Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

skjerp-deg

vsetky definicie su vytvorene clovekom ...ci?
tento myslienkovy pochod som nepochopil... V tom prípade toho boh vie menej než my
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:cize aj clovek ma okrem tela a duse ma este ducha (nazyvany aj bozim dychom). ked clovek zomiera duch telo opusta, telo prestava fungovat a dusa sa stavia pred tvar boha ak je v kontatkte s nim (ak je spasena) ak je prekazka (hriech) medzi dusou a bohom tak dusa strada boha a trpi lebo z boha vzisla... ak je tato prekazka-hriech smrtelna bude trpiet navek
1. takze mame dusu, ktoru nedokazeme nijako vnimat
2. po nasej smrti sa tato dusa oddeli od smrtelneho tela, a teleportuje sa pred boha
3. dusa sa upgradene aby sme dokazali citit utrpenie
4. boh je stale mily a dobrosrdecny chlapak

Alebo mi povedz, preco nedokazeme pocitovat utrpenie uz aj pocas zivota? Preco nedokazeme vnimat boha? Len zrazu cary mary fuk a uz vieme :aasmile29:
strapaty napísal: lepsie povedane smrt tela je len docasny stav
Ak sa jedna o docasny stav, tak po urcitom(?neurcitom) case znovu nadobudneme telo? A ja som myslel, ze krestanstvo neide ruka v ruke s reinkarnaciou
strapaty napísal:o zvieracej dusi nevieme ci je smrtelna alebo nesmrtelna... ale co vieme ze nie je obrazom boha... a to je aj rozdiel medzi clovekom a ostatnymi zivocichmi.
To si sa docital v tej mudrej knizke, ktora si tak casto odporuje? Napriklad stvorenie sveta a noemova archa?
strapaty napísal: nabozenstvo rozobera a venuje sa len ludskej dusi ... kedze v prvom rade vysvetluje veci v ohlade viery (cize vstahu cloveka k bohu)
Ak sa papez vyjadruje o zvieracej dusi, tak predpokladam, ze sa tomu niekto kompetentny venoval. Alebo snad hlava cirkvi klame?
strapaty napísal:a tam skumanie dusi inych zivych foriem je nadbytocne
Mohol by si trochu popisat to skumanie dusi? Dost by ma zaujimalo, ako su skumane, ak nie su vnimatelne?
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

strapaty napísal: vsetky definicie su vytvorene clovekom ...ci?
tento myslienkovy pochod som nepochopil... V tom prípade toho boh vie menej než my
ale niektoré sú založené na našom chápaní prírody a iné na našom nechápaní. Tie druhé vo vede existujú len z historického dôvodu. Chcel som tým vyjadriť, že nič také ako živé a neživé de facto neexistuje (resp. každý inteligentný "život" si "život" môže definovať podľa seba, príp. vôbec takú definíciu nemať). Pritom som podotýkal, že takú základnú informáciu by vševedúca bytosť mala vedieť.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

1. prave vdaka dusi dokazeme mnohe veci vnimat...
2. nikam sa nik nemusi teleportovat .... boh je vsade ..
3. dusevne utrpenie, choroby, ti nic nehovoria?? telo a dusa su prepojene
4. ano je ... to ze ty sa rozhodnes zit bez toho jedineho (boha) co moze naolnit tvoj zivot statim je tvoje rozhodnutie nie jeho ...

preco hovoris ze "nedokazeme" .... hadam si chcel povedat "nedokazem" ... ci myslis ze tie miliardy ludi veri-zije s bohom len ako s imaginarnou predstatvou?? myslis ze by viera dokoazala prezit tisicrocia len ako tradicia bez obsahu ??? kolko takych tradicii prezilo ... ???

reinkarnacia hovori o inom tele ... ale ty budes mat svoje telo-oslavene (cize bez beznych potrieb ako je hlad smad atd.) cize telo bez poskvrnenia adamovho hriechu - cize smrti.

nechapem ako sa chces bavit o viere bez "mudrych kniziek" .... to si si asi pomylil forum

tak papez je bezny clovek a moze sa beznym sposobom vyjadrovat k beznym veciam ...

nie je pravda ze dusa nie je vnimatelna... je to vlastne duchovno v cloveku .. to ze clovek nezije len materiou .... aj ked priamo sa dusa skumat neda ale len jej kooleracia s podnetmi ... najjednoduchsim zrkadlom duse je svedomie ..

//autoeditácia príspevku (10 Mar 2017, 7:02)
skjerp-deg

ta vseveduca bytost je zivot v samotnej podstate. len skrze neho sa lisime od kamenou ako aj vsetko zive
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

ak v 3. narážaš na mentálne choroby, alebo ako ich Slováci zvyknú nazývať "duševné" choroby, tak vedz, že tieto duševné choroby sú veľmi fyzického charakteru, pretože sú to poruchy riadiacich sústav, či už hormonálnej alebo nervovej. Iste, tieto sústavy ešte nechápeme na 100%, ale chápeme ich aspoň natoľko dobre, že vieme povedať, že nemajú absolútne nič spoločné s nejakou dušou. Práve naopak, mnohé "duševné" poruchy dokážeme liečiť veľmi fyzicky - tabletkami ;-)

ad tradicie - mnoho. všetky náboženstvá, astrológia, vyvolávanie duchov, a podobné somariny. De facto všetka viera v nadprirodzeno.

