Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa Hegy »

U preplnovanych motorov ci diesel ci benzin sa prave cez turbo da toho nahnat dost, v zasade velmi jednoducho povedane vzduch = vykon.
U atmosfery si limitovany na atmosfericke nasavanie cize nemozes vyuzit najvacsi potencialny benefit = viac vzduchu.
V podstate tak ako povedal melon, ziskas +4ps na dobu urcitu - kym ti cez lambdy casom zase neskoriguje davku paliva adaptaciou a budes tam kde si bol. V lepsom pripade sa niekto vyhra aj s tymi adaptacnymi tabulkami alebo pouzije nejaky O2 cheater na lambdu a tie 4ps budu trvaly efekt :shock:
Vykon u atmosfery nahanas prave cez mozne fyzikalne limity cize restrikcie v sani k tomu optimalizacia vyfuku, nejake ostre vacky a posunuty obmedzovac + uprava mapy ti moze hodit radovo do 15%+ vykonu ale to je stale velmi jednoducho napisane, pretoze obvykle seriove RJ nemaju take moznosti na upravu ake potrebujes na rozne upravy cize dalej sa osadza aftermarketova programovatelna ECU s vlastnymi snimacmi, casto aj zapalovanim a s tym ide dalej ruka v ruke dalsich xyz detailov, proste nic pre daily karu, sice tam je nejaky potencialny narast ale uz je tam strasne moc kompromisov co sa tyka komfortu jazdy, spotreby atp.
Viem ale napr. ze ked das na BMW 328i sanie z M3 (alebo na 325i sanie z 328i? nepamatam si presne) tak dosiahnes plug n play upravou nejakych 30nm krutak.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Vďaka za reakcie. Čo sa týka toho chiptuningu, nechcem aby sa mi nejaký šarlatán rýpal v nastavení riadiacej jednotky. Ak budem chcieť niečo robiť s výkonom, tak začnem pri sáni a výfukovom potrubí, poprípade pôjde auto do spoločnosti Autodelta a nechám namontovať kompresor. Ale to je momentálne nepodstatné. Čo ma najviac zaujíma, tak sú to tie limity krútiaceho momentu k danému objemu. Ak by mal niekto nejaký materiál ohľadom motorov a ich limitov, bol by som za to vďačný. Ja som také materiály pár rokov dozadu mal, len ich už neviem dohľadať.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

ja som za chipnutie so zarukou pri poruche motora ak je to robené na safety hranicu a nejaký šarlatán na dedine - načo? je X Y firiem čo to robia stačí pozrieť referencie príklad by som uviedol ale nechcem robiť reklamu
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Lenze 99% motorov je na optimum vyladenych uz od vyroby :lol: Myslis ze vyvojari v automobilkach su tak blbi a nevedia vyladit ten konkretny motor aby bezal co najlepsie?
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

chceš mi tvrdiť že ak nechaš za čipnutie 400eur je to odrb ? :D ... to keď je človek škrob a klasický rodený slovák tak nedá také peniaze za to
- https://www.facebook.com/pg/Profituning ... e_internal <- tu si prečitaj hodnotenia a mám tušenie že "niekto" bude tvrdiť že su to známy majiteľa firmy a iba kvôli tomu dali tie hodnotenia
Prílohy
Snímka9.PNG
melonSVK
King
King

Precitaj si predchadzajuce prispevky. Turbomotory sa daju cipovat a ten vykon bude vyssi. Ale to, ze napriklad 1.4 TSI s 92kw/200Nm ma prevodovku MQ200, teda urcenu do 200Nm a 1.4 TSI s 110kW/250Nm ma uz MQ250 je vec druha. To ti pri chiptuningu uz nikto nepovie, ved predsa to musi byt rovnaky motor, nie? :wink:

Rovnako 1.8 TSI v Leone ma krutak len 250Nm, co myslis preco? Kludne si to nacipuj aj o polovicu, akurat sa nemozes cudovat, ze sa ti po 100tis. rozpadne prevodovka.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

tak ak som dobre pochopil niesu až tak hlúpi aby nevedeli koľko znesú komponenty autá , niekde som tam čítal že ladenie robili 4 hodiny
melonSVK
King
King

