Uber / Lyft / Taxify / Liftago - odvoz cez aplikaciu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Uber - preprava osob

Príspevok od používateľa ephramko »

baldorex napísal:Tento taxikár má psychotesty. Čo vlastne zaručujú, vie niekto?
Tieto zakonom vyzadovane psychotesty nerobim, ale viem, ake diagnosticke metody sa pri nich pouzivaju, kedze ich vyuzivame aj pri praci s inou klientelou a poviem ti k tomu asi tolko. Ak niekto ma psychotest, je to len akymsi vyjadrenim, ze predstavuje mensie riziko ako niekto bez psychotestu. Cize vzdy je to o miere rizika. Laicky povedane je psycholog ako nejaky pracovnik v stavkovej kancelarii, ktori na zaklade nejakych kriterii vypisuje kurzy na hracov / muzstva. Aj ked ma nejaky team kurz na vyhru dajme tomu 1.10, tak sa stale moze stat, ze ten team prehra. Alebo v pripade psychotestov, ze ten clovek ohrozi zivot a zdravie inych osob alebo svoje vlastne. Navyse nasilne trestne ciny pachaju aj zdravi ludia napriklad v afekte. Tiez mame taketo skratove pripady samovrazd. A zaroven sa mi zda, ze zakonom nariadena doba, kedy ti vyprsi platnost psychotestu a musis ist znova na testovanie, je proste prilis dlha z toho pohladu klinickeho psychologa. Proste ten priestor, aby doslo k rozvoju ochorenia u cloveka so psychotestom tam je.

Dalsim faktorom moze byt to, ze ked platis expertne pozicie tak, ako dokladacov tovarov v supermarkete, tak to vytvara znacny priestor na "prizmurenie očka" alebo priamo na branie uplatkov. Ja som idealista a dufam, ze takych pripadov u mojich kolegov a kolegyn je minimum, ale to prizmurenie niekedy aj oboch oci, sa tam podla mna deje castejsie, nez je ziaduce. Za psychotesty si klienti platia a nestoji to 5 euro. Mozem byt 100% profesionalny psycholog a klientov "vyhadzovat" zo psychotestov aj pri najmensom podozreni, ale ti taxikari si to urcite povedia, ze "k tomu debilovi nechod, tem mi testy nedal, chod k tejto, u nej prejdes" a za chvilu nebudem mat ziadnych klientov. Zaroven nie je stanovena zakonom lehota, kedy po neuspesnom absolvovani nemozes test nejaku dobu opakovat, cize aj ked jeden psycholog niekoho vyhodi, tak ten clovek moze ist okamzite na testy za dalsim psychologom. Zaroven z pohladu statu a psychotestov ma moja peciatka (psychologa, ktori len nedavno ziskal titul) rovnaku vahu ako peciatka prof. Heretika.

Takze za danych pravidiel by som psychotesty prirovnal k mlateniu žita. Oddelis "plevel od zrna". To automaticky neznamena, ze vsetky tie zrna, ktore presli su v poriadku alebo rovnako kvalitne. Psychotestami proste zachytis tu najrizikovejsiu skupinu. Kebyze mi niekto pri Hand teste rozprava, ze ta ruka, to vyzera tak, ze ho zase niekto provokuje a on by hned vytiahol teleskopicky obusok a toho provokatera dal hned do poriadku, tak jasne, ze takeho klienta nenecham prejst. Ale takych magorov mas malo. :mrgreen:
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Myslel som to skôr ako ironickú básnickú otázku :)
Keďže vieme čo za indivíduá robí taxikárov, že psychotest je de facto zárukou ničoho a ako argument z huby taxikára vyznieva dosť divne. :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Policia odmietla trestne oznamenie na Uber na Slovensku - https://dennikn.sk/740817/majitel-taxis ... /?ref=ampm
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