Ak duša má nejaký vplyv na správanie, výzor človeka/iných organizmov alebo hocijako inak dokáže zasahovať do našej reality, potom musí byť (z definície) aj skúmateľná vedou. Ak nič také duša nedokáže, potom je úplne irelevantná a môžeme povedať, že neexistuje, minimálne nie v živote, ktorý teraz žijem ja alebo ty.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:prave vdaka dusi dokazeme mnohe veci vnimat...
Napriklad? Vsetko co citis a vnimas, vnimas len pomocou svojho fyzickeho ja. Pocit radosti ci stastia, empatia,a dalsie "abstraktne pocity" vsetko to dokazes len vdaka chemickym procesom ludskeho tela.
strapaty napísal:2. nikam sa nik nemusi teleportovat .... boh je vsade ..
Len som reagoval na to co si napisal, ale nemam chut slovickarcit.
strapaty napísal:3. dusevne utrpenie, choroby, ti nic nehovoria?? telo a dusa su prepojene
Uz ti ti pisal skjerp-deg, aj ja pri bode 1. Ale kedze viem, ze ti to v minulosti pisalo viac ludi a doteraz si to nepochopil, tak znovu, chemicke procesy ludkseho tela sposobuju tieto dusevne choroby.
Depresia- dusevna choroba... Kde je tam dusa?
[youtube]InNhDfDfl5c[/youtube]
[youtube]Yy8e4sw70ow[/youtube]
strapaty napísal:ano je ... to ze ty sa rozhodnes zit bez toho jedineho (boha) co moze naolnit tvoj zivot statim je tvoje rozhodnutie nie jeho ...
Boh vie, co bolo, je a bude. To znamena, ze on vedel, ze v neho verit nebudem este skor ako som sa narodil. Kde je teda ta moznost vyberu?
strapaty napísal:hadam si chcel povedat "nedokazem" ... ci myslis ze tie miliardy ludi veri-zije s bohom len ako s imaginarnou predstatvou??
Trafil si klinec po hlavicke. Konecne.
strapaty napísal:myslis ze by viera dokoazala prezit tisicrocia len ako tradicia bez obsahu ???
Viera prezila len vdaka dogme. Vdaka vyhrazkam z kazatelnic o vecnom utrpeni. Dlhe storocia bolo vzdelanie na nizkej urovni, takze bolo minimum ludi, ktori by vieru spochybnovali(argumentmi). Pozri sa na trend dnesej doby, kolko ludi realne veri v boha. Zvysok to uchovava len ako tradiciu.
strapaty napísal:kolko takych tradicii prezilo ... ???
KRestanstvo je jednym z prikladvo nabozenstiev, ktore nestavali vlastne zaklady. Mnoho prvkov, alebo dolezitych datumov je len prekrytie inych nabozenstiev, ktore tu boli pred krestanstvom. Alebo si myslis, ze v zaslubenej zemi, mali jedlicky ktore zdobili?
strapaty napísal:ale ty budes mat svoje telo-oslavene (cize bez beznych potrieb ako je hlad smad atd.) cize telo bez poskvrnenia adamovho hriechu - cize smrti.
Tvoje telo casom zhnije, takze ak o 1000rokov dojde k nejakemu sudu, tak ty ziadne telo mat nebudes, alebo urcite nie to telo ktore mas teraz.
Inak pisal si tu o fyzickom tele, ktore po smrti zanikne. Takze po case znovu vznikne? :hmm:
strapaty napísal:nechapem ako sa chces bavit o viere bez "mudrych kniziek"
Tak mi vysvetli co sa stalo s dinosaurami? Na arche mali byt vsetky zvierata, ciste aj neciste. Alebo sa boh rozhodol niektore, svoje stvorenia vyhladit skor? Ak ano, tak preco? A preco sa o tom nikde nepise?
strapaty napísal:tak papez je bezny clovek a moze sa beznym sposobom vyjadrovat k beznym veciam ...
Papez je zastupca krista na zemi, to si fakt nemyslim, ze je bezny clovek :wink:
A vyjdaroval sa k netrivialnym veciam, konkretne k dusi. Tak prestan fabulovat.
strapaty napísal:nie je pravda ze dusa nie je vnimatelna
takze ty dokazes dusu vnimat? Povedz ako?
strapaty napísal:. je to vlastne duchovno v cloveku .. to ze clovek nezije len materiou
Znovu, chemicke procesy ludskeho tela.
strapaty napísal:. aj ked priamo sa dusa skumat neda ale len jej kooleracia s podnetmi ... najjednoduchsim zrkadlom duse je svedomie ..
Nenut ma to napisat znova :new04: :new04:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

skjerp-deg

nie mal som na mysli choroby duse... ako hriech a vy citky svedomia ... utrpenie sposobene hirechom a nepritomnosti boha v zivote cloveka...

telo a dusa su prepojene .... preto choroby duse mozu sposobovat aj choroby tela. ako aj naopak ... clovek sa musi starat o obe rovnako ... zanedbanie tela ma vplyv aj na dusu .. vsak najjednodyuchsi priklad je hiech ... zly skutok ktory sa odrazi aj na stave cloveka ...

AllGoneDead
"Napriklad? Vsetko co citis a vnimas, vnimas len pomocou svojho fyzickeho ja".............................tak ja netvrdim ze to nie je prepojene ... ano clovek si uvedomuje veci tela telom ..
"Boh vie, co bolo, je a bude. To znamena, ze on vedel, ze v neho verit nebudem este skor ako som sa narodil. Kde je teda ta moznost vyberu? " .... to ze nieco vie neznamena ze je to jeho rozhodnutie ... aj ty vies ze ked sa odtrhne jablko tak padne na zem to ale neznamena ze si to sposobil ty ... a vyvinovat sa zo svojej zodpovednosti tym "ze boh ma takeho stvoril" je ubohe a trapne ...sam dobre vies ze sa mozes rozhodnut ci budes zit podla moralnych hodot alebo podla svojich.
"Viera prezila len vdaka dogme." nic neprezije len vdaka dogme ... viera bez obsahu a jej drzitelov je mrtva... len tych par ludi co poznaju boha su schoni odovzdat ju dalej ... len vdaka nim zije ..
"KRestanstvo je jednym z prikladvo nabozenstiev" ano je to pravda .. prirodzenym veciam ktore ludia zistili o bohu sa dava novy obsah ... tak je to vlasten zo vsetkymi sviatkami okrem velkej noci .. ale samotna symbolika ostava .. aj jedlicka je znakom zelene, zivota, znovuzrodenia, aj ked jedlicky su pomerne nova tradicia ... krestania vedia ze jedlicka je len dekoracia ... ze vianoce su hlavne o znovunarodeni krista v ich zivotoch . ich srdce ma byt novy betlehem ....