Tato diskusia nema dalej zmysel. :) Ja ti davam konkretne fakty a ty nejake domnienky firiem, ktore na tom maju postaveny biznis. Testovali zivotnost vsetkych upravenych motorov? To pochybujem. Ked raz vyrobca udava limit prevodovky, tak asi na zaklade niecoho to bude. A ked zrazu zacne turbomotor tlacit o 50Nm nad limit prakticky 90% casu, tak urcite mu to zrovna neprospeje.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Inac kamos co mne robi softy (je to "garazmajster" v zmysle vybavy) obcas narazi na zaujimave upravy po niektorych akoze PROFI firmach.
No niekedy sa clovek nestaci cudovat :D
japaja napísal:tak ak som dobre pochopil niesu až tak hlúpi aby nevedeli koľko znesú komponenty autá , niekde som tam čítal že ladenie robili 4 hodiny

Fakt si myslis ze v profituningu si kupia auto, odladia ho, testuju ho 200 000km a potom ten soft predavaju?
PT robi skvelu pracu ale mam pocit ze mas trosku zvlastne predstavy (aby nedoslo k omylu, obrazok nie je praca PT).
Prílohy
chiptuned.PNG
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ja si to nemyslím že kúpia auto, <- nikde som nič také nespomenul, ty tam dôjdeš s oktavtovkou 1,6TDi a dúfaš v zázraky so 77kw to daju na 103kw (obrazne) a odchádzaš

ja si nemyslím že prevodovka alebo turbo odíde kvôli takej úprave , ešte som nenarazil na článok kde by uje*alo dekel autu kvôli chiptuningu
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

No to si sice nespomenul, ale z niecoho vychadzat musis ked to tvrdis a nic lepsie ma nenapadlo, lebo tazko vypocitas na papieri co to znesie.
Prevodovka ani turbo kvoli uprave neodidu. Akurat sa skrati ich zivotnost, to je logicke.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tu je trochu viac infa z pohľadu konštrukcie materiálov a vplyvu chiptuningu na ne...

Konstrukcia motorov - insider z BMW (vycuc kompletny)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak by som sa mal vyjadrit k tomu clanku tak si myslim ze hlavne dieslove motory zas tak netrpia ako take. Tie turba ale skôr. Ked si vezmeme priemerne turbo na mondeu vydrzi od 200-250tisic km podla chovania a stylu jazdy. Standartne fuka okolo 1.3 bar, po uprave fukne cca 1.5 bar. To ze turbo uz v najvyssich ot. straca ucinnost znamena, ze sa musi roztocit nelinearne viac teda povedzme ze aj o 20% vyssie otacky turba coz uz moze hranicit s nejakym technickym maximom a to pochopitelne pre turbo znamena skratenie zivotnosti. Ja to ale nejak nepovazujem za vadu chiptunningu, skor ako feature ktory to obnasa.
Ale su aj automobily, ktore naozaj maju totozny "hardware" akurat softwarovo su uskrtene (boh vie preco, nechapem) napr. z hlavy dam Ford Mondeo MK3 TDCi 66kw je rovnake turbo, prevodovka, spojka, motor - vsetko ako 96kw tdci. Takze nie je problem "nacipovat" taketo auto z 66kw na 110kw to je uz +66% vykonu s velmi lajtnym chipom.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím, vie mi niekto vysvetliť ako je možné že naftový motor dokáže vytvoriť určitý výkon oveľa nižšími otáčkami ako motor benzínový?v čom tkvie podstata? ďakujem
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

za profituningom stoji Cehula a to meno je same o sebe zarukou kvality, kto sa pohybuje v motosporte vie.... v garazi by som si to robit nenechal, ale u neho kedykolvek, akurat ma vyssie ceny, ale poskytuje zaruku
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Hegy napísal:Ale su aj automobily, ktore naozaj maju totozny "hardware" akurat softwarovo su uskrtene (boh vie preco, nechapem) napr. z hlavy dam Ford Mondeo MK3 TDCi 66kw je rovnake turbo, prevodovka, spojka, motor - vsetko ako 96kw tdci. Takze nie je problem "nacipovat" taketo auto z 66kw na 110kw to je uz +66% vykonu s velmi lajtnym chipom.
ked potrebujes na nejaky trh malo vykonny motor kvoli napr. daniam, ale neoplati sa vyvijat cely motor, pripadne ked nahanas takto emisie ci spotrebu... inak IMHO asi jediny pripad ked sa beznemu cloveku oplati riesit ciptuning.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

