Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa DropDead »

To máš z nejakého múdreho webu štýlu "Zostavy na Február 2015" ?
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... A6A6E627F7

Takže idem s rozpočtom dole kvôli autu.... :cry:
Použitie: Domáci PC - filmy, browsing, bez hier. Sem tam CS:GO

Bude to stačiť? Samozrejme časom aj GPU nejaká
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

CS:GO to zvladne, nebude to 300+ fps hunt ale okolo 100-200 by nemal byt problem.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Dosku zober MSI B150M Mortar, kvoli tym 6€ sa podla mna H110 neplati. RAMky beres zbytocne 2400 MHz, doska da maximalne 2133 MHz, takze stacia tieto.

Pocitaj ale s tym, ze dokupenim grafiky z toho nespravis vykonny herny PC lebo ta i3 bude brzda.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Ohľadom dosky,
potrebujem ATX dosky, nechcem tie zmenšeniny..... Takže ktorú a prečo sa oplatí investovať viac eur do nej? Má to aj nejaké opodstatnenie?
Žeby to je táto? https://www.alza.sk/msi-b150-pc-mate-d3755585.htm?o=12 a v čom je lepšia?

So zmenou RAM si dovolím nesúhlasiť.
1, mám to lacnejšie
2, malo by to mať väčší výkon (síce nie badateľný ale aspoň papierový) - nie kvôli herzom, ale kvôli "dual ranked" - neviem ako je na tom tá hyperx fury

//edit: sorry, ten dual rank som si zle naštudoval. má to byť naopak. single rank by mal byť rýchlejší
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

zdravíčko

trosku z ineho sudka, nakolko maju moje disky odtocene uz par rockov, zacinam rozmyslat nad nejakou bezpecnejsiou zalohou. Keramicke DVD trezor sa mi kupovat nechce, predsa len, potrebujem zalohovat asi 100GB + dokumentov. Idealne by bolo NASko, ale... nemam s tym skusenosti, ako by ste vy riesili bezpecne, financne nenarocne NAS ? nepotrebujem velku uloznu kapacitu, ziadne 4-10TB, skor by som bral dva kvalitne disky do mirroru.

+ ratam s tym zeby som to vyuzil aj ako sukromny FTP server

vdaka
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Sam so ai odpovedal. Kup si NAS pre 2 disky, daj si tam mirror raid a hotovo. Alebo vsad na online cloud. NAS mas okolo 100 eur, 100 eur stoji kus 2TB WD Red, cize to mas 300 eur. Alebo ist do 1TB disku, tam usetris. Alebo kupit NAS, jeden disk do NAS, druhy disk do PC, mirror robit medzi PC a NAS, takze mas nezavisle zalohy na dvoch rozdielnych miestach. Uved pozadovanu kapacitu disku a celkovy rozpocet.
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

to praveze neviem, zistujem ake su moznosti, ci kupit hotove nas alebo poskladat z mini PC
heker
Redeemer
Redeemer

Kupit hotove. Za 100 eur pc nezlozis. NAS mas postavene na Linuxe, je tiche, male, ma riesene chladenie, kopa vhodnych funkcii, zaruka, podpora atd.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

vzdy si mozes kupit raspberry pi a k tomu 2 disky. samozrejme to ma svoje nevyhody (pomalost hlavne), ale raspberry zero stoji 5 dolarov.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Dildogripak napísal:Ohľadom dosky,
potrebujem ATX dosky, nechcem tie zmenšeniny..... Takže ktorú a prečo sa oplatí investovať viac eur do nej? Má to aj nejaké opodstatnenie?
Žeby to je táto? https://www.alza.sk/msi-b150-pc-mate-d3755585.htm?o=12 a v čom je lepšia?

1, mám to lacnejšie
2, malo by to mať väčší výkon (síce nie badateľný ale aspoň papierový) - nie kvôli herzom, ale kvôli "dual ranked" - neviem ako je na tom tá hyperx fury

//edit: sorry, ten dual rank som si zle naštudoval. má to byť naopak. single rank by mal byť rýchlejší
Preco trvas na ATX? mATX mas o par eur nizsiu cenu a este k tomu lepsie vybavenu. Ale ked to tak chces, tak asi bude stacit aj ta co si linkol, ale su tam spolu len 3 audio porty. Co sa tyka H110 vs B150, tu mas porovnanie. V skratke, viac RAM slotov, viac SATA a USB portov.