//autoeditácia príspevku (13 Mar 2017, 8:01)
AllGoneDead

"Tak mi vysvetli co sa stalo s dinosaurami? " uz som to niekollko krat opakoval ... biblia nie je vedecka ci dejepisna publikacia... je to nabozenska kniha ... a ako sa v knihe noe pise o hriechu treste za hriech a prislube ze uz nikdy taky trest nebude . ked si to precitas tak zistis ze v podstate vramci dvoch po sebe iducich stran si udaje protirecia... zjavne to nie je pisane z umyslom dejepisneho zaznamenavania...

"Papez je zastupca krista na zemi" svaty otec okrem toho ze je hlavou cirkvy je aj bezny obcan a clovek ... ked hovori nieco nejakej konkretnej osobe neznamena ze je to univerzum pre celu cirkev... na to sluzia oficialne dokumenty.. ja netvrdim ze to nie je pravda ... je tvrdim ze to neviem ... a to je rozdiel. skutocne nie je dovod preco by zvierata nemohli byt v nebi alebo aj vseky rastliny... alebo cokolvek co si clovek zmysli .. : "Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú." Ale nám to Boh zjavil skrze Ducha, lebo Duch skúma všetko, aj Božie hlbiny.

"takze ty dokazes dusu vnimat? Povedz ako?" nevnimam dusu ale vnimam boha a to je mozne len vdaka dusi .. naplna nase zivoty zivotom, laskou a statim . zjavne to je rpravy dovod preco sa ludia len tazko nechaju presvedcit ze boh neexisutje lebo viera v neho(zivot s nim ) im zmeni zivot k lepsiemu ...

"Znovu, chemicke procesy ludskeho tela." uz som to napisal niekolko krat dusa a telo tvoria jednotu nemozno oddelit duchovne od fyzickeho... elektoro-chemicke procesy podobne ako ludia maju aj zvierata . kolko zvierat veri v boha alebo sa mu klania .. ??
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:ako hriech a vy citky svedomia ... utrpenie sposobene hirechom a nepritomnosti boha v zivote cloveka
Vycitky "svedomia" su len chemicke reakcie, zatial co hriech je len ludska definicia nejakeho skutku. Zvacsa ide o skutok pre spolocnost nemoralny.
strapaty napísal:preto choroby duse mozu sposobovat aj choroby tela. ako aj naopak ... clovek sa musi starat o obe rovnako ... zanedbanie tela ma vplyv aj na dusu .. vsak najjednodyuchsi priklad je hiech ... zly skutok ktory sa odrazi aj na stave cloveka ...
Takze telesna deformacia ma vplyv na dusu? Len preto, ze ide o chorobu/postihnutie? A to dokonca take, ktore clovek vobec neovplyvni.
Na slovensku to ale vobec nevyzera, ze by sa zle skutky odzrkadlovali na stave cloveka.
strapaty napísal:to ze nieco vie neznamena ze je to jeho rozhodnutie ... aj ty vies ze ked sa odtrhne jablko tak padne na zem to ale neznamena ze si to sposobil ty
Ale ak to jablko odtrhnem a pustim, tak som to sposobil ja.
strapaty napísal: a vyvinovat sa zo svojej zodpovednosti tym "ze boh ma takeho stvoril" je ubohe a trapne ...sam dobre vies ze sa mozes rozhodnut ci budes zit podla moralnych hodot alebo podla svojich.
Ale ak boh vie vsetko, tak som sa uz davno rozhodol. Teda ja som este neexistoval, ale uz som sa rozhodol. Inak by boh nemohol byt vseveduci. Takze je skor trapne tvrdit, ze si mozes rozhodnut nejako inak, ked vlastne nemozes.
1. Ak sa mozes rozhodnut, tak boh nemoze dopredu vediet ako sa rozhodnes.
2. To by ale bolo v rozpore s jeho vseveducnostou. Co znamena, ze jeden z tychto dvoch bodov neplati.
3. Ak by pre boha bola vsetko pritomnost, tak by to teoreticky mohol splnit. Ale potom by tu bol problem s definiciou, podla ktorej vie co bolo, je a bude. Pretoze by vedel len to co je.
K moralnym hodnotam som toho uz napisal dost, ale ty aj tak ignorujes definicie..
strapaty napísal: nic neprezije len vdaka dogme ... viera bez obsahu a jej drzitelov je mrtva... len tych par ludi co poznaju boha su schoni odovzdat ju dalej ... len vdaka nim zije ..
Uvedomujes si ako dlho tu bola viera ako nastroj moci, ovladajuci prosty lud? Tam neslo o ziadne poznanie boha, papez, kardinali, biskupi, ci knazi, sa snazili len uchopit moc a ziskavat na prostom lude, ktory veril vsetkemu co povedali. T.j. nenasledovali bozie ucenie, ale to, co im tak bolo prezentovane.
strapaty napísal: aj jedlicka je znakom zelene, zivota, znovuzrodenia, aj ked jedlicky su pomerne nova tradicia ... krestania vedia ze jedlicka je len dekoracia ... ze vianoce su hlavne o znovunarodeni krista v ich zivotoch . ich srdce ma byt novy betlehem ....
Znovu len dokazujes, ako malo toho o nabozenstve vies. Zdobenie jedlicky bol keltsky zvyk, myslim ze sa jedna o sviatok Yule...
Takze nie, nejedna sa len o dekoraciu, ale o symboliku, ktoru si krestanstvo pretvorilo podla svojich potrieb. To, ze to takto vnimas ty, neznamena, ze to tak vnimaju aj ostatni.
strapaty napísal:uz som to niekollko krat opakoval ... biblia nie je vedecka ci dejepisna publikacia... je to nabozenska kniha ... a ako sa v knihe noe pise o hriechu treste za hriech a prislube ze uz nikdy taky trest nebude . ked si to precitas tak zistis ze v podstate vramci dvoch po sebe iducich stran si udaje protirecia... zjavne to nie je pisane z umyslom dejepisneho zaznamenavan
Prave to je ten problem. Napriek tomu, ze vies, ze bibliu si kazdy moze vylozit podla seba budes stale tvrdit, ze ide o nejaku extra zbierku zivotnych mudrosti. A casti ktore sa uz inak vylozit nedaju, budes ignorovat, alebo tvrdit, ze niekde inde v bibli to je pisane inak a plati to co ti vyhovuje.
strapaty napísal: nevnimam dusu ale vnimam boha a to je mozne len vdaka dusi .. naplna nase zivoty zivotom, laskou a statim . zjavne to je rpravy dovod preco sa ludia len tazko nechaju presvedcit ze boh neexisutje lebo viera v neho(zivot s nim ) im zmeni zivot k lepsiemu ...
Pomocou coho vnimas boha? Stastie a lasku pocitujeme vdaka chemickym procesom. Nie vdaka bohu.... :smt098 :smt098
strapaty napísal:uz som to napisal niekolko krat dusa a telo tvoria jednotu nemozno oddelit duchovne od fyzickeho... elektoro-chemicke procesy podobne ako ludia maju aj zvierata . kolko zvierat veri v boha alebo sa mu klania .. ??
Ale pisal si, ze dusa sa oddeli od tela a postavi sa pred boha. To si nejako odporujes nie?
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

