Spoiler
Bavili sme sa aj o hrách, ja som už asi tri roky názoru, že ak je budget na to, tak definitívne by som pozeral po i7čkách (predtým tu bola ešte zlatá stredná cesta so Xeonmi ale to už je irelevantné), prečo? Preto, lebo pokrok v technológiach a nemožnosť poriadne optimalizovať hry spôsobili, že viac a viac hier aj pri takomto využití sa HT využije viac, než dosť (už ja pri i5-4690k by som sakra bral aj 4790k).
Pre tento účel dodám link na sériu videí, ktoré mám rád (vidno celý priebeh ako sa správa FPS a dokonca aj frame-tíme)
https://www.youtube.com/watch?v=XylVCItVhS4 (prípadne čisto recenziu na 7700k https://www.youtube.com/watch?v=43g3OTK2AbE ).
Všímaj si aj frame-time, ak uvidíš, že síce krivka u fps je rovnaká ale u frame-time vidíš výskok smerom dole, tak to znamená, že sa ukazuje stuttering, ktorý nemusí vždy byť zapríčinený pádom fps, no optimalizáciou, reakciou HW na nejaké prvky hry a podobne...
DirectX12 je ďalšou zaujímavosťou, kedysi sme boli v tom, že zaťaženia CPU sa budú znižovať, GPU budú pracovať efektívnejšie a to sa ukazuje aj teraz, avšak srandovne len za predpokladu, že je to spárované s dostatočne výkonným procesorom, takže aj vďaka DX12 hrám sa i7 oplatí (a už tu akýsi background mám a dúfam, že je dôveryhodné z mojej strany, ak poviem, že ja osobne (ak by ten rozpočet bol) by som aj čo i len pre hranie šiel do i7; nehovoriac o tom, že je som ten taký chaotik s troma oknami Chrome-u, kde na každom mám po 10-20 kariet, takže aj to v pozadí robí svoje (aj pri spotrebe RAM ovšem)). Výsledky DX12 titulov (napríklad Tomb Raider na videu) z videa tomu nasvedčujú.
Monitor, neodporúčam 2x 22", je to už tak zastaralé a nepraktické, osobne odporúčam 27" 1440p, napríklad ten Dell (myslím teraz U2715H), kde si posunieš (znovu) jednoducho hranicu až na 75Hz (oproti defaultným 60Hz - btw, toto sa deje už dva roky s Dell-áckymi panelmi, je to podľa mňa mazec). Ja osobne som spokojný až teraz so 40" a 4k rozlíšením.
Z odpovedí - znovu, máš možnosť takto (k čomu sa odporúčam prikloniť) ísť do skrinky a chladenia, ktoré ti všetok ten výkon udrží pokope s parádnymi teplotami a nízkou hlučnosťou.
Linkoval som Phanteks skrinku P400S, to je asi najlepší pomer cena/výkon/výbava/atď. na trhu so skrinkami. Ako som hore "zjazdil" hojka, SPC RG1 v takejto zostave NEMÁ čo robiť, potrebujeme poriadnu kvalitu, nie úplne základnú kvalitu.
Pokojne nemám problém povedať, že by som porozmýšľal ešte aj nad NZXT H440, Fractal Define C okrem tejto P400S. Treba využiť túto možnosť, ísť do možnosti s odhlučnením, šikovným dizajnom pre blokovanie šírenia hluku nesprávnym smerom a podobne.
Linkoval som Alpenfohn Wing Boost 2 ventilátory, znovu, existuje mnoho značiek a modelov, no aktuálne pri týchto cenách (aj osobná skúsenosť) sú toto neskutočné pecky, kvalitné ložiská, dizajn a hlavne prevádzkové vlastnosti. Ako skrinky, toto je ďalšia moja chuťovka a mal som toho už otestované veľa.
Linkoval som zdroj Corsair RM750i, ktorý nie je majstrom pomeru ceny a výkonu, pomeru cena/výkon kráľuje tomu Corsair Vengeance rada (z Amazon.de)
https://www.amazon.de/dp/B01CQ4B49S/ , avšak znovu, ak sa bavíme o zostave, kde chceme niečo lepšie, tak ideme hore s účinnosťou, čo znamená, že znižujeme príkon (vyššia účinnosť = menej straty z toho, čo prichádza, menej stratového výkonu zmeneného na teplo, takže menej potreby chladiť a z toho vychádzajúce menšie (ak vôbec, často sa už implementuje semi-pasívny mód) potrebné otáčky pre chladenie.
