Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

//Disclaimer: Reagujem na moju otázku + odpovede, ktorú som sa pýtal v máji minulého roku, keďže sa cítím kompetentný na ne teraz reagovať. : )
Andi_Cibula napísal:Je tu niekto na doktorskom ? Prečo áno ? Prečo nie ? Nejaké postrehy ?
audiotrack napísal: ja síce nie, ale poznám kopec ľudí čo si po škole išli robiť ešte phd, a tak viem porovnať kde som ja a kde oni. Výsledok je taký, že tí, ktorých si nenechali na škole ako pracovníkov sú na tom veľmi zle (fakt si nevedia nájsť prácu, lebo sú "prekvalifikovaní" na bežné pozície, zároveň moc starí a zároveň bez praxe). Majú cez 30, nulu na účte (to málo čo dostávali počas doktorantúry minuly na bývanie, stáže a podobne), žiaden sociálny život (nemali čas na hľadanie partnerov, lebo stále boli niekde vo svete) a podobne.

Pokiaľ nemáš naozaj nadanie, a teda nemáš istotu že sa po phd presadíš vo vede a výskume, tak tým viac stratíš ako získaš. Tie vedomosti sú dosť teoretické, a v praxi ich nevyužiješ (ani z magistra všetky nevyužívam, a občas mám pocit že 5 rokov práce mi dalo viac vedomostí v odbore ako 5 rokov štúdia)
V obore, ktorému sa venujem neexistuje nič také ako prekvalifikácia a každá znalosť navyše je využiteľná. Teda aspoň mojou súčasnou optikou. Napriek tomu, úplne všetko zvyšné do bodky, čo tu bolo napísané sa splnilo. Neviem si predstaviť teraz, že by som doslova márnil čas na doktorskom. Totiž všetko to, čo sa môžem naučiť a zažit na doktorskom sa dá ešte lepšie zažiť v reálnom procese vývoja, návrhu a konštrukcie finálneho zariadenia, ktoré sa potom predá zákaznikovi, ktorý ho nasadzuje na produkciu ďalších hotových produktov pre koncového spotrebiteľa.
Ak mám byť konkrétny - návrh elektroniky, takže uplatnenie znalostí obvodových princípov, čerpanie zo znalostí hlbín teoretickej elektrotechniky spolu s praktickými aspektami reálneho sveta. Predsa len staviam z reálnych súčiastok, ktoré sa dajú kúpiť v obchode, podliehajú limitom fyzikálnych parametrov, rozptylu hodnôt, šmelenie pri výrobe vo fabrike v Číne a tak. :)
Napadlo mi samozrejme, že je to dané tým, že som sa ocitol vo firme, ktorá robí fyzikálne prístroje, takže čerpám z možnosti "byť pri tom".

Učenie parchantov, robenie otrockej práce pre vedúceho, písanie dizertačky a článkov v rámci "fabriky na články", naozaj mi to nechýba. :) Omnoho lepší pocit mám z tvorenia reálneho výrobku, pri ktorom sa naučím omnoho viac.
Díky aj tak (po 1.5roku) za postrehy.
Blackout147
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Blackout147 »

Caute, nastal cas a vyberam si VS. Chcel by som studovat informatiku a urcite si dam prihlasku na FIIT STU, ale premyslal som aj nad zahranicnymi vysokymi skolami. Oplati ist studovat informatiku do Prahy/Brna? Pripadne som si pozeral aj lepsie skoly z inych krajin, ale tam bakalarske programy väcsinou nemaju v anglictine a moja nemcina je nicht so gut. Co by ste odporucili? Nad krajinami premyslam Rakusko, Nemecko, Svajciarsko, pripadne severske, ale naozaj neviem.
Dakujem.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

v dansku sa da v poho studovat v anglictine
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Čaute, chcel by som poradiť ohľadom ''Obnoviteľné zdroje energie a enviromentálna fyzika'' na UK. Sú tu určite nejakí vysokoškoláci alebo aj absolventi čo sa vyznajú. Takže by som mal pár otázok.
Ako je na tom podľa vás Fakulta matematiky, fyziky a informatiky na UK? (prieskumy som pozeral, ale viac dávam na osobné skúsenosti iných)
Má podľa vás ten odbor budúcnosť? Uplatnenie? Berú 20 ľudí, čo neviem či je dobré alebo zlé znamenie :D
Pýtal som sa aj známych a podobne ale rád si urobím obraz aj na hojku, takže ďakujem všetkým čo mi pomôžu :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja som sa na svojich studiach obtrel okolo enviro veci a trvalo udrzatelneho rozvoja. nie do hlbky, ale okrajovo. okrem svojho odboru pozeram aj po praci, kde by sa to dalo skombinovat prave s obnovitelnymi zdrojmi a vidim, ze vystudovat to na 100% ma zmysel, hlavne na zapade. snad sa to za 5 rokov posunie aj ku nam.
tak isto sa viem vyjadrit ku poctu prijatych. na Slovensku nas po 5 rokoch koncilo okolo 40, co je asi 1/3 z toho co sme to zacali. v UK sme boli aj s externistami (je to riesene inak ako na Slovensku) a bolo nas 15, skocili sme 9, dalsi koncia teraz a dvaja v lete. pri malom mnozstve ludi sa pracuje ovela lepsie. aj na hodinach aj na zadaniach.
Dodosnv
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dodosnv »