V podstate skoro na vsetko uz vystizne reagoval AllGoneDead, takze len:
kolko zvierat veri v boha alebo sa mu klania

Aj ty určite veľmi dobre vieš, že na vytvorenie konceptu božstiev sú nutné kognitívne schopnosti, ktoré zatiaľ žiadne zo zvierat plne vyviunuté nemá. To nie je žiaden argument pre dušu, toto je dávno známy biologický fakt prečo tomu tak je.
o ze nieco vie neznamena ze je to jeho rozhodnutie ... aj ty vies ze ked sa odtrhne jablko tak padne na zem to ale neznamena ze si to sposobil ty
Už sa to tu sto krát rozoberalo. Existencia vševedúcosti a zároveň všemohúcosti v 1 vesmíre nie je logicky možná.
Okrem toho, ak niekto vždy vie ako sa rozhodneš, nemáš slobodnú vôľu. To, či to dokáže alebo nedokáže ovplyvniť alebo či to ovplyvní alebo nie, to je druhá vec. Ale ak existuje slobodná vôľa (alebo všemohúcosť, ktorá ju vyžaduje), vesmír nemôže byť deterministický. Ak existuje vševediacosť, vesmír musí byť deterministický. Vyber si jedno, ale nemôžeš mať obe.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Podľa strapateho je všetko dôkazom Božej existencie.

Som si istý, že pri operáciách je to jeden z týchto pacientov...
Prílohy
surgery_thank_god.png
surgery_thank_god.png (107.33 KiB) 1670 zobrazení
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... z4bEqTER2w

Hmm, krestansky Boh nedokaze ochranit svojho proroka pred levom? Kto by to cakal?
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

mali nechať evolúciu nech urobí svoju prácu. Takto ten magor bude šíriť svoje bludy ďalej.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty: mna by zaujimalo ako sivyvstlujes posobenie liekov a drog na psychicku bolest?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

skjerp-deg

ja si osobne myslim ze o niecom vediet ... a nieco ovplivnit je rozdiel... ci?
to ze viem ako nieco dopadne neznamena ze to aj ovplivnujem .

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2017, 7:06)
AllGoneDead
to ze si len zluk chemicko-elektrickych procesov neznamena ze sa to deje samocinne ..

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2017, 7:16)
harrison314

napriek tomu ze telo a duch spolu suvisia ... lieky utlmujuce nervovu sustavu liecia telo a nie psyche cize dusu ...
chorobou duse je hriech, posadnutos, zavislost, nerest, a kazde otroctvo co z hriechu vychadza..... ktore narusa priami kontakt-spojenie s bohom ..
hriech moze sposobovat aj choroby tela. kedze spolu suvisia a tvoria toho isteho jedneho cloveka ... a naopak uzdravovanim tela mozes pomahat dusi ...
(napriklad prestanes sa obzierat, zacnes sa zdravo stravovat, sebazaprenie, zbavujes sa otroctva tela a pestujes si pevnu volu ktora ta oslobodzuje a lahsie odolas hriechu ... cize tomu co ta oddeluje od boha.)

cize choroby zleho fungovania organizmu ci uz sa jedna o mentalne schopnosti ci kognitivne nie su chorobou duse ...

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2017, 7:19)
harrison314

"Hmm, krestansky Boh nedokaze ochranit "
poznas ten vtip? Ide misionár po púšti a oproti nemu lev. Misionár:
- Ó Pane, daj tomuto levovi kresťanské cítenie.
Lev zrazu zdvihne laby k nebu a hovorí:
- Ďakujem ti Pane, za toto jedlo, ktoré teraz požívať budem.