Pre všetko toto by som sa pozeral po
http://www.tichepc.sk/Super-Flower-Lead ... -750W.html (len teraz dorazili k nám)
Je to pokračovanie near-perfect platformy s drobnými vylepšeniami a hlavne novým ventilátorom (tentokrát už FDB ložiská), aktuálne je aj za fantastickú cenu. Toť by bola moja zbraň pre takúto zostavu. Ešte viac by som odporúčal nejaký Platiňák ale to by bolo ďalších 80€ a zase, ja by som do toho šiel, ak je rozpočet ale nikoho nútiť nebudem, je to už proste "step above perfect".
Linkoval som GPU GTX 1070 (konkrétne Phoenix od GW), tá je už naviazaná na reč pre 1440p rozlíšenie, je to sweet-spot - väčšina hier je možné potiahnuť až za 100fps a náročnejšie AAA tituly pokojne do 80-95 (aj tu pri tejto karte a najnáročnejších tituloch môže znamenať aj nepoužívanie náročnejších AA metód a len trebárs FXAA/SMAA/TAA). Pre 1080p je to GTX 1060. Luxus a možno nie už najlepší pomer cena/výkon 1070 pre 1080p a 1080 pre 1440p.
Konkrétne k Fénixke - je to aktuálne najlepšie riešenie pri zachovaní nízkej ceny, znovu...pomer cena/výkon. Spolu s MSI Gaming X sú to najlepšie riešenia na trhu (ešte ZOTAC najvyššie modely sú super ale tamto sú oveľa väčšie kravy).
O RAM, tu je to veľmi jednoduché, od uvedenia DDR4 a Skylake je ivdieť, že má zmysel sa znovu naháňať po vyšších frekvenciách (btw, na digitalfoundry channely je aj video, ktoré sa zaoberá čisto frekvenciami), avšak teraz pri týchto cenách...vždy boli modely s vyššími frekvenciami drahšie ale teraz je to také, že môžu byť buď za rovnakú cenu (pred nedávnom boli len o pár € drahšie ako 2400MHz ľudové voľby 3000MHz Kingstony) alebo menšiu alebo oveľa vyššiu...aktuálne sú za kúl cenu
http://www.tekra.sk/komponenty/corsair- ... 2b3000c15/ 114€ je topka.
Ak by nebolo nič za dostupnejšiu cenu (v podstate na úrovni cien s 2400MHz modelmi), tak 2400MHz nie je problém, pretože taktovanie pamätí je jednoducho - menia sa len dva parametre (frekvencia a napätie, ktoré sa dá proste na max a je to vybavené).
Storidž (a wall of text is coming!) je zložitou témou, je to fakt o ušití na mieru. Každý potrebuje "iné terabajty". Ak nepočítame HDD, ktoré sú omnoho pokojnejším trhom, tak sa dostávame na pole SSDčiek a to je niekedy riadny chaos. Trh sa dosť u SSD mení, no tu je super znovu to, že nie sme nejako extrémne limitovaní budgetom, takže môžeme tomu dať aj optimálnu kvalitu.
Je tu ťažké hovoriť aj o najlepšom pomere cena/výkon, pretože je tu priveľa premenných a hlavnou je aj samotná kvalita.
Už je to nejaká doba, čo ja som "all over" Samsung SSDčka...prečo? Pretože narozdiel od 2014-2015 tu už nie je vôbec balans medzi mnohými diskami mnohých výrobcov a hlavne cien...aj bez ohľadu na zdražovanie, ktoré začalo v novembri boli ceny divoké; všade striehli ultra-lacné SSD (TLC pamäte...ak náhodou nepoznáš omáčky okolo SSD a druhoch pamätí, tak pre základnú orientáciu mrkni na https://www.youtube.com/watch?v=I9mbZUI0J3A ) a pomaly ale isto to začalo zabíjať predaje kvalitnejších modelov a preto prišlo pri tých modeloch zlacňovanie a tak to teraz aj vyzerá.
Jednou z najlepších a najľudovejších (a kvalitných) možností boli SSD od Crucial-u, no teraz? Vydávajú jeden väčší bulšit za druhým...ak to nie je low-end, tak je to len ledva medio-cre produkt. Intel bol kedysi ľudovým, no je drahý, konkurencie neschopný (okrem pár modelov ultra-drahých NVMe SSD a serverovej lajny), a s ich ponukou často zastaraný; A-Data rebranduje a ich jediný dobrý model SP920 bol kedysi v 2014 výborným SSD, no už dávno to vyrába niekto iný alebo len je degradovaný (dokázané, riešil som to na inom fóre).
