Tieto zakonom vyzadovane psychotesty nerobim, ale viem, ake diagnosticke metody sa pri nich pouzivaju, kedze ich vyuzivame aj pri praci s inou klientelou a poviem ti k tomu asi tolko. Ak niekto ma psychotest, je to len akymsi vyjadrenim, ze predstavuje mensie riziko ako niekto bez psychotestu. Cize vzdy je to o miere rizika. Laicky povedane je psycholog ako nejaky pracovnik v stavkovej kancelarii, ktori na zaklade nejakych kriterii vypisuje kurzy na hracov / muzstva. Aj ked ma nejaky team kurz na vyhru dajme tomu 1.10, tak sa stale moze stat, ze ten team prehra. Alebo v pripade psychotestov, ze ten clovek ohrozi zivot a zdravie inych osob alebo svoje vlastne. Navyse nasilne trestne ciny pachaju aj zdravi ludia napriklad v afekte. Tiez mame taketo skratove pripady samovrazd. A zaroven sa mi zda, ze zakonom nariadena doba, kedy ti vyprsi platnost psychotestu a musis ist znova na testovanie, je proste prilis dlha z toho pohladu klinickeho psychologa. Proste ten priestor, aby doslo k rozvoju ochorenia u cloveka so psychotestom tam je.baldorex napísal:Tento taxikár má psychotesty. Čo vlastne zaručujú, vie niekto?
Dalsim faktorom moze byt to, ze ked platis expertne pozicie tak, ako dokladacov tovarov v supermarkete, tak to vytvara znacny priestor na "prizmurenie očka" alebo priamo na branie uplatkov. Ja som idealista a dufam, ze takych pripadov u mojich kolegov a kolegyn je minimum, ale to prizmurenie niekedy aj oboch oci, sa tam podla mna deje castejsie, nez je ziaduce. Za psychotesty si klienti platia a nestoji to 5 euro. Mozem byt 100% profesionalny psycholog a klientov "vyhadzovat" zo psychotestov aj pri najmensom podozreni, ale ti taxikari si to urcite povedia, ze "k tomu debilovi nechod, tem mi testy nedal, chod k tejto, u nej prejdes" a za chvilu nebudem mat ziadnych klientov. Zaroven nie je stanovena zakonom lehota, kedy po neuspesnom absolvovani nemozes test nejaku dobu opakovat, cize aj ked jeden psycholog niekoho vyhodi, tak ten clovek moze ist okamzite na testy za dalsim psychologom. Zaroven z pohladu statu a psychotestov ma moja peciatka (psychologa, ktori len nedavno ziskal titul) rovnaku vahu ako peciatka prof. Heretika.
Takze za danych pravidiel by som psychotesty prirovnal k mlateniu žita. Oddelis "plevel od zrna". To automaticky neznamena, ze vsetky tie zrna, ktore presli su v poriadku alebo rovnako kvalitne. Psychotestami proste zachytis tu najrizikovejsiu skupinu. Kebyze mi niekto pri Hand teste rozprava, ze ta ruka, to vyzera tak, ze ho zase niekto provokuje a on by hned vytiahol teleskopicky obusok a toho provokatera dal hned do poriadku, tak jasne, ze takeho klienta nenecham prejst. Ale takych magorov mas malo.