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2017, 7:25)
Pilifo

krestan ktory zije dennodene s bohom si uvedomuje ze vsetko co mame mame od boha .. a preto za to dakujeme . ta zena mozno v ten ten podakovala uz za sto veci okrem tej operacie .. ja napriklad denne dakujem bohu za jedlo ktore mam ... napriek tomu ze si musim sam nan zarobit sam si ho kupit pripravit a zjest ... to ze dakujem bohu zan neznamena ze mi ho on donesie na striebornej tacke... ale to ze mi da schopnosti a prostriedky a volu to dosiahnut ... je vela ludi ktory to nemaju a ani pre mna to nie je samozrejmost ale dar... vdacnost nas uci vazit si veci, boh nasu vdacnost nepotrebuje on je dokonaly. mi ludia ju potrebujeme ...

myslis ze tym ze dakovala bohu nejak znizila podiel zasluhy personalu ci lekarov? medzi vdacnostou ateistu a veriaceho voci personalu nie je rozdiel(su rovnako vdacny za zachranu zivota) ... veriaci ma len + vdacnost voci bohu ... je nieco na tom zle?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:to ze viem ako nieco dopadne neznamena ze to aj ovplivnujem
Ak si to nieco stvoril ty a zaroven nedavas ziadnu moznost ineho vysledku(co je presne pripad, ak si vseveduci) tak to ovplyvnovat musis.
Vysvetlovalo ti to uz X ludi.
strapaty napísal:to ze si len zluk chemicko-elektrickych procesov neznamena ze sa to deje samocinne
Takze si sam vyvracias tvrdenie na ktore som reagoval vyssie? :roll:
strapaty napísal:napriek tomu ze telo a duch spolu suvisia ... lieky utlmujuce nervovu sustavu liecia telo a nie psyche cize dusu ...
chorobou duse je hriech, posadnutos, zavislost, nerest, a kazde otroctvo co z hriechu vychadza..... ktore narusa priami kontakt-spojenie s bohom ..
hriech moze sposobovat aj choroby tela. kedze spolu suvisia a tvoria toho isteho jedneho cloveka ... a naopak uzdravovanim tela mozes pomahat dusi ...
(napriklad prestanes sa obzierat, zacnes sa zdravo stravovat, sebazaprenie, zbavujes sa otroctva tela a pestujes si pevnu volu ktora ta oslobodzuje a lahsie odolas hriechu ... cize tomu co ta oddeluje od boha.)

cize choroby zleho fungovania organizmu ci uz sa jedna o mentalne schopnosti ci kognitivne nie su chorobou duse ...
Musim sa priznat, ze nemam slov. Vacsiu stupiditu som uz davno necital.
Ty naozaj veris tomu co pises? Alebo len odosielas nahodne vygenerovany text?
1. Posadnutost, zavist atd suvisia s telom, nie s dusou(aspon nie takou aku zjavne vnimas ty).
2. ten tvoj "hriech" je abstraktny pojem, ktory nedokazes logicky definovat, pretoze jeho definicia sa opiera o rovnako nedokazatelne pojmy.
3. Sebazaprenim naucenych navykov a pevnou volou by si akurat stratil vieru v boha.
4. Choroby, ktore nedokazes(alebo dokazes len velmi problematicky) ovplyvnit a poskodzuju ti telo automaticky znamenaju, ze pachas hriech.
strapaty napísal:krestan ktory zije dennodene s bohom si uvedomuje ze vsetko co mame mame od boha
slovo uvedomuje by som nahradil slovom domysla, inak to budi dojem, ze krestan ma nejaky ten zmysel navyse.
strapaty napísal:vdacnost nas uci vazit si veci, boh nasu vdacnost nepotrebuje on je dokonaly
Vazit si veci moze aj clovek, ktory za ne nevdaci bohu. Napriklad si ich vazi preto, co pre ich ziskanie musel urobit.
strapaty napísal:myslis ze tym ze dakovala bohu nejak znizila podiel zasluhy personalu ci lekarov?
Z jej pohladu nepochybne ano. Totiz, ak veris, ze slo o bozsky zasah a bozsky plan, tak potom je vlastne uplne jedno kto to v konecnom dosledku vykonal. Pretoze ak boh chcel aby sa to stalo, tak by ta kludne odoperoval aj nahodny okoloiduci... Ved pre boha nie je problem robit zazraky.
strapaty napísal:veriaci ma len + vdacnost voci bohu ... je nieco na tom zle?
Ano, je.
Zachranili ta znalosti pracovnikov, nie boh. Ten ta len nechal ochoriet a mlcky by sa prizeral.
Chces dakovat bohu za vsetko, co mozes v zivote spravit? Za kazdu prilezitsot ktoru mas? Preco ho potom nechces vinit, aj za vsetko zle co sa ti stalo? Podla tvojej logiky sa na tom totiz podielal rovnako ako na tych dobrych veciach.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

"Ano, je"
bez boha zachrania pracovnici tvoj pozemsky zivot... ale ked zomries budes strateny
s bohom a bez pracovnikov stratis pozemsky zivot ale zachranis si ten vacny...
ked mas stastie mas oboch ... aj boha aj pracovnikov.

"Preco ho potom nechces vinit, aj za vsetko zle co sa ti stalo?" lebo viem ze vsetko v zivote co sa mi zle stalo bola moja vina ze som ho dostatocne nepocuval a nemiloval... ale jeho milost je tak silna ze aj ked som nieco zle spravil a zle sa mi stalo ked to odovzdam bohu on to zoberie a vrati mi to ako pozehnanie ... ta ista vec co pre mna bolo tazke je pre mna pozehanim a darom ... Mt 11, 30 Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.

"Z jej pohladu nepochybne ano." skus sa spytat lekarov.