Je toho veľa, no Samsung ostal, lebo každé predstavenie prinesú SSD, ktoré dominuje nejakej kategórii, 750 EVO dominuje všetkým TLC SSDčkam a 850 EVO dominuje všetkým TLC SSDčkam a 750tke EVOčku s najpokročilejšou technológiou na poli SSD pod kapotou, kde pomaly ani nevidno negatívne prejavy TLC a implementácie tzv. SLC cache (aj keď nie úplne, samozrejme).
Ak ide o staré dobré MLC SSD, tak táto časť trhu je nudná v rôznorodosti, ak by si zavítal (už som to tu asi písal) na fórum živě, tak prídeš a zastrelia ťa ak spomenieš Samsung a nelinkuješ Kingston Savage (pre mňa treš) alebo KC400 (disk so super vlastnosťami irelevantnými pre koncového zákazníka a vhodné skôr pre business a enterprise prostredie) modely, keďže u nich idú v podstate stále len tieto MLC SSD. Ide o to, že aktuálne u mňa existuje len Samsung Pro (znovu Samsung) - Pro si drží pozíciu špičky na trhu (aj v portfóliu Samsungu) všetky tie roky a všetci ich v tomto musia rešpektovať a zaslúžia si to. A tam to aj končí, Plextor ešte stále predáva pár modelov ich 2014-2015 diskov, no už nie sú za dobré ceny, čo je škoda. Inak už tu naozaj nič naozaj nie je (som si na 90% istý).
Potom tu máme M.2 NVMe SSD (https://www.youtube.com/watch?v=opwON-7J_wI a https://www.youtube.com/watch?v=gABlQz0ktd0), ktoré prišli a zasiahli nás svojou rýchlosťou, už sa pomaly aj dostávajú ceny do normálu a vďaka bohu, Samsung už vidal ich nové modely, teda SM961 (OEM orientované SSD, našli by sme ho v NB a podobne, je tam kratšia záruka, vraj niečo o menšej podpore ale tomu ja osobne nerozumiem, no je lacnejšie a je to MLC, takže paráda), 960 EVO (NVMe diablova verzia SATA Evička) a 960 Pro (no...asi chápeš), síce sa bavíme o vyššej investícii, tak sa bavíme rovnako aj o 2-4x vyšších rýchlostiach a to je realita, kde sa zrazu môžeme znovu baviť aj o pomere cena/výkon.
Storidž by som riešil ako posledný, pretože toto sa môže stáť od 200€ do 500€. Ak by sme chceli šetriť, tak by som pozeral po 512GB Samsung Pro - kúpiš raz a máš pokoj (doslova) a HDD podľa potreby (WD Red alebo ja by som asi šiel ešte radšej do Seagate IronWolf (myslím) - nové a fresh disky od Seagate). Alebo 250-256GB NVMe SSD (či SM961 alebo niektorú z 960tok..to je jedno), keďže 500-512GB sú saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakra drahé a k tomu najlepšie 850 EVO pre ostatné hry - na tom NVMe by bol OS, SW a niekoľko hier. K tomu potom samozrejme HDD pre data.
V krátkosti ešte:
- CPU chladič - SPC Fera 3 (výborný chladič) na všetko okrem taktovania, taktovanie dá ale časom to bude priveľa pre ten ventilátor), na taktovanie fantastický Scythe Ninja 4. Je toho ešte mnoho na trhu ale aj bez ohľadu na pomer cena/výkon sa stačí držať týchto dvoch možností.
- Monitor - U 27" 1440p sú dve zaujímavé (za ľudské ceny) - Dell U2715H a Dell S2716DG - každý z nich je iný, obe sú výborné, záleží od použitia a toho, čo človek chce
- Klávesnica - Toto bude tiež zložitá téma, ja zo svojich skúseností aj skúseností sveta poviem, že ak chceme naozaj kvalitné klikatko, tak pôjdeme do mechaník, no aj tu sa bavíme o čomkoľvek od 40€ po 400€, no dá sa vybrať, ak sa človek drží základov - otázka k tomuto, ako si na tom s písaním bez pozerania na klávesnicu? chcel by si, aby ti to tam svetielkovalo ako bláznivé?
- Myšky sú jednoduchšie a lacnejšie záležitosti a teraz sa mi páči, čo je v ponuke, spomínal som konkrétne Logitech G403 - nie je drahá a je v podstate na stupni víťazov vo všetkom + má k tomu aj (spolu s Logitech G900) bezdrátovú verziu, ktorá v podstate už nuluje všetky nevýhody strachu z bezdrátových pre niečo iné, než nenáročné používanie.
Pýtaj sa, potom niekedy zajtra/cez víkend niečo zbúcham do kompletnej podoby aj podľa potrieb na storidž