To suhlasim, to je naozaj skoda nevyuzit.
Vidis to s danami ma ani nenapadlo.

CheZteR tak no v dnesnej dobe by som "marketing" neradil moc do zaruk kvality, a uprava jeho scoobyho nema nic spolocne s beznym chiptunningom. Na druhu stranu, poznam par chalanov z PT aj ja a z beznych chiptunnig firiem by som tiez inam nesiel a vsak aj som tam neraz uz bol :twisted:
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

TK1991 napísal:Zdravím, vie mi niekto vysvetliť ako je možné že naftový motor dokáže vytvoriť určitý výkon oveľa nižšími otáčkami ako motor benzínový?v čom tkvie podstata? ďakujem
Podstata je v odlišnosti priebehu spaľovania vznetového a benzínového motora.

Laicky povedané, aby naftový motor určitého objemu a rozmerov mohol produkovať určitý výkon, efektívne a kultivovane, musí pracovať za takých a takých podmienok v presne vymedzenom spektre otáčok. Tých podmienok je veľa z nich najpodstatnejší je tlak vo valci, ktorý je u naftového motora vyšší, ako u motora benzínového. Rozdielny tlak docieliš tým, že zmeníš rozmery valca, piestu a zdvihu - definuješ iné rozmery súčiastok, pri zachovaní rovnakého menovitého objemu. Z toho zákonite vyplýva, že benzínový motor bude zo samotnej fyzikálnej podstaty spaľovania efektívny v inom intervale otáčok, ktoré je oproti naftovému motoru posunuté vyššie.

Citované z Wikipédie:
Pomaluběžné / rychloběžné motory

Spalovací motory s velkým vrtáním a nízkými otáčkami jsou vznětové motory nebo parní stroje. Zážehový motor s velkým vrtáním nelze totiž z principu postavit; účinnost či cena paliva jsou zde důvody druhořadé. Zážehové motory velkého výkonu musejí být mnohaválcové a potom nebývají nízkootáčkové.
Celý článok: Stredná piestová rýchlosť

Dôležité je tiež podotknúť, že naftový motor bez prepĺňania nie je schopný produkovať rovnaký výkon, aký produkuje atmosférický benzínový motor toho istého objemu. Preto sa na nafťáky montujú turbá. Naopak, benzínové motory sa preplňujú čiastočne aj preto, aby sa ich charakteristika t.j. závislosť výkonu a Mk k aktuálnym otáčkam priblížila charakteristike prepĺňaného naftového motora. Čiže posunúť maximálny výkon a krúťák do nižších otáčok, aby si nemusel motor vytáčať zakaždým, keď potrebuješ prudko akcelerovať.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Chalani, neviete čo môže byť toto? Je to dole pri sedadle vodiča. Keď sa auto preberalo som sa zabudol nato spýtať, keďže je to ledva vidieť. Ten kábel ide do palubovky, ale rozoberať sa mi to nechce. Sú na ňom 3 tlačidlá, ktoré keď stláčam, tak sa nič nedeje, vlastne nič som si nevšimol. Už som sa spýtal pár ľudí, ale nikto nevie čo to je.
Prílohy
IMG_0876.JPG
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Vytiahni to z toho drziaka smerom doprava a vzadu by mal byt stitok a na nom by mal byt model.Na gug si to dohladas.
Alebo jednoduchsie riesenie je zavolat predavajucemu a ako bonus budes vediet,ci to vobec funguje :)
Napísať odpoveď