Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

Čo je to slodboná vôla?
korenisko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa korenisko »

Moznost slobodne sa rozhodovat na zaklade vlastneho uvazenia. Maju pc aplikacie moznost rozhodovat sa co budu robit?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

korenisko napísal:Moznost slobodne sa rozhodovat na zaklade vlastneho uvazenia. Maju pc aplikacie moznost rozhodovat sa co budu robit?
Poviem ano.
Pretoze mnohe algiritmy strojoveho ucenia a neuronove siete, sa vedia rozhodovat, na zaklade "minulych zazitkou" a aktualnej situacie.
Pritom nie su prilis zlozite (sme obmedzeny vypoctovym vykonom), takze hypoteticky dostatocne vykony pocitac s dostatocne zlozitim programom (kde uz nastupuje emergencia) neodlisis od spravania sa cloveka.

Teraz uz mame take veci, programy, ktore sa s tebou porozpravaju, pocitac porazil majstra sveta v Go, pricom v oboch slo o rozhodvanie - co povedat, k akej teme sa priblizit, alebo kam dat dalsi kamen.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

korenisko napísal:Moznost slobodne sa rozhodovat na zaklade vlastneho uvazenia. Maju pc aplikacie moznost rozhodovat sa co budu robit?
"vlastného uváženia"? toto je veľmi vágna definícia a tomu vyhovujú aj PC programy, ako správne podotkol harrison.
harrison314 napísal: Pretoze mnohe algiritmy strojoveho ucenia a neuronove siete, sa vedia rozhodovat, na zaklade "minulych zazitkou" a aktualnej situacie.
Nie každý to považuje za slobodnú vôľu
Free will - Wikipedia napísal:Some conceive free will to be the capacity for an agent to make choices in which the outcome has not been determined by past events.
harrison314 napísal: Pritom nie su prilis zlozite (sme obmedzeny vypoctovym vykonom), takze hypoteticky dostatocne vykony pocitac s dostatocne zlozitim programom (kde uz nastupuje emergencia) neodlisis od spravania sa cloveka.

Teraz uz mame take veci, programy, ktore sa s tebou porozpravaju, pocitac porazil majstra sveta v Go, pricom v oboch slo o rozhodvanie - co povedat, k akej teme sa priblizit, alebo kam dat dalsi kamen.
Beriem to tak, že harrison bral tvoju definíciu slobodnej vôle, ja však vytýčím body, o ktorých si myslím že sú blbosť ak sa zoberie do úvahy slobodná vôľa v trochu vedeckejšom svetle (takže no offence, harrison ;-) )
  • To, že nejaký program vyhral proti tebe v Go alebo šachu nenaznačuje existenciu slobodnej vôle, ani inteligencie.
  • Neurónové siete určite zohrávajú veľkú rolu v AI, ale na slobodnú vôľu sú prikrátke (minimálne v podobe v akej ich poznáme dnes)
  • Zatiaľ nikto nedokázal, že samotní ľudia majú slobodnú vôľu. Preto porovnávať stroje a ľudí a hľadať tam slobodnú vôľu je nezmyselné
  • Aj keby ľudia slobodnú vôľu mali, aj tak to neznamená, že by vedeli slobodnú vôľu detekovať. Takže veci ako Turingov test a podobne majú uplatnenie z hľadiska inteligencie, ale so slobodnou vôľou nemajú nič spoločné, keďže môžu existovať inteligentné entity bez slobodnej vôle, viď bod 3).
  • Aj keby Turingov test z hľadiska slobodnej vôle niečo znamenal, našiel niekto nejakú vedeckú štúdiu o tom, že nejaká AI pass-la Turingov test? Ja totiž nie som si vedomý že by sa niečo také podarilo (články na BBC a pod. nie sú samozrejme samé dostatočným podkladom)
  • Pred tým, než sa začneme dohadovať či existuje slobodná vôľa, patrilo by sa uzavrieť otázku, či slobodná vôľa vôbec môže existovať. A tam patrí aj otázka, či je svet deterministický alebo nie. A to ešte nemáme uzavreté.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

skjerp-deg: suhlasim, preto som sa pytal, co to je slobodna vola, je to moznost sa nahodne rozhodnut? Nico ine?
K tym dalsim bodom, tam je dalsi problem, vieme definovat co je to inteligencia?
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

harrison - áno, ja som to tak aj pochopil. Preto som chcel poukázať na nezmyselnosť koreniskovej definície, koľko vecí neberie do úvahy.

Áno, to je ďalší problém. Zvyčajne v bežnej konverzácii by som povedal niečo ako "schopnosť subjektu efektívne reagovať na nové, dovtedy nepoznané podnety", pričom miera tejto schopnosti naznačuje mieru inteligenciu, ale nepobil by som sa za túto definíciu. :) Hlavne to "efektívne" je tam také lousy :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Mne to slovo efektivne mi tam tiez nesedi.
Inteligencie je viac druhov (teraz nysmlim emocnu).

//autoeditácia príspevku (30 Júl 2016, 11:38)
Davam do pozornosti tento clanok
https://dennikn.sk/blog/liberali-a-inte ... kej-viery/
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Ak táto téma bude mat 666 strán, tak vaše duše pohltia plamene pekelné.