1. zavislost ako duchovne otroctvo kedy telo vytazi nad volou a duchom cloveka.
2. hriech je prekazka medzi tebou a bohom ...je to presne ten dovod preco nedokazes vnimat boha
3. utlacanim tela umocnujes ducha a osobodzujes sa ... boh je zdrojom skutocnej slobody a lasky ...
4. to som nepovedal ...

"Ak si to nieco stvoril ty a zaroven nedavas ziadnu moznost ineho vysledku" ak zasejes semiacko stromu do zeme si tvorcom stromu aj jeho ovocia .. no napriek tomu neznamena ze ovplyvnujes kedy strom zhodi listie ci narastie na nom ovocie(samozrejem by si mohol pootrhat ovocia aj listie aj cely strom )... tak isto boh stvoril vsetko .. a povedal ze cloveku ako aj inym bytostiam dava slobodnu volu ... cize sam seba obmedzil v urcitom ohlade urcovania... ale aj ked veci nemeni neznamena ze ich nemoze zmenit (nemeni ich preto lebo sa tak rozhodol ) ... cize neporusuje sa tu ani tvrdenie vsemohucnosti.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:bez boha zachrania pracovnici tvoj pozemsky zivot... ale ked zomries budes strateny
s bohom a bez pracovnikov stratis pozemsky zivot ale zachranis si ten vacny...
ked mas stastie mas oboch ... aj boha aj pracovnikov.
Ale ludia v nemocnici nedakuju za zachranu "posmrtneho zivota", ale za zachranu toho, ktory prave zijes.
strapaty napísal: lebo viem ze vsetko v zivote co sa mi zle stalo bola moja vina ze som ho dostatocne nepocuval a nemiloval
Bavme sa o pojmoch a nie tvojich dojmoch. Totiz tazko pocuvat niekoho, kto neexistuje a ziadnym vnimatelnym sposobom nedokaze(nechce) komunikovat.
strapaty napísal:ale jeho milost je tak silna ze aj ked som nieco zle spravil a zle sa mi stalo ked to odovzdam bohu on to zoberie a vrati mi to ako pozehnanie ... ta ista vec co pre mna bolo tazke je pre mna pozehanim a darom
Prepac, ale toto su prazdne frazy, ktorych clovek za zivot pocuje az-az.
strapaty napísal:1. zavislost ako duchovne otroctvo kedy telo vytazi nad volou a duchom cloveka.
Odskrtnime vagne definovane slova ako duch cloveka a duchovne otroctvo, pretoze nic take nebolo dokazane.
strapaty napísal:2. hriech je prekazka medzi tebou a bohom ...je to presne ten dovod preco nedokazes vnimat boha
Nechcel som sa do toho pustat, ale krestanstvo definuje hriech ako porusenie bozieho zakona. Bozi zakon je len dalsou deravou a vagnou castou viery, spolu s odpustanim hriechov. Ale aby sme ostali pri hriechu, tak krestanske ucenie nehovori nic o tom, ze ludia ktori zhresia nedokazu vnimat boha ako to tvrdis ty. Predpokladam, ze sa dostavame k rovnakemu bodu ako uz neraz, tvorbe vlastnych definicii, ktore maju sluzit ako argumenty.
strapaty napísal: 3. utlacanim tela umocnujes ducha a osobodzujes sa ... boh je zdrojom skutocnej slobody a lasky ...
Zakladne pravidlo, ktore si boh stanovil v raji slobodu odopieralo. Slo doslova o zakaz, tak o com rozpravas? O laske sa radsej vyjadrovat nebudem, pretoze boh tresta do 10 pokolenia...
strapaty napísal:4. to som nepovedal ...
Ale z kontextu to vyplyva.
strapaty napísal:ak zasejes semiacko stromu do zeme si tvorcom stromu aj jeho ovocia .. no napriek tomu neznamena ze ovplyvnujes kedy strom zhodi listie ci narastie na nom ovocie(samozrejem by si mohol pootrhat ovocia aj listie aj cely strom )
Ak zasajes semiacko, tak nie si tvorcom stromu ani ovocia. No napriek tomu dokazes ovplyvnit, ci narastie ovocie alebo to ako bude strom rast.
strapaty napísal:ale aj ked veci nemeni neznamena ze ich nemoze zmenit (nemeni ich preto lebo sa tak rozhodol ) ... cize neporusuje sa tu ani tvrdenie vsemohucnosti.
Ak vies presne povedat, co sa stane, tak nemozes hovorit o slobodnej voli. To rozhodnutie padlo davno pred tvojim narodenim.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead
"Ale ludia v nemocnici nedakuju za zachranu" nepochopil si to ...krestania tym ze vedia ze vsetko je od boha tak denne dakuju bohu za vsetko... aj za zachranu pozemskeho zivota prostrednictvom zdravotneho personalu

"Bavme sa o pojmoch" to ze ty boha nepoznas neznamena ze neexistuje .... minimalne 4/5 ludstva nejakym sposobom vnima boha a veri v neho ... nemyslis ze je to od teba dost arogantne vyhalsovat tychto ludi blaznov ktory veria svojim predstavam ... alebo za slabych ktory potrebuju nejaku barlicku ... tvoje pojmy sa zakladaju na zmyslovom vnimani a skumani ... boh ale daleko presahuje tento obmedzeny sposob vnimania sveta... ziadas odomna aby som sa bavil s tebou v ramci skumatelneho sveta ... ale boha nemozno priamo skumat ... veriaci len vnimaju kooleraciu ich zivota s nim ... toze ty im neveris je tvoje rozhodnutie ale to neznamena ze je to pravda..

"Prepac, ale toto su prazdne frazy," ... pre teba ... pre mna je to zivotna skusenost ...