Vidím, že tu to nejakú dobu nežije ale aj tak skúsim, má niekto nejaké skúsenosti s TUKE - Fakulta informatiky a elektrotechniky s odborom Informatika? Rád by som počul nejaké názory, či sa to dá zvládať (končím odbor Elektrotechnika Počítačové systémy a siete v SNV (Technická akadémia) - darí sa mi :D . Kľudne aj PM :D. či odporúčate, matika mi nerobí problém. :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Kedze ju niekto vystudoval, tak sa zjavne zvladnut da :D

//autoeditácia príspevku (29 Máj 2017, 17:14)
Zdravim,
ma niekto skusnosti s absolventmi Paneuropskev vysokej skoly s informatickými odbormi? Na akej urovni su a co samostatnost?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nad paneuropskou som tiez rozmyslal, ze si ju spravim popri robote, snad buduci rok :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam paneuropsku informatiku ukoncenu.

uprimne, ak beries studium seriozne a mas cas na denne, tak urcite radsej FIIT alebo FEI.
kedze FIIT ani FEI externe studium neponuka (teda v mojom case neponukala, teraz neviem), tak ostava uz asi len FHI (v bratislave) a to tiez nie je zrovna extra super spica.

paneuropska ma velky potencial, kedze mozu ucitelom zaplatit lepsie ako na statnej skole, zozbierali tam celkom slusne kapacity, napriklad farkas ci palenik z FEI, ekonomiu tam ucia ludia z prahy a podobne.

co sa mne nepacilo je studium zamerane na ekonomiu a manazment, proste technicke predmety sa ucia v ovela mensom rozsahu nez na fei/fiit.
a samozrejme tam funguje syndrom sukromnej skoly, teda ze ju spravi aj ten kto sa ani trochu nesnazi. samozrejme pokial je niekto snazivy, ma moznosti sa realizovat, komunikovat s prednasajucimi, ziskat materialy naviac, maju aj rozne laboratoria a podobne. pekne je aj to ze popri profesoroch z inych skol su tam aj ludia z praxe kde mas realnu sancu ze ta oslovia a zamestnaju.
matothor
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa matothor »

Zdá sa mi že som niekde ale zachytil že Paneurópska (neviem či celá alebo len niektoré fakulty) stratila akreditáciu. Ak je to pravda tak si na to treba dať pozor lebo ti bude titul na dve veci. Radšej si to zisti dopredu.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Ak mate na vyber STU(FIIT/FEI), Brno, alebo Prahu urcite by som znova nesiel na FIIT. Pristup ucitelov -100 bodov, uspesne som skoncil BC ale take sito ake robia tam... to ste nevideli. Clovek sa moze 2 a pol roka snazit, makat a v poslednom semestri dostane debila ucitela, ktory ho vyhodi kvoli 1 bodu... Pokial nie ste fakt ELITA, tak na tejto skole na vas budu srat a hadzat polena pod nohy. FIIT je vhodna pre fakt top studentov, ktory tvoria tak 5% celeho rocnika a cela FIIT je pre nich prechadzka ruzovou zahradou. Zvysnych 95% skola povyhadzuje jedna radost. Len pre info 1. stupen (Bc.) sme skoncili 7 studenti :) Z toho na 2. stupen (Ing.) pokracuju 2 studenti :D
V pripade otazok ohladne FIIT piste spravu, aj ked podavanie prihlasok uz skoncilo.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Kedy si končil FIIT?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

A tak by to malo byt na kazdej vysokej skole, lebo to si potom budeme musiet vytvorit nejaku vyssiu vysoku skolu, ktora bude pre tych nadanych a sikovnych, kedze ked to pojde takto dalej, tak za chvilu budu mat vsetci VŠ vzdelanie...vratane debilov a protekcnych ludi.

Nepolavil tvoj "spoluziak" v poslednom rocniku so studium s tym, ze vsak uz bude aj tak koncit a ma to vsetko v suchu? Nemohol urobit pre to viac, aby sa mu podarilo absolvovat predmety? Nedramatizujes trochu? Lebo predmety si mozes preniest a skusit to o rok zase, cize ak ho vyhodili v tretiaku, tak predpokladam, ze to bolo kvoli neobsolvovanym predmetom uz v druhaku. :P

Ak by bolo financovanie VŠ nastavene inak (nie dotacia na studenta na skolsky rok), tak by sa nestavalo, ze niekoho vyhodia na konci letneho semestra v tretiaku par tyzdnov pred statnicami, ale ten cca. finalny pocet studentov by fakulta dosiahla uz po 1 rocniku.