Bohužial väčšina veriacich vrátane tých najväčších fanatikov bibliu nečítala, spoliehajú sa iba na výklad miestneho kňaza. V tom horšom prípade tieto zverstvá schvalujú (aj takých poznám minimálne dvoch) Pokiaľ nebude v školách kladený velký dôraz na dohladávanie si informácií, tak tieto veci sa budú diať tak v oblasti náboženstva, ako aj iných patologických javov.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Ja si dovolím reagovať na post nado mnou takým mojím prirovnaním...
Biblia je ako Občiansky zákonník... Je rozsiahla? Je! Má kopec pravidiel a poučení? Má! Stotožňuješ sa so všetkými? Asi nie... Čítali ju všetci? Rozhodne nie!.... A predsa sme občania a žijeme tu! :D
Pre mňa je Biblia iba nejaká kniha, priznám sa ani som ju nečítal :). Čítal som zopár podobenstiev, nejaké príbehy a tak, ale celú Bibliu by ma čítať asi nebavilo. Nemám rád, keď sa mi niekto snaží vnútiť nejaký pohľad na svet a predpokladám (napriek tomu, že som kresťan), že Biblia sa snaží človeka dosť vyformovať. Dakedy by som si ju mal prečítať ale, nech si vytvorím názor na základe zážitku.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

bindo011 napísal:Pre mňa je Biblia iba nejaká kniha, priznám sa ani som ju nečítal . Čítal som zopár podobenstiev, nejaké príbehy a tak, ale celú Bibliu by ma čítať asi nebavilo. Nemám rád, keď sa mi niekto snaží vnútiť nejaký pohľad na svet a predpokladám (napriek tomu, že som kresťan), že Biblia sa snaží človeka dosť vyformovať. Dakedy by som si ju mal prečítať ale, nech si vytvorím názor na základe zážitku.
Tak sa potom necudujte, ze ateisti poznaju zdroj vasej moralky, vecnej pravdy a zivota lepsie ako vy (krestnia) :D
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Vždy keď sa ma ľudia pýtajú, prečo som ateista, štýlom, kto mi "natlačil také kaleráby do hlavy" a "skade mám také blbosti", poviem, že nikto mi nič do hlavy netlačil, len som sa konečne rozhodol prečítať Bibliu.
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

Solo_Kamen napísal:
Bohužial väčšina veriacich vrátane tých najväčších fanatikov bibliu nečítala, spoliehajú sa iba na výklad miestneho kňaza. V tom horšom prípade tieto zverstvá schvalujú (aj takých poznám minimálne dvoch) Pokiaľ nebude v školách kladený velký dôraz na dohladávanie si informácií, tak tieto veci sa budú diať tak v oblasti náboženstva, ako aj iných patologických javov.
podotknem že obrovská väčšina veriacich nemala bibliu v rukách a keď im začnem vykladať čo som sa tam dočítal začnú ma presviedčať že sa mi dostal do rúk nejaký fake ktorý ma ma zmanipulovať, poznám dve osoby ktoré sa k tomu nakoniec dostali tak to obhajovali tým že taká bola doba..
skjerp-deg napísal:Vždy keď sa ma ľudia pýtajú, prečo som ateista, štýlom, kto mi "natlačil také kaleráby do hlavy" a "skade mám také blbosti", poviem, že nikto mi nič do hlavy netlačil, len som sa konečne rozhodol prečítať Bibliu.
pravdupovediac tiež som o sebe "hlásal" že som kresťan pokiaľ som si neprečítal bibliu a na začiatku som sa tiež čudoval že veď to musí byť nejaký podvod :D

btw: je tu nejaká osoba ktorá sa nehlási ku kresťanom a pod. a verí v posmrtný život?
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

skjerp-deg napísal:Vždy keď sa ma ľudia pýtajú, prečo som ateista, štýlom, kto mi "natlačil také kaleráby do hlavy" a "skade mám také blbosti", poviem, že nikto mi nič do hlavy netlačil, len som sa konečne rozhodol prečítať Bibliu.
Asi tak no 8)
Prílohy
twain.jpg
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

biblia ....
že pozerajú, ale nevidia, počúvajú, ale nepočujú a ani nechápu. 14 Plní sa na nich Izaiášovo proroctvo: Budete počúvať a počúvať, ale nebudete rozumieť, budete hľadieť a hľadieť, ale nebudete vidieť. 15 Tomuto ľudu otupelosrdce: ušami ťažko počujú a oči si zažmúrili, aby očami nevideli a ušami nepočuli, aby srdcom neporozumeli a neobrátili sa — aby som ich neuzdravil.
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