"Odskrtnime vagne definovane slova" ... vdaka tomu ze som uveril som dokazal po mnohych rokoch prestat fajcit (co som sa roky o to marne pokusal, 17 rokov som fajcil 20 cigariet denne od svojich 15-tich ) ... ked naplni tvoj zivot boh postupne potrha vsetky otroctva...

hriech - katechizmus katolickej cirkvi . kanon 1033 Nemôžeme byť zjednotení s Bohom, ak sa slobodne nerozhodneme milovať ho. Nemôžeme však milovať Boha, ak ťažko hrešíme proti nemu, proti svojmu blížnemu alebo proti sebe samým: „Kto nemiluje, ostáva v smrti. Každý, kto nenávidí svojho brata, je vrah. A viete, že ani jeden vrah nemá v sebe večný život“ (1Jn 3,14-15). Náš Pán nás upozorňuje na to, že budeme od neho odlúčení, ak nebudeme pomáhať vo vážnych potrebách chudobným a maličkým, ktorí sú jeho bratmi. (1861) Zomrieť v smrteľnom hriechu, ak sme ho neoľutovali a ak sme nedosiahli Božiu milosrdnú lásku, znamená zostať navždy odlúčenými od Boha vinou našej slobodnej voľbycize ked clovek zomrie v smrtelnom hriechu je odluceny od boha naveky ... pocas zivota len docasne. kym sa smrtelneho hriechu nezbavy. A tento stav definitívneho vylúčenia seba(393) zo spoločenstva s Bohom a s blaženými sa označuje slovom „peklo“.(633)

"Zakladne pravidlo, ktore si boh stanovil" to nie je spravne pochopenie toho v com spocival prvy hriech ... cela podstat prveho hriechu spocivala v pyche prvych ludi ... neslo o nejake fyzicke ovocie ale slobodne sa odlucenie a vzopretie sa bohu ... ludia chceli "byt ako boh" ... necheli pravdu poznavat ale ju vytvarat a urcovat.. uz len samotny fakt ze strom z ktoreho jedli ovocie bol strom poznaia dobra a zla ... je zavadzajuci lebo vsak dobro poznai .. jedine co nepoznali bolo zlo .. a aj to co im tvrdil diabol bolo klamstvo (ze budu ako boh)...predsa boh pozna len dobro .. nepozna zlo ... jeho absencia v zivotoch bytosti je zlo ... cize spoznali zlo takym sposobom ze opustili boha .. a to malo za nasledok "trest" ale nie sposobeny bohom ale nepritomnostou boha v ich zivotoch ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Par chutoviek s biblie https://www.facebook.com/notes/sekularn ... 0541318574
Spoiler
Top 01
Genesis 19
Podvrátenie Sodomy. Lot vyslobodený.
5 vyvolali Lota a povedali mu: "Kde sú mužovia, čo prišli dnes večer k tebe? Priveď ich k nám, aby sme s nimi obcovali!" 6 Tu Lot vyšiel k nim predo dvere, zavrel dvere za sebou 7 a povedal im: "Bratia moji, nože nerobte hriech! 8 Mám dve dcéry, ktoré ešte nepoznali muža. Vyvediem vám ich, robte s nimi, čo sa vám páči. Týmto mužom však nerobte nič také, veď oni sa uchýlili do tieňa mojej strechy!"

Top 02
Exodus 21
Ochrana ľudského života
20 Toho, kto svojho otroka alebo svoju otrokyňu udrie palicou tak, že mu pod rukami zomrie, musí postihnúť pomsta. 21 Ak však otrok zostane jeden alebo dva dni nažive, nebude pomstený, lebo bol jeho majetkom.

Top 03
Levitikus 21
Svätosť kňažstva
9 Keď sa dcéra niektorého kňaza znesvätí smilstvom, znesvätí svojho otca. Nech je upálená.

17 Povedz Áronovi: Keby mal niekto v pokoleniach tvojho potomstva nejakú telesnú chybu, ten nesmie prinášať pokrm svojho Boha. 18 Túto službu nesmie konať ten, kto má nejakú telesnú chybu; nikto slepý alebo chromý, alebo so znetvorenou tvárou či s niektorým zle vyvinutým údom, 19 alebo človek so zlomenou nohou, alebo zlomenou rukou, 20 alebo človek hrbatý, zakrpatený, s beľmom na oku, človek postihnutý svrabom či lišajom, alebo s rozdrveným semenníkom. ... 23 Pre svoju telesnú chybu však nesmie pristúpiť k opone ani k oltáru, lebo by znesvätil moju svätyňu, pretože ja som Hospodin, ich Posvätiteľ.
Top 04
Levitikus 26
Kliatby 27
Ak ma ani potom neposlúchnete a naďalej mi budete odporovať, 28 aj ja vám budem odporovať svojím hnevom a sedemnásobne vás potrestám za vaše hriechy. 29 Budete jesť mäso svojich synov i svojich dcér.

Top 05
Numeri 15
Trest za porušenie soboty
32 Keď boli Izraeliti na púšti, prichytili istého muža, ktorý v deň sobotného odpočinku zbieral drevo. 33 Tí, čo ho pri zbieraní dreva prichytili, priviedli ho k Mojžišovi a Áronovi a pred celú pospolitosť. 34 Dali ho strážiť, lebo sa nevedelo, čo sa s ním má stať. 35 Hospodin povedal Mojžišovi: Ten muž musí zomrieť. Celá pospolitosť ho ukameňuje za táborom. 36 Celá pospolitosť ho vyviedla za tábor, kde ho ukameňovali a zomrel, ako Hospodin prikázal Mojžišovi.
Top 06
Numeri 31
Vojna s Midjánčanmi
15 Mojžiš im vyčítal: Prečo ste nechali nažive všetky ženy? 16 Veď práve ony na Bileámovu radu zvádzali Izraelitov, aby pre Peóra opúšťali Hospodina. Preto Hospodinovu pospolitosť stihla pohroma. 17 Teraz teda usmrťte spomedzi detí všetkých chlapcov a zabite aj každú ženu, ktorá poznala muža a obcovala s ním. 18 No dievčatá, ktoré nepoznali muža, ani s ním neobcovali, si nechajte pre seba.