baldorex napísal:Myslel som to skôr ako ironickú básnickú otázku :)
Keďže vieme čo za indivíduá robí taxikárov, že psychotest je de facto zárukou ničoho a ako argument z huby taxikára vyznieva dosť divne. :)
To bolo na vysvetlenie, ako sa take individua dokazu dostat cez psychotesty a na co tie psychotesty vlastne sluzia.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Celkovo ta politika Uber firmy sa mi zacina nepacit, ale zatial ako koncovy pouzivatel sa nemozem stazovat. Minule sa mi stalo, ze vodic prijal jazdu a isiel niekde do prec, tak som to zrusil lebo som sa ponahlal - ale mi to strhlo 2€. V appke som napisal za 2 minuty pohodlne ticket a 2e mi vratili.
Prílohy
ubr.PNG
baldorex
Addict
Addict

Nešiel iba dokončiť jazdu so zákazníkom?
To sa mi stalo minule, ale pekne som videl aká bude trasa, kde vyhodí zákazníka a pokračuje ku mne....tým pádom aj čakanie som mal dlhšie, okolo 11 minút...
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ja som minule vyskusal uber, kedze normalne chodim hopinom, ale nemal som hotovost a nejak cez karty to nechcem riesit :) Tak som si povedal, ze to skusim, a od Avionu na koniec petrzky 6.50e :shock: normalne cez hopin cez 8.50e, takze nabuduce urcite len Uber :)
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

To ti ukazuje ked dokoncuje jazdu. On proste isiel z konca petrzky cez Apollo a mohol ku mne zabocit 3x a isiel rovno niekde prec, som nemal cas vyckavat moc..
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ta cena u Uberu za 6,50 eur nebude platit vzdy a to preto, ze ma dynamicke pocitanie jazdy - dlzka, cas jazdy, pocet vozidiel co prave jazdia+vytazenost a casova spicka. Cize ak pojdes rano o pol siedmej ked chodia ludia do prace a vonku bude len 20 aut Uberu miesto 50, tak tam mas priplatok za spicku, za nizky pocet aut (teda vyssi dopyt) a teoreticky budete stat v zapchach. A teda ti ukaze, ze je spicka a ze cena bude o 1,75x vyssia ako inokedy a ty realne zaplatis nie 6,50 eur, ale 11,36 eur. Stalo sa mi uz aj take, ze Uber ukazoval odhad, vymyslim si ze 7,20 az 9,80 eur a jazda ma vysla napokon 6,10 eur.

//autoeditácia príspevku (04 Jún 2017, 10:44)
Uber oznaceny za Ponziho schemu - http://www.financnytrh.com/milionar-obl ... o-schemou/
baldorex
Addict
Addict

Čítal som, neskutočná hlúposť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Prečo hlúposť? Ešte sa ani raz nepriblizili k nule, nieto do zisku. Funguju len preto, lebo je ešte stále pár desiatok investorov presvedčených, že to má budúcnosť. Z dlhodobého hľadiska tomu tiež neverím
baldorex
Addict
Addict

Ponúkajú reálnu službu, nie ako kairos alebo bmg invest.

Budúcnosť to samozrejme má, s rozšírením autonómnych áut to bude plne automatizovaný systém....
beardie
Redeemer
Redeemer

Ponúkajú síce reálnu službu, ale výrazne pod reálne náklady, ak by mali zákazníci platiť plnú sumu, tak sa výrazne neodlisuju od normálnych taxislužieb, snáď len celosvetovou aplikáciou
baldorex
Addict
Addict

Od čoho odvodzuješ reálne náklady a plnú sumu?

Uber šoféri nejazdia bez zisku. Uber má príjem od reálnych zákazníkov.

Nikde tam nie je mlm, starý členovia nie sú platený z príspevkov nových členov...

V mnohých mestách je uber rovnako drahý ako taxi...

Kde vidíš znaky ponziho schémy?
beardie
Redeemer
Redeemer

Nehovorím, že je to ponzi, ale ze nezarabaju. Za minulý rok mali stratu miliardu USD (!!!)
Aktuálne fungujú len vďaka tomu, že majú stále ďalších a ďalších investorov.

