych, co by povedali ze plocha.
Inak taka jedina fotka Zemegule z mesiaca prakticky vyvracia mytus ze zem je plocha a zaroven ze sme neboli na mesiaci.
Ak to tu predsa niekto mysli vazne s teoriou plochej zeme, tak zalozte radsej samostatnu temu, prosim.
No len ti ludia ani neveria, ze tie fotky su realne. Uz len jednoduche letenie lietadlom dava zmysel len pri gulatej zemi. Ale to im nestaci. Ale toto moc neni mytus, skor konspiracna teoria.
Trasy su modifikovane kvoli vetru, ktory pomaha skratit letovy cas: https://www.quora.com/Why-would-an-airl ... iddle-East
"Dokaz" cez Google maps je dost slaby. Co tak pozriet sa na zakrivenie mora, zakrivenie Zeme z lietadla, fotky z druzic, video stream z ISS,...
Z Bali sa hlavne na západné pobrežie nikdy nelieta priamo, kedze ziadna spolocnost taky let neponuka, takze hento muselo byt s prestupom a jet streamy sú viac na sever
fakt, dokaz z google maps... ved ta ciara ziadnym sposobom nema reprezentovat realnu trasu lietadla, to je iba ilustracna ciara. ak by chcel ozajsny dokaz, dohlada cislo letu, zisti realnu trasu.
co lietadlom... staci autom a vecer alebo rano. ked vidis, ze Slnko zapada/vychadza v rozny cas a uz aj na Slovensku je to vidtelne. v inych krajinach, ktore su viac orientovane zo severu na juh je zase mozne lahko pozorovat rozdielnu dlzku dna.
Ak by sme posadili človeka s kamerou do lietadla letiaceho cca 1600 km/h (približná obvodová rýchlosť Zeme na rovníku) po rovnobežke (rovníku), tak by vlastne videl nekonečný západ Slnka - je to tak? (ak by vyštartoval keď zapadá Slnko)
So súčasnou technológiou je to riešiteľné (napr. Blackbird má maximálku 3,3 Mach). Ideálny dôkaz o guľatosti Zeme
takisto ako striedanie rocnych obdobi, posun UTC casu a casu, ktore zobrazjz slnecne hodiny, GPS, vsteky satelity, vsetky vesmirne agentury (dnes uz je len malo krajin, co nemaju na orbite vlastny satelit) a milion dalsich...
Ja mam pocit, ze sa len konspiratorov niekto snazil trollit a oni sa toho vazne chytili
tiez mi pride ako dielo anglickej verzie AZ247, ktore cielovka zhltla s navijakom.
myslim, ze ani lietat netreba. rohladne su tiez pekny dokaz zakrivenia. o staznoch lodi a majakoch ani nehovoriac. ale je pravda, ze ked som riesil viewshed na jeden projekt a potreboval som vedecke odovodnenie, tak na mna google hadzal vela Flat Earth na tuto temu
rebuss napísal:Asi by sa fakt mala založiť samostatná téma. Toto mi vysvetlite:
Kámo, čo je na tomto nutné vysvetlovať?
To si fakt myslíš, že Zem je placka? Ako by sa otáčala okolo Slnka? Či to Slnko sa tiež otáča okolo Zeme a tá je stredom galaxie/sústavy? Ten týpek tam nespomenul jediný vedecký dôkaz jeho teórie, akurát svoje dojmy, ktoré sú na míle vzdialené od reality a ešte ani o tom lete si nezistil žiadne dodatočné informácie...
Stoporko napísal:Ak by sme posadili človeka s kamerou do lietadla letiaceho cca 1600 km/h (približná obvodová rýchlosť Zeme na rovníku) po rovnobežke (rovníku), tak by vlastne videl nekonečný západ Slnka - je to tak? (ak by vyštartoval keď zapadá Slnko)
So súčasnou technológiou je to riešiteľné (napr. Blackbird má maximálku 3,3 Mach). Ideálny dôkaz o guľatosti Zeme
Brian Cox v jeho dokumente Forces of Nature (2. časť) robil niečo veľmi podobné a stačil na to Eurofighter Typhoon keďže rýchlosť rotácie Zeme v Británii je len zhruba 1000km/h