A aby som sa vyjadril k tej Paneuropskej, nechapem ako tam niekto normalny moze chciet studovat. Je lahke vynikat medzi podpriemernymi studentami, ktori tam isli iba kvoli tomu, ze rodicia chceli, aby mali titul a zaplatili to. Ak tam aj ide naozaj niekto sikovny, tak ho toto stiahne dole a naberie kopu zlozvykov. A ano, dokazu zaplatit kvalitnych vyucujucich, ale to este nie je zaruka toho, ze vyuka bude kvalitna. Preco? Lebo ked si ti ucitelia uvedomia, aki debili sedia v poslucharni, tak "kvalite" tych studentov musia prisposobit aj uroven obtiaznosti preberaneho uciva. A toto mam z prvej ruky, kedze viacero vyucujucich z mojej alma mater zaroven uci aj tam. Ak si sikovny, tak konkretne v oblasti IT mozes dopadnut tak, ze sa tam budes ucit veci, ktore uz vies alebo ktore by si sa zvladol naucit aj samostudiom a zadarmo...
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Neviem, ked na to hladim s odstupom 1 roka, tak ta FIIT nebola nic extra tazke. Clovek zamaka pocas roka na projektoch a skusky su formalita, kedze su len pisomne a vacsinou sa opakuju z inych rokov. Osobne som neni nejaky biflos, ucit texty bolo asi najhorsie co mohlo byt. Nakoniec som neopakoval ani 1 predmet a len nejake 2-3 skusky som bol na opravak. Skor islo o disciplinu, samozrejme z formalnej stranky ma FIIT co dobiehat a miestami to bola riadna katastrofa, samozrejme aj pristup ucitelov bol rozny a tiez je co zlepsovat.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Kritizujete tu pristup ucitelov na FIIT, ja si naopak myslim ze su na tom na slovenske pomery vacsinou velmi dobre. Takmer kazdy predmet ma jasne stanovene podmienky absolvovania, su dopredu zverejnene terminy projektov (aspon ramcovo) aj vsetko ostatne co potrebujes vediet o predmete. To ze si to ludia nechavaju na poslednu chvilu a potom nestihaju lebo si myslia ze projekt na ktorom mali robit pol semestra zbuchaju za jeden vecer aj s dokumentaciou nie je problem skoly. Ked to porovnam s tym co som pocul o inych skolach na Slovensku, tak je pristup ucitelov na FIIT velmi korektny. Ziadne vyhadzovacky zo skusky lebo je profesor znudeny, ziadne zmeny v predmete uprostred semestra, lebo sa prednasajuci nahneval na slabu ucast. Ano, je to prisna skola, ale to je podla mna len dobre. Aj tak to su schopni prejst vselijaki typci co sa tam vyslovene len presieraju 5 rokov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

CrazyJerry napísal:cela FIIT je pre nich prechadzka ruzovou zahradou. Zvysnych 95% skola povyhadzuje jedna radost. Len pre info 1. stupen (Bc.) sme skoncili 7 studenti Z toho na 2. stupen (Ing.) pokracuju 2 studenti
V pripade otazok ohladne FIIT piste spravu, aj ked podavanie prihlasok uz skoncilo.
zaujimave u mna skoncilo Bc. cez 160 studentov a Ing. cez 130.

A co sa tyka FIIT a vyucukucih tak musim suhlasit s eMPiko-kom, vsteko dopredu dane s jasnymi podmienkami. Pristup k studentom je podla mna ovela lepsi ako na inych skolach a to sa tyka aj studjneho. nehovorim, ze vsteko je uzasne, ale zas clovek nie je vystaveny lobovoli profesora. Plus ak mas daco zle opravene n askuske, nikdy nebol problem to skorigovat.
Brat chodil na UKF v Nr, o dacom takom mohol len snivat, pri daktorich bol rad, ze profak neprisiel na skusku opity.
Praesegmen
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Praesegmen »

Zdravím, potrebujem poradiť ohľadom výberu vysokej školy. Mám 2 možnosti: STU FEI a VUT FSI. Na FEI obot automobilová mechatronika a na FSI mechatronika. Neviem sa rozhodnúť, vzdialenosť do BA aj Brna mám cca rovnakú a s učením by som nejaký extra problém mať nemal. Ak sa nájde niekto kto študoval(študuje) či už na STU alebo VUT, tak budem rád za každú informáciu.
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Keby ťa zaujímalo, tak VUT, ale iná fakulta.
Praesegmen
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Praesegmen »

Prečo iná fakulta?
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »