Arogantni vodici na cestach

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Arogantni vodici na cestach

Príspevok od používateľa guess.whoo »

v cechach je to este v pohodicke, v rakusku je toho miesta o dost menej. V CR som bezne obiehal a nikdy som nemal problem, v Rakusku fakt len osobaky
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

v AT som zazil na chlp rovnako priestoru ako v CZ, samozrejme nie vsade je to rovnake ale naozaj aj v CZ som uz isiel na useku kde vacsie auto doslova neprejde a bezne auto to ma na chlp, coz napr. pre mna stale nie je dostatocne bezpecna situacia predbiehat nakladak ked moj priestor na manevrovanie predstavuje 3 cm dolava/doprava... V AT som take zazil napr z BA ked ides na Vieden po dialnici tak prva odbocka na dialnici smerom na Vieden, tam bol usek kde to bolo rovnako na chlp.
Prílohy
slalom.PNG
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Anyway, spomínam si, že raz mi niekto hovoril, že v kolóne, napr. na diaľnici je možné predbiehať aj sprava po krajnici, tzn. celú stojacu kolónu áut. Keď som to však skúšal googliť, nič som o tom nenašiel, takže sa mi to zdá ako blbosť. Vedel by to niekto potvrdiť?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

To je nezmysel, predchadzanie vpravo je povolene iba v pripajacom/odbocovacom pruhu a ak predchadzane vozidlo odbocuje dolava:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... 15.odsek-1
Zakaz predbiehania je potom v paragarafe 15, odsek 5, pismeno f:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... .pismeno-f
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Pilifo napísal:...
Zavolaj nejakého kamoša a vyskúšajte... podľa mňa by to šlo... minimálne na niektorých úsekoch diaľnice určite. Šak aj na niektorých okreskách sa dá takto v pohode obiehať, napríklad Šurany - Nové Zámky po nitrianskej ceste. To je cesta široká jak letisko, tam aj pokiaľ niekto predbieha a nevydá mu to, tak sa nič nedeje. Tá cesta je tak široká, že sa zmestia 4 autá vedľa seba hocikedy.

BTW k tomu videu s vybrzďovaním... Ja mám taký názor, že nejaká satisfakcia alebo takéto vychovávateľské sklony na cestu nepatria. Áno, v niektorých situáciách je ťažké zachovať pokoj, ale je fajn ho zachovať a neoplácať si to navzájom. Hlavne situácie, kedy ti je na zadku niekto nalepený mi prídu obzvlášť nebezpečné a je to asi vec, ktorú najviac nemám rád... spolu s nebezpečným predbiehaním. Ak je nejaký riťolízač za mnou a otravuje ma svojou kreténskou lepivou jazdou za mojou prdelou, no tak normálne pomalinky, pozvoľna nechám auto samé spomaľovať, až kým ma to otravné vemeno neobehne a ja si môžem ďalej jazdiť s pohodou na pedáloch.... :D :D
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Pilifo - takéto "obiehanie po krajnici" by som využil len v prípade:
1, na diaľnici (príklad Ivachnová smerom na RK keď sa všetci vracajú po víkende do BA) stojí kolona a ja nepokračujem smerom, ktorým idú ostatné autá ale chcem zísť na výjazde z diaľnice. Samozrejme, že by to určite naštvalo pár ľudí v stojacich autách a ja by som bol v ich očiach arogantný debil a skončil by som v nejakej kompilácii na YouTube :)
2, pri výjazde z vedľajšej cesty na hlavnú 2 prúdovú cestu, kde nieje semafor ani kruhový objazd. Kolóna áut zamestnancov, ktorým práve skončila šichta odbočuje smerom doľava a nikto ich nechce pustiť, no ja ako jediný odbočujem doprava a zaradil by som sa skôr, pretože neprechádzam cez oba pruhy.
Aj keď sa mi v tom druhom prípade stalo to, že ja som stál "na čele kolóny" :) pripravený vyštartovať pri prvej možnej príležitosti a ku mne prifrčalo auto po krajnici. Nevenoval som mu pozornosť, pretože na danej križovatke je to zaužívané tak, ako som spomenul v druhom prípade. No a pri prvej možnej príležitosti sme vyštartovali obaja tým istým smerom.... Našťastie chlap asi dopredu vedel, čo ide urobiť, pretože ma stihol obehnúť pri odbočovacom manévri...
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

guess.whoo napísal:v cechach je to este v pohodicke, v rakusku je toho miesta o dost menej. V CR som bezne obiehal a nikdy som nemal problem, v Rakusku fakt len osobaky
Naviac v Rakusku je casto dovolena v zuzeni vyssia rychlost nez len 80km/h. Aj ked vacsinou ma uz potom pruh 2,2m.

Ak je ale rozumny vodic v pravom pruhu a drzi sa naozaj vpravo, nie je problem predbiehat aj s mikrobusom/dodavkou alebo sirsim SUV. Ak to je blbec (v Rakusku som takeho nikdy nestretol, v Cechach je to tak 1-2 kamiony na jednom zuzeni), tak sa tam nezmesti nikto lebo kamion (alebo osobne auto - tiez sa mi v CR stalo) musi ist po strede.

V tom clanku su ale blbci obaja, ako kamionista tak aj sofer superbu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dal som to aj do video vtipov, ale dam to aj sem kvoli diskusii...

Vodic nevedel co ma robit, tak ostal stat a blokoval sanitku. Na to cez megafon zo sanitky na neho zakrical. Myslim si, ze celkom opravnene.

RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

...tak ak za volantom sedela nejaka zlakana slecinka, co nevie sama ani zaparkovat a ktora prvykrat videla sanitku v premavke, ani sa nedivim, ze to tak vyzeralo...
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nemohla sa pohnut preto, lebo davala prednost autam na hlavnej :P
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak to bol začiatočník, tak sa niet čomu čudovať, tiež som robil statky-zmatky s horúcim vodičákom, keď som v špičke stál na jednej z najväčších križovatiek v KE prvý na červenú a za mnou sanitka.. tiež mi nebolo jedno vbehnúť do križovatky.......

..a potom, kľudne mohol ten, čo odbočoval vpravo, chvíľu postáť, aby sanitka mohla obehnúť auto zľava.. ;)
Gothar
Moderátor
Moderátor

On aj pockal, ale sanitka stala v svojom smere. Preto usudil, ze moze pokracovat. A cervene auto stalo dalej.
RATZINGER666 napísal:...tak ak za volantom sedela nejaka zlakana slecinka, co nevie sama ani zaparkovat a ktora prvykrat videla sanitku v premavke, ani sa nedivim, ze to tak vyzeralo...
Podla uploadera to bol muz v strednom veku.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak potom si zasluzil to pocastovanie
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

Sanitár si mal normálne zapnúť sirénu, a nie to čo tam napodobňoval. Vyhláška hovorí, že vodič môže aj zastaviť vozidlo, tak aby neprekážal vozidlu s právom prednostnej jazdy, a sanitár ho mohol obísť aj zľava namiesto toho, že sa za neho postavil a čakal. Čo vlastne očakával, že sa bezhlavo vrhne do križovatky? Čo ak by sa našiel nejaký nevšímavý vodič, čo by následne vyvolalo len zbytočnú nehodu, a vodič (iného vozidla, z hlavnej) by sa aj tak vyhovoril, že žiadne sirény nepočul, takže nemal prečo zastavovať.

Profesionálne správanie to určite nebolo, a ešte k tomu to, že amplión môžu používať iba v krízových situáciách.

Takže len ďalší primitívny nervák, ktorý tentoraz sedel vo vozidle s právom prednostnej jazdy, čo značne pozdvihlo jeho ego. Ak by sa takto vykričal na mne, určite by som podal podnet na disciplinárne konanie.
KeLon
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa KeLon »

Nevšimnúť si v noci sanitku s majákom už z diaľky a nie to ešte rovno za tebou, to snáď musíš mať zadebnené všetky okná a späťáky... + Autá napravo aj naľavo od "zavadzajúceho" očividne stáli, dávali prednosť a on jednoducho zmätkoval. To videl aj vodič sanitky a preto nezapol sirénu. Nejdem tu vypisovať čo všetko mohol mať nahlásené, alebo čo mohol viesť do špitálu, no ver, že pri niektorých veciach nervy inak pracujú... a kebyže jazdíš pod majákmi a videl by si na koľkých podobných a aj horších šoférov za službu narazia, tak by si tu nevypisoval blbosti o dvíhaní si ega :)
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Len vozidlá, ktoré majú zapnutý maják a sirénu, sú vozidlami s právom prednostnej jazdy. Ak im svieti len maják, sú vozidlom ako každé bez možnosti využiť "výhody" vozidla s právom prednostnej jazdy.

Čítajte viac: http://auto.sme.sk/c/6153223/ked-sanitk ... z4VexbjUr8
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Sanitka sirenu pouzila, najskor 3x len take kratke zvukove znamenie, neskor to vodic pustil dlhsie. Bolo 16:57, cize uz hodinu bola uplna tma, nevidiet majaky sanitky a nepocut sirenu, to sa neda obhajit. Ja chapem vodicov sanitky, ze nehukaju zbytocne, ved ten majak vidiet z dialky hlavne v noci a myslim si, ze by trebalo upravit zakon, aby v noci stacilo len svetelne vystrazne znamenie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Jasne, keby mali sirenu nonstop, tak by to zas vadilo vsetkym co byvaju v okoli nemocnic a ani by som sa im necudoval. V takychto situaciach treba pouzivat hlavne zdravy rozum, nie je mozne mat kazdu situaciu podchytenu v zakone.
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

Sirénu mal zapnúť hneď ako išiel do križovatky (nie to smiešne potrubovanie). Robia to tak všetci, v našom meste, alebo napr. aj v KE, to vidím stále. Dlhšie ju pustil až úplne na konci, so slovným bonusom. A to, že bola noc nie je nijaký proti-argument.

KeLon
Aj tak si mal zachovať profesionálny prístup, už odhliadnuc od toho, že značne pochybil.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ty si mimo. Z akeho si mesta, nebodaj z Dudiniec alebo Jelsavy, teda z mieste kde je obyvatelov ako vo vacsej dedine a 7 ulic aj s hlavnou cestou, ze ta sirena bude vadit par ludom? Obhajovat chces co, toho vodica co zavadzal a podla teba si pocinal spravne? Podla teba 3x ta kratka sirena a jasne viditelne majaky nie je znamenie o tom, ze ma uhnut a ze ide vozidlo s pravom prednostnej jazdy? Toto iste by si tvrdil, ak by v tej sanitke lezal niekto z tvojej rodiny s infarktom alebo s mozgovou porazkou?
Napísať odpoveď