:lol:
biblia...
7 Keby ťa tvoj brat, syn tvojej matky alebo tvoj syn, tvoja dcéra, alebo tvoja vlastná manželka, či tvoj najmilší priateľ tajne navádzal a vravel: Poďme slúžiť iným bohom — bohom, ktorých si nepoznal ty ani tvoji otcovia, 8 bohom okolitých národov tebe blízkych alebo vzdialených od jedného konca zeme až po jej druhý koniec —, 9 nepodvoľ sa mu ani ho nepočúvaj a nech sa nad ním nezľutuje ani tvoje oko. Nebudeš mať s ním súcit ani ho nebudeš skrývať. 10 Musíš ho zabiť. Prvý zdvihneš ruky, aby si ho usmrtil a potom sa zdvihnú ruky všetkého ľudu.
Cakam ta doma ked ti to uz prikazal tvoj kamarat.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

UN2552

mojzis na pusti musel riesit uplne veci ako dnesna spolocnost ... a vnutorny rozvrat v tak tvrdych podiemkach by mohol znamenat koniec celeho naroda..... nehovoriac o tom ze strata viery je pre cloveka horsia ako strata zivota... lebo strata pozemskeho zivota je len docasna ... no pri strate viery je smrt a utrpeie definitivne... treba pismo studovat s kontextom .... biblia je bozsko -ludsky výtvor jej prvotnym cielom je ulahcit cestu k bohu ... ale ak ju clovek cita bez ducha svateho nie je to nic len popisany papier ...

opat plati : že pozerajú, ale nevidia, počúvajú, ale nepočujú a ani nechápu. 14 Plní sa na nich Izaiášovo proroctvo: Budete počúvať a počúvať, ale nebudete rozumieť, budete hľadieť a hľadieť, ale nebudete vidieť. 15 Tomuto ľudu otupelosrdce: ušami ťažko počujú a oči si zažmúrili, aby očami nevideli a ušami nepočuli, aby srdcom neporozumeli a neobrátili sa — aby som ich neuzdravil.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

strapaty napísal:nehovoriac o tom ze strata viery je pre cloveka horsia ako strata zivota... lebo strata pozemskeho zivota je len docasna ... no pri strate viery je smrt a utrpeie definitivne..
dokáž to
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

beardie: ako ti to má dokázať? ide o vieru v boha nie o vedu
strapaty napísal:UN2552

mojzis na pusti musel riesit uplne veci ako dnesna spolocnost ... a vnutorny rozvrat v tak tvrdych podiemkach by mohol znamenat koniec celeho naroda..... nehovoriac o tom ze strata viery je pre cloveka horsia ako strata zivota... lebo strata pozemskeho zivota je len docasna ... no pri strate viery je smrt a utrpeie definitivne... treba pismo studovat s kontextom .... biblia je bozsko -ludsky výtvor jej prvotnym cielom je ulahcit cestu k bohu ... ale ak ju clovek cita bez ducha svateho nie je to nic len popisany papier ...
skús to bližšie rozviesť nech to pochopím-e
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:mojzis na pusti musel riesit uplne veci ako dnesna spolocnost ... a vnutorny rozvrat v tak tvrdych podiemkach by mohol znamenat koniec celeho naroda.....
Na veci co sa aktualne nehodia argumentovat tym ze to bola ina doba, a veci, ktore sa hodia treba dodrziavat?
strapaty napísal:no pri strate viery je smrt a utrpeie definitivne
Clovek moze vieru zas najst a Boh by mal byt milosrdny nie?
strapaty napísal: treba pismo studovat s kontextom
Akym?
strapaty napísal:biblia je bozsko -ludsky výtvor jej prvotnym cielom je ulahcit cestu k bohu
SKoda, ze Boh nam nechce ulahcit cestu k Bohu, stale sa sktryva, nedava o sebe ziadne dokazy a stale uteka pred vedou.
strapaty napísal:opat plati : že pozerajú, ale nevidia, počúvajú, ale nepočujú a ani nechápu. 14 Plní sa na nich Izaiášovo proroctvo: Budete počúvať a počúvať, ale nebudete rozumieť, budete hľadieť a hľadieť, ale nebudete vidieť. 15 Tomuto ľudu otupelosrdce: ušami ťažko počujú a oči si zažmúrili, aby očami nevideli a ušami nepočuli, aby srdcom neporozumeli a neobrátili sa — aby som ich neuzdravil.
Toto je tak vseobecne, ze sa to da pouzit na uplne kazdeho oponeta :D
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

tomas147

neda sa vytrhnut len citat alebo cast citatu ... nehovoriac o tom ze biblia nie je prirodoisna ani vedecka ani historicka publikacia... ale je to nabozenska kniha ktorej hlavny a jediny ciel je doviest citatela k bohu ... kto cita bibliu za inym ucelom tak pre neho nema zmysel ... je to ako by clovek cital navod na pracku a ocakaval zazitok ako z beletire .. pripadne naopak...

napriklad listy apostolov riesili konkretne veci v cirkvi (efezanom, timoteovym atd) .... ked si v stave vojny s nejakym narodom ktory sa ta snazi vyvrazdit ma na neho iny meter ako ked zijes s niekym v nadstandartnych vstahoch... funguje to aj v civilnom prave...

nehovoriac o tom ze kristus stary zakon posunul na uplne inu uroven a perspektivu ... ludia ktory skutocne chcu pochopit bibliu ju studuju roky ...
Napísať odpoveď