Ta HyperX Fury je single rank.
DropDead
Addict
Addict

Dildogripak napísal:Ohľadom dosky,

1, mám to lacnejšie

A podľa mňa to je teraz parádička...akurát RAM sa vypredala, tak potom
https://www.alza.sk/crucial-8gb-ddr4-sd ... 988545.htm
https://www.alza.sk/kingston-8gb-ddr4-s ... 128811.htm

Moja rada - nerieš tie bludy u RAM, je to rozdiel na hranici odchýlky - single/dual ranked, single/dual channel...

Btw, Human, ďalší rozdiel medzi ATX vs. mATX je aj počet konektorov pre ventilátory (vec, ktorú ľudia neriešia, až keď na to nepríde a zistia, že to niekedy celkom potrápi) - väčšinou 2 na mITX doskách, 3 na mATX a 5+ na ATX doskách - ja osobne používam všetkých 5 a nemôžem povedať, že by som ešte jeden-dva neprivítal pre úplne lážo-plážo manažment
heker
Redeemer
Redeemer

Tak si kup redukciu za euro a zapoj si tam dalsie.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som to tak spravil aby som nemusel nastavovat ovladanie kazdeho vetraku zvlast.
DropDead
Addict
Addict

heker napísal:Tak si kup redukciu za euro a zapoj si tam dalsie.
To nie je tak jednoduché - často človek dokúpi ventilátor k iným v skrinke, nemôžeš napájať spolu rôzne ventilátory...teda môžeš ale bavíme sa o tom, že majú rôzne rýchlosti, rôzne štartovacie a "stopovacie" hranice napätia; nehovoriac o tom, že ide aj o ich samotnú veľkosť, keďže ani dve rovnaké druhy nie sú rovnaké pri iných veľkostných verziách...Ó, a spomenul som, že kontrolovať na jednom napríklad intake aj outtake je celkom samovražda kvôli rôznym parazitným hlukom (ako napríklad pri prúdení cez poriadne neopracovanú perforáciu, prípadne filter/perforácia pred rotorom atď...

zober si len klasický prípad - máš skrinku, 140 od výroby vpredu a rovnaký ale 120tkový vzadu - každý máš osobitne - to je super, no teraz máš aj CPU chladič, takže aktuálne okupuješ všetky - dokúpiš druhý dopredu napríklad a už nemáš miesto na pripojenie alebo ako pri rôznych skrinkách, kde máš možnosť montovanie spodného ventilátora...
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

takže toto by mohlo byť finále
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... C676B677E9

//edit:
sú ešte nejaké pripomienky? vylepšenia?
Ď
DropDead
Addict
Addict

Podľa mňa sa do toho môžeš smelo pustiť ;)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

BTW, co si myslite o upcomming caby lake, zaujimala by ma spätna kompatibilita s doskami Z170, chipset by mal byt rovnaky.
DropDead
Addict
Addict

Tak bude to ako s Haswell Refreshom - prídu nové čipsety (akurát Socket - teda 1151 - ostane rovnaký), takže napríklad dosky budú potrebovať update BIOSU - ešte chvíľu predávané stávajúce dosky nebudú mať nové BIOS-y, takže nepoužiteľné s Kabym (lebo nový BIOS by podporoval nové CPU ale na to treba už podporované CPU, aby sa spravil update a potom by už fungoval)...ale to len OT...

Hovorí sa o navýšenom výkone na jedno jadro u 7700k, takže ak by sa v tom duchu niesli všetky, tak môžeme napríklad pri hrách vidieť nejaký posun, keďže takmer všetko ťaží (najviac alebo len) z jedného jadra.
Ja budem hlavne rád, ak príde viac ATX dosiek do non-Z čipsetov a hlavne sa trošku umúdria ceny.
Napísať odpoveď