Reálne náklady nie sú medzi ubermi a obyčajnými taxikarmi veľmi rozdielne. Taxikári platia navyše len za licenciu, skúšky a dispečing. Dispečing je nahradzany appkami ako Liftago, náklady za licenciu a skúšky sú pri počte kilometrov odjazdenych za rok marginalne, cent(y) za kilometer?
Uberaci platia za auto rovnako, za benzín rovnako, zisk bude asi podobný.
baldorex
Addict
Addict

Čo všetko je zarátané v tej strate? Až po konkrétnych údajoch môžeme vedieť konkrétnosť "katastrofy".

Že tento systém funguje, je dokázané praxou, viď taxi, hopin atď...z tohoto pohľadu nemá uber prečo nefungovať.

Nižšia cena oproti taxi je často spôsobená tým, že uber vodič sa tým neživí, má to ako bočný príjem popri hlavnej činnosti. Takže nemá také nároky na odmenu ako taxikár. Auto nemá ako investíciu do podnikania, ale kúpil si ho na bežný život.

Ja mám reálne náklady na 1 km jazdy 0.14€. To je moja štatistika za 8 rokov, cez sto tisíc km a v cene sú zohľadnené všetky náklady od PHM, cez poistenia, servis, náhradné diely, umytie auta, diaľničné známky atď.

Napríklad​ moja jazda uberom mala 19 km a platil som 8€.

Ak by som to dal svojim autom, cesta ma vyjde na 2.66€.
Ak by som niekoho viezol ja a za tú trasu by som dostal 8€-poplatok čo si strhne uber, teda povedzme 6€, to sa mi oplatí nie?

Ak by som sa tým živil, je mi to samozrejme málo, ak ale jazdím ako študent vo voľnom čase, je to celkom fajn príjem....
beardie
Redeemer
Redeemer

je to celkova strata, takze za rok 2016, aj v minulych rokoch boli v minuse

su v tom zaratane aj naklady na vlastnictvo auta a jeho amortizaciu?
baldorex
Addict
Addict

V tej strate ale budú zarátané aj investície vo výške xy a mnoho iných výdajov - z tohoto pohľadu ma teda tá strata netrápi.

Nie, sú to všetky náklady na prevádzku mimo kúpnej ceny, nakoľko kúpna cena je individuálna. Môžeš kúpiť auto staré jeden rok, alebo 4 roky v úplne iných cenách, ale náklady na prevádzku budú takmer rovnaké.

Preto hovorím, je rozdiel živiť sa taxi a mať uber ako vedľajší príjem.

Ako taxikár mám vyššie nároky na odmenu, lebo do ceny premietam aj kúpu auta + čas strávený jazdou.

Ako občasný uber šofér cenu auta nerátam, lebo to auto si kúpim tak či tak na svoje súkromné účely. Cesty do práce, obchodu, na dovolenku atď a príjem z uber jazdy je iba "bonus". Rovnako nerátam čas, nakoľko môj pracovný čas je v hlavnom pracovnom pomere a jazda cez uber je vo voľnom čase - niekto ide v piatok večer do krčmy, ja si dám po práci večernú uber "šichtu".

Samozrejme, ak má niekto uber ako hlavnú činnosť a teda jazdí viac pracovne ako súkromne, tak je to u neho podobné ako pri taxikárovi...
beardie
Redeemer
Redeemer

samozrejme, ze su tam zaratane investicie, ale kedze firma negeneruje zisk ani po 7 rokoch, dopyt po nej sa bude ochladzovat a ked sa nenajdu novi investori, skrachuje

nieco ako skyeurope, prilis rychly rast bez dosahovania zisku, resp aspon nuly
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ake ma vobec uber naklady okrem na servre a vyvoj appky? Dotuje vodicov viac alebo o co sa jedna?

Inak posledny vikend mi uber samovolne daroval jazdu. Proste som si ho normalne objednal, sofer ma odviezol, mail s vyuctovanim mi neprisiel tak som to cekol v appke. Jazda dokoncena, vodica som ohodnotil a cenu mi hodilo ako 0.00. Tusi niekto cim som si vysluzil jazdu zadarmo?
Napísať odpoveď