Andi_Cibula napísal:Je tu niekto na doktorskom ? Prečo áno ? Prečo nie ? Nejaké postrehy ?
V obore, ktorému sa venujem neexistuje nič také ako prekvalifikácia a každá znalosť navyše je využiteľná. Teda aspoň mojou súčasnou optikou. Napriek tomu, úplne všetko zvyšné do bodky, čo tu bolo napísané sa splnilo. Neviem si predstaviť teraz, že by som doslova márnil čas na doktorskom. Totiž všetko to, čo sa môžem naučiť a zažit na doktorskom sa dá ešte lepšie zažiť v reálnom procese vývoja, návrhu a konštrukcie finálneho zariadenia, ktoré sa potom predá zákaznikovi, ktorý ho nasadzuje na produkciu ďalších hotových produktov pre koncového spotrebiteľa.audiotrack napísal: ja síce nie, ale poznám kopec ľudí čo si po škole išli robiť ešte phd, a tak viem porovnať kde som ja a kde oni. Výsledok je taký, že tí, ktorých si nenechali na škole ako pracovníkov sú na tom veľmi zle (fakt si nevedia nájsť prácu, lebo sú "prekvalifikovaní" na bežné pozície, zároveň moc starí a zároveň bez praxe). Majú cez 30, nulu na účte (to málo čo dostávali počas doktorantúry minuly na bývanie, stáže a podobne), žiaden sociálny život (nemali čas na hľadanie partnerov, lebo stále boli niekde vo svete) a podobne.
Pokiaľ nemáš naozaj nadanie, a teda nemáš istotu že sa po phd presadíš vo vede a výskume, tak tým viac stratíš ako získaš. Tie vedomosti sú dosť teoretické, a v praxi ich nevyužiješ (ani z magistra všetky nevyužívam, a občas mám pocit že 5 rokov práce mi dalo viac vedomostí v odbore ako 5 rokov štúdia)
Ak mám byť konkrétny - návrh elektroniky, takže uplatnenie znalostí obvodových princípov, čerpanie zo znalostí hlbín teoretickej elektrotechniky spolu s praktickými aspektami reálneho sveta. Predsa len staviam z reálnych súčiastok, ktoré sa dajú kúpiť v obchode, podliehajú limitom fyzikálnych parametrov, rozptylu hodnôt, šmelenie pri výrobe vo fabrike v Číne a tak.
Napadlo mi samozrejme, že je to dané tým, že som sa ocitol vo firme, ktorá robí fyzikálne prístroje, takže čerpám z možnosti "byť pri tom".
Učenie parchantov, robenie otrockej práce pre vedúceho, písanie dizertačky a článkov v rámci "fabriky na články", naozaj mi to nechýba.
Díky aj tak (po 1.5roku) za postrehy.