Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa beardie »

kvalitny CNC programator zaraba vela, ak ta to zaujima ;-)
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

ak to myslíš tu na SK , tak to počujem prvý krát
beardie
Redeemer
Redeemer

na Presov/Kosice mi pride 1000-1100 eur brutto dost za pracu 2 roky po skole
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

hm to znie zaujimavo
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

cnc programatorov inac u nas robia aj ludia, zo ss s odborom mechatronika. tiez platovo podobne.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ja som mal na SPŠ možnosť isť smerom CNC programátor , ale to bolo pred 4 rokmi že som si mal vybrať čo budem robiť
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Taká všeobecnejšia otázka, či už osobné skúsenosti alebo podľa známych. Kde sa viac oplatí študovať doktorandské štúdium? Na SK (BA-SAV) či v Čechách (Brno-Muni)?
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

hughito napísal:Taká všeobecnejšia otázka, či už osobné skúsenosti alebo podľa známych. Kde sa viac oplatí študovať doktorandské štúdium? Na SK (BA-SAV) či v Čechách (Brno-Muni)?
Doktorandske si v prvom rade vyberaj podla temy a profesora.
beardie
Redeemer
Redeemer

zakladny rozdiel je v tom, ze na Slovensku mas zakladne stipko okolo 500 Euro, pricom sa ocakava, ze si tam kazdy den
v CR je to na zvazeni kazdeho ustavu, ale je to vyrazne menej, povedzme okolo 200 zaklad, s tym, ze tam nemusis byt kazdy den
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

a ozaj tam musis byt kazdy den? nepoznam konkretnu skolu, ale na strojarine viem ze to tak urcite nebolo, bolo to na dohode s veducim, manzelka pri tom zvladala este dalsiu robotu na pol uvazku.
potom ked si nasla plny uvazok, tak jej veduci stale doporucoval nech ostane na doktorantskom, ze to nejak vybavia.
beardie
Redeemer
Redeemer

podla mojich skusenosti aspon v prvom rocniku, ale asi sa to da dohodnut, zalezi od profaka
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

beardie napísal:zakladny rozdiel je v tom, ze na Slovensku mas zakladne stipko okolo 500 Euro, pricom sa ocakava, ze si tam kazdy den
v CR je to na zvazeni kazdeho ustavu, ale je to vyrazne menej, povedzme okolo 200 zaklad, s tym, ze tam nemusis byt kazdy den
500 euro ale k tomu ešte nárok na internát. To je ako keby si zarábal možno 800 v čistom a platil si nejaký podnájom. Plus treba si zarátať aj to, že môžeš ísť na nejaký grant, kde potom poberáš plat danej univerzity. Brat tak bol rok vo švajčiarsku s 5000€ mesačne. V konečnom dôsledku ten doktorand dokáže zarobiť veľmi dobre, pokiaľ je šikovný. Síce si nespomínam či toto bol ešte počas doktorandského alebo už ako postdoktorand, ale určite počas doktoranda bol veľakrát v nemecku a francúzsku na mesačné alebo týždňové stáže a konferencie z kade si tiež vždy doniesol nejaké úspory.
hughito
Redeemer
Redeemer

Áno, čo sa týka štipka, je tam ten spomínaný základný rozdiel: na SK je to natvrdo 500 € (časom sa to ešte o čosi zvýši), v ČR menej (cca 7000 Kč), ale zas výrazná možnosť "privyrobenia si" vo forme rôznych štipendií.

Skôr ma zaujímal ten širší rozmer: v podstate, všetci ČR v tomto ohľade vychvaľujú. Školstvo ako také, je niekde inde, ako na SK. A keď vidím, že idú SAV-ku zase škrtať skrz mlieko, tak to naozaj nevyzerá moc ružovo..

Čo sa týka toho času, neviem, ako je to konkrétne na SAV (predsa, je to trocha špecifickejšia vec), ale doktorandi v rámci katedier sú na SK viac zaťažovaní. Nie je to o tom tam byť vyslovene každý deň, ale očakáva sa väčšia prítomnosť. Čo mám info z Brna, tak tých oficiálnych povinností je oveľa menej, čiže doktorand má oveľa viac času na vlastný výskum (svoje zohrá aj osobná dohoda so školiteľom). A oficiálne sa tam toleruje polovičný úväzok, pretože to základné štipko je predsa len menšie a treba z niečoho aj žiť.
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa marat01 »

Nastupne stipko v sr je teraz myslim 578 €, od septembra sa zvysuje o 6% a od januara o dalsich 6%. Po 3 semestroch a obhajeni minimovky je stipko 636 € s rovnakymi vyhliadkami navysenia (pre info - zvysuje sa presne ako ucitelske platy, kedze nastupne stipko je tusim 9 platova trieda ucitela). Co sa tyka casu na katedre je to na dohode, ja som tam v dni, ked mam pedagogicke povinnosti, zvysok som na stazi v podniku (na zaklade zmluvy medzi skolou a podnikom). Ale je to individualne v zavislosti od skolitela a veduceho... poznam pripady, ze skolitel bol ok, veduci kok a nefungovalo to dobre :-)

Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk
hughito
Redeemer
Redeemer

Díky za info, to štipko je zaujímavé. :)
L.A.M.E
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa L.A.M.E »

Ahojte ludia nema niekto info ohladne Vysokej skoly v Levoci jedna sa presne o institu Juraja Paleša ? Nieco o tej skole alebo presnejsie o odbore špecialna pedagogika ? Najlepsie. (Mgr. )
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak o tejto "vysokej škole" som ešte nepočul..
Filip359
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Filip359 »

Ahojte. Plánujem ísť na vysokú školu. Strašne ma baví chémia a tak by som chcel ísť študovať čisto chémiu, nie učiteľstvo ale normálne jednoodborový smer. Plánujem ísť na UPJŠ na prírodovedeckú fakultu. Počul som, že je to dosť dobré čo sa týka Slovenska práve chémia oproti iných jednoodbrovým vedeckým smerom ako napr. biológia. Čo myslíte oplatí sa to? Aspoň na Bc. a potom odísť na inú školu niečo konkrétne úzko späté s chémiou. Čo som si pozisťoval tak je to dosť ťažké a že nastúpi cca 40-60 ľudí ale do 3. ročníka prejde tak okolo 25. Nemáte niekto nejaké info či je tam dobré štúdium napr. organickej alebo biochémie? To si myslím má asi najlepšie uplatnenie aj v priemysle asi.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

mas pm.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Filip359 napísal:Ahojte. Plánujem ísť na vysokú školu. Strašne ma baví chémia a tak by som chcel ísť študovať čisto chémiu, nie učiteľstvo ale normálne jednoodborový smer. Plánujem ísť na UPJŠ na prírodovedeckú fakultu. Počul som, že je to dosť dobré čo sa týka Slovenska práve chémia oproti iných jednoodbrovým vedeckým smerom ako napr. biológia. Čo myslíte oplatí sa to? Aspoň na Bc. a potom odísť na inú školu niečo konkrétne úzko späté s chémiou. Čo som si pozisťoval tak je to dosť ťažké a že nastúpi cca 40-60 ľudí ale do 3. ročníka prejde tak okolo 25. Nemáte niekto nejaké info či je tam dobré štúdium napr. organickej alebo biochémie? To si myslím má asi najlepšie uplatnenie aj v priemysle asi.
Moja ex studovala chemiu na FCHPT STU, pokilav iem studium ju nevylso viac ako na inach odboroch, kupovala si ucebnice rovnako ako ine odbory, k tomu potrebovala plast a rukavice, obcas daco kopirovala vo fax-copy.
Napísať odpoveď