Top 07
Deuteronómium 21
Neposlušný syn
18 Ak má niekto vzdorovitého a zanovitého syna, ktorý neposlúcha svojho otca ani svoju matku a nedbá na ich napomínanie, 19 jeho otec a matka nech ho chytia, privedú k starším mesta k miestnej bráne 20 a povedia im: Tento náš syn je vzdorovitý a zanovitý, neposlúcha nás, je zhýralec a pijan. 21 Potom nech ho všetci muži mesta ukameňujú. Jeho smrťou odstrániš zlo zo svojho stredu. Nech to počuje celý Izrael a bojí sa.
Top 08
Deuteronómium 25
Dodatky
4 Pri mlátení nedávaj volovi náhubok.
11 Ak sa medzi sebou pobijú dvaja muži, a ak žena jedného z nich chce vyslobodiť svojho muža z ruky toho, ktorý ho bije, vystrie ruku a chytí ho za prirodzenie, 12 bez milosti jej odsekni ruku.

Top 09
Kniha sudcov 19
Zločin mužov z Gibey
24 Tu je moja dcéra, panna, tú vám vyvediem. Môžete ju zneuctiť, robiť s ňou, čo sa vám páči, ale na tomto mužovi sa nesmiete dopustiť takej nehanebnosti." 25 Ale tí muži ho nechceli ani počúvať. Vtedy ten človek vzal svoju vedľajšiu ženu a vyviedol im ju von. Oni ju poznali a ukájali na nej svoje chúťky celú noc až do rána. Prepustili ju až pri východe rannej zory. 26 Nadránom sa tá žena dovliekla naspäť, zrútila sa pred vchodom do domu toho človeka, u ktorého bol jej muž, a zostala tam ležať až do bieleho rána. 27 Ráno jej muž vstal, otvoril dvere domu a vykročil, aby sa vydal na cestu, a tu vidí, že jeho žena, jeho vedľajšia žena, leží pri vchode domu s rukami na prahu. 28 Oslovil ju: "Vstaň, a pôjdeme!" Ale nedostal odpoveď. Vtedy ju naložil na osla a vydal sa na cestu domov. 29 Keď došiel domov, vzal nôž, chytil mŕtvolu svojej vedľajšej ženy, rozsekal ju úd za údom na dvanásť kusov a rozoslal ich do všetkých krajov Izraela.

Top 10
Druhá kniha kráľov 6
Hlad v Samárii
8 Kráľ sa jej spýtal: Čo chceš? Odvetila: Táto žena ma naviedla: Daj svojho syna, nech ho dnes zjeme. Môjho syna zjeme zajtra. 29 Tak sme môjho syna uvarili a zjedli. Keď som jej na druhý deň povedala: Daj svojho syna, nech ho zjeme, ona si syna skryla.

Top 11
Príslovia 19
18 Trestaj svojho syna, kým máš nádej, nedaj sa tak strhnúť, že by si ho usmrtil!
Top 12
Ezachiel 5
Odôvodnenie súdu
9 Pre všetky tvoje ohavnosti naložím s tebou, ako som nenaložil a ako už viac nenaložím. 10 Preto otcovia budú jesť synov medzi sebou a synovia budú jesť svojich otcov; vykonám na tebe rozsudky, a čo zostane z teba, roztrúsim do všetkých vetrov!

Top 13
Ezachiel 23
Dve sestry: Samária a Jeruzalem
19 Ona však vystupňovala svoje smilstvo, keď sa rozpomenula na dni svojej mladosti, keď smilnila v Egypte, 20 a zahorela túžbou po milencoch, ktorých úd je ako úd oslov a ktorých výron je ako výron žrebcov. 21 Potom si zatúžila po hanebnosti svojej mladosti, keď ťa Egypťania chytali za bradavky kvôli tvojim mladistvým prsiam.

Top 14
Prvý list Timotejovi 2
Pokyny pre motlitbu
9 Podobne aj ženy nech sa ozdobujú slušným odevom s cudnosťou a zdržanlivosťou, bez výstredných účesov, bez zlata a perál, bez drahocenných šiat; ... 11 Žena nech prijíma poučenie v tichosti so všetkou podriadenosťou. 12 Žene však nedovoľujem učiť, ani vládnuť nad mužom, ale nech si počína v tichosti. 13 Adam bol totiž stvorený ako prvý, potom Eva. 14 A nie Adam bol zvedený, ale žena sa dala zviesť a dopustila sa hriechu.

Top 15
Zjanevnie Jána 9
3 Z dymu vyšli na zem kobylky a dostali moc, akú majú pozemské škorpióny. 4 Dostali rozkaz, aby neškodili tráve na zemi, ani nijakej zeleni, ani nijakému stromu, len ľuďom, ktorí nemajú na čele Božiu pečať. 5 Dostali však príkaz, aby ich nezabíjali, ale aby ich päť mesiacov trápili. Ich trápenie bolo ako trápenie človeka uštipnutého škorpiónom. 6 V tých dňoch budú ľudia hľadať smrť, ale ju nenájdu. Budú si túžobne žiadať umrieť, ale smrť od nich utečie. 7 Kobylky sa podobali koňom pripraveným do boja. Na hlavách mali akoby zlaté vence a ich tváre boli ako tváre ľudí.
Hej moralka ako vysita.
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

Harrison314: tie blbosti su zo stareho zakona a krestania sa od toho viac menej distancuju aj ked to nedava uplne logiku

Odoslané z Lenovo A2020a40 pomocou Tapatalku
Napísať odpoveď